♥ CUPA


CUPA (Sf.Graal)

 

Insemnari dupa  lucrarile si analizele lui Dr.CARLS G.JUNG

 

Cupa vindecatoare nu este altceva decat este :”cupa salvarii” (Sf.Graal) sau Sf.POTIR, caliciu euharistic ,precum este tot una cu pocalul Oracol.

Exista un pasaj ce face refeinta la paralela cupei lui Iosif si cea a lui Anakeron: “Nimic nu s-a facut fara el”. Acest pasaj se refera la lumea formelor pentru ca aceasta a fost creata fara ca el sa capete ajutor de la al III-lea si al IV-lea (vezi elementele quaternitatii).

Cãci acesta este pocalul din care regele bea apa si din acest lucru el poate sa iti afle prezicerile; vezi aluzia la acest mister de origine greaca in vesurile anacreontice:

“Pocalul imi spune,

Despre ce trebuie sa devin,

Vorbindu-mi cu tacere fara glas.”

Insa aceasta devenire este una spirituala si nu una carnala; aceasta metafora , acest secret de transmitere fara cuvinte o ma inatalnim si la Isus la celebra nunta (iata momentul unirii, nu intamplator!) cand acesta a transformat apa in vin.

Se spune despre aceasta transformare alchimica ca ar fi fost semnul inceputuriilor miraclelor savarsite de Isus in Gallilea reveland astfel imparatia ceruriilor ce in fapt ete “o comoara ingropata in noi”. Comoara este un fel de drojdie ascunsa in trei masuri de faina.

 

Paralela Cupa/Licoarna

 

Observam ca in mai toate lucrariile orientale elementul Luna apare cu frecventa; exista o paralela la Cornul Lunii si Cornul Licoarnei: Aceste doua forme pentru alchimist au corespondenta numerologic 3 respectiv 4, apa-pamant, si formeaza partea inferioara a retortei  comparabile in observatia noastra cu acea CUPA. Pentru alchimist aceasta reprezinta partea inferioara a lumii din retorta.

Cele doua mistere : cupa si cornul (care este esenta rezultata a licoarnei) devin astfel simbolul sanatatii, insanatosirii,vindecarii,fortei si a viaetii in general.

Alchimistii atribuie aceste proprietati Pietrei Rosii care asa cum spune legenda se gaseste sub cornul Licoarnei.

 

Cornul este simbolul masculin , reprezinta forta_virilitatea, dar, in concomitent are si o semnificatie feminina ca RECEPTACUL . In consecinta putem concluziona ca acest simbol are un rol cat se pate de unificator si exprima polaritatea arhietipului Licoarna_Arbore al Vietii (vezi mandala ,gravuri,grafica ref.).

 

In opinia mea Cupa/Licoarna este un simbol cu o plaja extrem de ampla a semnificatiei ; asocierile in timp prin conexiune au determinat ca aceasta sa treaca diverse etape : de la cultele din inaintea crestinismului ,gnosticism,alchimie si traditie ecleziastica reveland un concept profund a lumii medievale despre Viata.

Anterior lumea alchimica era o miscare religios_filosofica , era o forma explicativa mistica. Carls Gustav Jung referitor la aceasta sesizeaza ca punctul culminant a fost atins in timpul lui Geothe iar expresia ei se regaseste in Faust.

Despre FIVEBLUEAPPLES

"Poti face tot ce doresti insa nimanui rau" Aleister Crowley FIVEBLUEAPPLES este un spatiu in care studiem si comentam simbolul esoteric , principiile alchimice a celor 5 mistere si autocunoasterea Sinelui. Bazat pe teorii Jungiene incercam sa refacem dand sens explicativ drumului in Legenda Personala urmand simbolulrile Arcanelor Majore ale Tarotului in sens filosofic desigur. FIVEBLUEAPPLES nu este si nu va fi o organizatie sau religie ; este un spatiu care reuneste persoane cu dorinta cunoasterii , cu puterea personalitatii si cu frumusetea interioara indiferent de crez religios ,sex sau nationalitate. Militam pentru armonie, pentru umanism si liberalism si punem egal fara nici cea mai mica diferenta intre femeie si barbat. Consideram ca sec. XXI este secolul reanvierii spiritualitatii si inceputul unei noi ere a marilor Revelatii. Mottoul nostru este: "Faci tot ce doresti dar nimanui rau!" Adm blog . USA : Gabriel Fischer Adm blog Canada: Nina Russell Adm account Australia : Dan Izvernariu