Dilema LIBER ARBITRU


Liber Al-legis!DILEMA

LIBERULUI ARBITRU :

ALB/NEGRU


Liberul Arbitru este functia prin care avem posibilitatea alegerii din doua sau mai multe variante in baza hotararii unui proces intelectual sau chiar ad hoc fara prea multa filosofie sau la bunul simt fara explicatii.

Cum putem apela la LIBERUL ARBITRU atat timp cat nu stiim ce sa alegem? Aceasta intrebare vine din ideea ca in genere omul alege calea ideala ( confortabila) si nu una practica de tipul : “chiar daca doare”.Ades ,insa, fianlitatea e dura!

Cred ca aplicarea unui liber arbitru corect tine de cunostere, tine de experienta anterioara sau de lectia de viata fie imprumutata din exemplul tertilor fie pur intuita ca rezultat.

Pentru oricare caz , lucruriile se complica enorm in aplicare dar mai ales in rezultat din cauza faptului ca nu sunt doua lucruri identice in acest Univers, pot fi cel mult asemanatoare prin urmare aplicatia e complicata daca vrei sa ajungi la un rezultat aproximativ fara surprize colaterale.

Omul a atribuit BINELUI si RAULUI doua simboluri bine definite: ALB pentru BINE si NEGRU pentru rau.

In vreme ce Dumnezeu este reprezentat de alb , Diavolul este reprezentat de negru.

Tendinta este a alege partea intuitiva a luminii ce apartine albului prin urmare a lui Dumnezeu; dar cum se face ca finalitatea unor astfel de decizii se intorc impotriva devenind lucruri rele?

Se spune popular: “ tot raul de un bine” precum: “tot binele a devenit un rau”.

In estenta la nivel uman profan (eXoteric) am mai avea o explicatie, si anume: albul reprezinta lumina deci CEEACE IN DEOBSTE SE VEDE pe cand NEGRUL reprezinta intunericul prin urmare CEEACE ESTE INDEOBSTE ASCUNS.

As mai spune ca :”prea multa lumina orbeste” de unde faptul ca este adevarat : “binele a devenit un rau”. Prea multa obscuritate naste dezorientarea ,respectiv pierderea in “peisaj” de unde: “ a nimerit Orbul Braila” demonstreaza ca poate fi solutie chiar daca este riscanta.

In opinia mea un exista bine sau rau , exista lucruri care le faci si lucruri pe care nu le faci; prin urmare indiferent de actiunea cauzei , efectul este relativ. Consider astfel ca la nivelul intelectului nostru ADEVARUL este o spoiala dat fiind faptul ca pana in prezent nimeni un a reusit atingerea totalitatii si cu atat mai mult a ADEVARULUI ABSOLUT.

Drama vietii noastre consta in obligativitatea cunoasaterii Albului si a Negrului , aici un este loc de refuz, vrei un vrei viata te obliga.

Unul din mijloacele cele mai acceptabile , un insa usor de materializat este MANIPULAREA situatiei pentru ca daca observam sincer, ADEVARUL la nivelul individului consta in teoria: “ adevarul apartine celui mai tare” si atentie acest fapt un inseamana a –ti executa adversarul ci dimpotriva a-l determina sa creda sau sa vada perspectiva situatiei pe cate tu o vezi.

Un bun sens orientativ la nivel uman un este acela : “ a merge prin bine si rau” ci : “a merge intre bine si rau” acel echilibru relationat cu mersul pe sarma despre care va vorbeam in bloguriile anterioare.

Un alt dicton cunoscut spune si el ceva : “ mai bine sa faci o gresala decat sa un faci nimic” ; in opinia mea A FACE aici are sens de-a demara cumva situatia , demarand instintual incepi sa controlezi , pasivitatea aici naste cele mai mari surprize de regula neplacute.

Cand valul limitei ne va parasi prin propria noastra vointa, o sa constatam ca Supremul este compus atat din alb cat si din negru si chiar in cantitati egale, in echilibru perfect. Destabilizarea unei parti naste “furtuni neasteptatate”.

Un alt secret consta in arta negotului atat de mult apreciata (un intamplator!) in Orient. Aceasta arta porneste cu tine si se extinde la situatia relationata cu un fapt respectiv cu terti. Aici se decid LIMITELE acceptate si tot aici se pot vedea prognosticuriile finalitatii insa cheia pentru evitarea oricare-i conflict consta in SINCERITATE si JUSTETE ce un poate fi egocentrista.

Nu poti multumi doua persoane in aceia-si masura egala dar poti convinge ca un exista o alta cale si in acest caz , fie ca mai vin propuneri fie ca se adopta solutia data.

In final conchid asa: NIMENI dar absolut nimeni un stie cu atat mai putin un intelege pentru ce trebuie sa traim aceste situatii ; unica explicatie ar consta in faptul ca : in extensia mintii stau simturiile si atat timp cat cele doua sunt in conflict deschis si permanent un putem intelege ce ni se intampla.

Sa recapitulam:

Situatia este compusa din BINE/RAU deci este versatila

Versatilitatea poate fi anticipata intuitiv insa niciodata 100% atinsa ca finalitate ( batuta-n cuie)

Pentru a solutiona o situatie trebuie sa alegi

Ca sa alegi trebuie sa stii “cum ar fi mai bine” si “ce trebuie facut”

Aplicarea lui CE si CUM tine de cunoastere

Cunoasterea tine de experienta (nu poate fi decat raramente apriorica, lectie imprumutata).

Nu sunt doua situatii la fel ci cel mult asemanatoare si in acest caz se cere :flexibilitate si spirit ponderat.

Spiritul ponderat nu poate fi pasiv si nici egocentrist( in sens de manipulat din umbra rau intentionat, egoist).

Ramane: mersul pe sarma in situatie astfel incat NEGOCIEREA corecta si de buna credinta ar putea fi solutia ideala minima pentru a rezolva .

Un spirit necinstit nu poate concepe aceasta idee pentru ca nu poate renunta la orgoliu si nu poate accepta terte influente decat propria opinie ce trebuie sa iasa cu orice pret victorioasa chiar daca finalitatea fetisului ii se intoarce impotriva. Aceasta este adevarata lume eXoterica denumita: FATALA iar eSoteric cunoscuta sub diverse denumiri: tenebrele, submondo etc , in care “ingerasiilor albi” le cresc aripioare negre.

Despre FIVEBLUEAPPLES

"Poti face tot ce doresti insa nimanui rau" Aleister Crowley FIVEBLUEAPPLES este un spatiu in care studiem si comentam simbolul esoteric , principiile alchimice a celor 5 mistere si autocunoasterea Sinelui. Bazat pe teorii Jungiene incercam sa refacem dand sens explicativ drumului in Legenda Personala urmand simbolulrile Arcanelor Majore ale Tarotului in sens filosofic desigur. FIVEBLUEAPPLES nu este si nu va fi o organizatie sau religie ; este un spatiu care reuneste persoane cu dorinta cunoasterii , cu puterea personalitatii si cu frumusetea interioara indiferent de crez religios ,sex sau nationalitate. Militam pentru armonie, pentru umanism si liberalism si punem egal fara nici cea mai mica diferenta intre femeie si barbat. Consideram ca sec. XXI este secolul reanvierii spiritualitatii si inceputul unei noi ere a marilor Revelatii. Mottoul nostru este: "Faci tot ce doresti dar nimanui rau!" Adm blog . USA : Gabriel Fischer Adm blog Canada: Nina Russell Adm account Australia : Dan Izvernariu