۞ Piatra LapisPlansa 11 Anul 1 Gr.1 6010


۞ Piatra Lapis

Inca din anticele timpuri, OMUL in stradania lui de-a se perfectiona a sesizat un fapt ciudat despre sinele lui care insa care greu a stiut sa il explice. Acest lucru se gasete raspandit in toata simbologia alchimica sau cu continut oarecare esoteric.

Maria Prophetissa (273 a.C.) Egipt, lanseaza celebra formula, Axioma lui Maria si o ideie referitoare la Piatra Lapis : “misterioasa piatra nu este o piatra si nimeni nu are capacitatea sa o indentifice in totalitatea ei”. Maria a asociat Piatra Lapis cu Enxofre ce stiim este un non metal in stadiu solid intalnit ades in regiuni vulcanice, are simbolul “S” si este elementul chimic esential pentru toate elementele chimice si are o utilizare ampla in fertilizarea pamantului, medicamente si insecticide ; utilizat la producerea acidului sulfuric. Enxofre este obtinut din disulfit de arsenic.

Piatra Lapis este obiectul principal al studiului alchimiei OPUS MAGNUM. Legenda spune despre acesta piatra ca ar fi obiectul ce garanteaza apropierea de Creator sau mai precis aceasta contine secretul transmutarii a orice metal inferior in AUR.

Singurul loc in care nu apare aceasta ideie este alchimia metalurgistilor chinezi.

LABORATORUL alchimistului este un loc de studiu si experienta ; alchimistul a observat in timp propria incercare si a facut speculatii relationate : viata,transformare,natura,principii existentiale pe care le-a reunificat metaforic in lucrari diverse spirituale …nimeni nu a descoperit in acele vremi cum se poate face aur din orice ; insa, aceasta munca asidua a dus la o anume perfectionare interioara a achimistului laborant ce a reusit in final sa concluzioneze corect asupra functionarii unor principii existentiale universal valabile.

Dr. Carls Gustav Jung, in OPERE COMPLECTE vol 12 afirma ca : “ alchimistul a avut in marea aventura a experientelor sale de laborator ,o banuiala aceia ca …lucreaza cu propriul psihic.”

Astfel , de la atelier la atelier s-a format o filosofie complexa de retete ,ades contradictorii..pentru unii Piatra Lapis ar fi SULFUL pentru ca acesta a aparut ca armare a interactiunii primelor elemente date de Creator: Focul si Aerul; altii sustin teoria conform care-ia Mercurul (Me) ce a rezultat din interactiunea APEI cu AERUL ar fi piatra ce se intalneste in tot si in toate (toxina); iar altii considera Sal (natrium) ca unic generator de eenergie ,prin urmare , cum totul este energie, aceasta ar fi Piatra Lapis.

Real, filosofia alchimica are multe perspective in a privii lucruriile, se vorbeste foarte mult si in multe feluri insa ciudat, toate ideile converg asupra unui singur lucru QUINTESSENCIA (totalitatea) ce sta in Piatra Lapis.

Multi dintre alchimisti au devenit: farmacisti sau medici , vezi cazul Paracelsus considerat un precursor al medicinei moderne.

O alta parte a alchimiei s-a ocupat de studiul geometric, derivand astfel transformarea ideii de metal in aur vulgarum. Asa a aparut ideia de Piatra Lapis asociata cu Piatra cheie a constructiei (azi piatra de temelie) .

Ideia de perfectionare ca individ a fost asociata etapizat cu slefuirea unei pietre ce ades a fost fie dislocata din Munte fie a fost gasita la marginea drumului.

Se mai spune despre aceasta piatra ca ea este originea statuii..; desigur afirmatia face referire la stadiul initial a lui Adam Kadmon (vezi blogul  Adam Kadmon) ; prin urmare orice statuie contine o pitra bruta si orice piatra bruta este o statuie.

Aceasta ideie tine de munca depusa a maestrului pietrar , de dorinta lui ca propria lucrare sa capete viata (vezi mitologia greaca) , in fapt constructivismul si imitarea arhietipului Divin caracteristic umanului.

In Evul Mediu aceasta practica a alchimiei a fost prohibita de catre crestinism.Oricine putea fi acuzat de vrajitorie daca era banuit de experienta transformarii. Biserica a consideat ca Opus Magnum este lucrarea Diavolului si prin urmare toti cei care aveau asemenea preocupari au fost considerati eretici si periculosi vrajitori.

Totusi , subtil, curentul alchimic a reusit sa se strecoare in vicisitudinea timpului respectiv devenind un subcurent al religiei ; a devenit tot mai obscur si mai codificat pentru a se proteja de violenta clerului.

In Romania , chiar, NICOLAUS MELINCHIOR ( 1516) din Sibiu indrazneste sa transforme Liturghia in limbaj alchimic facand si o subtila paralela Isus _Lapis; fapt in final dovedit filosofic dar desigur, pedepsit aspru de biserica.

In sec. XIV ceva mai devreme decat Melinchior  ,pornind de la o curiozitate ce l-a costat o avere ,pentru studiul transformarii alchimice si a gasirii elixirului eternitatii , Nicolas Flamel a devenit un Mare Maestru al artei magice concluzionand ca exista doua tipuri de aur: aurum vulgi si aurum non vulgi , cel din urma fiind in fapt rezultatul procesului alchemic.

In opinia mea primele semne ale aparitiei ideii de Piatra Lapis sunt intalnite in Egiptul antic in care Piatra Rosie este simbolul Reginei mama Isis  piatra despre care se stie :”este rosu rubiniie si devine incandescenta alb”.

Piatra Lapis este piatra adanc scufundata in constiinta noastra, este obiectul ignorat de prosti, aruncat pe geam de servitori si mult pretuit de filosofi.

Despre FIVEBLUEAPPLES

"Poti face tot ce doresti insa nimanui rau" Aleister Crowley FIVEBLUEAPPLES este un spatiu in care studiem si comentam simbolul esoteric , principiile alchimice a celor 5 mistere si autocunoasterea Sinelui. Bazat pe teorii Jungiene incercam sa refacem dand sens explicativ drumului in Legenda Personala urmand simbolulrile Arcanelor Majore ale Tarotului in sens filosofic desigur. FIVEBLUEAPPLES nu este si nu va fi o organizatie sau religie ; este un spatiu care reuneste persoane cu dorinta cunoasterii , cu puterea personalitatii si cu frumusetea interioara indiferent de crez religios ,sex sau nationalitate. Militam pentru armonie, pentru umanism si liberalism si punem egal fara nici cea mai mica diferenta intre femeie si barbat. Consideram ca sec. XXI este secolul reanvierii spiritualitatii si inceputul unei noi ere a marilor Revelatii. Mottoul nostru este: "Faci tot ce doresti dar nimanui rau!" Adm blog . USA : Gabriel Fischer Adm blog Canada: Nina Russell Adm account Australia : Dan Izvernariu

5 gânduri despre „۞ Piatra Lapis

  1. […] cum de a aparut primiul om (vezi Adam Kadmon , link ,sau  in acest site ADAM KADMON (1) ,(2),(3) […]

  2. […] … . De unde si paralela Isus _Lapis respectiv , celebra liturghie a lui Melinchior din Sibiu  (link) […]

  3. […] site FIVEBLUEAPPLES despre … (1) (2) (3) (4) (5) […]

  4. […] un subcurent al crestinismului (vezi cazul lui Nicolas Melchior din Sibiu in acest site sau LINK , Link (2)) ; acest afluent subteran s-a format ca o alternativa a acelora care, ceva mai iluminati ,mai […]

  5. […] conexiuni ale simboluriilor hermetice.  Singurul despre care am auzi ca a facut acest lucru a fost Nicolas Melinchior din (Hermanstadt) Sibiu. Vezi despre aceasta in blogiriile anterioare , browser site : Nicolas […]

Comentariile nu sunt permise.