Samhain


 

samhain 2009 (6009)

De la Est catre Vest. Calatoria in legenda pe drumul invers

 

 

Sarbatoarea celtica a Anului Nou

Samhain este o sarbatoare ce marcheaza trecerea de la Lumina la Intuneric ; am putea spune, cumva, parcurgerea drumului invers de la VEST la EST .

Aceasta ideie simbolica a drumului parcurs de la nastere la moarte in acest context aminteste de cicluriile vietii si de continuitatea ei dincolo de moarte prin renastere.

Samhain in fapt un este tocmai ceeace noi azi intelegem An Nou, acel Revelion , ci o sarbatoare ce tine trei nopti si care anunta Calatoria in labirintul lumii mortilor sau coborarea in Infernul albastru (vezi explicatia esoterica).

Celtii au imaprtit calendarul in doua : jumatate de an Lumina si jumatate Intuneric asociind astfel acesta ideie cu Viata si Moartea.

Fazele lunii joaca aici un rol important , pentru ca Luna la vremea respectiva era considerata responsabila de cresterea recoltelor.

Soarele utilizat in stabilirea sezoanelor a fost mai putin luat in considerare ca pozitie raportata la aceste ceremonii, dovada  fiind decalajul dintre solstitii/echinoxuri si festivalele pagane.

In IRLANDA semnalizarea aceste i sarbatori era facuta prin aprinderea unui foc mare pe dealul numit Tara pentru a se da de stire ca cele trei zile si nopti de festival au inceput.

Acest “far” odata aprins , aduna locuitorii din imprejurimi  pe varfuriile delurilor invecinate acestia au aprinzand si ei focuri mari ,facand astfel cunoscuta in toata Irlanda ca Festivalul si Ritualul au inceput si odata cu acest semn  a venit Iarna.

Recent aceasta sarbatoare a fost restransa la o zi , cea de 31 octombrie cu inceputul la apusul soarelui pana in ziua de 1 Noembrie la apusul soarelui si daca pana in zilele noastre a primat ideia de Sarbatoare a Recoltei si a sacrificiului animalelelor pentru carne ,aliment principal al iernii , aceasta sarbatoare s-a transformat intro zi in care se cerebreaza trecerea dintre lumi in care cei care s-au dus vor reveni intre noi pentru o zi.

Cumva trebuie inteleles ca recenta formula a intelegerii aceste-i sarbatori se datoreaza influentei crestine care pe data de 1 noembrie sarbatoreste ziua Tuturor sfiintilor ( incepand cu sec. VII)

Misterium Coniunctionis

In diverse forme ritualice  (neo pagane) practicate si azi se poate aminti ca elemente template comune:

Locul- stiut doar de cei ce practica ritualul occult; in general in natura.

Master priest

Cei patru cavaleri

Ghidul (Eremitul)

Oracolul

-uniunea este intotdeauna mixta si functiile indeplinite tin de capacitati si nu de sex.

-frecvent este intalnit cultul :Isis,Ishtar sau a zeitei mama Terra

-pentagrama sau celebrul simbol al fazelor Lunii )O( , crucea cu brate egale, celtica (ne tortionara), rareori simbolul copacului

-pietrele dispuse in cerc sau:

-dispunerea circulara a obiectelor tipice de ritual

-apusul Soarelui momentul inceperii si incheierii

-focul aprins la caderea ultimilor raze de soare

-lanterna ( felinarul)

-mersul in cerc in timpul ritualului

-sensul cercului

-vergeaua de alun

-otetul,vinul si sarea

-incantatia magica

-poezia si cantecul

-uniunea inlantuita in jurul focului

Obiecte rar intalnite : pumnalul,cupa,spada,candela albastra cu trei focuri,rasina aromata.

Despre efectul occult al lucruriilor in sine privind aceste ritualuri pot spune doar un singur lucru ce tine de observtie : adevarul este undeva la mijloc.

Desigur aceste comunitati sunt renegate de biserica pentru simplu fapt ca acestea refuza dogma crestina din perspectiva faptului ca acesti oameni se considera Spirit Liber si nu accepta sa schimbe traditia.

In acest sens se repeta chiar si azi acea teribila acuzatie din medievala : Vrajitor/Vrajitoare.

In tangetele de pana acum un am intalnit nici in cele mai ascunse (discrete) comunitati ce practica occultismul ,acea practica diabolica despre care se vorbeste cu atat patos si sunt convins ca cei care vorbesc nu stiu ci doar imagineaza bolnavicios astfel, imaginea raului.

(Despre pentagrama intoarsa ca simbol al satanismului ,fapt absolut contemporan, intr-un blog viitor; nu are a face cu aceasta sarbatoare)

Am intalnit in schimb oameni joviali, buni total diferiti de lumea “evoluata” ; acei oameni sensibili si duri in acelas timp ce au darul de-a spune o singura data: “te invit dar nu te chem” ,fara sa insiste.

Acei oameni care inca mai stiu sa spuna povesti si legende si inca cred in puterea naturii si in miracolul ei.

Binele si raul sunt amestecate in aceaia-si “oala” ,efectul “licorii” tine de cum esti tu ,iti poate fi de folos sau iti poate fi impotriva, aceasta este “vrajitoria” si de aici ceeace spuneam mai sus: “adevarul este undeva la mijloc”.

Faptul simbolic al noptii:

Despre aceste comunitati se spune ca ar fi pseudo temple…nu stiu , atat timp cat templul este individul…nu exista pseudo indivizi!

Certitudinea absoluta sta insa in ideia ca acest ritual pagan asa cum este el cunoscut dupa anii 1900 are ca filosofie, tematica introspectiei asupra planurilor si actiunilor trecute pentru a fi reformulate, continuate sau nu , asupra schimbariilor ce ar trebui facute relationate cu zorii noii vieti ce va incepe in primavara.

Este acea reuniune umana a acelora care traiesc in mediul rural departe de civilizatia agitata si care sunt constienti ca doar prin unirea fortelor proprii pot avea o recolta bogata si ca doar impreuna pot reusi sa faca fata vicisitudinii timpurilor.

Este in fapt natura umana legata prin spiritual ce continua sa fie in constiinta noastra din cele mai indepartate timpuri ale aparitiei speciei noastre.

 

Pumnal ritualic

Pumnal ritualic , Simbolul Masculinitatii si al Puterii

 

Despre FIVEBLUEAPPLES

"Poti face tot ce doresti insa nimanui rau" Aleister Crowley FIVEBLUEAPPLES este un spatiu in care studiem si comentam simbolul esoteric , principiile alchimice a celor 5 mistere si autocunoasterea Sinelui. Bazat pe teorii Jungiene incercam sa refacem dand sens explicativ drumului in Legenda Personala urmand simbolulrile Arcanelor Majore ale Tarotului in sens filosofic desigur. FIVEBLUEAPPLES nu este si nu va fi o organizatie sau religie ; este un spatiu care reuneste persoane cu dorinta cunoasterii , cu puterea personalitatii si cu frumusetea interioara indiferent de crez religios ,sex sau nationalitate. Militam pentru armonie, pentru umanism si liberalism si punem egal fara nici cea mai mica diferenta intre femeie si barbat. Consideram ca sec. XXI este secolul reanvierii spiritualitatii si inceputul unei noi ere a marilor Revelatii. Mottoul nostru este: "Faci tot ce doresti dar nimanui rau!" Adm blog . USA : Gabriel Fischer Adm blog Canada: Nina Russell Adm account Australia : Dan Izvernariu