Samhain : Lumina din interior


Plansa 12 Anul 1 Gr 2 FIVEBLUEAPPLES

Plansa 12 Anul 1 Gr 2 FIVEBLUEAPPLES

Pe cand eram copii ,vremiile erau mai pure si mai aproape de natura.

In acele timpuri imaginatia juca un rol important in viata noastra; imaginatia,povestea, visul toate erau traite simplu si din plin.

Privind in urma jocuriile noastre reflectau ce in fapt avea mai tarziu sa se intample. Acel déja.vù despre care azi nimeni cu toata stiinta de care beneficiem nu poate spune , exact, ce este si cum se produce.

Interesant este cum fiecare a ales sa joace un rol al unui personaj imaginar. Repetat acest rol in timp a devenit persoana matura care azi suntem. Am putea spune ca prin joaca ne-am autodefinit interiorul si a devenit, odata fixat acest lucru(personaj), ceeace ,atunci, visam…omul real matur de azi.

Tot in acele vremi ,nu departe de cele de azi dar incomparabil de ceeace azi , Sarbatoarea era traita la alta intensitate si la alta valoare.

Traditia ,impusa prin educatie, a avut un rol important in tarirea la maxim a Sarbatorii, imi pare ciudat si strain ca trebuie sa vorbesc la trecut si ca un relatoriu despre un fapt atat de simplu care azi, nu mai exista.

Totul era invaluit in misterul magic al conspiratiei , fie a parintilor fie al acelora care compuneau viata noastra sociala. Azi acest cuvant :” conspiratie” a devenit un fapt asociat cu marsavul si contra naturii sau a umanitatii in sine.Eu as spune…totul este o conspiratie!

Conspiratia la acea vreme avea a face cu povestea, legenda sau factul ce facea sarea si piperul familiei, comunitatii …era greu sa obtii fara imaginatie, materialul care sa fie :si surpriza si faptul mult dorit si asteptat. Nimic nu era posibil de obtinut usor fara imaginatie…

Am privit la jucariile parintilor nostrii de acum 60 ani in urma si am gasit : simplitate si acea imperfectiune adorabila ce au facut ca acel obiect sa devina cald si centrul universului ei.

Lumea era obisnuita sa traiasca visul ,sa traiasca neagresiv social ,fiind preocupata de propria viata si univers… orice lucru material avea doar o mica parte de perfectiune in calitate restul fiind complectat de imaginatiea copilului si chiar a maturului care a creat acel obiect . exista o relatia absoluta interumana…lucruriile aveau valoare prin amprenta autorului lor, erau, personalizate involuntar.

Revenim insa la ideia de simbol si am sa afirm ca joaca in sine cu toate detaliile si accesoriile ei este un simbol al vietii, sau lucreaza inconstient cu acestea, fie ca imprumuta prin observatie de la cei maturi fie ca intuieste visand chiar cu ochii larg deschisi.

Intreb acum ce insemnatate ar putea avea acel bostan cu lumanare in el pus in geam in noaptea de 31/01 Noembrie?

Am sa fac o pura speculatie …

Cred ca una din explicatiile lui in afara faptului ca este o pura joaca de-a “fantasma” este un fapt profund ce tine de o anume explicatie a constientului colectiv : MOARTEA ,VIATA, TRANSCENDENTUL si inca ceva…un fapt important,  vom vedea la sfarsitul plansei.

Nu este intamplator ca aceasta joaca cu bostanii  in noaptea sarbatorii mortiilor este doar in acea noapte si nu in alta.

Oamenii au vrut sa imite materializand spiritul celui dus din aceasta dimensiune sau sa faca acel fetish care sa il contina; important este ca “stafia” cu ochii luminosi in noapte a facut si furori si a amplificat si imaginatia traindu se acest eveniment la maxima valoare.

Bostanul reprezinta CRANIUL, craniul este simbolul Mortii ,este sfera sagrada sau sfera ce contine Universul de jos ; este acel simbol asupra caruia calugarii franciscani meditau ades concluzionand ca “viata este si efemera si ca nu merita traita defectuos” si ca in fapt acest craniu in curand va fi carbon si ca nimic nu este etern dar desigur in perpetua schimbare in aceasta lume.

As asocia extragerea semintelor cu un fapt ce ar putea suna urat in imaginatia noastra contemporana… te-ai gandit o clipa cum ar fi posibil sa te debarasezi de tot ce iti produce rau dar asa dintr-un foc? Te-ai gandit ca aceste greautati sunt la nivelul constiintei tale sunt ca niste seminte ce mai tarziu incoltesc si ca nu toate duc la ceva constructiv si ca nu tu poti decide care din ele sunt cele ce merita sa ramana si care sa fie aruncate la gunoi? Ce complicat pare…totusi pentru a creea spatiu in acel bostan  este nevoie de acest chiuretaj altminteri procesul ce va urma nu ar putea avea loc.

Lumina ochiilor bostanului vine din interiorul lui; atunci cand vorbim despre inteligenta si cunoastere spunem :” are licarirea aceia in ochi ce vine din inteligenta ce o are…” .

Procesul ultim in aceasta joaca sta in montarea unei lumanari, a unei surse de energie ce prin aprindere LUMINEAZA …

Relationat cu debarasarea de continut inutil aprinderea luminii in bostan mai inseamna , aprinderea luminii in propria constiinta , nu intr-un cap gol ci pe fundalul unei constiinte aerisite si curate .

Aceasta este in opinia mea relationata cu simbolul BOSTANULUI respectiv a factului joaca cu el ,ce mai tarziu  ar putea deveni un proces autentic in formarea unui individ dincolo de preconceptii si prejudecati in formarea unui individ liber si echilibrat.

Despre FIVEBLUEAPPLES

"Poti face tot ce doresti insa nimanui rau" Aleister Crowley FIVEBLUEAPPLES este un spatiu in care studiem si comentam simbolul esoteric , principiile alchimice a celor 5 mistere si autocunoasterea Sinelui. Bazat pe teorii Jungiene incercam sa refacem dand sens explicativ drumului in Legenda Personala urmand simbolulrile Arcanelor Majore ale Tarotului in sens filosofic desigur. FIVEBLUEAPPLES nu este si nu va fi o organizatie sau religie ; este un spatiu care reuneste persoane cu dorinta cunoasterii , cu puterea personalitatii si cu frumusetea interioara indiferent de crez religios ,sex sau nationalitate. Militam pentru armonie, pentru umanism si liberalism si punem egal fara nici cea mai mica diferenta intre femeie si barbat. Consideram ca sec. XXI este secolul reanvierii spiritualitatii si inceputul unei noi ere a marilor Revelatii. Mottoul nostru este: "Faci tot ce doresti dar nimanui rau!" Adm blog . USA : Gabriel Fischer Adm blog Canada: Nina Russell Adm account Australia : Dan Izvernariu