NIGREDO


Plansa 17 Anul 1 Grad 3

Dana Martinus

Parabola 7 AURORA I , Cap.XII

Motto:

Intoarceti-va la mine din toata inima voastra si nu ma respingeti pentru ca sunt neagra si intunecata,pentru ca Soarele m-a ars astfel; si abisuriile mi-au acoperit chipul si pamantul e murdarit si corupt in operele mele,fiindca intunericul a fost peste el, fiindca sunt cufundata in mâlul adancuriilor, iar substanta mea nu este deschisa.
De aceia strig din profunzimi si glasul meu va vorbeste din intunericul pamantului voua tuturor celor care treceti pe drum: Fiti atenti si priviti-ma si daca vreodata unul din voi a gasit pe cineva care sa-mi semene am sa ii pun in mana Luceafarul din ziua”

În concepţia lui Jung, nigredo e suma momentelor de maximă disperare, iar disperarea nu e altceva decât suma momentelor absolut necesare menţinerii pe calea evoluţiei intelectuale.

“degeaba mă zbat cu gura legată
cu mâinile adâncite
în magma cuvintelor
de la glezne în jos numai vid” (dublul orb)

Negrul uniform este culoarea la care se aduc ingredientele alchimice în urma arderii, ca primă parte a operaţiunii de preparare a pietrei filozofale. Prefacerile sufleteşti se produc în athanor, echivalentul simbolic al matras-ului. Ele trebuie bine supravegheate, arderile având loc la foc lent şi continuu. Opera la negru este în fond o moarte filozofală întru renaşterea pe linia fragilă a unei vieţi în exclusivitate spirituală.

“stau dimineaţa cu mâinile bine întinse
şi ea majestatea sa moartea
îmi acoperă coapsele cu pene cenuşii/
mă trezesc întotdeauna în ochiul ei” (lucid dreams)

În sens alchimic, nigredo include precipitarea impurităţilor şi îndepărtarea a tot ce e perisabil. Operaţia mai poartă şi denumirea de putrefactio. Poeta, conştientă de fazele acestei prefaceri, le supraveghează cu atenţia încordată la maxim. Fiindcă „putrezirea omului în om” a devenit de nesuportat. Însă purcederea în laboriosul proces nu e deloc lipsită de teamă:

“nu pot adormi nici astăzi de spaimă
adun bizareriile astea sub tălpi
le joc lent în picioare
unii spun că e un ritual al trecerii” (spaima)

Celor trei faze alchimice le corespund ca elemente sarea, mercurul şi sulful, simbolizând corpul, inima şi spiritul. Sarea e a singurătăţii; „o zi salină” ne avertizează poeta spre finalul etapei nigredo, semn că e conştientă de întreg procesul simbolic ce se întâmplă în interiorul său şi care necesită concentrare şi continuitate. „sentimentele de carton în care lovim involuntar/ vor putrezi precum algele brune” (remembering and working through). Nigredo se încheie cu portul epiphaniei. Aici, trecerea într-un nou stadiu al evoluţiei e evidentă. Clădirile lumii acesteia “se dărâmă la nesfârşit”, cărămizile sunt “roase de sare”. După mersul în ordine inversă, poeta devine “fetiţa agilă”, oarbă şi surdă în raport cu lumea din afară. Transmutarea sufletului se poate duce la îndeplinire doar prin detaşare si meditaţie. Alchimistul/poet urmăreşte întregul proces şi îl conduce, fiind acum pregătit pentru a doua etapă a transformării din athanor, cea care se petrece în fază gazoasă: „trecătorii năuci/ se întreabă prin ce întâmplare/ se transformă în fum/ ca o navă fantomă la ora eclipsei?

te adăpostesc într-o sevă incoloră
să renaşti la primul pătrar
cu palmele pipăindu-mi pe dinăuntru pântecul
încercând să mişti lumea în sens invers
fără să pierzi semnul şarpelui” (alvus)

NIGREDO Alchimic

Este stadiul incipient prin care putem intelege cuvantul Haos.

Haosul este echivalentul Supei Primordiale  cuncuta in alchimie ca : PRIMA MATERIA sau Massa Confusa ce exista ca baza a tot si a toate sau ca descompunere a elementelor prin : solutio, separation,divisao,putrefaction. Aceasta stare este frecvent intalnita in unirea contrarilor :masculine/feminin , dupa care apare moartea produsului acestei uniri: mortification,calcinatio,putrefaction.

Procesul continua cu “spalarea” ceeace aduce  inalbirea ; von intelege aici: fie sufletul astfel eliberat prin moarte (Aenema) se reuneste cu corpul mort spre ressucitare fie multimea culoriilor (vezi simbolul alchemic: Paunul ce isi deschide coada) de la rubiniu (vezi rasaritul soarelui) la galben intens (incandescent) tind sa formeze o singura culoare :ALBUL contrariu NEGRULUI din NIGREDO (proces).

Din perspectiva intelegerii prin perspectiva peisagistica, NIGREDO este reprezentat prin FLUVIUL NEGRU (vezi aces amanunt in recentul film 2010 : Dr.Parnassus, vezi Trailer link, secventele ce releva trecerea prin oglinda in lumea irationalului, acel fluviu ca smoala ce se transforma in Sarpe sip e apele caru ia plutesc micile ambarcatiuni ale sufletelor noastre in eternitate) . desigur Fluviul negru (apa_suflet) mai aminteste si de NIL respectiv de antica legenda a mortii lui Osiris, ambarcatiunea Seth si calauza Anubis.

Desigur pamanturiile negre fertile atat de pretuite ale Egiptului sunt si ele asociate ideii de NIGREDO ;putrefactio fiind un necesar al fertilizarii, al cresterii prin renastere.(vezi TURBA).

Materia Prima (NIGREDO) ca material prima , este o sfera cu o lumina desavarsita asupra naturii desavarsite , Piatra Lapis ce provine din Sfera Primordiala.Primul stadiu al ei este LATENT ,stadiu, care doar prin inspiratie si gratia divina poate trece in stadiul second , in acel manifest.


The TOOL BAND _ SOBER Vdeo HQ

 

There’s a shadow just behind me
Shrouding every step I take
Making every promise empty
Pointing every finger at me 

Waiting like the stalking butler
Whom upon the finger rests
Murder now the path called „must we”
Just because the Son has come

Jesus, won’t you fucking whistle
Something but what’s past and done?
Jesus, won’t you fucking whistle
Something but what’s past and done?

Why can’t we not be sober?
I just want to start this over
Why can’t we drink forever?
I just want to start this over

I am just a worthless liar
I am just an imbecile
I will only complicate you
Trust in me and fall as well

I will find a center in you
I will chew it up and leave
I will work to elevate you
Just enough to bring you down

Mother Mary, won’t you whisper
Something but what’s past and done?
Mother Mary, won’t you whisper
Something but what’s past and done?

Why can’t we not be sober?
I just want to start this over
Why can’t we sleep forever?
I just want to start this over

I am just a worthless liar
I am just an imbecile
I will only complicate you
Trust in me and fall as well
I will find a center in you
I will chew it up and leave

Trust me
Trust me
Trust me
Trust me
Trust me

Why can’t we not be sober?
I just want to start this over
Why can’t we sleep forever?
I just want to start this over

I want what I want
I want what I want
I want what I want
I want what I want


Despre FIVEBLUEAPPLES

"Poti face tot ce doresti insa nimanui rau" Aleister Crowley FIVEBLUEAPPLES este un spatiu in care studiem si comentam simbolul esoteric , principiile alchimice a celor 5 mistere si autocunoasterea Sinelui. Bazat pe teorii Jungiene incercam sa refacem dand sens explicativ drumului in Legenda Personala urmand simbolulrile Arcanelor Majore ale Tarotului in sens filosofic desigur. FIVEBLUEAPPLES nu este si nu va fi o organizatie sau religie ; este un spatiu care reuneste persoane cu dorinta cunoasterii , cu puterea personalitatii si cu frumusetea interioara indiferent de crez religios ,sex sau nationalitate. Militam pentru armonie, pentru umanism si liberalism si punem egal fara nici cea mai mica diferenta intre femeie si barbat. Consideram ca sec. XXI este secolul reanvierii spiritualitatii si inceputul unei noi ere a marilor Revelatii. Mottoul nostru este: "Faci tot ce doresti dar nimanui rau!" Adm blog . USA : Gabriel Fischer Adm blog Canada: Nina Russell Adm account Australia : Dan Izvernariu