O P U S (2008) Lavinia Goldstein


O P U S

HMP Dr. .`.Lavinia Goldstein
Primavara 6009
PERFECTCIRCLESQUARE&FIVEBLUEAPPLES

OPUS sau METODA este baza fundamentala a alchimiei.
Aceasta contine mai multe parti , ne sugereaza atat de detailat Dr. Carls Gustav Jung in unul din volumele sale OPERE COMPLECTE, iar adevarul este ca aceasta stiinta atat de controversata are o infinitate de variante si aspecte fie experimentala (operatio) fie pur filozofica.
Nu cred ca cineva pana in prezent a reusit sa stabileasca o ordine oarecare in infinitatea haotica a substantelor manipulate sau mai rau a procedeelor .
Acest fapt a condus la o bulversare inzecita a cititorului neinitiat care pe deoparte s-a lovit de hermeticul expresiilor iar pe de alta a intalnit obscuritatea obtinerii acestor elixire,solutii sau procedee doar de „laboranti” cunoscute.
Alchimia la un moment dat a devenit atat de metaforica incat substantele si denumiriile lor puteau sa insemne ORICE astfel incat chiar si cele mai utilizate precum: argintul viu,sarea,sulful samd au devenit acel cod key al unei arte absolut greu de inteles din afara ei.
Chiar daca acest limbaj era utilizat simultan de mai multi alchimisti aceasta nu ar putea conduce la ideea ca acestia ar fi avut si un punct de vedere comun asupra a ceeace doreau sa exprime. Pare hilar insa adevarul din aceasta perspectiva apartine ,asa cum deja stiim, totalitatii afirmatiilor si nu doar unui individ in particular.
Obscuritatea textelor a dus la lungi dispute intre alchimisti, multi dintre ei acuzand chiar propria lucrare ca ceva de neantels , dar acest fapt ,stiim, are explicatia lui atat de clara.
Unul dintre cei mai cunoscuti alchimisti ai timpuriilor trecute a fost GREBER iar acesta in ciuda studiilor sale a fost „gasit” de catre savantul Maier Michael ca „cel mai obscurantist dintre toti” afirmand chiar ca doar o cunoastere apriorica ar fi necesara pentru a descifra „Gebrina Sphinx”; criticiile nu s-au rezumat doar la atat; azi noi obisnuim sa spunem acelora care promit dar refuza sa dovedeasca ca sunt Proteus, sau „esti un adevarat Greber” acel ce :” promite miezul si ofera cojile”.
Important este de stiut ca, alchimistul, stiie ca scrie obscur si recunoaste ca isi voaleaza intentionat gandirea, legile nescrise ale esoterismului par sa apese constant si hotarat asupra destainuirii directe sau a transparentei ; asa se face ca in unele pasaje ale textelor alchimice unii autori au „ars” de dorinta de-a demonstra adevarul insa in conditiile in care ar putea face o astfel de declaratie din care sa nu reiese clar ce este: piatra lapis sau materia prima si aceasta pentru amorul super sigurantei descoperirii.
Mai trebuie stiut ca aceasta obscuritate profunda ce voaleaza procedura alchimica provine si din faptul ca alchimistul este interesat in aceiasi masura de chimicul dar si de nascocelile psihice prin care incearca sa reflecte un adevar ce tine de propria lui fascinatie.
Fiecare alchimist in parte isi are propria constructie de idei , propriul sistem de idei si conexiuni ce ades sunt imprumutate din cele mai neasteptate surse de inspiratie.

Despre FIVEBLUEAPPLES

"Poti face tot ce doresti insa nimanui rau" Aleister Crowley FIVEBLUEAPPLES este un spatiu in care studiem si comentam simbolul esoteric , principiile alchimice a celor 5 mistere si autocunoasterea Sinelui. Bazat pe teorii Jungiene incercam sa refacem dand sens explicativ drumului in Legenda Personala urmand simbolulrile Arcanelor Majore ale Tarotului in sens filosofic desigur. FIVEBLUEAPPLES nu este si nu va fi o organizatie sau religie ; este un spatiu care reuneste persoane cu dorinta cunoasterii , cu puterea personalitatii si cu frumusetea interioara indiferent de crez religios ,sex sau nationalitate. Militam pentru armonie, pentru umanism si liberalism si punem egal fara nici cea mai mica diferenta intre femeie si barbat. Consideram ca sec. XXI este secolul reanvierii spiritualitatii si inceputul unei noi ere a marilor Revelatii. Mottoul nostru este: "Faci tot ce doresti dar nimanui rau!" Adm blog . USA : Gabriel Fischer Adm blog Canada: Nina Russell Adm account Australia : Dan Izvernariu