Rosarium philosophorum
„Cine cunoaste ,asadar sarea si dizolvarea ei,cunoaste taina ascunsa a vechilor intelepti.
De aceeia concentreaza-ti spiritul asupra sarii,caci numai in el (in spirit) singur (ipsa isola, ref la mens) este singura stiinta nobila si cea mai ascunsa a vechiilor filozofi”.
Relatia spirit_sare este inrudita indeaproape, (cum grano salis!) ,la KUNHART in retete sarea este nu numai centrul pamnatului ci totodata „sal sapientinae” (sarea intelepciunii) ;chiar indemnul lui este sa iti indrepti inima, simturiile si ratiunea (ganduriile) catre aceasta sare.
Autorul anonim al Rosarium-ului afirma ca Opera trebuie facuta cu „imanginatia”deci implicit cu meditatia.
DORNEUS ne spune pe de alta parte ca: „nu vei face niciodata din alte lucruri UNU atat timp cat TU nu ai devenit UNU mai intai”. Ceea ce intelege alchimistul prin „UNU” se refera la persoana artistului a acrui unitate data ca o conditie sine qua non pentru indeplinirea Operei.Este neandoielnic ca aici este vorba de conditionarea psihologica a Operei si despre importanta ei fundamentala.
„QUAESO ,OCULIS MENTIS HANC GRANI TRITICEI ARBUSCULAM SECUNDUM OMNES SUAS CIRCUMSTANTIAS ASPICE, UT ARBOREUM PHILOSOPHORUM,EODEM MODO PLANTARE…QUEAS”
Intotdeauna alchimistii au banuit ca Marea Opera Alchimica este strict legata de psihicul omenesc intro anumita masura, de acei se insita la studiul cartiilor si la pasajele discrete ale autorilor ; acel inconstient in care autorul tranzmite fara explicatii prea multe ceea ce sta in fapt in spatele retetei.
RICHARDUS ANGLICUS in al sau „Correctorium fatuorum” spune asa:
„Si de aceia toti cei care vor sa ajunga la binefacerea acestei arte trebuie sa se astearna studiului si sa se adapte din adevarul cartilor si nu din fabulele scornite si lucrari mincinoase,caci aceasta arta nu va fi gasita cu adevaratdecat dupa studiul cunoasterii cuvintelor filozofiilor”
Important este sa ii asculti pe toti, sa citesti cat mai multe si sa concluzionezi in totalitate, doar asa poti observa cum ca ADEVARUL si RETEA se ascunde in toate si in toti, spuneam intr un articol anterior.Acest sfat este a lui HOGHELADE
Studiul filozofiei universale este prima poarta de aces spre cunoastere si iluminare :” De aceia piatra noastra nu apartine filistinilor ,ci inimii insasi a filozofiei noastre.”_LULLIUS

 

Despre FIVEBLUEAPPLES

"Poti face tot ce doresti insa nimanui rau" Aleister Crowley FIVEBLUEAPPLES este un spatiu in care studiem si comentam simbolul esoteric , principiile alchimice a celor 5 mistere si autocunoasterea Sinelui. Bazat pe teorii Jungiene incercam sa refacem dand sens explicativ drumului in Legenda Personala urmand simbolulrile Arcanelor Majore ale Tarotului in sens filosofic desigur. FIVEBLUEAPPLES nu este si nu va fi o organizatie sau religie ; este un spatiu care reuneste persoane cu dorinta cunoasterii , cu puterea personalitatii si cu frumusetea interioara indiferent de crez religios ,sex sau nationalitate. Militam pentru armonie, pentru umanism si liberalism si punem egal fara nici cea mai mica diferenta intre femeie si barbat. Consideram ca sec. XXI este secolul reanvierii spiritualitatii si inceputul unei noi ere a marilor Revelatii. Mottoul nostru este: "Faci tot ce doresti dar nimanui rau!" Adm blog . USA : Gabriel Fischer Adm blog Canada: Nina Russell Adm account Australia : Dan Izvernariu