PENTAGRAMA


Plansa 19, Anul 1 gr.2º

PENTAGRAMA

Axiomă Transcendentă: „Unii oameni cer semne pentru a crede iar alţii cer înţelepciune pentru a acţiona, dar inima care speră are totul în speranţa ei”

Litera Ebraică: „PHE”

Orar: A opta Oră a lui Apollonius: „Virtuţile Astrale ale Elementelor, ale seminţelor de tot felul.”

Plan Spiritual: Abnegaţia ca izvor de viaţă

Plan Mental: Experienţa înseamnă lumină

Plan Fizic: Optimism, expectative şi caritate

DEX Limba Romana:

PENTAGRÁMĂ, pentagrame, s. f. Figură geometrică plană în formă de stea cu cinci colțuri, considerată de antici ca simbol al perfecțiunii și folosită adesea ca talisman. – Din fr. pentagramme.

Pentagramos este cuvantul grecesc radacina al cuvantului PENTAGRAMA (Pentacle,Pentagramon). Cuvantul inseamna : cinci linii.

Steaua PENTAGRAMA (in cinci colturi) au fost utilizate ca simoluri atat in Grecia Antica cat si in Babilon.Azi aceasta in credintele libere (vezi cu precadere WICCA) , neopagane, simbolul ei este echivalentul crucii la crestini sau Steaua lui David la evrei.

In crestinism , se pare, aceasta ar avea corespondenta a celor cinci rani ale lui isus in timpul patimilor.

Strict privind neopagnismul, pentagrama este simbolul MAGIEI ; acest fapt este si el prezent in randul francmasoneriei.

Desigur tot recent, pentragrama a devenit obiectul disputelor interminabile asupra insemnatatii ei; pe la inceputul Sec. XX aceasta a capatat si intelesul diabolicului fiind inversata, cu vf. in jos pentru ca azi aceasta sa fie confundata cu satanismul.

Cel mai frecvent intalnita esste sub forma: stea cu vf. in sus incadrata de cerc.

In FIVEBLUEAPPLES (4+1) initiere: 2º

invatam in secundul grad ca pentagrama este echivalentul stelei duale Sirius (A_B) si ca cele cinci unghiuri de 33º+3º inseamna definirea a : FOCULUI,AEREULUI,APEI,PAMANTULUI si a TOTALITATII( al cincilea unghi) vf. de sus ce le cuprinde pe toate in forma perfecta rotunda Divina.A se intelege, cuprinderea intelegerii omogene a celor patru elemente (principii).

Am spus 33º+3º , adica 36º defalcat ceeace inseamna 33ºPERFECTIUNEA+3ºDIVINUL pentru fiecare element in parte.Dar si a planetei Venus in conjunctie cu Terra.

In FIVEBLUEAPPLES (atelierul) pozitia Pentagramei este cu vf. orientat in sus , steaua este albastru/mov electrizant iar cercul este rosu.La nivelul planului orizontal aceasta este orientata intotdeauna cu vf. spre EST; este steaua recunoscuta ca Steaua de Est , Luceafarul si este mereu asociata cu femininul Zeita Venus.

Ceremonia Stelei este in jurul lui 21.XII calendar gregorian.

TAROT:

ARCANA XVII : STEAUA

Arcanul VII este cunoscut în Kabală drept „Speranţa”. Hieroglifa Arcanului Nr.17 este Steaua Strălucitoare şi Tinereţea Veşnică. În acest Arcan apare o femeie goală ce împrăştie pe pământ Seva Vieţii Universale, care iese din două vase, unul de aur şi unul de argint.

Dacă studiem cu atenţie conţinutul esoteric al acestui Arcan, descoperim Alchimie desăvârşită. Avem nevoie să lucrăm cu Aurul şi cu Argintul, cu Soarele şi cu Luna, pentru a încarna Steaua cu Opt Vârfuri, Luceafărul de Dimineaţă.

Vechii Alchimişti spuneau că „trebuia să se transforme Luna în Soare”; acest lucru trebuie să ştim să-l înţelegem, cu aceasta doreau să spună „a abandona Calea Lunară şi a veni pe Calea Solară”.

Toţi oamenii sunt „Lunari”, Luna îi duce şi Luna îi aduce.

n Apocalipsa Sfântului Ioan este documentat acest lucru referitor la Venus, Luceafărul de Dimineaţă: „Şi celui ce va birui îi voi da Luceafărul de Dimineaţă” (Apocalipsa 2:26-28). „Eu, Iisus, am trimes pe îngerul meu să vă adeverească aceste lucruri pentru congregaţii. Eu sunt rădăcina şi sămânţa lui David şi Luceafărul Strălucitor de Dimineaţă” (Apocalipsa 22:16).

Steaua este Fiul Omului, Adevărul. Nimeni nu poate căuta Adevărul. Adevărul nu poate fi cunoscut de către „Eu”.

Nimeni nu poate căuta ceea ce nu cunoaşte. Satan, Eul, Egoul pe care îl purtăm în interior, nu poate cunoaşte Adevărul. Adevărul nu poate fi citit, studiat sau recunoscut de către Minte. Adevărul este absolut distinct de tot ceea ce poate fi citit, studiat sau recunoscut de către Minte. Adevărul vine la noi atunci când am Decapitat şi Dizolvat „Eul”.

Diferitele adevăruri ale oamenilor nu sunt decât proiecţii ale Minţii. Decapitează propriul tău Eu, dizolvă-l prin riguroase purificări. Astfel vei ajunge la Iniţierea Venusiană. Atunci vei încarna Adevărul. Cuvântul se va face trup în tine, îl vei încarna pe Fiul Omului şi vei primi Steaua Dimineţii.

Oricine vrea să încarneze Steaua trebuie să lucreze cu Seva Vieţii conţinută în cele Două Vase Sacre pe care Femeia nudă a Arcanului 17 le ţine în mâinile sale. Steaua care ghidează Interiorul nostru este Steaua Tată.

Important pentru noi este să Încarnăm acea Stea Tată. Iată Misterul Arcanului 17. Seva conţinută în Vasele de Aur şi Argint, atunci când este înţelept combinată şi transmutată, ne permite să ajungem până la încarnarea Stelei. Steaua Crucificată pe Cruce reprezintă Cristosul.

Altfel spus PENTAGRAMA mai inseamna: ritualic, cercul inchis protectiv, simbolul zeitei Pamant, unitatea intregului, patru elemete+spiritul; tot ritualic privita in sus reprezinta Spiritualul Univesul non material, iar intoarsa inseamna Universul Material.

FENG SHUI ne spune ca acest simbol este reprezentarea ehilibrului intre: foc, apa, pamant,lemn si metal.

Tot ritualic Pentagrama mai reprezinta si “Templul” , adica corpul material uman, vezi polemica din Codul Da Vinci; Indiferent de cum este orientata aceasta are un singur inteles: viata si ciclul ei.

Primele utilizari a ei au fost atestate in Mesopotamia, cca 3000 ani b.C.; in acest caz acest simbol avea legatura cu cele cinci planete cunoscute la acea vreme : Jupiter , Mercur,Marte,Saturn si Venus. Aici planeta Venus era echivalentul su intruchiparea zeitei Ishtar, Regina Cerului.

De asemenea poti studia despre cele cinci numere pitagoriene ce se afla in conjunctie stelara , pentagramica.(vezi: Heinrich Cornelius Agrippas Libri tres de occulta philosophia)  respectiv despre: Occultistul magician Eliphas Levi .link wikipedia

Ca simbol este frecvent intlnit in organizatii occulte: O.T.O ; Ester Star ; Thelema Ordinul Hermetic Golden Down, diverse culte Baphometiene samd.

Astronomic

Este vorba despre cele 13 orbite in conjunctie de 8 ori a planetei Terra cu planeta Venus ce formeaza o Pentagrama. (vezi desen mai jos).

pentagrama: astronomic, Venus/Tera


Despre FIVEBLUEAPPLES

"Poti face tot ce doresti insa nimanui rau" Aleister Crowley FIVEBLUEAPPLES este un spatiu in care studiem si comentam simbolul esoteric , principiile alchimice a celor 5 mistere si autocunoasterea Sinelui. Bazat pe teorii Jungiene incercam sa refacem dand sens explicativ drumului in Legenda Personala urmand simbolulrile Arcanelor Majore ale Tarotului in sens filosofic desigur. FIVEBLUEAPPLES nu este si nu va fi o organizatie sau religie ; este un spatiu care reuneste persoane cu dorinta cunoasterii , cu puterea personalitatii si cu frumusetea interioara indiferent de crez religios ,sex sau nationalitate. Militam pentru armonie, pentru umanism si liberalism si punem egal fara nici cea mai mica diferenta intre femeie si barbat. Consideram ca sec. XXI este secolul reanvierii spiritualitatii si inceputul unei noi ere a marilor Revelatii. Mottoul nostru este: "Faci tot ce doresti dar nimanui rau!" Adm blog . USA : Gabriel Fischer Adm blog Canada: Nina Russell Adm account Australia : Dan Izvernariu