„Candela albastra”


CANDELA  ALBASTRA

Fiecare atelier alchimic are propriile obiecte particularizate pe langa cele tipice .

Cand spun “obiecte” ma refer la acele obiecte cu simbol esoteric ; in cazul FIVEBLUEAPPLES exista doua obiecte distincte ,deosebite, alaturi de: oglinda, cartea  cu coperti de alama, statuia,cupa, spada(pumnal),toiagul de alun,retorta,cuptorul,crucea cu ansa si cele doua pietre Urim &Thummim intalnite in toate cazuriile altor ateliere.

In plus fata de acestea FIVEBLUEAPPLES detine un CUB si CANDELA ALBASTRA.

Cele doua obiecte au fost investite ca simbol inca din anul 1996 si cu exceptia CUBULUI ce recent a fost reanoit (2010-08-08) ; odata la 20 ani acest CUB este sfaramat si refacut; CUBUL reprezinta materia, materialul, materializarea si contine  o anume pulbere alb rozalie .

Dimensiuniile cubului sunt exacte , iar capacul este sigilat. Este poate cea mai importanta piesa a atelierului.

Atelierul nu poate exista fara acest obiect, precum o unitate militara nu poate exista fara Drapelul de Lupta.

Acest CUB este facut din lut are dimensiuni exacte si poarta simbolul PENTAGRAMEI cu insemnele celor 5 elemente primordiale: FOCUL,AER,APA,PAMANT si QUINTESSENCIA.

Candela albastra este unul din obiectele ce au plecat cu noi din Romania

CANDELA ALBASTRA reprezinta imaterialul dar si conjunctia a celor doua simboluri :APA/FOC; trebuie stiut ca aceasta candela nu functioneaza cu traditionalul ulei ci cu apa in care plutesc trei lumanari.

Candela este aprinsa in fiecare Equinoxiu sau Solstitiu si regulat in cele cinci importante zile ale anului sau in toate intalnirile importante ale alchimistilor cu diverse ocazii.

In fapt este si un simbol al inspiratiei Iluminarii , sau o sursa a ei.

Foarte mult timp aceasta s-a gasit gazduita in USA in cadrul PERFECTCIRCLESQUARE & FIVEBLUEAPPLES, vechiul atelier ce a incetat activitatea anul trecut.

-Dece candela albastra si nu alta culoare?

Totul a pornit de la un moment de inspiratie , initial acum 15 ani in urma cineva a dorit sa achizitionam o lampa aurita in genul “ Lampa lui Aladin”

Ideia a fost cat se poate de originala atat doar ca avea un neajuns..avea doar un singur foc si nu trei.

Intr-un atelier de bricolaj am incercat zile in sir sa gasim o modalitate de adaptare insa nu a fost sa fie.

Pe un raft prafuit in acel atelier de bricolaje am gasit un castron din sticla albastru cobalt transparent ce tinea de “loc pentru maruntisuri” suruburi,balamale , diverse.

Am golit vasul si l-am spalat , era frumos si fara zgarieturi; apoi am confectionat din alama un cub cu trei perforatii dispuse in triunghi pentru fitile; initial combustia a fost prevazuta cu ulei .

Apoi cineva a spus sa profitam de ocazie si sa facem din aceasta sursa de lumina rudimentara un simbol; asa a fost inlocuit uleiul cu apa si principiul de functionare ce acum este compus din trei lumanari ce plutesc.

Cred ca in final, intamplarea nu a fost o intamplare, lumina ce o dezvolta aceasta “candela” este placuta ,lina si imita “lumina Lunei” acel albastru magic al noptii cu Luna plina. Tot “intamplator” s-a nimerit culoarea sticlei candelei si a retortei , ambele sunt albastru cobalt provin din locuri total diferite si la date diferite , ambele au o vechime de peste 80 ani ;respectiv retorta este ceva mai veche anii 1890 si a avut aceia-si intrebuintare , a servit unui atelier alchimic din Italia in jurula anilor 1890-1900.

shakamet 6009 autumn

Despre FIVEBLUEAPPLES

"Poti face tot ce doresti insa nimanui rau" Aleister Crowley FIVEBLUEAPPLES este un spatiu in care studiem si comentam simbolul esoteric , principiile alchimice a celor 5 mistere si autocunoasterea Sinelui. Bazat pe teorii Jungiene incercam sa refacem dand sens explicativ drumului in Legenda Personala urmand simbolulrile Arcanelor Majore ale Tarotului in sens filosofic desigur. FIVEBLUEAPPLES nu este si nu va fi o organizatie sau religie ; este un spatiu care reuneste persoane cu dorinta cunoasterii , cu puterea personalitatii si cu frumusetea interioara indiferent de crez religios ,sex sau nationalitate. Militam pentru armonie, pentru umanism si liberalism si punem egal fara nici cea mai mica diferenta intre femeie si barbat. Consideram ca sec. XXI este secolul reanvierii spiritualitatii si inceputul unei noi ere a marilor Revelatii. Mottoul nostru este: "Faci tot ce doresti dar nimanui rau!" Adm blog . USA : Gabriel Fischer Adm blog Canada: Nina Russell Adm account Australia : Dan Izvernariu