♀ ANKH


Crucea cu ANKH

Cred ca omenirea a suferit o cotitura in istoria ei in momentul in care a descoperit speculatia spirituala relationata cu materialul. Din acest moment Templele au devenit piete comerciale iar preotii niste josnici speculanti.

 

 

 

 

 

 

Above, the gemmed azure is

The naked splendour of Nuit;

She bends in ecstasy to kiss

The secret ardours of Hadit.

The winged globe, the starry blue,

Are mine, O Ankh-af-na-khonsu!


Este in primul rand o hieroglifa a anticului Egipt si era reprezantata in forma unei curele de sanda. Aceasta inseamna VIATA ETERNA.

Simboul insoteste frecvent sarcofagele sau pictura murala acolo unde sunt reprezentati zeii; in special Atum ,zeul Soare de Heliopolis iar cand acesta este asezat il reprezinta pe Sekhemet, leul razboiului a zeitei Memphis.

Se spune ca aceasta ofera protectie divina .

Biserica ortodocsa a Egiptului (Biserica Crestina Coptica) a adoptat acest simbol ca : o cruce avand mâner.

Imaparatul Constantin a pretins ca a avut o viziune despre moarte in afara zidurilor Ierusalimului si din acest moment a decretat acest simbol ca fiind simbolul mortii si a pedepsei ceeace pentru noi azi este : svastica sau crucea tortioara romana ( a lui Isus). Timp de o mie de ani acest simbol a fost cunoscut sub aceasta hidioasa interpretare.

Alchimistii au preluat acest simbol hieroglific sacru al Vietii Eterne si l-au conservat in ideia de reproducere, (uniune sexuala) in forma de Cruce din Aur ;transcendenta ,ideie rezumat: continuitatea vietii dupa moarte.

Ca simbol sexual aceasta reprezinta mai exact organul genital feminin ,vezi desenul de jos in sus, vagin, trompe, uter.; este asociata zeitei Isis.

Hator este considerata zeita datatoare de viata , zeita fertilitatii, zeita maternitatii dar si a mortii ( sau moartea alchimica*) ; caracter dual (hermafroditul) sau simbolul  ce exprima ciclul viata-moarte-viata.

Hator  corespunde zeitelor: Ishtar,Inanna;Astarte,Venus,Afrodita.

ANKH asocita cu simbolul lui Imotep inseamna MEDICINA ,FARMACIA sau SANATATEA la modul general.

ANKH mai este denumita uneori si :”Cheia Nilului”,apropos de Imotep,(3000 i.H.) ce in timpul vietii a fost medicul familiei regale si care dupa moarte a devenit zeul farmaciei: Unii producatori ai farmaceuticelor utilizeaza aceasta sigla ca simbol ca producatori multinationali.

In jurul secolului al VII-lea un astfel de simbol , dar cu bucla inchisa, a fost gasit in Peru si se pare ca a fost utilizat de cultura Mochica.

Simboluri similare sunt intalnite la celti, vezi crucea celtica ce contine cercul si simbolul pe care noi il stiim ca reprezinta sexul feminin ♀.

Ca simbol esoteric ANKH reprezinta (de sus in jos vazuta) :

SOARELE, CERUL (bratele orizontale) si PAMANTUL ca macrocosmos si microcosmos pentru OM . In fapt este vorba despre concilierea ideii de SUS si JOS, Cer/Pamant, calitatiile active si pasive si ades asociata chiar cu simbolul intercursului.

Bucla este simbolul perfectiunii (cercul) ,vezi:Ouroborus sau Perpetum ciclul infinit al Inceputului si Sfarsitului; a oului ( ovulul) al graviditatii (nasterea).

Dupa unele interpretari mistice se mai face referire si la Grota ca loc ascuns , magic, in care se desfasoara ritualul.

Din perspectiva templului ca obiect , la orizontala, este un pat pe care este asezat neofitul  si urmeaza a fi initiat ; se spune ca posesorul cunoasterii sensului formei geometrice  a crucii are “in mana” cheia Vietii vesnice si a Regatului Mortii; repectiv a : Vietii a celor un milion de ani.Desigur aici vom intelege procedura Separatio ,din perspectiva alchimica, prin care vom deduce separarea Sufletului de Spirit; este una din variantele cunoscute initierii graduate.

Templul este considerat ca spatiu fiind un spatiu sagrad al uniunii perfecte , acest fapt mai este reprezentat prin muralul OSIRIS,NEFERTITI,ISIS in care fiecare din personaje detine un obiect imana ce il caracterizeaza ,imagine in care in totalitatea ei ascunde un mister.

Recent biserica a asociat aceasta imagine cu Diavolul si cele doua sotii a lui.

Din perspectiva , strict a mortii, Ankh mai reprezinta : BALANTA in care sunt puse si supuse testului sufletele acelora care au murit inainte de-a se imbarca pe gondola ce face trecerea dintre lumi (vezi referire la Raul Negru si Anubis).

Reprezentarea Ankh pentru Moarte este , pozita inversata, cu susul in jos, cu sens aici de cheie a mormantului de pe domeniul lui Aalu (Eternitatea).

Calendaristic acest simbol mai reprezinta si Primavara , renasterea naturii, crezul in viata de apoi.

Ca simbol pe frunte inseamna SECRETUL MARILOR MISTERE a celui care o poarta astfel ; este considerata cheia cod ce protejeaza initiatul de profan carora le blocheaza magic accesul. Se spune ca este asemeni unui VAL ce are doar o usoara transparenta dar care nu permite vizualizarea si cu atat mai mult intelegerea profanilor a mesajului ce il tranzmite, dar si imortalizarea cunoasterii in memoria initiatului.

In unele ritualuri aceasta cruce este vizibila in imbracamintea ceremoniei astfel:

La barbati bucla se afla in jurul gatului (vezi spre exemplu similar, vesmatul preotului crestin fie el catolic sau ortodocs) ;iar la femei aceasta este un brau si formeaza poalele cu baza de jos.

Semnificatia brâului isisian este foarte complexa aceasta priveste conceptul de viata , conceptul si despre nemurire ; daca spunem ca Ankh este o funie ce contine un nod (-uri) atunci vom sti ca acesata va face referire la reamintirea despre eliberare (dezlegare) la viata si bucurie, “ Eliberati-va de obligatiuni”; ca nemurirea se obtine prin dezlegarea noduriilor .

Simbolul Ankh contine si teoria lui Euclid.

21-12-2010 FIVEBLUEAPPLES / YULE

Despre FIVEBLUEAPPLES

"Poti face tot ce doresti insa nimanui rau" Aleister Crowley FIVEBLUEAPPLES este un spatiu in care studiem si comentam simbolul esoteric , principiile alchimice a celor 5 mistere si autocunoasterea Sinelui. Bazat pe teorii Jungiene incercam sa refacem dand sens explicativ drumului in Legenda Personala urmand simbolulrile Arcanelor Majore ale Tarotului in sens filosofic desigur. FIVEBLUEAPPLES nu este si nu va fi o organizatie sau religie ; este un spatiu care reuneste persoane cu dorinta cunoasterii , cu puterea personalitatii si cu frumusetea interioara indiferent de crez religios ,sex sau nationalitate. Militam pentru armonie, pentru umanism si liberalism si punem egal fara nici cea mai mica diferenta intre femeie si barbat. Consideram ca sec. XXI este secolul reanvierii spiritualitatii si inceputul unei noi ere a marilor Revelatii. Mottoul nostru este: "Faci tot ce doresti dar nimanui rau!" Adm blog . USA : Gabriel Fischer Adm blog Canada: Nina Russell Adm account Australia : Dan Izvernariu