♠ „VERO est Opus Magistrandum!”


Cu aproximativ 20 ani in urma am inceput sa studiem in paralel Carls G. Jung si Sigismund Freud din perspectiva religioasa, mistica, metafora simbolului si relatia material/imaterial , orizontal/vertical.

In Timisoara anilor 1990 nu exista prea multa documentatie privitoare la esoterism sau mai precis la cultul pagan decat cateva carti editate in jurul lui 1993-94 , ceva despre lucrariile lui Eliade si multa multa dezinformare prin publicatie indoielnica ( astrologie, tarot,chiromantie samd).

In vara lui 1993 (Iul_Aug) am reusit sa reunim un grup ( 7 prieteni ) interesati de esoterismul speculativ al ritualului si de alchimie.

Cu proveniente din diferite culte si traditii  (ortodocsi,catolici,musulmani,grecocatolici si mozaici)  am incercat sa reunim toate datele ce pot confirma ideiia ca : „toti vorbim despre diverse lucruri in diverse credinte si limbi diferite , din perspective diferite dar  in fapt depre acealeasi teme insa altfel spus.

Acest fapt a fost necesar ,pentru noi, la acea vreme si abia  acum, dupa mult timp realizez ca aceseasta ideie de uniune de comunicare sociala a venit pe fondul tragicelor evenimente din Ex Yugoslavia , eveniment ce a marcat profund societatea timisoreana care asa cum se stie este de secole cosmopolita.

O singura persoana a avut puterea magica de-a ne determina sa : ” nu ne mai pierdem timpul cu nimicuri” si sa realizam ca viata este efemera si ca subiectivismele apartin incultului ce naste: intoleranta,misoginismul, xenofobia,violenta,egoismul, orgoliile, egocentrismul etc, reunind o mana de oameni ce pana atunci nu s-au cunoscut.

Daca ar fi sa restrang istoria la un punct pentru a determina exact ce a incitat curiozitate studiilor asupra esoterismului ,as putea spune (cred!) ca aceasta comunitate : PERFECTCIRCLESQUARE & FIVEBLUEAPPLES (numele dat din anul 1996) ce a ajuns la cifra de 1250 persoane din toata lumea (natiuni si credinte) , a pornit de la o seara in care a fost prezentat TAROTUL relationat cu principiile Kabbalei ; un fapt mai rar intalnit la acea vreme ,am mai spus.

Din 1996 mica comunitate a primit un nume Cercul Perfect Patrat si Cinci Mere Albastre in USA si CANADA, unde o mare parte din „membrii” au emigrat si unica forma de comunicare cu ramasi inca in tara a fost intermediul NET. Ultimul membru  a parasit Romania la data de 22.XII.2001.

Treptat ,in timp, convingeriile noastre religioase s-au transformat in crezuri spirituale universale, viata noastra a luat o alta perspectiva pentru ca in momentul in care faci conexiunea EU _ UNIVERS inveti involuntar ce si cum ar fi mai bine relationat cu ALB si NEGRU, asa pot spune ca devii un om liber ,liberal si aparte fiind EXTRAS din marea masa si chiar din directia in care se indreapta in propria ignoranta.

Cred ca TAROTUL este cel mai bun indiciu spre eliberare chiar inainte de-a studia filosofia si alchimia ; cand dorinta de-a percepe semnificatia arcanelor din perspectiva propriului Ego, dispare curiozitatea stupida de a „spiona” viitorul lasand loc unor descoperiri uluitoare despre: TIMP, EXISTENTA, MATEMATICA,GEOMETRIE,CHIMIE,ANATOMIE, MUZICA, ARTA, samd.

De aici inainte urmeaza insa un drum greu si sinuos ,dur, in care valoriile ce le-ai ingurgitat obligatoriu din frageda pruncie nu numai ca dispar lasand un vid pana la o noua intelegere a propriei existente dar pun in lumina adevaruri ce: dor, enerveaza sau creaza acea stare de lehamite in raport cu ceeace „umanul” este capabil sa faca in viata de zi cu zi.

Cu douazeci de ani in urma am inceput un curs al unei noi vieti. A fost ca o nastere ce a durat mai bine de zece ani; a fost un timp de cumpana si travaliu in care multi dintre noi au inteles semnificatia : ” Nimic nou sub Soare!” .

Am dedicat acest blog unei persoane dragi ce a trecut la Orient  folosidu-ma de primele cuvinte auzite si memorate asa cum inca mi le amintesc dupa douazeci de ani.

Foc pentru tine , „V” , azi sunt un om liber!

Timisoara 1993 (5994)
fragment

„Nu exista nimic secret , totul sta cu desavarsire inaintea ochiilor tai. Este greu sa cuprinzi cu mintea pentru ca nu iti intelegi inima, si este greu sa iti intelegi inima pentru ca ea spune lucruri atat de simple si atat de pure.

ADEVARUL este un lucru fix, el nu se schimba, nu se altereaza, are doar un alt inteles insa el este mereu acelas. Un prieten bun si iubit cu adevarat continua sa traiasca alaturi de tine si in absenta fizica a lui, in ciuda timpului si a absentei.

Daca acum pleci pe acea usa si te intorci dupa douazeci de ani, fara ca in acest timp sa nu ne vedem, sa nu ne scriem, sa nu vorbim, cand te vei intoarce totul va fi ca in clipa in care ne-am despartit. Nimic nu se altereaza sau se schimba, pentru ca timpul nu exista daca ai cunoscut spiritualul. In Ziua ta sau a mea unul din noi va primi de stire in vis despre ce ni s-a „intamplat” ,nimeni nu este etern insa ajunge in Eternitate.
Multi vorbim despre lucruri din auzite , despre lucruri asa cum le imaginam ,despre lucruri asa cum le-am studiat …toate sunt adevarate pentru ca toate stau cumulate in UNU si UNU este dissolvat in toate. Oare cine poate sa le cuprinda si sa le inteleaga?

Nimeni nu detine un adevar absolut ci eventual unul aproximativ, nimeni nu este perfect insa poate sa se perfectioneze.Arcana III Marea Preoteasa, simbolul magicului ascuns , al momentului cheie ce dezvaluie sau nu Marele Secret...fiveblueapples publications© 1996

Toti suntem egali insa diferiti , toti mergem pe acelas drum…buni sau rai insa fiecare cu timpul nostru, cu ritmul nostru. Invata sa pretuiesti si sa respecti ,pune valoare pe omul modest ,umil si incearca sa fi „invizibil” in caritate .
Mana dreapta nu trebuie sa stie de cea stanga si ai sa savurezi din plin bucuria celui ce a intins mana pentru ajutor.

Pentru toate, pentru absolut toate platim , bune/rele, ca OM incearca in momentul de cumpana al deciziei sa accepti raul dar sa faci putin mai mult bine decat ai putea face rau. Totul este o relativa ce apartine momentului si in acest joc al situatiei doar un singur lucru este cert… versatilul ce nu tine de optiunea ta.
Nimeni nu poate spune ce gust are un fruct pana ce nu gusta din el, nimeni nu poate afirma ca fructul a fost bun daca nu a mai gustat inca unul sau nu l-a comparat cu altul; nimeni nu poate sti cum arata propria imagine daca nu se priveste in oglinda si nimeni nu poate sti ce spirit este daca ar trai singur. Pacat este ceeace faci si ceece nu faci ,insa cel mai mare pacat este sa nu gandesti.
Orice principiu existential se bazeaza pe doua contrarii unite ,nimic nu se dezvolta singur,nimeni nu reuseste singur… . Definitiile si legile vin de la oameni, principiile sunt de la Creator, de la Univers. Primele pot suferi alterari in timp ,principiile fac insa parte din ADEVAR, care este fix.
Cele mai grele lucruri pe care fiinta umana poate sa le faca sunt paradoxal cele mai simple cu putina.

Mintea umana complica imaginea pe care ochiul o primeste, textura pe care pielea o simte, parfumul pe care nasul il adulmeca. Gustul insa este testul cel mai cert, fie el cuvant propriu sau figurat.

Sa stii „sa vezi” cu ochiul mintii, este un lucru extrem de simplu insa complicat de invatat doar din motivul ca nu te cunosti, doar din motivul ca nu te increzi in tine. Inchide ochii ,relaxeaza mintea si lasa ca imaginile sa curga …asa inveti sa vezi viitorul , totul se intampla in acelas timp doar noi vedem secvential existenta noastra.

Cunoasterea ta sta in cunoasterea contrariului tau dar pentru a cunoaste aceasta experienta trebuie sa te cunosti mai intai pe tine.
Visul  omului contemporan este sa devina mai bogat si tot mai bogat daca se poate ; imi este mila de acesti oameni pentru ca nu constientizeaza un lucru subtil, ei  prin bogatie spera la fericire, insa , vai, e dur si trist , acest drum este o amagire!

Materialul nu trebuie ignorat, trebuie sa stii sa te bucuri din orice , sa pretuiesti tot si sa respecti cu desavarsire ceea ce ,tu, nu esti capabil sa reproduci sau sa creezi. ….
Sub poalele materne si valurile mov ale Marii Preotese se ascunde in intunericul profund, Labirintul Albastru al Infernului, al Haosului in care toate s-au creat , tot aici se afla ascuns si Marele Secret adanc scufundat, este acest drum pe care il doresti sa il cunosti?

– Sa fiu, Eu ,Piatra ta de poticnire? ”

„V”
fragment din speech ul primei sesiuni inaugurale din ziua Solstitiului de Vara , Timisoara (5994)

Lisboa Full Moon , Moon in Tau , 6011, Autumn

Despre FIVEBLUEAPPLES

"Poti face tot ce doresti insa nimanui rau" Aleister Crowley FIVEBLUEAPPLES este un spatiu in care studiem si comentam simbolul esoteric , principiile alchimice a celor 5 mistere si autocunoasterea Sinelui. Bazat pe teorii Jungiene incercam sa refacem dand sens explicativ drumului in Legenda Personala urmand simbolulrile Arcanelor Majore ale Tarotului in sens filosofic desigur. FIVEBLUEAPPLES nu este si nu va fi o organizatie sau religie ; este un spatiu care reuneste persoane cu dorinta cunoasterii , cu puterea personalitatii si cu frumusetea interioara indiferent de crez religios ,sex sau nationalitate. Militam pentru armonie, pentru umanism si liberalism si punem egal fara nici cea mai mica diferenta intre femeie si barbat. Consideram ca sec. XXI este secolul reanvierii spiritualitatii si inceputul unei noi ere a marilor Revelatii. Mottoul nostru este: "Faci tot ce doresti dar nimanui rau!" Adm blog . USA : Gabriel Fischer Adm blog Canada: Nina Russell Adm account Australia : Dan Izvernariu