AZOTH, etapa a doua : DISSOLUTIO


Plansa 28  Anul 1/ 6011  Grad 3 Luna in Rac ; 12 zile pana la Luna Noua

Stele,Da Vinci, Alchimisti, Ritualuri,Procese ale transformarii (2) continuare…

ESOTERIC/PSIHOLOGIC

DISSOLUTIO


Aceasta a doua etapa a procesului de transformare se gaseste inca sub influenta NIGREDO vezi link blog anterior.

Din acest punct are loc decadenta ca mijloc de purificare , “trebuie sa cazi ca sa te ridici” ; cazatura ,insa , este controlata sau :”cu buna stiinta”si are loc in propriul interior in acel abis negru inca neexplorat.

A doua raza a stelei Azoth este cea a Regelui , intreaga operatiune in aceasata “casa” este indreptata spre constiinta masculina si principiului ei.

Dissolutio este guvernat de Jupiter si are ca baza sursa pamanteana , metalul STANIU ,este casa albastru deschis.

Functionarea dizolvarii este reprezentata de CORB ,acelas pe care il intalnim si in NIGREDO (vezi blog aterior); aceasta pasare neagra este punctul de plecare catre albire in procesul dizolvarii si asa cum deja stim ,aceasta este simbolul SUFLETULUI; pasare ce este expusa baii de dizolvare iata in reflexul ei este alba.

Operatiuniile exterioare dissolutiei sunt caracterizate de cuvantul cheie: “Interiora” ceeace de nota ca intreaga actiune este concentrata catre interior pana in cel mai intim nivel.

In aceasta etapa intregul proces tine foarte mult de fluide , natura umeda cum ar putea fi ca exemplu: apa Izvorului,topirea,lacrima, menstruatia, inundatii,plante inflorite cu sapte flori, broastee râioase otravitoare (lichidul produs,veninul),piscina sau apa in care stau Regele si Regina,intunericul,dragonii inaripati (sepii inaripat), sucul fructelor sau fie simple retorte.

In intuneric absolut exista doar Soarele , Luna si o pasare alba  ce coboara din cer; aceasta imagine a simbolului Dissolutio mai inseamna si decadenta sau altfel spus…dissolutio face casa comuna cu decadenta in care are loc un anume proces specific despre care noi in alchimie stiim ca este : “Devorarea Soarelui de catre Leul Verde” ce a fost purificat de Sarpele verde in timpul calcinarii (NIGREDO).

Din perspectiva chimica a Leului verde putem intelege ca MERCUR este in stare imperfecta; unii spun ca in acest stadiu mercurul poate dissolva aurul (Leul care inghite Soarele) insa mai aproape de adevar este ca mercurul  doar opacizeaza temporar stralucirea lui; spuneam anterior : “aurul este precum Adevarul , este in cea mai pura stare si nu poate fi dizolvat”.

In laborator cenusa rezultata din calcinare ce mai apoi a fost pisata pana la transformarea ei in praf alb se amasteca cu un fluid ales ; de la caz la caz: apa ,acid (otetul)  s.am.d. . Aceasta cenusa se numeste Sal (salis) sau sarea de piatra ( Sal Salis) ce in fapt este matricea interioara ce poarta in compozitia ei toate esentele ce mai tarziu, in proces ,devin un singur lucru: PIATRA FILOSOFALA.

TAROT: Arcana XV

PSIHOLOGIC:

Dissolutio reprezinta o rupere profunda si de la baza a unor structuri artificiale ale psihicului prin imersiune totala in inconstient, fapt respins in mod natural de catre o parte a constiintei noastre.

In cadrul alchimiei , dizolvarea poate lua forma unor vise, viziuni, voci, sentimente ciudate ce dezvaluie existenta unei dimensiuni ( a unei lumi) paralele ce are aspectul unui haos dar care pana in aceasta etapa a fost complect ignorata in viata de zi cu zi .

Cel mai bun exemplu de dissolutie poate fi vazut in stilul de viata monahal ; in actele de creatie ; vom vedea ca din perspectiva fiziologica acest aspect se refera la deschiderea canalelor Kundalini ce revitalizeaza de la celula la organism , dizolvarea avand loc la nivel genital ,tine de respiratie si splina.

Din perspectiva metaforei , Dissolutio mai poate fi inteleasa ca Marele Potop ce a inundat si a spalat planeta de tot ceeace este inferior. (Botezul cu apa Ioanit).

Psihologic, Dizolvarea reprezintă o rupere mai jos de structuri artificiale a psihicului

Despre FIVEBLUEAPPLES

"Poti face tot ce doresti insa nimanui rau" Aleister Crowley FIVEBLUEAPPLES este un spatiu in care studiem si comentam simbolul esoteric , principiile alchimice a celor 5 mistere si autocunoasterea Sinelui. Bazat pe teorii Jungiene incercam sa refacem dand sens explicativ drumului in Legenda Personala urmand simbolulrile Arcanelor Majore ale Tarotului in sens filosofic desigur. FIVEBLUEAPPLES nu este si nu va fi o organizatie sau religie ; este un spatiu care reuneste persoane cu dorinta cunoasterii , cu puterea personalitatii si cu frumusetea interioara indiferent de crez religios ,sex sau nationalitate. Militam pentru armonie, pentru umanism si liberalism si punem egal fara nici cea mai mica diferenta intre femeie si barbat. Consideram ca sec. XXI este secolul reanvierii spiritualitatii si inceputul unei noi ere a marilor Revelatii. Mottoul nostru este: "Faci tot ce doresti dar nimanui rau!" Adm blog . USA : Gabriel Fischer Adm blog Canada: Nina Russell Adm account Australia : Dan Izvernariu