.:. CONJUNCTIO


Plansa 30. Anul 1/ 6011  Gr.3 Luna in Fecioara, 6 zile pana la Luna Noua

CONJUNCTIO


In pomul de Craciun obisnuim sa punem o STEA in varf si de la ea ,in spirala catre baza Pomului , beteala . Aceasta  este simbolul RECONCILIERII ,este scara pe care “ingerii coboara” si reprezinta reconcilierea celor doua puteri “de sus” si “de jos” .
Despre CONJUNCTIO mai stiim ca este : „Frumoasa si bestia” sau „Venus si Vulcan”

A patra raza a SEPTAGRAMEI Azoth este reprezentata in culoare verde si apartine spiritului SALAMANDREI ce inoata in foc cu scopul de-a atinge esenta ; aeasta “casa” a celor sapte trepte ale initierii are ca metal reprezentativ CUPRUL si este dominata de casa astrala a lui Venus ; practic aici vorbim despre oxidul cocleala verde a cuprului ceiasa la suprafata din interior.

In sfera a patra in care ne gasim , pasarile gemene (sau  Monoculus) ale spiritului si sufletului sunt incoronate. Acest simbol este intalnit frecvent in Freemasonry : Scottish ritte 33º , Vulturul bicefal incoronat si insotit de un numar: 32 sau 33.; sau simbolul vertical cu orizontal . : . sau vezi mai jos despre aceasta simbolul : echerului intercalat cu compasul.

Desigur  aceasta coroana reprezinta : “Al cincilea element” sau Ouroborus ,quintessencia, totalitate lucruriilor ce se intalnesc pe pamant si care au fost recuperate din proceduriile anterioare (vezi Nigredo,Dissolutio,…). Aceasta operatiune este facuta in vederea ressuscitarii Regelui sau reancarnarea la o viata noua.

Sunt elemente bazice pe care se cladeste o noua personalitate radical diferita de infatsarea veche.

In principiu aceasta etapa se desfasoara in cadrul simbolului PAMANT.Venus si Vulcan  de: Bartholomaeus Sprang, Flemish c. 1600

Cuvantul cheie , magic al procedurii este: RECTIFICADO (rectificare) – exaltare binecuvantata.(vezi V.I.T.R.I.O.L.)

In ritualuri este considerat ca un proces absolut sacru si denota un avans , progres de la un grad la altul.

Conjunctia este privita de alchimisti ca “moment al casatoriei Soarelui cu Luna” , cele doua opozitii si moduri opuse ale cunoasterii care se confrunta cu lumea si paradoxuriile ei.

Sol (soare) este simbolul intelectului ,prin urmare procedura este bazata pe rationament si crestere intuitiva dar si pe surse ale inspiratiei ce tin de simbolul Lunii ; in acest momenta pare acea senztie de realitae superioara in gand si sentiment.
RECTIFICADO este momentul istoric de cotitura in care subsatanta obtinuta devine ideala si fixa (deci , adevarata in raport cu studentul alchimist); unii folosesc o expresie : “batuta-n cuie” desigur aceasta ne va duce cu gandul la crucificare a solutiei gasite ; in aceasta ipostaza crucea reprezinta cele doua realitati ale verticalului si orizontalului. Ades aceasta imagine in grafica alchimica este data de Ouroborus (sarpele) rastignit pe o cruce T .

Cred ca Rectificado are a face  si cu Balanta respectiv momentul in care aceasta intra in echilibru relationata cu cele doua constiinte :feminine si masculie (Regele si Regina) sau Aenema si Spiritus , dreapta-stanga cele doua parti ale cerebelului , legatura dintre constient si inconstient.
In freemasonery intalnim acest simbol si sub forma general exprimata : compasul intercalat cu echerul (material intercalat cu spiritual) este al doilea grad general ,ultimul fiind compasul peste echer sau : biruinta spiritualului asupra materialului..

ALCHIMIA ARABA:

In alchimia araba acest aspect este intalnit in celebra experienta a “gumei arabe” compusa din doua culori: alb si rosu in care secretul consta nu in modul cum se procedeaza la unirea celor doua ci in aderenta lor.

Orizontal, CONJUNCTIA este: casa dragostei, a casatoriei, a sexualitatii,  tantrei, a personajului bicefal sau a omului cu doua fete, a lui isis ce poarat pe cap cele doua coarne de aur, a hermafroditului in sine (Hermes).

TAROT:

Aceasta casa apartine casei a XV -a a Diavolului, este vorba despre acea imagine in care cele doua principii masculin /feminin se unesc prin strangerea de mana (procesul de reconciliere a Regelui si a Reginei) in fata altarului in care troneaza insusi Divolul.

Unirea aceasta este “o siretenie” este un fapt imprumutat sau furat de la Diavol prin care umanul are posibilitatea, cheia accesarii ei, la perceptia totlitatii si la cresterea in spiritualitate ( iluminare) revelata mai traziu prin produsul ei: copii .

Vertical , CONJUNCTIA este reprezentata de simbolul lui Euclid si include: Scara lui Iacob, cele sapte Stele , Luna inclinata in sus, Curcubeul cu cele sapte culori, Leul Rosu, Pasarea alba ce descende in foc ..sau pura uniune a FOCULUI cu APA ,vezi reprezentarea vasului pus la foc ce emana abur.

Carls Gustav Jung face o anume referire , acesta spune ca :“ingerii coboara pe o scara…” ; dupa alti autori aceasta reprezentare sta chiar in Pomul de iarna, acea beteala de la steaua din varf la baza  .

TANTRIC SEXUAL:

Din perspectiva ritualica tantrica, cel mai superior grad, este momentul in care masculinul reprezinta FORTA si are o pozitie orizontala in timpul intercursului iar femeia sta deasupra in pozitie verticala aceasta jucand rolul intermediar magic intre cer si pamant.

Din scrieriile vechi , antice, stiim din invatura templului( procedura alchimica antica egipteana) ca femeia stand deasupra devine spirit liber astfel incat va influenta barbatul sa se elibereze de propriile ancorari , se spune: “barbatului ii vor creste aripi de inger”. In acest caz pasivul feminin devine activ iar activul masculin devine pasiv.

La nivel de laborator , Conjunctia, este actiunea de recombinare  a elementelor salvate din etapele procedurii anterioare vezi bloguri Nigredo,Dissolutio samd.. Adesea aceasta casatorie,unire a fost realizata fortat prin fuziune sau prin amestecarea componentelor salvate in reactie chimica prin adaugarea unui catalizator sau a unui mediator temporar; vezi cazul adezivului.

FIZIOLOGIC:

Este exercitiul tantric in sine in care energiile sunt concentrate catre intercurs si se cumuleaza acestea fiind controlate mintal; orgasmul este unul de facto , doar ca senzatie si nu unul real ca in actul sexual obisnuit, vulgar. Acest exercitiu este o practica ce asigura recircularea energiilor prin fluide intre cele doua contrarii sexuale ; ejacularea fiind considerata aici nu numai o pierdere dar si un grav pericol .Se spune ca asa au aparut si formele primordiale al Creatiei , au fost facute prin FOC sau FULGER ( energia).

PSIHOLOGIC:

CONJUNCTIO este responsabilizarea sinelui nostru prin unirea celor doua contrarii feminin-masculin dupa o ampla curatenie prin introspectie profunda si sincera avand ca rezultanta o noua credinta ; rasturnare a unor nonvalori de regula acele aspecte cu care am fost infectati psihic.

Alchimistii spun ca aceasta ar fi “Piatra Mica” care odata atinsa de catre ADEPT , acesta devine capabil sa discearna in mod clar si fara dubii asupra a ceeace trebuie facut in viitor relationat cu ce solutie adopta; este vorba de dezvoltarea constiintei intuitive, desigur cu referire la  anumite adevarururi respectiv la tot ceece tine de social,meserie , gandirea in sine (minte deschisa) …se mai numeste si Arta Regala.

.

Despre FIVEBLUEAPPLES

"Poti face tot ce doresti insa nimanui rau" Aleister Crowley FIVEBLUEAPPLES este un spatiu in care studiem si comentam simbolul esoteric , principiile alchimice a celor 5 mistere si autocunoasterea Sinelui. Bazat pe teorii Jungiene incercam sa refacem dand sens explicativ drumului in Legenda Personala urmand simbolulrile Arcanelor Majore ale Tarotului in sens filosofic desigur. FIVEBLUEAPPLES nu este si nu va fi o organizatie sau religie ; este un spatiu care reuneste persoane cu dorinta cunoasterii , cu puterea personalitatii si cu frumusetea interioara indiferent de crez religios ,sex sau nationalitate. Militam pentru armonie, pentru umanism si liberalism si punem egal fara nici cea mai mica diferenta intre femeie si barbat. Consideram ca sec. XXI este secolul reanvierii spiritualitatii si inceputul unei noi ere a marilor Revelatii. Mottoul nostru este: "Faci tot ce doresti dar nimanui rau!" Adm blog . USA : Gabriel Fischer Adm blog Canada: Nina Russell Adm account Australia : Dan Izvernariu