Solstițiul de iarna


21-XII-2010 ( 6011) h.2338 UTC

Din cele mai vechi timpuri omul a privit spre cer observand miscarea astrilor, facand conexiuni cu propria existenta.

Momentele marcante ale unui an sunt date de cele patru anotimpuri respectiv de Solstitii si Equinoxuri. Soltitiul de Vara si Iarna, Equinoxul de Primavara si Toamna.

Ca in alchimie cele patru anotimpuri sunt doua cate doua adunate in forma de uniune a contrariilor : rece/cald , intuneric/lumina , iarna/vara , umde/sec samd. Dissolve et coagula

Iarna astronomica este marcata de un moment precis al evolutiei soarelui aparenta pe bolta cereasca ce este data de fapt, de rotatia Pamantului in jurul Soarelui, acest moment este denumit : Solstitiul de Iarna  .

Axa pamantului este inclinata cu 66º si 33` fata de planul orbitei terestre (vezi numerologia esoterica , masonica!) iar polii N-S isi pastreaza directia aproximativ in spatiu fapt ce influenteaza  vizualizarea Soarelui , lumina lui ce din cauza elipsei sferei ceresti este vizibil mai mult sau mai putin in ore si minute. Vezi diferenta apus -rasarit.

La momentul Solstitiului de Iarna ,Soarele se afla in emisfera sudica ,Australia, a sferei ceresti ,la distanta unghiulara de 23º si 27` sud fata de Ecuator ; este vorba de miscarea diurna pe Ecuator numita : Tropicul Capricornului. Asa se explica inegalitatea zilelor si a noptilor precum succesiunea anotimpurilor.

Astel putem spune ca ziua Solstitiului de Iarna este cea mi scurta zi a luminii si cea mai lunga a intunericului fapt similar petrecut insa invers in ziua Solstitiului de Vara cand noaptea este cea mai scurta.

Din perspectiva spirituala: este sarbatoarea prin care omul se pregateste pentru parcurgerea misteriosului labirint albastru al tenebrelor .

Despre FIVEBLUEAPPLES

"Poti face tot ce doresti insa nimanui rau" Aleister Crowley FIVEBLUEAPPLES este un spatiu in care studiem si comentam simbolul esoteric , principiile alchimice a celor 5 mistere si autocunoasterea Sinelui. Bazat pe teorii Jungiene incercam sa refacem dand sens explicativ drumului in Legenda Personala urmand simbolulrile Arcanelor Majore ale Tarotului in sens filosofic desigur. FIVEBLUEAPPLES nu este si nu va fi o organizatie sau religie ; este un spatiu care reuneste persoane cu dorinta cunoasterii , cu puterea personalitatii si cu frumusetea interioara indiferent de crez religios ,sex sau nationalitate. Militam pentru armonie, pentru umanism si liberalism si punem egal fara nici cea mai mica diferenta intre femeie si barbat. Consideram ca sec. XXI este secolul reanvierii spiritualitatii si inceputul unei noi ere a marilor Revelatii. Mottoul nostru este: "Faci tot ce doresti dar nimanui rau!" Adm blog . USA : Gabriel Fischer Adm blog Canada: Nina Russell Adm account Australia : Dan Izvernariu