)O( SOLSTITIUL DE IARNA ☼ 

M. A .S .Q .U .E .R .A .D .E

“And the Grand Master Priest sayd knoking three times to the floor:
-In the name of the Lady of the Moon, and the Horned Lord of Death and Ressurection !”
YULE CEREMONY  (see detail link)

 

In unul din blogurile anterioare vorbeam despre transformarea, (schimbarea) sinelui respectiv de faptul ca acest fenomen alchimic  tine de o anumita etapizare gradata si ca directia de pornire este numai din interior catre exterior, nicodata invers. Exteriorul fiind eventual un model,jalon orientativ …schimbarea nu vine din afara ta!

Am mai conchis pana acum ca INTERIORUL este reflectat intotdeauna in EXTERIOR (vezi Tabula Esmeralda) sau :” pe fata si prin faptele tale se citeste cum esti in interior “ sau ce fel de om (in ce spirit) esti.

In general dorinta de schimbare vine din observarea si analiza proprie , a propriului EU si mai apoi in baza dorintei de perfectionare sau corectie avem tendinta de-a imprumuta , roluri a unor personaje ce ne marcheaza cu desavarsire. Acest imprumut este in fapt primul “medicament” in vindecare.

Orice artist are o anume influenta in ceeeace face, oricat de original este , tot asa si cu persoana in cauza ce a dedus , macar ca : “asa nu mai merge”.

Cred ca BALUL MASCAT in afara fanteziei neofitului( o traditie pe cale de disparitie in popularitate ) este un model in ceece spun mai sus.

Mastile au ca scop anularea unei imagini , anularea subiectivismului dintre indivizi, ramanand doar misterul si spiritul ce incheaga sau nu in acest caz o socializare.

Balul este o petrecere in cinstea a ceva…in urma unei ceremonii ,un mod de socializare intre cunoscuti sau nu . Acum , ca balul este cu masti deja avem o interpretare in plus.

Se spune ca inca din antichitate exista o noapte (vezi romani) in care erau anulate toate legile si diferentele sociale sau : “in noaptea in care Zeii erau printre pamanteni iar supusii erau egali cu imparatii” (Saturnalia) .

Ma intreb, pentru ce oare, aceasta noapte a trebuit sa existe , pentru ce odata pe an Bacchus seducea lumea cu vinuri, Pan inveseea prin cantec si toata atmosfera haotica era excesiv hedonista fiind permis orice?

Iarna a fost considerata in mai toate culturiile , ca anotimp al mortii , al infernului , a fost asociata cu portalul de trecere catre o noua ressuscitare.

Intunericul ei si frigul a determinat comunitatea umana sa se restranga , sa isi restranga activitatea lasand loc povestii, misterului venit din intuneric (necunoscut), a ceremoniilor ,ritualurilor si serbariilor in al caror subiect era mereu invocata biruinta vietii asupra mortii respectiv a Soarelui (Osiris).

Nimeni nu este dispus sa supravietuiasca singur, nimeni nu reuseste sa infrunte singur vicisitudinile vietii astfel incat, tribul , comunitatea …a oferit acel sentiment de siguranta si optimism in raport cu situatia data.

Pentru a se obisnui cu necunoscutul si a elimina teama , oamenii au incercat sa il reproduca , imaginandu-l prin masti si scene jucate . Masca anuleaza ideia de UMAN si face simtita prezenta spirituala.

Cunoasterea spirituala , strict, in acest caz este o experienta absolut magica in care poti observa mult mai bine ce se patrece in fata ta asa cum in fapt zilnic se petrece insa de aceasta data mult mai clar sau mai relevant.

Masca este (sau poate fi) o cheie in descifrarea spiritului individului care a ales sa joace respectivul rol. Nimic nu este intamplator, spuneam mai sus : “interiorul (aici firea) este exprimat in exterior” prin subiectul mastii ; cine intelege simbolica temei unei masti alese intelege ce anume ascunde cel care o poarta sau ce sta in profunditatea spiritului lui .

Tot asa vei observa asocieri stranii de masti, in contrast,opozitie, contrare firii confirmand astfel inca odata faptul ca principiul de atractie in alchimie se bazeaza pe contrarii unite si nu pe asemanari.

Asemanarile se aduna insa nu se unesc pentru ca nu se atrag.

Am sa mai fac o referire la “absurda” teorie a iubirii : “Uratului cu frumosul” intalnita ca tema in diverse opere : “Frumoasa si bestia” , “Masca din opera”, Femeia si Moartea (vezi pictura), Dracula (filmul ), samd.

Pentru ce URATUL este mereu indragostit de Frumoasa printesa si cum este posibil ca ea sa il accepte?

In alchimie stiim ca Piatra Desavarsita se ascunde (sau exista) in materia murdara, ignorata si respinsa de toti; aceasta este ades comparata cu Viermele ce in procesul transformarii devine cocon si mai apoi un prea frumos fluture (vezi alegoria de la tenebre la ingeri); ori Frumosul contine bazic uratul in baza teoriei , este un ex-urat (sic!) evoluat prin urmare… sentimentul ancestral de stare initiala il are in memorie si se simte asociat prin urmare nu il poate respinge sau renega. Uratul are tendnta transformarii  deci, tinde sa absoarba si sa devina frumos in perpetua evolutie pentru ca legea atractiei functioneaza intre cei doi poli.

In foarte multe lucrari art, Sarpele,Diavolul, Faust, Luceafarul (vezi Eminescu) , Vampirul, Baphomet ..samd, seduc o prea frumoasa fecioara ; cred ca mesajul profund este in legea compensatiei; frumosul contine naivul si perfectiunea corporala (materiala) in vreme ce uratul contine inteligenta, cunoasterea , este “negru” pentru ca se afla in spatiul necunoscut al constiintei noastre in acea zona obscura despre care nimeni pana in prezent nu a putut spune cum si ce mai exact este : inconstientul.

Unirea celor doua in acest caz este PERFECTIUNEA. Omul zeu stralucit asa cum initial a fost (vezi Adam Kadmon)

Revenim la masti ,oameni, stari…

Daca intunericul absolut ascunde materialul facand astfel loc spiritului pentru a prima in scena am sa va spun ca mai fericiti ca noi sunt cei nevazatori din nastere!

In fiecare an in jurul datei de 21 dec este sarbatorit:

(Wikipedia Link)

SOLSTITIUL DE IARNA

SATURNALIA

YULE

Mos Craciun , Santa Claus

JOLUPPUKKI -Finlanda

JÕULUD- Estonia

YUL-U.K.

Saint THORLAKUR (Jól) -Iceland 23 Dec

JUL – Norvegia

JULTOMTEN- Suedia

YULE* WICCA este sarbatoarea atribuita Triplului zeu denumit : “ HORNED GOD” respectiv a lui HERMES TRISMEGITUS (vezi alchimia).

Despre FIVEBLUEAPPLES

"Poti face tot ce doresti insa nimanui rau" Aleister Crowley FIVEBLUEAPPLES este un spatiu in care studiem si comentam simbolul esoteric , principiile alchimice a celor 5 mistere si autocunoasterea Sinelui. Bazat pe teorii Jungiene incercam sa refacem dand sens explicativ drumului in Legenda Personala urmand simbolulrile Arcanelor Majore ale Tarotului in sens filosofic desigur. FIVEBLUEAPPLES nu este si nu va fi o organizatie sau religie ; este un spatiu care reuneste persoane cu dorinta cunoasterii , cu puterea personalitatii si cu frumusetea interioara indiferent de crez religios ,sex sau nationalitate. Militam pentru armonie, pentru umanism si liberalism si punem egal fara nici cea mai mica diferenta intre femeie si barbat. Consideram ca sec. XXI este secolul reanvierii spiritualitatii si inceputul unei noi ere a marilor Revelatii. Mottoul nostru este: "Faci tot ce doresti dar nimanui rau!" Adm blog . USA : Gabriel Fischer Adm blog Canada: Nina Russell Adm account Australia : Dan Izvernariu