De signiatura rerum (nota dupa : Gustav Carls Jung)


Incoronarea Mariei Magdalena

De signiatura rerum

La Jakob Böhme 1575-1624 , paralela Lapis _ Isus joaca un rol important si este redat in Opere Complecte :Dr.Carls Gustav Jung  vol.XII / III. Reprezentari ale mantuirii in alchimie

“ Din acest material reiese cu toata claritatea scopul ultim al alchimiei. Ea, alchimia, voia sa produca un <corpus subtile> ,corpul transfigurat al Invierii : adica un corp care sa fie in acelas timp : spirit.

Prin aceasta tendinta , alchimia eurpeana se inrudeste cu alchimia chineza , asa cunm ne apare din textul intitulat : < Das Geheimus der Golden Blüte> .Acolo este vorba despre <corpul diamant> adica despre nemurirea atinsa prin transformarea corpului. Datorita transparentei ,focului si duritatii sale ,diamantul este un simbol potrivit.

Astfel , Orthelius spune ca filosofii n-ar fi putut gasi un remediu mai bun decat cel pa cere din cauza duritatii ,transparentei si culorii rubinii l-au numit piatra filosofala , nobila si binecuvantata.

Acest Orthelius este cel care a scris detailat despre <teologia lapisului> . Dar cum e mai tanar decat Böheme ,vreau sa-l mentionez doar pentru ca acesta trateaza spiritul care se gaseste in materie:

Se spune ca exista doua comori , pria este cuvantul scris, a doua este cel devenit (verbum factum) . In verbum scriputum , Christos este ca si in scutece in leganul sau ( in cunis suis involutus), dimpotriva ,in verbum dictum factum cuvantul este intrupat in fapturiile lui Dumnezeu ,unde poti, asa zicnd, sa-l atingi cu degetul; din aceasta trebuie sa ne scoatem comoara , caci cuvantul nu este nimic altceva decat ,focul, viata si spiritul,pe care Sf. Treime l-a raspandit de la inceputul Creatiei si care s-a ciocnit (incubavit) in apele primordiale si prin cuvantul  Domnului a fost insuflat (inspiratus) si incorporat in toate lucruriile-asa cum in fapt se si spune : <Spiritul Domnului a umplut lumea intreaga>  .  Unii au exprimat opinia ca acst spirit al lumii <spiritus mundi> se intinde asupra tuturor persoanelor Trinitatii.

El este nascut din ce din urma si creat de ea.Acest spirit devenit corporal si continutul principal al mantuitorului (salvatorius) sau al pietrei filosofale si veritabilul mijloc (medium) prin care corpul si sufletul sunt mentinute unite pe intreaga durata a vietii noastre.

Spiritus mundi care zacea in apele primordiale ,le-a lasat insarcinate si a clocit in ele un germene , ca gaina pe oua.Acesta este <virtus> sau : virtutea, care locuieste in inima pamntului si in special in materiale ; este de datoria artei sa desparta arheul <archeus> , spiritul mundi de materie si sa produca o chintesenta a carei actiune poate fi comparata cu cea a lui Christos asupra omenirii. “

Din opera acestui epigon al alchimiei strabate, dupa cum am vzut, inca o data viziunea gnostica a nous-ului implicat in physis .

….

Dr. Carls Gustav Jung

Despre FIVEBLUEAPPLES

"Poti face tot ce doresti insa nimanui rau" Aleister Crowley FIVEBLUEAPPLES este un spatiu in care studiem si comentam simbolul esoteric , principiile alchimice a celor 5 mistere si autocunoasterea Sinelui. Bazat pe teorii Jungiene incercam sa refacem dand sens explicativ drumului in Legenda Personala urmand simbolulrile Arcanelor Majore ale Tarotului in sens filosofic desigur. FIVEBLUEAPPLES nu este si nu va fi o organizatie sau religie ; este un spatiu care reuneste persoane cu dorinta cunoasterii , cu puterea personalitatii si cu frumusetea interioara indiferent de crez religios ,sex sau nationalitate. Militam pentru armonie, pentru umanism si liberalism si punem egal fara nici cea mai mica diferenta intre femeie si barbat. Consideram ca sec. XXI este secolul reanvierii spiritualitatii si inceputul unei noi ere a marilor Revelatii. Mottoul nostru este: "Faci tot ce doresti dar nimanui rau!" Adm blog . USA : Gabriel Fischer Adm blog Canada: Nina Russell Adm account Australia : Dan Izvernariu

We check our emails several times each day and will respond to your enquiry as soon as possible

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s