FERMENTATIO , a V-a etapa in procesul alchimic


Plansa 42 Anul 1 ,6010 , anul profan 2011 Iarna ,  Luna Plina in scadere

 


FERMENTATIO

A cincea raza a Stelei AZOTH atinge in partea stanga ESENTA in toata grandoarea ei (Ascensiune).

Esenta este o pasare libera , este un spirit.

Aceasta a cincea raza stelara are un numar anume ce reprezinta dualul metal Mercur (Argintul viu) precum corespondentul ei Planeta Mercur. Aceasta raza este (va fi) intotdeauna VERDE (verde albastrui smarald) si simbolizieaza energia vie a transformarii. Vezi TABULA ESMARALDA ( sau Emerald Vision).

Tot aici avem inscriptia (in cercul al cincilea) : “vei descoperi” –aceasta este in fapt rezultanta operatiunii de fermentare.

Fermentul este ambrozia zeilor  si in acest caz este interactiunea rezultata ca urmare a unirii spiritului cu sufletul.

In aceasta casa CERCUL reprezinta Sufletul iar copacul reprezinta Duhul ce contine cuiburiile acestora in care se afla ouale depuse pentru clocit si ecluzare. Desigur vorbim despre : NASTEREA MISTICA.

Aceasta imagine (cateva bloguri anterioare , link) aminteste de celebra pictura a lui Dali, nasterea omului matur din ou, mai precis…RENASTEREA acestu-ia.

FERMENTATIO are doua trepte in care MATERIA PRIMA ,moarta spiritual, incepe procesul de putrefactie si descompunere urmand mai apoi procesul de fermentare revenind astfel la viata spirituala..

Alchimistul Daniel Stolcius (1625?) spune in lucrariile sale cai in aceasta etapa are loc moartea materialului insa in care Spiritul se reanoieste aducand renasterea. Si acesta mais pune ceva: Daca Spiritul se va renaste la fel ca inainte atunci acest fapt petrecut este ca si cum cineva ar fi insamantat un pamant ce in loc sa rodeasca a dus la putrefactia semintelor si toatat munca i-a fost zadarnica.

The Kiss of Death ( Fermentatio) Ancient ritual of body and soul ** blog img. FIVEBLUEAPPLES WordPress By: danIzvernariu 2011 Lisboa © fiveblueapples publications 2011

Actiunea in acest caz (cea ritualica) se petrece acompaniata de peisajul ce aminteste de TUMUL , MOARTE, MASACRE,CRIME,MUTILARI,CADAVRE IN PUTREFACTIE,SCHELETE, etc. Negrul si lumina verzuie amintesc de atmosfera nesanatoasa a aceaste-i lumi a mormintelor, a mortii in general.

In unele cazuri simbolul cert ce indica toate acestea este o pasare in pozitia de zbor descendent  pe un cer negru, sau intunecat de nori de furtuna.

De asemenea aici scenele mai pot cuprinde piesajul agricol in care pamantul negru arat este insamantat . Stangacia si lipsa de experienta fac din aceasta scena imaginea inexperientului care se confrunta cu situatia in fapt si care culmea trebuie sa si rezulte desigur necesitand efort (intelectual).

O alta imagine mai poate fi si interpretarea Reginei si a Regelui in baie ca doi ingeri  cu aripi in contopire sublima.

Studiul fazei de putrefactie in laborator incepe cu putrefactia vegetalului , vezi formarea otetului.

Semnul ca putrefactia a ajuns la sfarsit este data de lichidul alb laptos ce apare in tunelul de lumina in matéria neagra putrezita.

Asa se explica ca materialul mort pare a reveni la viata ca urmare a digestiei afluxului de bacterii inca de la inceputul fermentarii.

Mai tarziu in bezna totala a putrefactiei fluidul alb este urmat de cel alb galbui ce este un ferment asemeni cearei ce se scurge in materie.

Acest lichid este numit in alchimia chinez : Pílula de aur iar in termenii alchimici europeni o regasim in simbolul cozii de paun.

Acest proces are o proprietate paradoxala ,incepe din moarte (inactiv) trece prin consumarea propriei materii si dezvolta o noua energie (activa) asociata in acest caz cu resuscitarea . Ades acest fapt este relevat in “Resuscitarea regelui” ( punem echivalentului de intelesuri  aici intre resuscitare= revitalizare si rege= putere).

Metaforic transpus pentru o intelegere mai buna ar putea fi facand referire la producerea VINULUI  in care ultima substanta pretioasa este chiar vinul in sine cem ai apoi urmeaza un nou ciclu de “finisare” , DISTILATIA ( Disstilatio); alchoolul ce este in fapt esenta purificata de struguri.

PSHIHOLOGIC:

Fermentatio este instabilitatea respectiv slabiciunea psihicului si constientizarea aceastu-i fapt ce atrage analiza in detaliu . In aceasta analiza descoperirea elementelor negative ca urmare a fragmentarii viciilor si catalogarea lor va pune in situatia in care individul va renunta constientizand ca aceasta este “tóxica” pe de alta esenta extrasa din aceasta experienta foloseste imbogatirii caracterului. Mai simplu spus, o experienta oarecare trecuta cu vederea din ignoaranta atrage mari neplaceri si taote aceste neplaceri se vor repeta pana cand ignoranta va disparea ( este posibil sa nu!) :In momentul disparitiei ignorantei ,incepe analiza ajungandu-se la esenta raului petrecut si motivele lui. De regula in fata acestu-i experiment foarte multi indivizi , se vindeca de vicii.

DIN PERSPECTIVA ESOTERICA:

Fermentatio – aduce multitudinea de culori ce compun AURUL ( valoarea) ; acest fapt este facut prin diverse metode: meditatia profunda, terapie transpersonala, unirea mística (Mysterium Coniunctionis) , defalcarea personalitatii , etc.

Fermentatio este baza religiei si a constientizarii mistice.

FIZIOLOGIC:

Este o vibratie a energiei vii ( CHI sau Kundalani) .

La nível planetar aceasta este evolutia vietii care produce constiinta in materie.

TAROT:

Arcana XIII , MOARTEA – vezi semnificatie

Despre FIVEBLUEAPPLES

"Poti face tot ce doresti insa nimanui rau" Aleister Crowley FIVEBLUEAPPLES este un spatiu in care studiem si comentam simbolul esoteric , principiile alchimice a celor 5 mistere si autocunoasterea Sinelui. Bazat pe teorii Jungiene incercam sa refacem dand sens explicativ drumului in Legenda Personala urmand simbolulrile Arcanelor Majore ale Tarotului in sens filosofic desigur. FIVEBLUEAPPLES nu este si nu va fi o organizatie sau religie ; este un spatiu care reuneste persoane cu dorinta cunoasterii , cu puterea personalitatii si cu frumusetea interioara indiferent de crez religios ,sex sau nationalitate. Militam pentru armonie, pentru umanism si liberalism si punem egal fara nici cea mai mica diferenta intre femeie si barbat. Consideram ca sec. XXI este secolul reanvierii spiritualitatii si inceputul unei noi ere a marilor Revelatii. Mottoul nostru este: "Faci tot ce doresti dar nimanui rau!" Adm blog . USA : Gabriel Fischer Adm blog Canada: Nina Russell Adm account Australia : Dan Izvernariu

We check our emails several times each day and will respond to your enquiry as soon as possible

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s