Cele trei grade ale alchimiei (1º)


Plansa 47 Anul 1 ,6010 , anul profan 2011 Iarna ,  Luna Plina in crestere 43,3% lumina, 8 zile pana la LunaPlina , 22  zile pana la Luna Noua, Luna in Taur

REMINDER :14-02-6010 (2010) Valantine´s day


Tot ce este sus este si jos!

„Materialul este peceput corect doar daca este atins si apoi filosofand „ce despre” ar putea contura o ideie adevarata pentru individ ;dar fara a cunoaste materialul nu putem deduce mai nimic nici macar ca existam. Aceasta este meteahna religiilor..te invata CE dar nu ai voie sa atingi!”

Priveste o lucrare e arta oarecare , alege una care iti place ,contempla la cea care te atrage… .Ce vezi?

Orice lucru executat manual contine “gravat” sentimentul, trairea autorului. Ai putea crede ca autorul in toate cazuriile s-a concentrat strict la subiectl tratat in lucrare sau mai poti admite ca , maestrul a avut mintea, visand, in alta parte sau a trait momente ..pur si simplu, lucrand.

Orice alchimist este un fost confuz,controversat si viciat personaj , pentru ca oricine in copilarie, sa spunem a visat …oricine a trait din plin povestea imaginara…. .

Copii utilizeaza materialul pentru a se juca. Jucandu-se transforma , sa spunem, plastelina in cele mai fanteziste obiecte zburatoare, ai trait acea senzatie in care plastelina de culoare cenusiu murdar a primit culoare si forma perfectionata …in memoria ta jucandu -te?

OMUL traieste intr o dimensiune 3D in care parte este imaginat si parte este materializat insa tot ceeace este materializat nu poate fi imaginat identic de catre toti cei ce observa ,prin urmare chiar forma materiala este relativa …ce spun? Admite ti ca imaginand 1 cm si aratand intre doua degete dimensinea lui , difera in ciuda standardului, de la o persoana la alta? Este un paradox, atunci ce sa mai vorbim despre :culoare sau forma,  despre mesajul (ca obiect in sine) nici nu mai are rost sa vorbim.

OMUL nu este capabil sa conchida asupra unui lucru decat daca acel lucru are corespondenta in realitate sau daca acel lucru ,ideal, este deja materializat.

Un exemplu in acest sens sta in reprezentarea geometrica a unui cub in spatiu in care teoretic avem doar trei fatete vizibile si trei intuite ; acele trei fatete intuite sunt foarte greu de inteles (perceput) pentru aceo copii care nu s-au jucat cu acele cuburi sau figuri geometrice pure…abstracte.

Odata trecut prin mana , forma materiala este scanata de mana si perceputa prin ochi de creier astfel incat memoria este capabila sa redeie imaginativ experienta avuta , desenand aproximativ ceeace a memorat.

De curand , fiul meu (18 ani) ce studiaza primele notiuni ale arhitecturii imi spune : “..am primit o tematica pentru a reprezenta un proiect ce sa includa materialul si imaterialul in acelas timp “ :.

Drept sa spun am ramas “socat” de tematica data unui copil …dar , se intampla in viata!

Ei bine…la o tematica “imposibila” de perceput pentru un adolescent care cere ajutorul la maturi nu poate exista decat un singur raspuns ..din nefericire si mai incurcat dar care este revelant mai traziu , chiar in orice.

Am raspuns solicitarii astfel:

“- I-a o oglinda si fa-ti autoportretul. Incheie lucrarea ta, apoi lasa-o o perioada de o saptamana fara sa o privesti. Dupa acesta perioada intinde foaia de hartie si  priveste-o de la 1m diatanta. Incearcasa fii sincer iti place? Ar fi ceva de corectat? Ar fi ceva de modificat sau este de revizuit in totalitate. Raspunde sincer si fara ocolisuri, apoi i-a o hartie calc coleaza  peste plansa portretului si redeseneaza asa cum in acel moment smti ca este just, corect si ideal pentru un portret. Dupa ce ai terminat priveste cele doua portrete..cu siguranta absoluta sunt diferite daca nu chiar radical diferite. “

In fapt nu este nici o magie. In prima instanta prima plansa este cea sub imperiul subiectivismului fie el imprumutat din nvatatura anatomiei fie din sarguinta , al doilea portret cel corectat va indica (corectura) chiar ceeace doreste autorul sa exprime pentru ca in final sa aibe portretul ideal sau “asa cum as dori sa fiu”.

Aceasta este in alchimie proiectul unei Opere , proiectia este atunci cand acel proiect se materializeaza in cazul nostru atunci cand autorul devine egal cu plansa corectata.

Fiecare copil este un poosibil nou personaj insa fiecare copil spre maturitate contine un personaj adoptat.

In final:

PIATRA LAPIS:

Piatra bruta este originea statuii perfecte , orice statuie perfecta contine o piatra bruta.

Primul grad in acest sistem ce determina unirea a doua contrarii este cunoasterea si acceptarea lor ca fiind egale insa diferite ca naturi. In secunda instanta acceptarea ideii ca orice lucru contine energie orice lucru exprima ceva in continutul lui, acel ceva ce ades nu este explicabil in cuvinte dar despre care simtim si imaginam.

Primul grad explicat avansat …este spatiul in care spiritul matern este acela care contine ca o matrice toate posibilitatiile noilor forme existentiale ; odata inteles ca natura lui 4 contine cercul sau ca din ea poate fi dedus cercul si ca acestea doua contin in strafundul lor triunghiul (trinitatea) , te poti apuca de lucru divizand si impartind naturiile , macar pentru clasificare si observarea lor mai tarziu.

Cred ca acei care se initiaza in acest grad prim in alchimie sunt acei care au dedus propria existenta , sau cei care deja constientizeaza ca exista indiferent de dogma sau educatie si ca ceva in acest sens fie ca trebuie schimbat fie ca trebuie distrus pentru a fi refacut.

Cu timpul , acest experiment va releva un fapt logic si simplu…schimbarea vine din interior chiar daca initial a fost observata sau relationata cu exteriorul.

E o chestiune de vointa!

Dan Izvernariu , Lisboa PT 6010 Iarna

Despre FIVEBLUEAPPLES

"Poti face tot ce doresti insa nimanui rau" Aleister Crowley FIVEBLUEAPPLES este un spatiu in care studiem si comentam simbolul esoteric , principiile alchimice a celor 5 mistere si autocunoasterea Sinelui. Bazat pe teorii Jungiene incercam sa refacem dand sens explicativ drumului in Legenda Personala urmand simbolulrile Arcanelor Majore ale Tarotului in sens filosofic desigur. FIVEBLUEAPPLES nu este si nu va fi o organizatie sau religie ; este un spatiu care reuneste persoane cu dorinta cunoasterii , cu puterea personalitatii si cu frumusetea interioara indiferent de crez religios ,sex sau nationalitate. Militam pentru armonie, pentru umanism si liberalism si punem egal fara nici cea mai mica diferenta intre femeie si barbat. Consideram ca sec. XXI este secolul reanvierii spiritualitatii si inceputul unei noi ere a marilor Revelatii. Mottoul nostru este: "Faci tot ce doresti dar nimanui rau!" Adm blog . USA : Gabriel Fischer Adm blog Canada: Nina Russell Adm account Australia : Dan Izvernariu

We check our emails several times each day and will respond to your enquiry as soon as possible

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s