Principiul eSoteric al mainii stangi ( CALEA)


Va mai amintiti  despre Regula mainii stangi din fizica? Este legata de polaritate si are rotatia in conformitate cu cea a acelor de ceasornic …principiul rezonantei; in vreme ce regula mainii drepte apartine principiului burghiului respectiv sensul de strangere a surubului, acestea sunt legi calitative.

Cu mult timp inaintea punerii in ordine a fizicii ca stiinta, marii ocultisti initiati ai cunoasterii esoterice studiau principii sitematice, graduale in arta alchimica, in arta magiei in sine.

Imi amintesc de un prieten care cu cca.30 ani in urma imi vorbra inflacarat despre explicatia pe care o are un sofer relationata cu intrarea in curba cu viteza , curba la dreapta mereu dificila si curba la stanga aproape intotdeauna controlabila. Imi spunea…” este in cauza inimii” …sunt convins ca la acea vreme prietenul meu nu stia exact despre ce vorbea , cu atat mai putin eu.

Exista doua forme diferite de explicatii ; in bloguriile noastre mereu accentuam cu o majuscula intentionat scrisa in cuvant pentru ca cititorul sa nu faca confuzii , astfel : esoterism , apar ca eSoterism  si exoterism apare scris ca eXoterism.

Care este diferernta intre eXo si eSo –terism este deja de notorietate cunoscut insa aceasta discutie mai face obiectul unei observatii ce tine de ,sa spunem, curentul pagan si cel crestin.

In timp ce crestinismul cu dogmele sale apare ca un fapt exterior prin exemple, eZoterismul apratine GNOSTICISMULUI si face obiectul “ a celor nevazute”  sau a acelor lucrui misteriioase, ascunse .

Exista diverse polemici in acest sens , dupa unii Calea Luminii ar fi cea relationata cu exteriorul pentru ca poate fi observata de ochi si analizata de minte; dupa altii (denumiti ca satanisti <sic!> sau luceferieni ) calea interioara este calea intuneicului in care Lumina sta ascunsa : Eso = interior .

In vreme ce eXoterismul se bazeaza pe judecata mai mult sau mai putin subiectiva , eSoterismul aorda o mare atentie acelor fenomene ce izvorasc din neamtul inconstientului , acel Portal Infricosator atat de putin cunoscut chiar si in secolul nostru.

inspired by Within Temptation

REGULA MAINII STANGI are o multitudine de justificari ce au radaciniile chiat in principiul Fibonacci (sensul spiralei) respectiv sensul de miscare al tuturor lucruriilor in universul nostru.

In derularea initierii in esoterism (alchimie) cunoastem un complex graduat compus din 6 parti (criterii) astfel Cunoasterea consta in urmatoarele principii:

  1. principiul corespondentei
  2. principiul naturiilor vii
  3. conceptie si intermediere
  4. experienta transmutarii
  5. armonia, acordul
  6. transferul

Cunoasterea PRINCIPIULUI CORESPONDENTEI este in fapt stimularea inteligentei si a spiritului de observare fie in baza experientei proprii fie in baza conexiuniilor de idei ce se fac la nivel mental din care face sa rezulte intelegerea sensului “ Tot ceece este sus este si jos”.

Principiile NATURIILOR VII face referire la energie ( in sensul exact) acesta remarca un fapt absolut simplu prin excelenta , daca energia inseamna lumina ca forma suprema ,respectiv viata atunci lumina se afla si in interior ; daca astfel aceasta explicatie e greu de inteles pentru un neinitiat atunci voi face o alta referire…gandul stimulat de imaginatie poate deveni realitate materiala daca este aplicat in practica. In aceasta ideie este adevarata urmatoarea expresie: “Tot ce este inauntru este si in afara” .

Tot aici se mi face o conexine in baza observatiei , anume: corpul uman are o legatura stransa cu planetele datorita mineralelor pe care acesta il contin .

Principiul CONCEPTIILOR si INTERMEDIERII este diferit de MISTICISM ; acesta face o legatura logica intre uman si divin (perfect) ; Sistematizarea de idei in acest principiu suporta intelegerea mai usoara si o comunicare fluenta intre maestru si initiat avand optiunea explicatiilor logice daca varianta mistica cade . Poate este cel mai “colorat” principiu , cel mai diversificat avand un numitor cmun indiferent de explicatie, numitor ce duce la: cunoasterea sinelui, a lumii si a mitului. Cumva povestea imaginara si modul in care este construita are rolul de-a clarifica metaforic o situatie ce in alt mod de exprimare ar fi imposibil e a fi inteleasa. Magio , magia (magnet) , atractie .

Magia este considerata ca fiind “Ochiul de foc” capabil sa “penetreze” coaja ce face opac un adevar , este o modalitate ce solicita imaginatia astfel incat chiar invizibilul devin vizibil.

TRANSMUTAREA este un pas esential si irevocabil ca urmare a cunoaterii si aplicarii primelor 3 principii ; inalchimie ca si in chimie stiim despre transmutatie ca aceasta se refera la transformarea unui element chimic in altul ; in viata de zi cu zi aceasta mai inseamna schimbarea radicala a unei persoane prin alterarea interiorului respectiv a modului de gandire si concepte.

Esoterimul fara actul transmutarii este ca si spiritualitatea teoretica , adica acea experinta ce este speculativa , apriorica… .

ACORDUL este o treapta importanta in calea iluminarii , aici , abia se vede cat de mult au fost intelese toate principiile parcurse ; observarea unui fapt incontestabil si anume, toate religiile si invataturiile au aceleasi principii si vorbesc despre acealeasi lucruri . Odata observat acest lucru dispare in prima instanta acel “orgoliu” nejustificat si chiar egocentrismul , asa constati singur ca nu spui nimic nou sau ca in final toti au dreptate spus in felul lor  dupa modul de gandire.

TRANSFERUL , este modul prin care se tranmit invataturiile de la maestru la initiat ; ete practic o stafeta ce urmeaza mereu acelas curs .

In esoterismul alchimic aceasta etapa este cunoascuta ca TOATE IN UNU si desigur este vorba de un ritual magic prin care cele patru principii sunt relevate si puse in conexiune astfel incat toate patru devin UNU. Ades , acest “template” al initierii este denumit Principiul Dragonului Rosu sau Ouroborus ce reuneste cele Patru principii Dragonice.

In final, principiul manii stangi este o initiere ce corespunde celebrei flacari prometeice sau a luminii luceferiene prin care oamenii se transforam in Zei ; focul divin se gaseste in om ca o reflectare a fortei divine din afara noastra (vezi mitul gnostic Adam Kadmon cel luminos.) .

Despre FIVEBLUEAPPLES

"Poti face tot ce doresti insa nimanui rau" Aleister Crowley FIVEBLUEAPPLES este un spatiu in care studiem si comentam simbolul esoteric , principiile alchimice a celor 5 mistere si autocunoasterea Sinelui. Bazat pe teorii Jungiene incercam sa refacem dand sens explicativ drumului in Legenda Personala urmand simbolulrile Arcanelor Majore ale Tarotului in sens filosofic desigur. FIVEBLUEAPPLES nu este si nu va fi o organizatie sau religie ; este un spatiu care reuneste persoane cu dorinta cunoasterii , cu puterea personalitatii si cu frumusetea interioara indiferent de crez religios ,sex sau nationalitate. Militam pentru armonie, pentru umanism si liberalism si punem egal fara nici cea mai mica diferenta intre femeie si barbat. Consideram ca sec. XXI este secolul reanvierii spiritualitatii si inceputul unei noi ere a marilor Revelatii. Mottoul nostru este: "Faci tot ce doresti dar nimanui rau!" Adm blog . USA : Gabriel Fischer Adm blog Canada: Nina Russell Adm account Australia : Dan Izvernariu

We check our emails several times each day and will respond to your enquiry as soon as possible

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s