.`.FLAUTUL FERMECAT , simbol esoteric, masonic, alchimic


Plansa 48 Anul 1 ,6010 , anul profan 2011 Iarna ,  Luna Plina in crestere 98.5% lumina, 1 zi pana la LunaPlina , 15  zile pana la Luna Noua, Luna in Leu

FLAUTUL FERMECAT   W.`.A.`. MOZART.`.


 

Din punctul meu de vedere , FLAUTUL FERMECAT este una din cele mai puternice si mai profunde opere scrise pana in prezent.

Interesant este un fapt , anume ca aceasta lucrare are trei tipuri de intelesuri total diferite in functie de gradul nostru de perceptie.

In primul rand este o opera ce nareaza o poveste absolut simpla si frumoasa pe un fundal feeric muzical , in al doilea rand  toata lucrarea este compusa graduat din simboluri esoterice succesive care in final au un singur inteles, care in final au un singur mesaj ..acela care este relevat pentru unii in cel de-al treilea inteles al ei, cel mai profund, mai filosofic si spiritual.

In anul 1784 cu doar sapte ani inaintea mortii sale Wolfganag Amadeus Mozart a fost initiat in masonerie , respectiv in Respectabila Loja a lui Ignaz von Born cu care Mozart a avut o relatie stransa.

Amadeus a  stralucit si aici , dincolo de spiritul briliant si geniu dovedit din copilarie , in muzica ; asa cum reiese , Mozart era si un expert in egiptologie respectiv in simbolistica ei. Fapt , iata, spus cumva in aceasta opera  prin simbolul alchimic si astrologic al eSoterismului traditional.

FLAUTUL FERMECAT am spus are TREI intelesuri diferite prn profunditate in raport cu gradul de intelegere al individului , dar si TREI  etape ce le parcurge in naratiune , astfel : INROSIREA,INEGRIRE, ALBIRE, desigur cele trei etape esentiale (pe scurt) ale procesului alchimic ( trei din Sapte , total) vezi AZOTH .

Stiim din procesul al transformariilor alchimice ca aceasta succesiune de faze are ca scop ,purificarea metalelor rezultat in Piatra filosofala (Lapis) ca solutie ce are puterea magica de-a transforma in Aur (Aurum non vulgi) tot ce intra in contact cu acesta.

Asa cum din Plumb putem obtine Aur pur , tot asa prelucrarea sufletului ( o munca dura si dureroasa) prin arderea imperfectiuniilor (viciilor) prin examene sau teste ,acesta , sufletul devine mai luminos, mai curat, mai pur, mai bun.

INEGRIREA este prima etapa a purificarii in care , in cuptor, alchimistul arde impuritatiile ; aceasta etapa corespunde lui Saturn ( ca planeta) sau cu Casa restrictiilor (vezi cartiile de etalare ) , INCHISOAREA (Monostatos Pamina) , inchisoarea sufletului sau lanturiile in care acesta sta imobilizat : Aceasta etapa tine de inchistarea in reguliile sociale respectiv restrictionarea involuntara la o viata limitata si materiala. In masonerie acest fapt este cunoscut prin : lucrul cu materialul , prima etapa.

ALBIREA – este etapa a doua a alchimiei  , este etapa ce corespunde Lunei .

Tamino, Papageno si Pamina  isi incep legenda personala trecand si intampinand obstacole ; este procesul de purificare in care senzorialitatea , spiritualitatea si intuitie sunt necesare in continuarea lucrului cu materialul. Este poate primul pas cand sesizam ca ca intuitia si imaginatia este permisa de catre studentul alchimist ca o solutie, acceptata daca doriti. Este momentul in care realizam ca orice exista in realitate odata ce am imaginat , odata ce am intuit si ca tot in acest mod putem gasii chiar solutii (vezi procesul alchimic) in cautariile noastre dincolo de regula si legea umana, sociala, preconceptii samd.

INROSIREA in acest caz ( astfel exprimat, in alchimie stiim ca procesul are sens contrar insa aici exprimat astfel devine mai usor accesibil de primit in intelegere chiar si de catre novice; cosulta PROCESE ALCHIMICE , Azouth in acest site) este o etapa in care odata indepartate impuritatiile ,sufletul devine straluciitor de la rosu (rubin) la alb incandescent prin unirea tuturor contrariilor , in cazul nostru Papamina si Tamino.

Practic , vorbesc despre nunta alchimica a Marelui Mister al Opus Magnum .

Cateva cuvinte despre SIMBOLUL MASONIC in FLAUTUL FERMECAT

In cunoasterea eSoterica , cifra 3 reprezinta suma celor trei atribute care il constituite pe Dumnezeu ca forta suprema : Intelepciunea ( CUNOASTEREA) , Forta ( PUTEREA) si perfectitudinea (FRUMUSETEA) ; in fapt principiul de baza pe care se bazeaza intreaga natura.

In opera intalnim trei personaje feminine diferite (opuse caracteristic) ce insotesc Regina Noptii ; cei trei baieti din Imparatiea lui Sarastro ce reprezinta fortele oculte ale naturii … .

Prezenta piramidei in scena are sensul : combinatia cifrei TREI cu cifra PATRU din care intelegem : materialul (4) intercalat cu spiritualul(3). Numarul 4 apartine materiei pentru ca baza existentei lui se datoreste celor patru elemente primordiale : FOCUL,AERUL,APA si PAMANTUL . (vezi interactiunea si rzultatul lor in bloguriile din acest site) . Prin urmare simbolul piramidei reprezinta atat dimensiunea spirituala dar si cea materiala in acelas timp.

FLAUTUL in sine este un obiect magic ! Foarte eSoteric spus, acesta este util pentru trezirea Sarpelui (initiatii stiu despre ce anume este vorba) ; Acest FLAUT , in aceasta opera apare ca a fi facut de catre tata-l lui Pamina intro noapte misterioasa in care obiectul a fost investit cu proprietati magice, necesare trecerii obstacolelor, ce transpuse in muzica (vibratie) are proprietatea de-a  “vrajii” asu de-a intarii dupa caz.

Flautul este unul din instrumentele , simbol, ale lumii eSoterice , este echivalentul daca doriti a “baghetei magice”  atat de cunoscute in secventele profane .

In fapt vorbim despre un mijloc, un instrument , prin care interiorul propriu se exprima in exterior prin note muzicale, prin sunet si armonie capabil sa puna in armonie exteriorul cu propriile dorinte.

Existe foarte multe mituri cu privire la aceasta in care FLAUTUL mai apare ca: chitara, sitar sau un instrument oarecare in functie de cultura respectiva dar care au acelas inteles.

Incazul nostru FLAUTUL apartine lui Pan (vezi mitologia greaca, mitul lui Pan si motivul pentru carea acesta a facut un flaut din stuff).

Mesajul profan: testul, incercarea, incantarea si reantoarcerea la sentimente.

Mesajul general din spatele intregii opere este : DRAGOSTEA.

Mesajul alchimic este : Eliberarea,Armonia,Mysterium Coniunctionis

Mesajul istoric: o scurta si discreta referire la Anticul Templu al Egiptului.

Doris Izvernariu

FIVEBLUEAPPLES Lisboa Pt.

Iarna 6010 (Febr. 2011)

Despre FIVEBLUEAPPLES

"Poti face tot ce doresti insa nimanui rau" Aleister Crowley FIVEBLUEAPPLES este un spatiu in care studiem si comentam simbolul esoteric , principiile alchimice a celor 5 mistere si autocunoasterea Sinelui. Bazat pe teorii Jungiene incercam sa refacem dand sens explicativ drumului in Legenda Personala urmand simbolulrile Arcanelor Majore ale Tarotului in sens filosofic desigur. FIVEBLUEAPPLES nu este si nu va fi o organizatie sau religie ; este un spatiu care reuneste persoane cu dorinta cunoasterii , cu puterea personalitatii si cu frumusetea interioara indiferent de crez religios ,sex sau nationalitate. Militam pentru armonie, pentru umanism si liberalism si punem egal fara nici cea mai mica diferenta intre femeie si barbat. Consideram ca sec. XXI este secolul reanvierii spiritualitatii si inceputul unei noi ere a marilor Revelatii. Mottoul nostru este: "Faci tot ce doresti dar nimanui rau!" Adm blog . USA : Gabriel Fischer Adm blog Canada: Nina Russell Adm account Australia : Dan Izvernariu

Un gând despre „.`.FLAUTUL FERMECAT , simbol esoteric, masonic, alchimic

 1. Personal Moon Data
  Date 16/02 (0 timezone)
  Location Lisboa Portugal Lisbon
  Longitude -9.150210
  Latitude 38.725735
  Moonrise 18:38 on preceding day
  Moon transit 00:38
  Moonset 06:39
  Moonrise 19:32
  Moonset 07:38 on following day

  Moon Day 14
  Different astrological traditions strongly disagree about this day. The Vedic tradition doesn’t recommend starting anything, especially if it concerns getting income, and advises you not to travel. On the contrary, Globa considers this day appropriate for any important business, and the European tradition treats it as generally happy.

  Next Full Moon Date: Friday, February 18, 2011
  Names Given to the Moon by Other Cultures:
  Colonial American: Trapper’s Moon
  Chinese: Budding Moon
  American Indian (Cherokee): Bony Moon
  American Indian (Choctaw): Little Famine Moon
  American Indian (Dakotah Sioux): Moon of the Raccoon, Moon When Trees Pop
  Celtic: Moon of Ice
  English Medieval: Storm Moon
  Neo Pagan: Snow Moon
  Full Snow Moon(February)
  Usually the heaviest snows fall in February. Hunting becomes very difficult, and hence to some Native American tribes this was the Hunger Moon.

  Since the heaviest snow usually falls during this month, native tribes of the north and east most often called February’s full Moon the Full Snow Moon. Some tribes also referred to this Moon as the Full Hunger Moon, since harsh weather conditions in their areas made hunting very difficult.

We check our emails several times each day and will respond to your enquiry as soon as possible

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s