QuaTERNARIUS : :


Adobe photoshop & paint ©fiveblueapples publications 1996 l.a. ca, us.  by:danIzvernariu Lisboa Portugal 2011 collections

4

Magic eSoteric si Psihologic (eXoteric)

Sunt foarte multe ateliere ce adopta ca simbol propriul STUPUL ; respectiv se indentifica cu acesta.

Stupul in acest caz reprezinta locul adunarii (spatiul, templul dupa caz) este un poll de entitati cu un scop bine definit.

Desigur stupul este insotit de imaginea albinelor ; albinele in acest caz sunt cele tricolore si au un mesaj metaforic ascuns , aceasta imagine inseamna: lucrator in scop social compus din trei lucruri distincte.

Acum misterul a devenit si mai profund pentru cei care nu au facut imediat legatura la simbolul alchimic TERNARIUS.

Pentru a intelege acest simbol, sens al expresiei, trebuie sa cunoastem vechiile scrieri gnostice prvind CREATIA , CREATORUL si rezultatul ,respectiv cum de a aparut primiul om (vezi Adam Kadmon , link ,sau  in acest site ADAM KADMON (1) ,(2),(3) ,(4) ).

TERNARIUS face referire stirct la cuvantul “persoana” (entitate) pe cand QUAternarius este chiar Adam in totalitatea lui materia si imaterial(spiritual) ; unde “Qua-“ vine din quatro , din cuvantul PATRU aici cu referire la cele patru “colturi “ale pamantului (vezi targum) din care , se pare, Creatorul a luat pamnt de culoare si claitate diferita (alb,rosu,negru si verde) pentru a construi Coloana sau Statuia ce mai tarziu a primit viata, vom vedea conform traditiei exprimat, in linkul de mai sus.

De stiut este ca cele patru directii ale lumii (desigur Punctele Cardinale) ,care, apar chiar in numele dat entitatii numite Adam , un alt fapt ocult si anume:

A.D.A.M.

A. = anatole sau dimineata

D. = dysis sau caderea

A. = Arktos (Ursa Mare) NORD

M. = mesembria sau amiaza

Toate acestea , se pare , au fost concentrate in “centrul pamantului”. Centrul Pamantului este un arhietip, vom vedea in toate istoriile religioase sau nu acest reper sa spunem desemna locul in care se desfasura magic ceva :este probabil indentificabil cu originea sau locul din care toate au plecat; vezi simbolul cerc in cerc sau punctul in cerc.

Acest Centru al Pamantului se intalneste si in Egipt si la civilizatia Maya, Insula Pastelui, in toate cazuriile locuriilor magice care doresc sa cumuleze TOTUL intr-un singur loc, vorbeam mai sus de “poll” (adunare, vezi STUPUL) , pentru a focaliza toate fortele necesare efectuarii unei lucrari.

In cazul lui Adam , se spune, “acesta a stat pe locul unde a fost ridicata mai tarziu Crucea iar acest loc era mijlocul pamantului. A murit si a fost ingropat in Golgotha ( sau Locul craniului) . Acesta a avut patru copii impreuna cu Eva : Lebdûhâ  si Cain, Habel (Abel) si Kelîmach” (din Pestera Comoriilor siriana) care stim ca s-au casatorit intre ei…  este vorba desigur despre “incestul” alchimic al contrariilor.

Desigur mai putem face referire , cand spunem patru, la cele patru zari ,iata partea spirtuala a lucruriilor; in unele cazuri , din perspectiva medievala acest fapt este cunoscut prin cei Patru Cavalei ai Apocalipsei.

PSIHOLOGIC

Cuaternitatea lui Adam indica natura complexa , variata ,respectiv functiile de orientare a constiintei . Doua irationale pentru perceptie si doua rationale pentru judecata, cumva simbolul lui Adam Quaternarul este personificarea totalitatii psihice sau simbolul Sinelui (vezi link in aest site).

Alchimistii avansati vor sti ca aici fac referire la textele lui Zosimos ce apartin unor curente cabalistice ce clarifica : substanta Adam.

Plansa 49 Anul 1 ,6010 , anul profan 2011 Iarna ,  Luna Plina in crestere 97,75% lumina, 28 zile pana la LunaPlina , 13  zile pana la Luna Noua, Luna in Fecioara

Despre FIVEBLUEAPPLES

"Poti face tot ce doresti insa nimanui rau" Aleister Crowley FIVEBLUEAPPLES este un spatiu in care studiem si comentam simbolul esoteric , principiile alchimice a celor 5 mistere si autocunoasterea Sinelui. Bazat pe teorii Jungiene incercam sa refacem dand sens explicativ drumului in Legenda Personala urmand simbolulrile Arcanelor Majore ale Tarotului in sens filosofic desigur. FIVEBLUEAPPLES nu este si nu va fi o organizatie sau religie ; este un spatiu care reuneste persoane cu dorinta cunoasterii , cu puterea personalitatii si cu frumusetea interioara indiferent de crez religios ,sex sau nationalitate. Militam pentru armonie, pentru umanism si liberalism si punem egal fara nici cea mai mica diferenta intre femeie si barbat. Consideram ca sec. XXI este secolul reanvierii spiritualitatii si inceputul unei noi ere a marilor Revelatii. Mottoul nostru este: "Faci tot ce doresti dar nimanui rau!" Adm blog . USA : Gabriel Fischer Adm blog Canada: Nina Russell Adm account Australia : Dan Izvernariu

We check our emails several times each day and will respond to your enquiry as soon as possible

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s