VISUL MISTICRelatoriu social Portugalia 2011 din perspectiva practicilor mistice alternative in sec XXI

Listing LIVE from DEEZER site : MYSTIC DREAM Loreena Mcknnite ;open link aleator page

Ce am putea spune despre un spatiu ce secole a fost sub imperiul legilor aspre si dictatoriale a clerului?

Totusi trebuie stiut ca Portugalia a fost “Raiul” Peninsulei Iberice din perspevctiva dictaturii bisericii crestine prin comparatie cu Spania si activitatea  tortionarului Sfantului Oficiu.
Portugalia a fost mereu , terenul neutru, chiar si in perspectiva Celui de-al Doilea Razboi Mondial in care cu toate ca aceasta a fost amestecata in Axa a primit, a acoperit si a ajutat emigratia evreiasca sau a celor prigoniti ai regimului fascist.

Ca in mai toate tariile europene , amestecul bisericii in stat cunoaste o scadere in influenta pentru ca lumea nu prea mai este dispusa sa se lase dusa de politica spirituala ca pe vremea lui Luther si nici in noua formula adoptata ce ar dori sa fie ca drept :remanierea liberala a institutiei spirituale.

Spre deosebire de Statele Unite unde am intalnit un spirit liber din toate punctele de vedere, Europa ramane inca sub semnul : ascunsului a taboo –ului daca asa da de inteles mai bine sensul : “inca ma tem si pentru aceasta una spun , alta fac in particular” .

Se stie, Casa Regalitatea Portuguesa de altfel foarte liberala a fost prima institutie ce a primit imigratia fortata a templarilor dupa bula papala emisa in 1307 , anul in care a fost arestat Jaques de Molay.

Cred ca in jurul acestu-i an Portugalia a cunsocut un “reset” al spiritualitatii; templarii nu numai ca au adus cunoasterea spirituala a Orientului dar si multe documente ce mai tarziu s-au dovedit a fi fost in mare folos al dezvoltarii acestei tari din perspectiva culturala, a navigatiei, transformand o mica si pasnica tara de pescari intr-un imperiu ce a cunoscut inaintea Spaniei : Brazilia si Africa.

Trebuie cunoscut ca Ordinul lui Jaques de Molay a trecut in Portugalia sub protectia regalitatii si a fost reorganizat in ordine franciscane ce au continuat sa traiasca secole la rand sub diverse aspecte ale cultului crestin : cultul Fecioarei Negre spre exemplu respectiv al Ordinului Maltez.

In ultimii cinci ani am facut un sondaj discret, la nivel social mediu, privind : ce despre spiritualitate in Portugalia?

Constatariile sunt asa:

Omul de rand cu statut mediu social a cunoscut o inflorire materiala in jurul aniilor 1980 si o ascendenta , as putea spune brusca la inceputul aniilor 1990.

Fie ca a emigratia portuguesa a finantat timp de 20 (si mai mult chiar) investitiile de acasa , fie ca legile economice au permis si au incurajat initiativa particulara in adevaratul sens , faptic, Portugalia a cunoscut o inflorire din toate punctele de vedere si odata cu acesta, firesc, o schimbare radicala privind valoarea traditionala.

Cu toate acestea oamenii au pastrat “traditia”(paradoxal!) a opiniei duble , una in public si alta , de multe ori contrarie in particular.

Este foarte clar si cunoscuta aceasta maniera pentru noi romanii ce am trait oprimarea comunista timp de 45 ani si mai bine.. .

Revenind la spiritual.

Nu am intentia de-a transforma acest blog in politica insa doresc sa arat un fenomen ce in fapt este valabil in toata Europa  in zilele Sec. XXI in care materialismul acerb al aniilor 1980 s-a transformat in consumism dur ce a dus inevitabil la rasturnare de traditii si valori chiar.

Partea buna a fenomenului , este cumva trezirea la realitate sau realitatea dura in care s-a ajuns presupune o remaniere radicala a principiilor si chiar renuntarea la pucte de vedere sau traditii ce in fiecarea an , de la sine, refuza sa mai compare ca stare de suflet in realitate. Vezi sarbatoarea Craciunului ce in fiecare an este tot mai lipsita de interes spiritual si tot mai comerciala si non sens prin care urarea de Merry Christmas s-a transformat in Merry Business.

Daca intrebi pe cineva aici despre credinta pagana , simbol esoteric sau spiritual pur este foarte putin probabil sa ai un raspuns detailat si mult mai putin probabil sa auzi : “eu practic”.

Cei care la prima vedere cunosc foarte multe despre lumea occulta a spiritualitatii , o stiu din pura curiozitate (carti, dictionare, internet, samd) , aplicat in practica , foarte rar.

Lumea se declara crestina , chiar in ciuda practiciilor oculte ce sunt traditionale: vrajitoria , ghicitul in carti, practica esoterica privata a exorcizarii si chiar unele ritualuri de acest gen practicate chiar de unele subcurente ale bisericii din perspectiva missei ,in privat desigur.

Totusi , pentru cine este obisnuit cu simbolul esoteric si cu atat mai mult cu punerea lui in aplicare practica , pare ciudat …o tara plina, arhipilina, de simbol pagan, de simbol esoteric cu foarte putini cunoscatori adevarati.

As putea spune fara sa gresesc, in Lisboa in cartierele vechi (primele cartiere) fiecare strada are povestea ei , fiecare casa a ascuns o istorie oculta sau a fostun spatiu destinat candva unei conspiratii istorice. Este absolut fascinata aceasta tara!

Sa fie oare totul arhivat in arhiva istoriei …va spun, este un fapt ce inseala ochiul!

In vara trecuta am vizitat unul din cele mai vechi locuri de cult din Europa, chiar mai vechi cu 3000 de ani decat asezamantul STONEHENGE din U.K. dedicat cultului solar.Este putin cunoscut de catre marea majoritate a turismului strain insa il recomand tuturor celor interesati de locuri si asezaminte mistice, altele decat cele cunoscute in mod curent.

La prima vedere CROMLEQUE( Cromlech in L.Engleza) din apropiata localitate medievala Evora(vezi Wikipedia) este un spatiu sacru destinat pelegrinajului turistic si nimic mai mult.

Daca insa ai norocul sa vizitezi acest misterios cerc al pietrelor ( un portal dintre cele doua lumi, cultul mortiilor)  in apropiata zi a Equinoxiului sau a Solstitiului ai sansa sa descoperi vestigii cat se poate de recente (zile) ale ritualului pagan.

Acesta este insa un TABOO …cercuriile celor ce practica real aceste ritualuri este atat de restrans si impenetrabil strainului incat pare o fantasma si orice indiciu catre miezul problemei nu duce niciunde , daca, daca cineva a hotarat aceasta pentru cel ce se afla in cautare.

(Click in imaginea alaturata pentru detalii)

 

[2] In reality, the temple was probably built in honour of Emperor Augustus, who was venerated as a god during and after his rule. The temple was built in the 1st century AD in the main public square (forum) of Évora – then called Liberatias Iulia – and modified in the 2nd and 3rd centuries. Évora was invaded by Germanic peoples in the 5th century, and at this time the temple was destroyed. Nowadays its ruins are the only built vestiges of the Roman forum, in an open square fronted by the cathedral and the bishop’s palace. The ruins of the temple were incorporated into a tower of the Évora Castle during the Middle Ages. The base, columns and architraves of the temple were kept embedded in the walls of the medieval building;[3] the temple-turned-tower was used as a butcher shop from the 14th century until 1836. This new use of the temple structure helped preserve its remains from further destruction.[4] Finally, after 1871, the medieval additions were removed. Restoration work was directed by Italian architect Giuseppe Cinatti.”]Pana si organizatia masonica este mult mai transparenta decat aceste comunitati .

 

Poate ca multi cred ca aici este vorba de practicarea religiei alternative (secte) , va inselati! NU de acestea este vorba ci tocmai despre practica spirituala , eclectica sa spunem ce imprumuta elemente din diverse culte : celtice, druide, samanice samd. (Vezi  WICCA si formele sale relationate cu cultul Thelemic) ; WICCA PORTUGAL (WordPress) Link (Err 404 page not found!)

Aici nu despre DOGMA religioasa este vorba ci tocmai de o reantoarcere a individului la forma simpla de crez legata de natura si in comuniune cu ea.

Noua generatie (incepand cu anii 1950 -…) a deschis ochii , vom gasi multe persoane cu o cultura deosebita privind : Egiptul Antic , Istoria Medievala , diverse influente taoiste, budiste etc. insa foarte putine practicante realmente ale acestora.

In fapt nimic nou , in Romania acest lucru pare sa fie la fel; cunoastem indivizi , adevarate Wikipedia in termeni de cunoastere insa nimic mai mult.

Poate cea mai rara intalnita practica , aici, (spun, pe un interval de 5 ani de cautare si studiu amanuntit social) este ALCHIMIA ; pare un paradox intr-o tara in care , influenta si administratia araba a durat sute de ani.

Carls Gustav Jung este foarte rar cunoscut ca nume aici; iar daca abordezi tematica de discutie despre Kabbalah nu ai sa auzi mai mult decat impresii; despre TANTRA nici nu poate fi vorba pentru ca aceasta este foarte repede asociata cu  sexualitatea strict fara urma de filosofie.

Senzatia mea finala si cred a lui Mircea Eliade care a trait in aceasta tara o perioda de patru ani  (vezi concluzii in “Jurnal Portugues”) este ca socialul se trezeste incet la realitatea despre care chiar Jung ne spune “ciocnirea cu sinele” timp in care MISTERUL si OCULTUL tine loc de scut impotriva indiviziilor redusi si periculosi ce , desigur, continua sa existe si in Sec . XXI.Socialul este inca CONFUZ si CONTROVERSAT.

Trebuie sa declar ca sunt fascinat de aceasta tara , de locuriile ei superbe misterioase putin cunoscute europeanului si putin aratate turistului in adevarata lor semnificatie.

Intrebarea cu care raman este si continua sa fie o mare dilema personala vis a vis de dezbateriile publice ce nu fac altceva decat sa argumenteze si sa nu aduca nimic nou ,practic:

– La ce bun cautam atat, studiem atat, ne informam atat, conspectam atat, confruntam si dezbatem atata timp cat nu aplicam sau si mai rau , nu intelegem ce este aceasta UNEALTA a Marilor Mistere esoterice?

Pana la Noua ERA astrologica :  AQUARIUS 2150 (anul profan) mai sunt  140 ani , sa fie aceste semne sporadice, timide si absolut taboo semanele Marii Revelatii revelate din vasul rasturnat de catre semnul de pe cer ce va urma?
Palatul esoteric : "QUINTA DA REGALEIRA" Sintra Portugal

Palatul esoteric : "QUINTA DA REGALEIRA" Sintra Portugal

 

FIVEBLUEAPPLES Lisboa

6010 (2011)

Despre FIVEBLUEAPPLES

"Poti face tot ce doresti insa nimanui rau" Aleister Crowley FIVEBLUEAPPLES este un spatiu in care studiem si comentam simbolul esoteric , principiile alchimice a celor 5 mistere si autocunoasterea Sinelui. Bazat pe teorii Jungiene incercam sa refacem dand sens explicativ drumului in Legenda Personala urmand simbolulrile Arcanelor Majore ale Tarotului in sens filosofic desigur. FIVEBLUEAPPLES nu este si nu va fi o organizatie sau religie ; este un spatiu care reuneste persoane cu dorinta cunoasterii , cu puterea personalitatii si cu frumusetea interioara indiferent de crez religios ,sex sau nationalitate. Militam pentru armonie, pentru umanism si liberalism si punem egal fara nici cea mai mica diferenta intre femeie si barbat. Consideram ca sec. XXI este secolul reanvierii spiritualitatii si inceputul unei noi ere a marilor Revelatii. Mottoul nostru este: "Faci tot ce doresti dar nimanui rau!" Adm blog . USA : Gabriel Fischer Adm blog Canada: Nina Russell Adm account Australia : Dan Izvernariu

We check our emails several times each day and will respond to your enquiry as soon as possible

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s