Bogdan Izvernariu:simboluri , timp , constructia umana…


„CONSTRUCTION TIME AGAIN „

FIVEBLUEAPPLES PUBLICATIONS _ART


Am primit via email acum o luna in urma o cerere de ajutor asupra unei teme ciudate primita de catre fiul meu la scola pentru prezentare .

Let's take a map of the world Tear it into pieces All of the boys and the girls Will see how easy it is To pull it all down and start again From the top to the bottom and then I'll have faith or, I prefer To think that things couldn't turn out worse All that we need at the start's Universal revolution (That's all!) And if we trust in our hearts We'll find the solutions Took a plane across the world Got in a car When I reached my destination I hadn't gone far Let's take the whole of the world The mountains and the sand Let all the boys and the girls Shape it in their hands - Depeche Mode , And then..

Bogdan Izvernariu ( Bib@) , are doar 18 ani si studiaza la sectia de arhitectura a Liceului Ion Mincu din Timisoara ; ne conversam frecvent despre cum ar fi mai bine in fotografie si in intelegerea mesajului ascuns , simbolic, de catva timp.

Acum cateva saptamaini in urma am primit soicitarea de ajutor pentru o tema ce suna cam asa: ” Constructia umana materiala si spirituala …” (daca retin bine) ; cert este ca am ramas deosebit de contrariat pentru un astfel de subiect tratat la nivel de clasa a XII-a…punct final, fie!

Am convenit astfel , sa isi faca autoportretul in oglinda apoi sa il lase „la sertar” o perioada de cateva zile , pentru ca mai apoi sa il priveasca si sa incerce sa faca corecturi, sau dupa caz alta plansa .

Scopul demonstrativ a fost :

Desenul initial ar fi reprezentat , exprimarea scolastica sub influeanta normelor astfel incat in totalitatea lui ar fi putut fi perceput ca : „o viziune asupra mea sub imperiul subiectivismului” respectiv o privire asupra unui trecut recent, prezent eventual.

Desenul secund derivat (imbunatatit) , corectat, ar fi insemnat o noua imagine sau renasterea chipului individului in forma perfectionata asa cum , sa spunem : „ar dori sa se prezinte in lumina buna”; prin aceasta insemnand EVOLUTIA caracterului dincolo de subiectivisme , asa cum individul ar dori sa compara.

Cumva am dorit ca la final sa demonstrez ca :

TEMPLUL sau UMANUL , constructia este metafora INDIVIDULUI in sine , demolat in trei zile si reconstruit din propria cenusa.

PROCESUL perfectionarii este continuu si acesta tine de vointa individuala ce porneste din interior ” asa cum ma vad” si „cum sunt vazut de terti”, o mare dilema ce este permnent ajustata.

CONSTRUCTIA este imaginea gandului initial si perfectionat in baza experientei .

Desigur aceasta ideie nu a avut succes, Biba a privit sceptic sugestia mea spunand : ” e complicat”.

Subiectul in sine a ramas in „aer” , spiritul comun ne-a parasit din lipsa altor idei.

Nu este pentru prima data cand Bib@ ma uimeste prin solutia abordata la acest gen de teme primite. Anterior , anul trecut a avut ca tema ” Centrul intereselor” pe care singur a solutionat desenand o cochilie sureala cu tentacule ; motivatia fiind in acest desen: convergenta liniilor (de interes) si a radacinii ei sub forma de tentacule ce „alimenteaza” (vezi entropia) nucleul intereselor ce converg in baza teoriei lui Fibonacci ..”toate catre un punct” sau ” pornind de la un punct”.


All rights reserved to : Bogdan Izvernariu 2011 © fiveblueapples publications  . Copy right protect.All rights reserved to : Bogdan Izvernariu 2011 © fiveblueapples publications  . Copy right protect.All rights reserved to : Bogdan Izvernariu 2011 © fiveblueapples publications  . Copy right protect.

Revenind , la tema actuala, recunosc sunt uimit…!

Nu am discutat nici o data despre eSoterism cu atat mai putin despre masonerie sau despre simbologia Scottish Rite.

Cineva odata a afirmat : ” simbolurile sunt adanc intiparite in constiinta noastra , astfel incat este suficient un imbold ce ar putea trezi conexiuni si un prim pas catre iluminarea proprie este deja  facut.”

Pentru un adolescent la 18 ani, este greu de crezut ca ar fi putut face o astfl de conexiune PERFECTA din perspectiva mesajului eSoteric pur si simplu , este foarte clar ca „cineva” l-a ajutat sugestionand insa finalitatea cu siguranta ii apartine, ca si conexiune, daca nuchiar  ca plansa intreaga ( el stie!).

Bib@ a reprezentat „timpul” prin parcurgerea zi/noapte (calatoria de la intuneric la lumina) a constructiei indepartate antice (piramidele sub cerul proiectie a constelatiei Sirius, vezi proiectia stelelor ce spune: „tot ceeace este sus este si jos”, folosind heraldicele simboluri in secund plan ( sau : timpuriile sub cerul in care Piramidele au fost construite). In prim plan foarte ingenios reduce detaliulAll rights reserved to : Bogdan Izvernariu 2011 © fiveblueapples publications  . Copy right protect. exprimand  polaritatea spiritului uman (bine/rau) la doi stalpi pe care (in stanga) sta simbolul intelepciunii (Sophia , sic!) , bufnita cu ochii deschisi iar in dreapta , „stupul” ce reprezinta comunitatea umana, fiinta lucratoare sau principiu pe care se bazeaza executarea unei lucrari (vezi fagurele-perfectiunea, esenta-mierea samd).

La baza celor doi stalpi (principiu existntial) stau uneltele ; interesant este ca in acest caz compasul sta INTERCALAT cu echerul ; ceeace in simbologie inseamna : cercul intercalat cu patratul = imbinarea dintre material(patrat) si cerc (spiritual) atingand astfel punctul forte al subiectului primit in studiu : „constructia umana spirituala si materiala(fizica) ” mai precis ceeace sugeram eu prin „autoportret” initial si revizuit. Mai pe scurt : ” a face” relationat cu ” a gandi” .

Din perspectiva imaginii centrale avem doua elemente absolut colosale ca ideie: Pomul cu mere albastre ( probabil un fact tribut siteului nostru FIVE BLUE APPLES, sic!) ce se ridica de pe o posibila „fundatie” .

Ce ar putea insemna aceasta?

Stim ca exista (din gnosticism) doi arbori : unul al vietii si altul al cunoasterii. In cazul nostru , certitudinea absoluta este ca , Bib@ face referire la Arborele Cunoasterii pentru ca cele cinci mere albastre spun: FOC, AER,APA,PAMANT si TOTALITATEA ( Ouroborus) – somboluriile principiilor alchimice esentiale. Aici as fi avut chiar o sugestie : arborele ar fi trebuit sa apara in dreapata , in lumina solara sau in locul intunecat al creierului insa acest arbore apare in stanga in intuneric…nimic gresit insa era (cred?) preferabil.

Fundatia viitoarei constructii, vezi la baza arborelui contine si ea un detaliu interesant, un fapt ce ar putea scapa chiar si ochiul cunoascatorului…baza se afla in directia ORIENT iar ea (acum avizez cunoscatorii) , contine doar trei trepte: una mica, alta mai mare si a treia mai mare decat a doua.  Pentru a nu lasa , neofitul in dilema , am sa il indrum sa studieze despre primii trei pasi in „calatoria in legenda personala” , un fapt deosebit de simplu si logic privind  timiditatea si nesiguranta (sa sunem ) a neofitului atunci cand incepe sa cunoasca .

Am botezat aceasta excelenta plansa : „CONSTRUCTION TIME AGAIN” dupa titlul albumului grupului Depeche Mode , anul1983 . Sper ca aceasta sa convina , artistului.

La solicitarea noastra expresa , vom primi aceasta lucrare in original in Lisboa unde o vom inrama si o vom expune in galeria art a Respectabilei Marii Loje Traditionale Portuguese.

Concluzii finale

La ora actuala nu se mai prea poate vorbi de profan ci de ignoranta ; lumea are acces la date ,la stiinta, la informare la istorie si chiar la discretul mod al Cunoasterii Initiatice chiar din momentul in care, sa spunem , aceseaza internetul…exista doar o singura conditie: PREOCUPAREA pentru propria constructie si nu pierderea timpului cu fleacuri sau exchibitionisme gartuite. Iata noile generatii confirma tot mai mult ca hermetismul este un non sens prezentat ca un fapt incalcit si ca timid sau incet, omenirea se trezeste din somnul medieval spre o noua era, aceaia a revelatiei asa cum o stim sub numele de AQUARIUS.

Dan Izvernariu _ Fiveblueapples Lisboa Portugal

All rights reserved to : Bogdan Izvernariu 2011 © fiveblueapples publications  . Copy right protect.

6010 Primavara

2011-03-03

Despre FIVEBLUEAPPLES

"Poti face tot ce doresti insa nimanui rau" Aleister Crowley FIVEBLUEAPPLES este un spatiu in care studiem si comentam simbolul esoteric , principiile alchimice a celor 5 mistere si autocunoasterea Sinelui. Bazat pe teorii Jungiene incercam sa refacem dand sens explicativ drumului in Legenda Personala urmand simbolulrile Arcanelor Majore ale Tarotului in sens filosofic desigur. FIVEBLUEAPPLES nu este si nu va fi o organizatie sau religie ; este un spatiu care reuneste persoane cu dorinta cunoasterii , cu puterea personalitatii si cu frumusetea interioara indiferent de crez religios ,sex sau nationalitate. Militam pentru armonie, pentru umanism si liberalism si punem egal fara nici cea mai mica diferenta intre femeie si barbat. Consideram ca sec. XXI este secolul reanvierii spiritualitatii si inceputul unei noi ere a marilor Revelatii. Mottoul nostru este: "Faci tot ce doresti dar nimanui rau!" Adm blog . USA : Gabriel Fischer Adm blog Canada: Nina Russell Adm account Australia : Dan Izvernariu

We check our emails several times each day and will respond to your enquiry as soon as possible

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s