SIMBOLICUL DIVINITATII ANTICE EGIPTENE


Conexiuni alchimice

 

 

Conexiunea geneza – Nil (delta) o fac speculativ spunand : pamantul acesta a dat nasterea speciei umane , pentru ca la fel de bine stiim ca umanul evoluat se afla cu mult timp inainte in Atantida.

Daca pana acum am postat despre simbolul pur alchimic asa cum il stiim din vechiile scrieri , azi am decis sa fac o scurta referire la SIMBOLUL DIVINULUI EGIPTEAN care in fapt pune baza tuturor teorilor alchimice, azi cunoscute.

Din inceput reamintesc : ZEII EGIPTENI AU FOST MURITORI si considerati SUPER OAMENI prin atingerea unor perfectiuni datorate unor schimbari (transmutari) radicale. Acest proces avea la acea vreme doua scopuri bine definite: PUTEREA si IMORTALITATEA (Eternul) .

De multe ori am intrebat : cum este posibil ca in Egipt sa nu avem cunoasterea existentei Regilor in varsta; precum cum este posibil ca nici unul din regii intrati in eternitate nu era: schilod, nebun sau cu alte dificiente?

Scoala antica egiteana avea o programa exacta privind :perfectionrea omului…mai tarziu, mult mai tarziu Paracelsus a si spus: “ alchimia nu poate fi practicata de schilozi sau nebuni” – sa fi fost acesta un criteriu al domniei regilor inainte de decadenta , in timpul ARIAN?

Am selectat cateva nume reprezentative din lunga lista a zeilor egipteni , selectia am facut-o in baza celor mai importante figuri care au contribuit cumva la dezvoltrea scolii antice egiptene pentru formarea si perfectionarea umanului.

A.

AKER

Era zeul Pamnatului . Reprezentat prin o bucata de pamnt cu un cap uman ce mai tarziu a fost inlocuit cu doua capete de leu.

Mai mult PAMANT (material) decat element , astfel considerat ca aluzie la FORTE , respectiv: teluricul si energia ce alimenteaza viata interiara a Pamnatului.

AMON

Cel ascuns , raza IMN cu inteles de : CREATIE, CREATOR .

Amon este principala sursa , cauza a manifestarii in ascuns a interiorului , unde salasluieste viata, fortele ei.

Sensul director al cuvantului AMON este AMONET : “ascunsul” ; reprezentat prin simbol masculin si cap de berbec; capul de berbec in aceasta situatie are semnificatia de :spiriut conducator  ; de asemenea , mai rar este intalnit si sub forma gastei de Nil care are atribuita acel sunet specific , strigatul gastei asociat in acest caz cu VERUL (Facerea).

In Ev Mediu aceasta gasca a fost inlocuita cu LEBADA , vezi numeroasele tablouri picatae in care apare : femeia( Venus) si Lebada (Zeus) in intercurs …deigur tema aici a fost : Venus inselata de Zeus , sedusa si penetrata. Mai taziu Lebada a devenit insusi spiritul Diavolului.

ANDJTY

Numele tradus ar putea insemna : din zorii zilei

Acesta este predecesorul lui OSIRIS in orasul BOSIRIS ; un personaj masculin  ce tine in mana biciul de trestie cu piele bovina; era preot.

ANUBIS

Pentru alchimisti , ANUBIS este chiar pamantul cel negru ,pentru ca Anubis avea pielea neagra si astfel este mereu reprezentat ca simbol; acesta este carmaciul ( orientarea fig.) a barcii (Seth, fig.) condusa pe apele ce desparte taramul celor vii de cei morti.

Rolul sau era in transfigurarea defunctului in viitor initiat. Azi in unele ritualuri esoterice , Anubis reprezinta chiar : Ingerul de Garda (Gardianul) care are in sarcina sa conduca initiatul prin moarte la o noua viata (in mod metaforic  desigur).

Responsabilitatea lui mai era legata si de purificarea pamntului ; era devoratorul de cadavre sau acea descompunere pentru recompunere pe care o stiim din procesul alchimic.

Papirusul cunoscut sub numele de “Jumilhac” atesta ca numele provine din trei litere (i+n+p) unde i- este vantul (aenima) ; n- este aqua (apa) si P este gebel (cu referire la “Calea”) .

ATON

Este unul din cei mai mari contribuabili la constructia Egiptului . aton pentru egipteni era ceeace pentru noi alchimistii azi este rezprezentat in Ouroborus (Sarpele ce isi musca coada) ; este quntessencia sau totalitatea lucruriilor , TOTUl si NIMICUL. Este primul : “a fi” ce s-a auto format in energia cosmica , a creat primul cuplu primordial prin masturbare sau saliva.Este propriul sau creator in mijlocul energiei cosmice.

B.

BASTET

Zeita –pisica nume ce tradus inseamna: “locul lui Ba” sau “potenta realizarii” ca ipoteza controversata a primei variante.

Cu acest nume era marcat vasul cu unguent al regenerarii, era practic sigiliul lui.

C.

CHU

Este fiul lui Athon , sotul lui Tefnut , este acela care da in era lumina, este simbolul ce a nascuc SPATIU intre cer si pamant.Este acel personaj ce sustine cerul , bolta lui (Nut) impiedicand ca acesta sa “se zdrobeasca” de pamant.

Numele lui inseamna : GOL

G.

GEB

Geb este principiul elementului Pamant .

Este tata-l lui Osiris sot a lui Nut , rege intre primii regi ai egiptului, este acela ce a punctat modelul finit al monarhiei egiptene; cumva trebuie inteles ca a pus bazele monarhice.

De aici si numele TRONULUI : Tronul lui Geb.

H.

HATOR

Numele inseamna : “locul celest a lui Horus” ; aceasta puncteaza exact locul in care magic se intalneste rezultanta uniunii contrariilor (alchimie) cu referire aici, desigiur, la unio mentais sau la cerul inferior.

Este ades reprezentata cu coarne si ureci de vaca. HATOR este zeita receptivitatii totale a universului este media intre dragostea Divina si dragostea Umana , bucuria si dansul.

Este TEMPLUL DIVINULUI in care (prin ea) acesta se materialieaza .

HORUS

Numele Horus inseamna tradus : INDOIALA  si sta la baza crearii duale a universului; este ceeace noi azi in hermetism intelegem ca fiind HERMES , din aceasta perspectiva. Este binele si raul , alb si negru , contrariile in genere ce se atrag si rezultanta lor in totalitate.

In esoterism este putin cunoscut un fapt, anume ca , Horus are doi ochi si un al treilea este cel ce da totalitatea viziunii, respectiv reprezentarea alegorica SOARE-DELTA-LUNA , tocmai la acest fapt face referire. Luna in acest caz , cateodata este , “ochiul pierdut” ( cand aceasta este Noua) . Tot in esoterism i se mai spune : “Ochiul Orientului” sau Marele Maestru al orizontului radiant , al oamenilor si al zeilor…samd.

I

ISIS

Isis ca nume inseamna : TRONUL si evoca rolul si arhietipul MAMEI PRIMORDIALE, matricea sau corpul din care au evoluat toate.

Este fica lui Geb sora si sotie a lui Osiris precum si a lui Horus. Aceasta afirmatie ne duce cu gandul la INCEST,; acest cuvant in alchimie inseamna: uniunea contrariilor de aceaia si natura ( din aceaia si familie) ; filosofic intelegand: uniunea lucruriilor contrare dar care au acelas sens sau fac parte din aceaia si familie a intelegerii lor spus altfel.

Isis este corpul ce contine CUNOASTEREA si puterea RESUSCITARII (vezi tragedia lui Osiris).

K.

KEPPER zeul SCARABEU , este ceeace azi in alchimie este intalnit in procesul transformarii (transmutatiei) sub forma FLUTURELUI ; este zeul ce are puterea atragerii inundatiei Nilului atat de necesara pantru agricultura; in acest sens explicat am putea intelege lesne, este calea prin care nu este permisa stagnarea evolutiei respectiv , restrans la nivel uman : calea prin care nu se poate ajunge la stagnare, plafonare a intelectului.

Tot acesta reprezinta principiul LUCRARII ( cum se face si ce se face) trecand dintr un stadiu in altul, urmand un percurs bine directionat in momentul executarii unui fapt.

In alchimie este egalul RETETEI , modelului .

Este cumva, drumul catre “Calea Inimii Vietii” – transformarea vechiului in nou .

KNUM

Inseamna : “Cel care se uneste” sau “Cel care uneste” in ambele variante inteles in alchimie acesta reprezinta LIANTUL sau acel adeziv despre care se vorbeste in teoria GUMEI ARABE. Acel fapt ce are puterea intreparunderii microcosmosului astfel inact sa rezulte un totunitar omogen, compact, monobloc. Este faptul filosofic, egal cu conexiunea ce leaga si releva un fapt.

Este principiul COERENTEI UNEI LUCRARI, justetea si logica ei unita …fie material-imaterial fie material –material.

In esoterismul masonic (imi asum raspunderea pentru afirmatie) ar putea fi al doilea grad in care materialul este intercalat cu imaterialul .

M.

MAAT

Este fica Luminii primordiale ; este principiul prin care obiectele nu se desagregheaza ,prin care umanul traieste in realitate , adevarat ; principiu care face inteleasa si reflectata legea divina in cea umana.

Desigur vom intelege aici : logica legii divine aplicata in legea existentiala umana. Azi stiinta dovedeste esotericul, sensul lui respectiv din alta perspectiva inteles: Pentru ce trebuie sa existe ETICA si MORALITATEA, care este motivatia insusirii acestor lucruri umanului.

Maestra a Marii Lucrari aceasta reprezinta JUSTETEA si Calea de aur universala.

MAFDET

Este terapeutica , procesul de vindecare din alchimie ce curata si ajuta la insnatosire. TINCTURA.

In traducere numele ei inseamna: “ Mestra Casei Vietii”. Farmacia, medicatia, solutia in sine.

MIN

Min este principiul fecunditatii (principiul itifalic) este un percurs ritualic in alchimie in secvaenta BAII IN FANTANA VIETII , intercursul in sine.

Reprezentat prin culoriile NEGRU si ROSU si apartine carbunelui aprins sau a omului aprins in flacara iubirii ; este acel foc secret dat de simturi ce apartine tenebrelor , acel foc ce trebuie furat si stapanit (gestionat) aici cu sens de : satpanire a simturiilor.

Pedestalul pe care sta inseamna: ARMONIA SI ECHILIBRUL UNIVERSAL, respectiv locul din care izvoraste intelesul cuvintelor: PIATRA (BRUTA in curs de slefuire) + MOMENT + STABILIZARE (sens de echilibru) .

MUT

Este “Ochiul Soarelui” ,zeita vultur , apartine lui AMON , mama a jocului de cuvinte a subantelesului acestora , a regenerarii vechiului prin moarte  .

NEFERTUM

Numele inseamana : “Realizarea perfectiunii lui Aton” . Zeul este reprezentata aici prin FLOAREA DE LOTUS .

NEITH

Vibratia, tremurul a doua sageti.

Aceasta este caracterizata de ANDROGINISM respectiv prin unirea in UNU a doi poli pusi in armonie prin care se realizaeaza :” al treilea” . (Vezi aici TEOREMA Mariei Prophetissa)

Intelesul numelui ei este : CEEA CE

NEKHEBET:

Este zeita imaterialului provenita din lumina , AENEMA din alchimie aceaia care anima Egiptul , reprezentata prin vultur.

Este in general intalnita in imbracamintea alba.

NEFTIS

Sotia lui Seth si sora a lui Isis prin ea se desavarsesc concluziile (fara echivoc) ale esentei existentiale a binelui si a raului . In mitologie aceasta a ajutat foarte mult la reconstituirea lui Osiris .

Este Maestra Templului , cea care justifica o actiune.

NUT

Nut este zeita imaterialului (cerul cu stele al templului) este sotia lui GEB (pamantul, materialul) este portalul de trecere de la intuneric la lumina ( vezi calatoria esoterica din legenda personala) ; este dimensiunea prin care trec corpurile astrale  este FEMEIA UNIVERSALA.

O.

OSIRIS

Soarele si a doua intelegerea sensului: “Locul Ochiului” resuscitat prin reancarnarea in Horus ca Faraon.

Este renasterea in sine respectiv REGELE inferiorului , spatiu in care fortele potentiale asteapta sa fie reacticate in fiecare noapte prin Lumina.

Este “mortul” in transformare din viataterestra in cea celesta.

P.

PTAH

Este VERBUL , invatatorul, “acel ce modeleaza”, da forma finita care are o anume legatura cu calota craniana,repectiv cu UNIVERSUL INFERIOR.

Este ARHITECTUL CELEST si Marele Maestru al lucratorilor in Lucrarea Justa, in Marea Opera (vezi alchimia).

R.

RA

Marele Maestru a lui Maat , Lumina in sine, Iluminarea, Armonia Universala . acesta reuneste in sinea lui expresia Divinului si actiunea divina in lumea materiala.

S.

SATIS

Zeita ce a facut nasterea APEI CELESTE

SHEKEMET

Zeita leoaica ; intalnita in traingulatie cu Ptah si Nefertum ; este acel fapt ce afecteaza spiritul uman reunificandu-l (in razboaie, in situatii grele samd).

Este patroana MEDICINEI, a spiritului ei (vezi juramantul sacru) .

Numele ei inseamna : POTENTA ; aceasta este focul vietii in stare pura iar actiuniile ei sunt duale: benefice si malefice in functie de atitudinea ce o adoptam in raport cu acesta.

SHEKERET

Femeia scorpion; este ceeace determina automatismul respiratiei “ a respira” sensul: intelegerea acestu-i automatism , de unde vine el si cum functioneaza fara ca noi sa intervenim in vreun fel. Este energia vietii in corp.

SESHAT

Poate cea mai occulta si mai cotroversata zeita a Egiptului Antic.

Numele ei este scris intre o pereche de coarne si o misterioasa stea in sapte varfuri (AZOTH in alchimie) . Aceasta reprezinta INTELIGENTA COSMICA si rolul ei este de istoriograf (scrib) al numele regilor in Arborele Sacru.

Este patroana constructorilor de edificii este MAMA fraternitatii aestora. Este cheia intelegerii simboluriilor arhivate in Arborele Vietii.

SETH

Fiul lui Geb ( al pamantului) frate a lui osiris si asasinul acestu ia .

SETH este energia cosmica , furtuna in desert, provocarea pe care UMANUL trebuie sa o probeze pentru a invata, a cunoaste propriile puteri.

Am putea spune din aceasta perspectiva : insusi LABIRINTUL ALBASTRU despre care va vorbeam anterior in cateva bloguri.

Practic SETH invata despre depasirea laturii umane profane si despre “cm trebuie sa utilizam” ceece avem in dotare, precum cum trebuie sa gestionam tot ce avem ca fruct realizat din exploatarea acestora.

SETH a devenit ZEUL RAULUI ( DIAVOLUL IN SINE)  ,odata cu omorarea lui Osiris, insa acest fapt a fost purificat si acesta a fost trabsformat in barca ce transporta in etern si pentru eternitate corpul victimei lui , Osiris . Treptat acesta a devenit : CALAUZA in drumul spre LUMINA.

In esoterism acesta ar putea fi maestrul ce executa o ceremonie sau EREMITUL din Tarot.

T.

TEFNUT

Fica a lui Aton , sotie a lui Chu , aceasta este imaginea ideii de UMIDITATE care circlua in univers , prn care intelegem mai lesne : circuitul , sistemul asa cum energia este transportata de apa (traznet-ploaie) , vezi electricitatea.

TOTH  _ HERMES TRISMEGISTO

Sau : DJEHUTY .

Este modul in care se conserva legea, se scrie legea, este autorul textelor sacre , moderatorul timpului sacru care se consuma in timpul ritualului , a liturghiei. Este mesasgerul Luminii.

In totalitatea lui inseaman: INTELIGENTA COSMICA.

U.

UPUAUT

Sacalul, calea spirituala al proceselor reale a alegerii solutiei intre doua obstacole.

In final , daca citesti acest sir de semnificatii fara a avaea o cultura oarecare despre simbol si fara a face conexiuni REALE cu situatii din viata , nu ai cum sa intelegi mai mult decat ca cele enuntate mai sus este o lista lunga spusa “altfel” despre cum si ce desre zeii egipteni.

Numele los si functia lor este in conexiune cu viata, cu faptele din ea sau , intelegand macar in mare “ce” si “cum” despre acestia relatinat cu un fapt de analizat serios in viata ta ai sansa sa descoperi un raspuns cert la “ cum ar fi mai bine sa fie, sa faci …sa vezi”.

Fiecare figura mitica are un sens , fiecare studiu in parte a lor este un grad, pentru ca la final sa incerci sa raspunzi :

CE este viata si care este sensul tau in ea.

Scola antica egipteana a pus bazele analizei psihologice, eu spun ESTE O STIINTA PRIMORDIALA ce spune ceva despre UMAN despre aparitia dimensiunii noastre si directia in care mergem , dupa moarte.

Azi este inteles prost cuvantul RELIGIE, pentru ca istoria a fost mistificata si oxidata dupa bunul plac al clerului, scrisa si rescrisa mutandu-se virgula si intelesul in fraza la final.

Este bine sa cunosti acestea , poate ca te va arunca in haosul de intrebari , de confuzie din care poti iesi la luminia doar prin introspectie  prin ceeace noi alchimistii denumim: V.I.T.R.I.O.L respectiv “ reantalnirea cu sinele” despre care Carls Gustav Jung ne spune in Opere Complecte.

Dan Izvernariu

FIVEBLUEAPPLES WordPress Portugal

Primavara 6011

Plansa 53  Anul 1 ,6010 , anul profan 2011 Primavara ,  Luna Plina 100% lumina, 10 zile pana la Luna Plina , 15 zile pana la Luna Noua, Luna in Fecioara

Despre FIVEBLUEAPPLES

"Poti face tot ce doresti insa nimanui rau" Aleister Crowley FIVEBLUEAPPLES este un spatiu in care studiem si comentam simbolul esoteric , principiile alchimice a celor 5 mistere si autocunoasterea Sinelui. Bazat pe teorii Jungiene incercam sa refacem dand sens explicativ drumului in Legenda Personala urmand simbolulrile Arcanelor Majore ale Tarotului in sens filosofic desigur. FIVEBLUEAPPLES nu este si nu va fi o organizatie sau religie ; este un spatiu care reuneste persoane cu dorinta cunoasterii , cu puterea personalitatii si cu frumusetea interioara indiferent de crez religios ,sex sau nationalitate. Militam pentru armonie, pentru umanism si liberalism si punem egal fara nici cea mai mica diferenta intre femeie si barbat. Consideram ca sec. XXI este secolul reanvierii spiritualitatii si inceputul unei noi ere a marilor Revelatii. Mottoul nostru este: "Faci tot ce doresti dar nimanui rau!" Adm blog . USA : Gabriel Fischer Adm blog Canada: Nina Russell Adm account Australia : Dan Izvernariu

2 gânduri despre „SIMBOLICUL DIVINITATII ANTICE EGIPTENE

  1. […] (initierea) ritualica initiala a fost predarea predarea lui MAAT la Re tatal sau ; stiim ca MAAT nu a avut sanctuar dar a fost venerat in toate templele din […]

  2. […] ref. site FIVEBLUEAPPLES despre … (1) (2) (3) (4) (5) (6) […]

We check our emails several times each day and will respond to your enquiry as soon as possible

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s