RITUALUL (1) – Templul Egiptean


Esoterism/Exoterism – RITUALUL


Religos ,pur spiritual sau ateu fiecare credem in ceva , in simbol sau in propria speranta ,in forta proprie sau in ceva ce inexplicabil inspira.

Cel mai rau lucru aici este EXTREMA dar cel mai rau decat atat este sa nu gandesti!

 

Plansa 54  Anul 1 ,6010 , anul profan 2011 Equinoxiul dePrimavara Luna Plina 100%lumina, 10 zile pana la Luna Plina , 15 zile pana la Luna Noua, Luna in Fecioara

 


RITUÁL, -Ă, (1rituali, -e, adj., (2ritualuri, s. n. 1. Adj. Care ține de rituri, privitor la rituri; care se face după anumite rituri; ritualic.2. S. n. Rânduială a unei slujbe religioase; ceremonial religios. ♦ Ceremonial, desfășurat după reguli tradiționale, cu prilejul nașterii, căsătoriei, morții, cu prilejul semănatului sau al culesului etc. [Pr.-tu-al] – Din fr. rituel, it. rituale.

RITUÁL, -Ă I. adj. referitor la rituri; făcut după anumite rituri; ritualic. II. s. n. punerea în scenă a unui eveniment sacru sau a unui mit; ceremonial religios. ◊ act magic cu implicații folclorice, având ca obiect orientarea unei forțe oculte, malefice sau benefice, către o acțiune determinată, după anumite reguli; rit (1). (< fr. rituel, it. rituale, lat. ritualis)

 

Cred ca acest cuvant are foarte multe definitii ; in fapt , ritual asa cum am mai spus poate fi orice octivitate care se repeta ( o repetam cu desavarsirte, periodic bine sau nu stabilit si care are un scop si un crez anume) ; prin urmare ritual este asa cum am mai spus in blogurile anterioare si acea : cafea de dimineata insotita sa spunem de rasfoirea unei reviste sau asociata cu un dialog cu cineva precum o meditatie asupra visului avut (sa spunem!).

Ritual mai poate fi o investire oficiala dar si actul obsesiv inainte de ( eveniment X) … ce marcheaza intelectul.

 

In opinia noastra , RITUALUL este FRONTIERA sau momentul marcant ce desparte viata profana de lumea esoterica ; in alchimie aceasta procedura este una din cele mai firesti posibile , cu aceasta “ se inchide poarta vietii profane” si se “deschide poarta cerului Orient” .

Omul are nevoie de acel declick pentru a hotara singur de unde si pana unde tine spatiul psihologic al meditatiei , respectiv intrarea in el prin concentrare.

In Ev Mediu o mare parte a ritualuriilor continute in alchimie erau ca o manifestare subcurent a religiei crestine (vorbesc aici de Europa) . Astfel incat au existat ritualuri ce se suprapuneau cu missa crestina, liturghia … . De unde si paralela Isus _Lapis respectiv , celebra liturghie a lui Melinchior din Sibiu  (link) .

Final din aceasta perspectiva vazut , ritualul este o actiune prin care se reordoneaza lucruriile respectiv se definesc pentru ca mintalul sa le poata accesa, exploata ; a imparti selectand.

In lumea esoterica RITUALUL are rolul de INVOCARE sau EVOCARE in principal si cu scop tematic in secundar; daca se refera la ritualul religios esoteric atunci vom sti ca este vorba despre arhitectura simboluriilor transcendente sau iminente monoteist sau politeist ;iar daca facem referinta la ATEISM atunci vom sti ca RITUALUL , momentul de meditatie al individului, se refera la momentul de adevar asa cum il imagineaza acesta sub imperiul concentrarii fara ale simboluri ci pur si simplu la simt.

 

In magie ritualul are rol de a echilibra , de a rebalansa forte prin invocarea sau evocarea lor , forte ce stim tin de repere pe care in acest caz le denumim simboluri. Orice simbol este acoperit si intarit de justificare eXo – eSoterica ; nimic nu este la intamplare spus, facut sau crezut.

Fortele angrenate sunt : binele si raul ; am putea spune: utilitatea este in constructie sau distrugere insa nu exista o preferinat in alegerea fortei alta decat cea care mpresioneaza mai mult in acel moment sau in spiritul clui care procedeaza la … .

Prin urmare FORTA RAULUI sau CEA A BINELUI sunt considerate mijloace si “tools” , (scule) in intreprinderea unei actiuni magice. In acest caz este doar o chestiune de aplicare sub imperiul crezului indiferent in ce. Aici , din perspectiva ocultistului binele si raul sunt doua polaritati egale si opuse prin care el procedeaza . Scopul final si rezultatul scontat sunt cele care intereseaza.

 

Templul egiptean

 

Procedura in egiptul antic nu facea diferenta intre magie si vrajitorie (stiim sunt doua lucruri distincte) prin urmare ritualul era o forma de utilitate in solutionarea unor lucruri atat de necesare vietii prin invocarea fortelor pentru:protectie,blestem,vindecare,distrugere, manipulare,constructie,recolta samd.

Cumva din aceasta perspctiva a intelegerii  ritualul are scopul manipularii la distanta (sa spunem) in care aici distanta inseamna : parcurgerea unor secvente ale vietii in mod meditativ (prin imaginatie) pentru a interveni in locul dorit, in secventa dorita, in istoricul viitor departat sau apropiat asa cum este stiut sau intuit in vederea alterarii lui.

A imagina , spre exemplu, ca suntem bogati si puternici , vezi esenta romnului best seller : The Secret este un “crack” al ritualului prin care avem oportunitte alterarii starii initiale in altceva asa cum . visam sau dorim. Insa mai trebuie stiut ca acea carte prezinta doar o mica parte a unui proces si nu cheia lui!

Cumva ritulaul  mai fae legatura simbolica intre Cer si Pamant , respectiv a : materialului si imaterialului ,prin procedura c nu are a face cu explicatia logica , ades, (nu poate fi exprimata in totalitate eXoteric) .

MAGIA nu este niciodata in afara religiei pentru ca aceasta se bazeaza pe simbol ce asa cum spuneam are o parte explicabila si o parte inexplicabila (ce tine de instinct si inconstient) . Actul magic are un curs bine stabilit insa in cazul detaliului lui niciodat nu este la fel ci se dovedeste a fi asa cum momentul o cere dat fiind faptul ca se bazeaza pe functia intuitiva liber exprimata.

In ritualul egiptean , religios, sunt angrenate forte vizibile si invizibile ale ordinii naturale (forte si elemante) fie pentru comemorari si celebrari fie pentru cerere ; aceasta actiune are ca scop punerea in conexiune a desavarsirii actului din imaterial in material in conformitate cu vointa expresa a celor ce il desavarsesc.

Magul in templul egiptean era de regula asociat cu preotul insa mai tarziu s-a dovedit ca nu numai preotul era un mag ci chiar initiatul in aceste stinte occulte respectiv a procesului lor.

Am putea face acum in acest sens o diferenta intre MAG si PREOT; Preotul serveste UNIVERSULUI in vreme ce MAGUL serveste propriei intentii, lui insusi prin ceeace produce invocand sau evocand.

Ce aseamana pe cei doi este FORTA si SIMBOLUL precum cunoasterea utilizarii lor insa actiuniile lor sunt diferite .

In general actul ritualic se bazeaza pe teatrul si scena simbolica complexa , manifestari (actiuni) sau meditatie prin care se da curs (start) unei lucrari vezi : proiect-proiectie. Este o tehnica ce in timp adevine traditie , o drama ce sensibilizaeza si concentreaza propria forta intelectuala pe care o pune in armonie cu cea universala. Acest teatru dramatic este in fapt in totalitatea lui cerebrarea unui mit , o scena petrecuta aevea in cnf. cu traditia jucata cu roluri binedefinite la care la final…lipsesc aplauzele!

 

Ritualul Egiptean

 

Este un act zilnic ; ii aminteste de ceeace grupul rock “The Cult” spune in piesa albumului din 1985 “Love” , piesa : “Nirvana” : /…/ everyday nirvana…/../”.

Link listing YouTube in fereastra separata : ENTER

Ceremonialul ritualic egiptean tine de sarbatori regulate calendaristic bazat pe astroniomie, pe conjuctia planetelor si nu pe zile.

In baza TABULA ESMARALDA stiim ca influenta astrala are importanta precum important este cele patru faze ale lunii respectiv cele patru sezoane (Equinos si Solstitiu) din perspectiva soarelui . “Tot ceeace este sus este si jos” , vom intelege acum : punerea in armonie a persoanei cu universul.

Ritualuriile egiptene sunt un sir complex de activitati ce sunt in stransa relatie cu psihicul ; unele din ele sunt publice altele nu; de regula aici procedura este: orice ritual are un grad ce spune ceva despre nivelul de cunoastere a participantiilor; nu vom intalni niciodata ritualuri de grad superior in prezenta gradelor (cunocatoriilor initiati) de grad inferior. Templul, reamintesc, este impartit in trei cu acces predefinit si inviolabil.

In cazul templului Memphis (si nu numai) Regele, (faraonul) respectiv regina (faraoana) jucau rolul de unci mari preoti ei avand posibilitatea prin propria lor initiere sa schimbe sau nu o traditie ; acest lucru nu se va intelege :”dupa bunul plac” ci in baza revelatiei.

Procedura (initierea) ritualica initiala a fost predarea predarea lui MAAT la Re tatal sau ; stiim ca MAAT nu a avut sanctuar dar a fost venerat in toate templele din Egipt.Vom intelege de aici : FARAONUL este descendentul direct a lui RA si acesta are puterea reorganizarii vietii dupa sitemul priamidal si accesul la ancestral prin deschiderea celor doua usi din lemn ale altarului central. (Vezi azi religia ortodocsa copie a acestu-I ritual in litughie).

In esenta , faraonul este piesa sau intermediarul ce face legatura dintre cer (Nut) si Pamnat precum intre material si imaterial , “acel ce ne uneste” .

 

Exista doua tipuri de ritual ce tin de o zi incheiata de lucru in templu:

Ritualul DIURN

Ritualul NOCTURN

 

Toate aceste ceremonii erau inregistrate sub forma unor arhive scrise si cu scopul justificarii istoricului si gratiei Faraonului ; un fel de imortalizare a unui moment al existentei si a trecererii prin ea ce va servii fie ca istoric fie ca invatatura in viitor. Am putea spune : Liturghia avea PROCES VERBAL, da desigur insa nu in poasta intelegere pe care o avem azi despre… .

Aceste ceremonii erau pregatite din timp de catre preoti oratori care in scrieri apar cu notificari ale pozitiei astrale (vezi cazul blogului nostru LUNA si fazele ei precum anul masonic, anul profan si anotimpul) .

Asa cum stiim , in ordinea importantei Ritualul Diurn este cel mai important urmat de cel Nocturn ; Prin diurn se va intelege aici : de dimineata cu putin inaintea rasaririi soarelui ; se spune: “pentru iluminare nu este nevoie de exces de luminapentru ca orbeste” .

 

Ritualul Nocturn este in genere un ritual al Infernului sau relationat cu acesta ; azi stim in termeni contemporani ca a fiind BLACK MISSA dar si un ritual funerar ; datorita acestu-I ritual avem cunostiinta azi despre celebra Carte a Iadului , a purgatoriului cu inteles aici: Noaptea este trecerea sau purificarea pentru regenerare si rebastere in orezenta Soarelui. Este calatoria sufletului uman , o odisee prin care Zeul soare coboara in adancul sufletului (ba- cuvant ce inseamna : berbec).

Din perspectiva psihologica onirica a interpretarii viselor ( vezi Jung) adeptul procedeaza astfel la stimularea viselor pentru a primi informatii codificate sau nu despre cum ar fi mai bine relationat cu ce trebuie sa decida sau sa faca.

Exoteric explicat sta astfel, din inconstient este formata o imagine de ansamblu asupra unei situatii oarecare sau intentionat invocata (despre, tema clara) care re reflecta prin vis sau viziune fie simbolic fie aevea ; Aceste simboluri cod erau desifrate de preoti, interpretate pentru a da intelegere s sens ; vezi oracol-consultant.

 

Lumea esoterica este mai putin preocupata de banalitati de genul : “ma iubeste sau nu?” (sic!) dar desigur mai mult preocupata de drumul in care spiritul ancestral se afla. Interesul pentru pregatirea pasajului catre alte dimensiuni prin moarte si : ce si cum este in urmatoarea dimensiune aveau scopul absolut primar.

Azi este hilar sa te intrebi : Cum sa fac in viata pentru a reusi…la acea vreme era rusinos sa nu te intrebi cum ai putea promova propria ta fiinta pentru a cunoaste mai mult decat banalul zilnic.

 

 

In urmatorul blog vom comenta despre :

-observari lunare

-festivaluri si procesiuni

-kemetism

Si o scurta observatie despre crestinism, islamism si iudaism ca secta (derivat) al religie Egiptene Antice.

 


 

 

 

 

Despre FIVEBLUEAPPLES

"Poti face tot ce doresti insa nimanui rau" Aleister Crowley FIVEBLUEAPPLES este un spatiu in care studiem si comentam simbolul esoteric , principiile alchimice a celor 5 mistere si autocunoasterea Sinelui. Bazat pe teorii Jungiene incercam sa refacem dand sens explicativ drumului in Legenda Personala urmand simbolulrile Arcanelor Majore ale Tarotului in sens filosofic desigur. FIVEBLUEAPPLES nu este si nu va fi o organizatie sau religie ; este un spatiu care reuneste persoane cu dorinta cunoasterii , cu puterea personalitatii si cu frumusetea interioara indiferent de crez religios ,sex sau nationalitate. Militam pentru armonie, pentru umanism si liberalism si punem egal fara nici cea mai mica diferenta intre femeie si barbat. Consideram ca sec. XXI este secolul reanvierii spiritualitatii si inceputul unei noi ere a marilor Revelatii. Mottoul nostru este: "Faci tot ce doresti dar nimanui rau!" Adm blog . USA : Gabriel Fischer Adm blog Canada: Nina Russell Adm account Australia : Dan Izvernariu

Un gând despre „RITUALUL (1) – Templul Egiptean

  1. […] Daca nu ai citit prima parte a acestu i articol , acesul direct la prima parte este aici :     XXXX […]

We check our emails several times each day and will respond to your enquiry as soon as possible

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s