RITUALUL (2) – Templul Egiptean_continuare


Plansa 54  Anul 1 ,6010 , anul profan 2011 Equinoxiul dePrimavaraLuna Plina 100%lumina, 10 zile pana la Luna Plina , 15 zile pana la Luna Noua, Luna in Fecioara

 

 

 

Trebuie sa reamintesc un fapt important relationat cu templul egiptean , anume ca Faraonul era si Marele Preot al templului prin urmare, imbinand cele doua functii de administrare a politicii in stat si cea de  cler superior , acesta putea anula dupa “bunul plac” , sau altera template-ul unui ritual .

In acest sens avem cunoasterea istorica a unui fapt fara precedent in istoria religioasa politeista a Anticului Egipt, este vorba despre AKENATHON cel care a declarat monoteismul prin zeul lui UNIC impus templelor la acea vreme.

Acest fapt a pus capat stralucitului Egipt si a adus perioada de decadenta urmata de ruina a unui imperiu bazat pe cunoastere si pe traditii.

Cred ca despre acest fenomen ar fi important sa discutam separat intr un blog destinat sa spunem ideii de monoteism si politeism relationat cu constiinta colectiva unui grup sau a unui “reagat” (tari).

Daca nu ai citit prima parte a acestu i articol , acesul direct la prima parte este aici :     XXXX

Revenim insa la Ritualul Egiptean si continuam cu :

 

-observatii  lunare

-festivaluri si procesiuni

-kemetism

Spuneam ca ritualuriile erau marcate calendaristic in functie de rotatia pamantului ,respectiv de simbologia astrala . Dupa cum se stie LUNA reprezinta elemantul rece, umed,simbol al fertilitatii respectiv al lui Isis dar si intelesul “Ochiului” care aici fae referire al Herus ; in acest caz LUNA PLINA inseamna “UMPLEREA OCHIULUI” ce incepe cu al treilea patrar al ei. Acest ciclu lunar a fost dedicat zeului OSIRIS respectiv a fiului Lui ; reamintesc despre ideia de “FIU AL LUNII” . Al treilea patrar se mai numeste si OSIRIS pentru ca acea semiluna ce “priveste” catre stanga intruchipeaza chiar semi profilullui Osirirs (vezi diferitele picturi ale zidurilor templelor , Osiris imbracat in alb privind spre stanga)

Este foarte clar ca se cunostea la acea vreme despre influenta Lunii asupra vietii pe pamant ,a supra fenomenelor ce aveau sa urmeze respectiv asupra : agriculturii, fertilitatii, mareelr s.a.m.d. pana la psihicul uman ce , desigur, este afectat de aceasta.

 

Festivalurile si procesiuniile aveau un scop de a mentine ordinea in primul rand ; aici este vorba de o suita de ritualuri cu percurs anual , retineti , anul avea doar 360 zile si constituia un cerc  prin care MAAT mentinea ordinea si directia creativitatii umane pe pamant (in regat).

Regatul era impartit in doua sectiuni iar aceste procesiuni aveau tocmai rolul de-a mentine legatura intre cele doua sectiuni afirmand astfel si prezervand autoritatea regala . Festivaluriile erau organizate la scara gigantica cu intensitate dramatica in care erau prezenti :Zei, Faraoni, preoti, muziceni,poeti,dansatori , invatati ai scolii regale (initiati) si chiar oameni de rand ce aderau din pura vointa la acestea.

De asemenea mai stim ca TEMPLUL era impartit in trei seciuni diferite si destinate gradelor de cunoastere unde accesul era restrans la ceeace azi am numi : Just members . Prima parte a templului era destinata publicului larg , cu acces profan, a doua era doar pentru initiati, a treia era doar pentru gradele inalte iar aici mai exista inca 8 diviziuni din care doar una putea fi accesata doar de de Faraon. Se spune despre aceasta ca ar fi continut ceeace azi unii numesc FETISH iar noi denumim CUB sau lucrul ce motiveaza si reuneste sub un simbol tot ceeace exista ca adevar si forta relationata cu o opera (lucrare) anume; in acest caz, Marele Secret .

 

In ciuda tuturor cercetarilor contemporane si a scrieriilor de pana acum facute in diverse studii nu s-a putut determina o reconstituire precisa a unui ritual magic egiptean .

Ritualul egiptean este o drama complexa , ce intercaleaza : gesturi,scene,incantatii,acte vorbite samd pana la decor (recuzita) ; se cunosc putine si in mare parte sunt intuite aceste ritualuri doar din perspectiva principiului de functionare general si mai nimic in particular.

Adaptariile si pierderea prin distrugere de rea intentie sau naturala a papirusuriilor a facut ca aceste ritualuri hermetice sa devina o mare provocare in cautare si o mare enigma a unei modalitati prin care se reusea procesarea cu succes a unor transmutari la nivel psihic. Se vorbeste foaret mult despre utilizarea toxinelor, a droguriilor ca sa fiu mai concret insa noi alchimistii sustinem c acest fapt este doar o impresie a necunoasterii pentru ca , iata, azi pe masura ce numarul narcomanilor creste scade numarul persoanelor ce aduc ceva nou in iluminare. Toxinele ajuta ca senzatie insa odata “atins” de toxina nu poti cotrola ordinea secventelor ce se pertec in psiihic. Este un fel de capcana mincinoasa si inselatoare in drumul catre ancestral.

 

KEMETISMUL

 

Tentativele de recuperare a vechiilor traditii a esuat asa cum am mai spus mai sus din diverse motive astfel incat , azi nu prea mai avem surse clare de abordare a anticelor ritualuri.

In occident o prima sursa ar fi ANTICARIATUL ce reprezinta inceputuriile studiului asupra marilor mistere in occident inceput prin Sec XVI ; chiar numele ne spune ceva despre anti degradare prin indepartare cariilor ce au mancat de secole dovezi existentiale, surse de informare s.a..m.d. . Insa cu tot acest efort al colectionariilor si a cercetatorilor , studiile avanseaza cu greu fie din cauza degradarii cuplite a unui document sa spunem fie din faptul ca a disparut pur si simplu ca urmare a valorii neasteptate  primite pe piata obiectelor rezultate din furt si profanare.

Arheologia a reusit sa ancheteze escavand nisipul sau sedimentatiile aduse de Nil insa si aici avem de a face cu o mare dilema , totul tine de interpretarea aproximativa si de imaginatia inspirata de obiecte, locul in care au fost gasite , contextul prezentei lor, etc..care este greu de anticipat sau cere un timp imens  in studiu.

Linvistica a dat si ea multa bataie de cap ; scrierea si ea la fel pentru ca fiecare perioada de domnie avea particularitatea ei .

Ar mai fi studiul chimic ,fizic si biologic care ajuta la investigare insa daca aceste analize nu sunt bine coordonate , rezultatele adancesc misterul si nu il releva.

 

KEMETISMUL (KMT) este o religie politeista si este un termen NEOPAGAN ce are ca radacina elemente inspirate din religia (Templului )din Anticul Egipt adus de diaspora afro pe teritoriul U.S. ,religie care sta la baza eclecticului WICCA  fondat de Aleister Corwley.

Este poate cel mai aproape ritual sau cel mai autentic , in opinia mea, apropiat de ceeace realmente a existat ca procedura in vremea Templului. Departe gandul de amestecul acestu-ia cu ideia de masoneria respectiv cu ritualul masonic ce imbina tot im mod eclectic extrase din Templul Isis_Osiris_Herus si elemente iudaice , vezi Hiriam.

 

Din nefericire perioada neagra, a regilor negrii ce a urmat domniei lui Nefertiti si Akhenaton a fost dminata de decadenta , respectiv de alterarea si mai mult a ultimilor date si traditii din perioada Ariana.

 

Despre KEMETISM in alt blog post la o data anuntata.

 

 

Concluzii finale:

 

Lumea doreste sa afle mai mult despre CUM A FOST exact in trecut pentru a avea referinte , de teama de a nu gresi.

Noi consideram putin altfel aceasta situatie , trecutul reprezinta o experinta cu un anume adevar la acea data istorica si acel context; acestea s-au alterat datorita timpului si evolutiei, datoriita interventiei umane cu rea sau buna credinta in actul istoric , in scrierea,rescrierea si transcrierea de texte in care VIRGULA conteaza.

Constiinta umana a evoluat si aceasta sta , azi, ancorata de alte si alte valori si repere insa , totul redus la simbol, pot spune ca nimic nu a fost alterat.

Acum , atata timp cat alergam dupa fantoma trecutului nu avem timp sa constientizam ca trecutul este deja inscriptionat in constinta noastra, in stafundul ei doar ca noi il cautam in afara noastra alergand dupa explicatii.

Cu riscul de-a repeta, RITUALUL oricare ar fi el care este legat de sinturi si care lucreaza avand efect asupra psihicului poate fi oricare si asa cum decide momentul in plus nu trebuie sa avem “teama” ca gresim in interpretarea lui pentru un banal fapt:

 

Orice ritual ,oricare ar fi el, in orice limba,crez,procedura are un moment de relax (rupere) , o deschidere, un moment de oratorie si concluzie, o incantatie eventual , o reuniune a participantiilor prin gest de sincronizare a ganduriilor si starii , de focalizare a ei pentru un scop anume si un final in care in mod treptat iesim din starea de transa la realitaea profana.

Acesta este templateului oricarui ritual , nu exista ceva batut in cuie iar daca exista , ritualul spiritual devine DOGMA.

 

Despre FIVEBLUEAPPLES

"Poti face tot ce doresti insa nimanui rau" Aleister Crowley FIVEBLUEAPPLES este un spatiu in care studiem si comentam simbolul esoteric , principiile alchimice a celor 5 mistere si autocunoasterea Sinelui. Bazat pe teorii Jungiene incercam sa refacem dand sens explicativ drumului in Legenda Personala urmand simbolulrile Arcanelor Majore ale Tarotului in sens filosofic desigur. FIVEBLUEAPPLES nu este si nu va fi o organizatie sau religie ; este un spatiu care reuneste persoane cu dorinta cunoasterii , cu puterea personalitatii si cu frumusetea interioara indiferent de crez religios ,sex sau nationalitate. Militam pentru armonie, pentru umanism si liberalism si punem egal fara nici cea mai mica diferenta intre femeie si barbat. Consideram ca sec. XXI este secolul reanvierii spiritualitatii si inceputul unei noi ere a marilor Revelatii. Mottoul nostru este: "Faci tot ce doresti dar nimanui rau!" Adm blog . USA : Gabriel Fischer Adm blog Canada: Nina Russell Adm account Australia : Dan Izvernariu

We check our emails several times each day and will respond to your enquiry as soon as possible

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s