PARACELSUS


 

PARACELSUS

1493-1541

 

ref. site FIVEBLUEAPPLES despre … (1) (2) (3) (4) (5) (6)

Pe numele adevarat Philippus Theophrastus Aureolus Bombastus von Hohenheim, Paracelsus a fost unul dintre cele mai importante figuri ale alchimiei.

Para-celsus, adica mai mare decat celsus , a dovedit prin preocupariile sale o mare curiozitate si studiu pentru ELIXIR si pentru clasificarea si catalogarea practicilor alchimice. De la el, azi avem Enciclopedia Alchimica si dupa cum se pare, in baza descoperirilor lui in farmaceutica avem azi cuvantul RE-MEDIU ; se pare ca Paracelsus a intrecut chiar pe marii medici ai epocii antice a Romei si a Greciei.

Avea chiar si o teorie (valabila si azi) prin care acesta afirma: “tartarea infectiilor sta in prevenirea lor “ ; drept dovada in urma studiilor aprofundate ale anatomiei umane si a chimiei , acesta a descoperit modalitatea tratarii bolii franceze “Sifils” prin celebra cura cu Mercur. “ Natura vindeca rana singura”.

Era un adept al filosofiei lui Platon; era un insuportabil personaj al vremurilor ce obisnuia sa spuna de la obraz crezul sau si adevarul despre: idealism. Aritmetica,geometrie si muzica.Un adevarat UMANIST ce a sustinut idei impotriva: ignoarntei, bigotismului si a misoginismului .

Tot el a fost primul medic ce a stabilit ideia de mama maniaco-depresiva post natal , se pare, acest exemplu a venit din propria familie…din cazul mamei lui care s-a sinucis.

Exista unele speculatii conform carora Paracelsus nu a absolvit doctoratul la Universitatea din Ferrara ,precum ca ar fi practicat medicina ca autodidact la fel ca tatal lui. Important este ca in baza studiilor si practicii lui si-a cstigat reputatia de VINDECATOR, curator , MEDIC si CHIRURG. Era privit ca o figura MAGICA a acelor timpuri.

La 30 ani a devenit profesor al Universitatii din Basel (Elvetia) ; in colocviile lui a militat pentru posologie in baza diagnosticului si nu la intamplare asa cum la acea vreme functiona celebrul medicament : GALENIC.

Acest sir de colocvii la care au fost invitati sa participe : medici, chimisti, farmacisti, i-au atras antipatia si victoria temporara si ceva mai tarziu : interzicerea discursurilor.

Toata referirea lui in aceste discursuri au tinut de noutatea punctului de vedere al practicii medicale ( ce mai tarziu avea sa urmeze acest curs) , cum am spus: orice boala urma sa fie tratata in baza simptomului si a examinarii initiale a pacientului. A considerat ca analiza urinei exprima starea interioara, ca pulsul este important.

La fel ca si MOZART (W.Amandeus) Paracelsus a refuzat scrierea in latina a studiilor lui spunand :” acestea trebuie sa fie pe intelesul tuturor” .

Un adevarat razvratit importiva mintiilor inchise sau inchistate , acesta a pus “Canon de Avicena” –cartea medicinei clasice.

Paracelsus a trait o viata absolut tipica alchimistului, mereu cufundat in studii, singur si cu o aura speciala tipica a unui MAG; acesta spunea:

Nimic este intamplator pentru ca exista o relatie absolut certa intre : Divin –Natura si OM ( nu am pus simbol citat pentru ca este aproximativ redat).

Astfel tot de la el avem primele raze de lumina in ceeace priveste constientizarea existentei Macro si Microocosmosului precum si a relatiei acestora cu natura umana.

Acesta avea chiar si o teorie ce mai traziu s-a transformat in lege pentru alchimisti; acesta teorie se referea la practica alchimiei , respectiv la cine poate si cine nu poate pratica alchimia. Leagea in cauza provine de la ideia de : armonie- armonios si se refera la echilibrul si perfectiunea mintii si a corpului .

Paracelsus a afirmat ca doar cei sanatosi la minte si cu un corp armonios dezvoltat pot practica :ALCHIMIA.

Adept al procesului alchimic : soutie, evaporare, precipitatie si distilare a gasit ca mai important ca orice este pentru un alchimist sa inceteze sa mai caute sa faca AUR din ORICE si sa seconcentreze mai mult pe studiul si producerea elixirului atat de necesar CORPULUI si VINDECARII SPIRITUALE (psihice) concluzionand ca relati dintre cele doua face sa rezulte ARMONIA INDIVIDULUI repectiv tot ce decurge din aceasta rekationat cu exteriorul lui.

Secole mai traziu , Paracelsus a devenit un JALON IMPORTANT in studiile psihiatrului Dr. Carls Gustav Jung care il considera pe Paracelsus : UN RESPECTABIL ALCHIMIST AL RENASTERII. (Vezi vol 12 Opere Complecte _Alchimia) .

Jung il considera pe Paracelsus  ca drept : un crestin conservator si sceptic cu un comportament rebel coleric si certaret.

Carls Jung mai observa ca toata aceasta stare a lui a fost impotriva obtuzitatii medicilor vremii ; un om ce credea in inspiratie, intuitie si empatie.

Paracelsus un adept al ecuatiei filosofice hermetice a sustinut ideia ca stelele se reflecta pe pamnat sub forma vie a omului , in om ; TOT CEEACE ESTE SUS ESTE SI JOS.

Cu toata disgratia si toata invidia ce a atras de alungul carieierei sale pentru studile avangadiste si pentru faptul ca NU TACEA in fata prostiei umane, pentru faptul ca era o minte luminata si pentru faptul ca medicatia si posologia indicata mereu a dat roade si efect, acesta nu a renuntat la intimul spiritual . Cu putin inainte de moartea sa a lasat in testament o directiva pentru o liturghie recviem considerandu se astfel , membru al bisericii.

A fost inmormantat in Cimitirul S. Sebastian din Salzburg.

Despre FIVEBLUEAPPLES

"Poti face tot ce doresti insa nimanui rau" Aleister Crowley FIVEBLUEAPPLES este un spatiu in care studiem si comentam simbolul esoteric , principiile alchimice a celor 5 mistere si autocunoasterea Sinelui. Bazat pe teorii Jungiene incercam sa refacem dand sens explicativ drumului in Legenda Personala urmand simbolulrile Arcanelor Majore ale Tarotului in sens filosofic desigur. FIVEBLUEAPPLES nu este si nu va fi o organizatie sau religie ; este un spatiu care reuneste persoane cu dorinta cunoasterii , cu puterea personalitatii si cu frumusetea interioara indiferent de crez religios ,sex sau nationalitate. Militam pentru armonie, pentru umanism si liberalism si punem egal fara nici cea mai mica diferenta intre femeie si barbat. Consideram ca sec. XXI este secolul reanvierii spiritualitatii si inceputul unei noi ere a marilor Revelatii. Mottoul nostru este: "Faci tot ce doresti dar nimanui rau!" Adm blog . USA : Gabriel Fischer Adm blog Canada: Nina Russell Adm account Australia : Dan Izvernariu

Un gând despre „PARACELSUS

  1. […] intalnit de curand un articol foarte scurt ce relationeaza pe Paracelsus cu ideia crearii unui […]

We check our emails several times each day and will respond to your enquiry as soon as possible

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s