Homuculus


HOMUNCULUS

 

“Piticul din creier”

 

Homunculus (masculin, latină pentru „om mic”, plural: „homunculi”, de la diminutivul de homo) este un termen utilizat, în general, în diverse domenii de studiu pentru a se referi la orice reprezentare a unei fiinţe umane. Punct de vedere istoric se referea în special la conceptul de miniatură  umana pe deplin formata; de exemplu, în studiile de alchimie şi preformationism. În prezent, în domenii ştiinţifice, un homunculus se poate referi la orice model la scară redusă a corpului uman, care, într-un fel, ilustrează fiziologice, psihologice, sau alte caracteristici umane abstracte sau funcţii.

 

Alchimia contine doua mari si diferite obiecte de studiu : unul este cel exo-esoteric si altul este cel care apartine , am putea spune: shamanismului, ca sa nu uzez un cuvant care  azi nu mai are claritate si nici credibilitate , anume: vrajitoria.

Reamintesc cu aceasta ocazie ca vrajitoria este diferita de magie ; prima se ocupa cu practica ritualului legat de inconstient si natura in vreme ce a doua cauta mereu explicatii eXoterice la fenomenul inexplicabil cautand astfel sa concluzioneze reteta fapt ce a facut ca in timp sa apara studiul detailat si stiinta.

 

Am intalnit de curand un articol foarte scurt ce relationeaza pe Paracelsus cu ideia crearii unui HOMUNCULUS

. Cred ca articolul in sine este putin “fortat” din simplu fapt ca , personal, nu cred ca Paracelsus s-ar fi ocupat cu practica vrajitoriei nici macar din experiment. Tocmai Paracelsus spune: “ sa facem diferenta intre vrajitorie si magie ; prima se ocupa cu broaste, cu scarna, cu par si cadavre , a doua priveste catre cer, …au nu ce semeni aduni?” (citat din Opere Complecte C.G.Jung, citat aproximativ din amintire) .

 

HOMUNCULUS

– este o entitate , care, dupa spusele hermeticii esoterice, ar avea o inaltime de aproximativ 12 cm , ( in traducere libera , cuvantul inseamna : pitic, om mic, miniatura) ades asociat cu entitatea nocturna din povesti : spiridusul.

Redus la intelegerea contemporana , homoculus este un spirit ce insoteste o forta ; in multe cazuri intalnim: homoculus asociat cu Golem ( vezi : golém s.m. Ființă creată artificial (după o legendă iudaică) din lut și însuflețită de un rabin, care, devenind primejdioasă prin forța sa, a fost nimicită; monstru leviatan (1). (< engl. golem) care a servit , spune gnoza , la construirea templului ; destinat muncilor grele .

Sursa populara (vrajitoria) spune ca reteta crearii unui homoculus ar consta in sacul de piele cu oase, par si sperma lasat la fermentatie 40 zile in gunoiul de grajd dupa care aceasta ar “rasari”  in forma spirituala ca o fiara ce este utilizata in invocari spontane.

 

Din perspectiva eXoteriva , HOMUNCULUS

face referire la o serie de simboluri cum ar fi:

– corpul uman in miniatura (nan) aici cu referire la PIGMEU (vezi teoria fiintei primordiale)

– sec. XVI-XVII : medicina sustinea ca forma umana este continuta in sperma dar nu asa cum o stiim noi azi din imaginea microscopica  ci din perspectiva ideii ca in continutul spermei s-ar afla chiar homoculus in carne si oase.

– recent Homoculus a devenit inteles ca interpretare pentru intelegere : FETUS.

 

Noi am vrea sa afirmam urmatoarea explicatie ( exoterica ) despre HOMUNCULUS asa cum credem noi ca se prezinta la nivel psihologic, astfel:

 

Plecam de la ideia de simbol … “ acel ceva ce indica”= homunculus

 

Corpul uman este dotat cu simturi,  simturile sunt datorate senzorialului iar acesta este in conexiune cu creierul prin sistemul nervos.

Reteaua sistemului nervos este un adevarat sistem radar capabil sa sesizeze chiar si lucruriile ce nu intra in contact direct cu noi.

Aceasta retea senzoriala este bine definita si similara in toate corpuriile umane , am putea spune, trama arhitecturii corpului care in final este legata la sistemul central, la creier.

Aceasta trama are rol de receptor ce informeaza creierul nostru despre … avand senzori ; in aceasta serpuire de conexiuni exista posibilitatea ca certe suprafete ale corpului sa fie comparate cu alte suprafete.

Desigur aici vorbim despre cortex !

Corpul uman bazat pe reteaua tramei ce leaga senzorii de creier pentru procesare o numim aici ca : Homuculus , adica acel ceva ce inexplicabil ce arata cum si ce despre “ceva “relationat cu noi sau exterior noua.

Imi amintesc despre o expresie mult uzata in anii 1980 cu referire la obsesii sau fobii : “ a avea pitici pe creier” .

 

Relationat cu ceeace incercam sa explicam aici am atasat o imagine a unei celebre picturi ( vezi alturat ) in care simbolul esoteric INCUBUS da de inteles despre starea in care se afla personajul feminin fie ca viseaza sau imagineaza , legat de simt intuitiv ; in acest caz sexualitate.

 

 

Despre FIVEBLUEAPPLES

"Poti face tot ce doresti insa nimanui rau" Aleister Crowley FIVEBLUEAPPLES este un spatiu in care studiem si comentam simbolul esoteric , principiile alchimice a celor 5 mistere si autocunoasterea Sinelui. Bazat pe teorii Jungiene incercam sa refacem dand sens explicativ drumului in Legenda Personala urmand simbolulrile Arcanelor Majore ale Tarotului in sens filosofic desigur. FIVEBLUEAPPLES nu este si nu va fi o organizatie sau religie ; este un spatiu care reuneste persoane cu dorinta cunoasterii , cu puterea personalitatii si cu frumusetea interioara indiferent de crez religios ,sex sau nationalitate. Militam pentru armonie, pentru umanism si liberalism si punem egal fara nici cea mai mica diferenta intre femeie si barbat. Consideram ca sec. XXI este secolul reanvierii spiritualitatii si inceputul unei noi ere a marilor Revelatii. Mottoul nostru este: "Faci tot ce doresti dar nimanui rau!" Adm blog . USA : Gabriel Fischer Adm blog Canada: Nina Russell Adm account Australia : Dan Izvernariu

We check our emails several times each day and will respond to your enquiry as soon as possible

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s