.`.Masoneria (1) – Asa cum este vazuta din interior si nu speculat ca ideie din exterior


Despre lojele agnostice, ateliere alchimice , spatii sagrade.
„Templul sunt EU!
Natura este un Templu.
Eu sunt Natura”
Dan Izvernariu 2009 Fiveblueapples Lx. Pt.
Unica diferenta intre un alchimist si  un lucrator al pietrei este ca primul lucreaza individual , in contul propriu in vreme ce al doilea  lucreaza la un proiect comun, intotdeauna in colaborare cu altii.
Si primul (alchimistul) si al doilea traiesc aceaia si drama , procesul transformariilor interioare ( evolutive superior ) , inspirate de simbol esoteric , de teatrul ritualic , initiere samd.
Opus Magnum (Marea Opera) este punctul de convergenta al celor doi in Legenda Personala  fie in Templu fie in Atelier sau in viata de zi cu zi a invatacelului, laborantului , studentului si chiar a Marelui Maestru. Nimeni nu a ajuns Cunoasterea absoluta insa cu toate acestea , paradoxal,  fiinta umana nu inceteaza sa o caute.
In primul rand , trebuie stiut ca MASONERIA NU ESTE O RELIGIE chiar daca referinta este relationata cu Marele Arhitect al Universului respectiv a Creatorului aceste-I dimensiuni pe care noi, profan o denumim , simplu : LUMEA.
Loja masonica este poate cea mai veche scoala de valori din anticile timpuri ale Egiptului pe cand , Ptah a pus bazele Invataturii, culturii, alfabetului samd. .
Templul masonic este un loc sagrad, este un loc ascuns profanului dedicat studiului initiatiilor. Antigamente un astfel de loc al initierii si al studiului ( dupa cum se spune) , a fost chiar incinta Marii piramide din Gizeh, respectiv pentru gradele inalte , locul sarcofagului.
Ca orice TEMPLU , spatiul lojei simbolice este determinat de geometria sagrada , este un poll de simboluri (obiecte) ce au ca rol :inspiratia, sugestia, conexiunea si punerea in ordine a ideilor.
Cred ca este momentul sa facem diferenta intre doua notiuni distincte dar care au acelas inteles (gresit) , ce face subiectul si motiveaza ideia de Arta Regala, atfel:
INDIVID – in opinia mea INDIVIDUL este acea entitate care nu are notiunea si intelesul propriei existente , propriului scop existential, este OMUL brut fie el chiar cultivat . Cati nu sunt adevarate Wikipedia in teorie insa in practic un mare 0.
UMAN (-ul) este entitatea , fiinta ce are cunoasterea snesului : „Gandesc deci exist” (Descartes)
si care a concluzionat corect asupra vietii ; acela care a reusit sa determine si sa deosebeasca definitia de principiu .
Multi, foarte multi, extrem de multi vorbesc despre scoala de valori ca fiind o conspiratie in care totul incepe cu ” spalarea personalitatii, a creierului…” .
Orice individ , participa cu sau fara voia lui la istoria omenirii. Nimeni nu se poate sustrage acestu-I fapt odata intrat in aceasta dimensiune. Nu toti  putem avansa, perfectiona insa cu totii facem parte din Piramida sociala umana …cu totii ajungem mai devreme sau mai tarziu in acelas loc. Fiecare cu timpul sau si ritmul sau.
Nu ne nastem cunoscatori dar asimilam in timpul vietii invataturi care mai de care , de la : parinti, parinti spirituali,societate,scoala…in final , daca „ne trezim” ca nu stiim mai exact ce se intampla cu noi si mai ales dece se intampla ceeace se intampla cu viata noastra  constatam ca am fost manipulati sa credem, sa stiim sa gandim intro anume maniera ce nu permite o viziune ampla ci doar un punct de vedere sufiicient de bine punctat de catre dresorii nostrii (din social) pentru a putea fi manipulati dupa bunul lor plac.
In principiu Arta Regala ,invata individul sa devina UMAN , invata individul notiunea de AMOR de COMPASIUNE si il extrage din spatiul egocentrust in care acesta se afla asa cum societatea a obligat in timp ca acesta sa isi formeze propria identitate. Nu cumva este adevarat : ” Divide et impera?” .
Acum va spun, OMUL nu este creat pentru a fi un individualist, evolutia umana tine de comunicare, conlucrare, conexiune, diversitate , plan si executie.
Oricine se doreste a fi UN OM LIBER si de BUNE INTENTII probeaza (sic!) acea spalare de informatie toxica ce ne sta in constiinta implementata.
Oricine poate face acest PAS, insa nu multi il fac . Iata paradoxul!
Suntem asemenea insa nu suntem egali.
In alchimie exista trei grade importante si sapte procese ale pshisicului in timpul transmutatiei interioare.
In masonerie, in scoala graduata masonica sunt mult mai multe grade. Aceste grade sunt o succesiune a cunoasterii ce pornesc de la sensul eSoteric si sfarsesc in eXoteric , cu explicatiia stiintifica dovedita prin care dispare : anxietatea, incultura, fatidicul dogmei religioase, frica de necunoscut etc.
Fiecare grad are proba lui , fiecare proba teoretica si practica invata individul sa devina mai luminat, mai puternic si dece nu un UMAN FRUMOS.
Atat ritualul alchimic cat si cel masonic (al lojei speculative) sunt o succesiune de secvente a unei drame existentiale…o calatorie de la Intuneric la Lumina, de la Nastere la Moarte in acel ciclu perpeetu ALB-NEGRU.
Ritualul alchimic are o particularitate, este mai teosofic , este mai religios , acesta apleland la inspiratiea inconstientului sugerat de-o muza sau o entitate superioara anume. In loja masonica (agnostica) acest fapt este trecut in planul ultim, aici primeaza inspiratia data de DIVERSITATEA in UNITATE ce este un fapt obligatoriu si unilateral acceptat.
Arta regala mai insemna , bogatia interioara , mai inseamna cunoasterea puterii, mai inseamna ceeace codul samurailor invata : nascut ca sa servesti si sa fi respectat.
In perspectiva sociala, prin urmare, invatatura aplicata in viata profana de zi cu zi …este asociata cu ideia de ETICA si MORALA in raport cu tot si toate incluzandu-ne pe noi insine , are de a face cu LIBERALISMUL si acel OPEN MIND in care : ” totul este permis daca foloseste si construieste pentru toti in acelas timp „.
Se spune despre Aleister Crowley ca nu a fost mason ci un pseudomason.Aacesta insa a spus intro fraza complecta : „FA TOT CE DORESTI, NIMANUI RAU”- aceasta fraza o regasim in toate lojele masonice ca principiu fundamental al functionarii.
O loja masonica reuneste nu numai: culuri,traditii,oameni din diverse paturi sociale dar si mai multe crezuri fie ele religioase sau spirituale. Pentru ca , adevarat este : „Adevarul si Cunoasterea sunt UNUL iare acesta este ca un Sarpe ce se gaseste in tot si in toate in acelas timp”. ( FIVEBLUEAPPLES Conf. 2007,plansa).
Continuarea in :
MASONERIA (2) blog nou, in curand.
Preview blog:
„Rituri,ritualuri si grade ” un conspect  in L. Romana din cartea „MASONERIA SIMPLIFICATA” / Titlu original in Portugues : ” Maçonaria simplificada” do Maria Olinda Pinto & António Pedro Pinto Editura Ramiro Leão Pt.

Despre FIVEBLUEAPPLES

"Poti face tot ce doresti insa nimanui rau" Aleister Crowley FIVEBLUEAPPLES este un spatiu in care studiem si comentam simbolul esoteric , principiile alchimice a celor 5 mistere si autocunoasterea Sinelui. Bazat pe teorii Jungiene incercam sa refacem dand sens explicativ drumului in Legenda Personala urmand simbolulrile Arcanelor Majore ale Tarotului in sens filosofic desigur. FIVEBLUEAPPLES nu este si nu va fi o organizatie sau religie ; este un spatiu care reuneste persoane cu dorinta cunoasterii , cu puterea personalitatii si cu frumusetea interioara indiferent de crez religios ,sex sau nationalitate. Militam pentru armonie, pentru umanism si liberalism si punem egal fara nici cea mai mica diferenta intre femeie si barbat. Consideram ca sec. XXI este secolul reanvierii spiritualitatii si inceputul unei noi ere a marilor Revelatii. Mottoul nostru este: "Faci tot ce doresti dar nimanui rau!" Adm blog . USA : Gabriel Fischer Adm blog Canada: Nina Russell Adm account Australia : Dan Izvernariu

We check our emails several times each day and will respond to your enquiry as soon as possible

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s