.`.Masoneria (2) Vazuta din interior -Rituri,ritualuri,grade _Scottish Rite 33º


Mijlocul zilei.


„O piatra bruta este miezul unei statui perfecte. Orice statuie perfecta contine o piatra bruta”

Intre multe alte ritualuri prezentate in acest site , am hotarat sa prezentam in cateva idei ce anume reprezinta un ritual masonic ( aici apartinand ritului Scottish 33 antic si rectificat) despre care in tot internetul se vorbeste in diverse limbi si opinii.

In opinia mea, ca participant din interior si nu pur curios profan din afara, ritualul masonic este o alegorie graduata ce reprezinta Calatoria in legenda personala a profanului dela Intunericul tenebrelor la lumina.

Am primit in urma cu doi ani o carte care mi-a atras atentia asupra unui fapt indraznet as putea spune.

Maria Olinda Pinto si António Pedro Pinto in cartea lor „Maçonaria simplificada
(vezi coperta in

imaginea de alaturi) prezinta in cateva idei ce anume este si mai precis ce se petrece in ritualul masonic despre care unii spun lucruri ciudate, lucruri stranii si chiar hilar acum spus: demonice.

Cartea este bine venita pentru cultura generala asupra unui aspect rar intalnit al vietii . Masonii sunt peste tot insa sunt invizibili datorita discretiei absolute in care acestia isi desfasoara activitatea.

In fapt nu este nici un secret mai mult decat discret. Secretul si conspiratia in acest sens nu sunt o noutate atata timp cat , sa spunem…vecinul dumnevoastra de apartament planuieste ceva in secret cu sotia si fii lui…aceasta tot o conspiratie este. Mai mult, la ceeace conspira vecinii Dvs. Este putin probabil sa aflati dat iind faptul ca…nu vor publica aceasta pe net.

Sa fiim bine intelesi, oricine ,orice fiinta care este dotata cu memorie si personalitate conspira, planuieste,face…conspiratia a capatat , azi, conotatia de “ a face un rau” insa sensul ei adevarat este “ a planifica pentru a face”.

Consultarea TAROTULUI, sa spunem, este un ritual. Daca cunoastem simbologia lui, daca stapanim meditatia si daca facem conexiuni, extragerea lui si punerea in ordine a ideiilor rezultate din cartiile extrase este similar unui ritual. Ordinea si reguliile sunt date de un “template” (model tipic) sau rit .

Orice obicei ce formeaza in timp o exprimare la date, timpi sau momente exacte ori de conjunctura dar care persista intro anume tipologie poate fi considerat un ritual.

Cel mai simplu si mai banal ritual ce il facem zilnic fara ca sa punem pret pe el este “bautul cafelei si tigara de dimineata citind sau ascultand stirile”.

Acest lucru , ca exemplu, are ca efect , trezirea memoriei si actualizarea ei in baza : unor gesturi ce fac trecerea de la somn la veghe si tot ce deriva de aici in momentul veghe _informare_actualizare.

Ritualul masonic, are ca scop , metaforic spus aici : trezirea din amortirea somnului constiintei si aprinderea Luminii ei. ( Alegoria : Dela Intunericla Lumina).

In cartea lor , Olinda si Pedro , la capitolul “Ritos,rituais e graus” / Maçonaria simplificada / 2009 Ed. Ramiro Leão , pag. 41 spun despre acestea urmatoarele:

“ TOTI CUNOASTEM si PRACTICAM RITUALURI ; acestea sunt configurate (exprimate) in gesturi, cuvinte, formalitate confundate ades cu rutina pe care o sistematizam ,o conditionam statutului de spirit in care ne aflam, este ceeace ne tranzmite siguranta , increderea si nu de putine ori SPERANTA.

Practica ei tine o incarcatura forte exprimata in simbol ; aceasta incarcatura contine: valori, legi, principii,obiceiuri selectate din traditional, din societate.

In masonerie , riturile nu sunt fundamentate pe factul istoric dar desigur ,pe alegoria psihodramatica ; este o arta si o tehnica a constructiei tranzmisa cu titlu “Cunoastere” din generatie in generatie dela Maestrula Discipol …principii si legenda.

Ritualul masonic este o combinatie absolut fantezista ( in sens de imaginativ forte) ce ne poate sugera o asociere eSo-eXoterica de stari; ritualul in demersul lui imprumuta atat factul religios saU pur spiriual magic cat si o cantitate egala academica.

Factul eSoteric are ca rol stimularea spiritului ce in principiu  odata sensibilizat, devine deschis, ascendent si disponibil sa primeasca si sa ofere. In cazul academic, pur filosofic , masoneria este o Scoala de Valori ce permite renasterea spirituala sal “ renasterea omului” stabilita printr-o metoda particulara avand ca suport simbolul  si alegoria incluse in RIT ; se va intelege: o conjunctie de diverse ritualuri pentru :stari (momente) diferite, ce in acest caz este cunoscut ca : MUNCA MASONICA.”

In fapt , pe scurt spus ,aici vorbim despre tranzmiterea de idei prin metoda simbol ilustrativ ,parabole,texte, samd ce transforama realul in abstract si / sau vice versa ideie ce are ca scop nu numai o schimbare interioara (transmutatie, alchimica, vezi similar) dar si o noua viziune asupra conceptului metafizic.

Cele trei grade

DE LA INTUNERIC LA LUMINA!

 

1º UCENIC (Aprendiz)

Primul grad isi incepe alegoria chiar in momentul zilei in care are loc ceremonia de INITIERE. In genere asemeni templelot tibetane sau a principiilor de admitere in initierea unui ordin oriental, ADEPTUL trebuie sa petreaca o buna parte din timpul lui istoric al legendei personale in fata Templului ,respectiv ,in cazul masoneriei in cadrul ATRIUM-ului ; acel spatiu desemnat invitaiilor, publicului in special .

Trebuie sa stiti din cultura generala ca UMANUL a stabilit urmatoarele regului ce privesc un templu in organizarea lui; aceste reguli sunt un arhietip ce tine de tipologia organizarii si stratificarii umane , acest fapt este regasit in toate formele de organizare a natiuniileor acestu-i pamant.Acest fapt reprezinta societatea in sine asa cum ea este in realitate ca acceptam sau nu.

TEMPLUL contine TREI spatii bine definite:

Public, spatul destinat initiatiilor, spatiul destinat Gradelor Inalte . Orice biserica are nava organizata la fel. Spatiul destinat missei, lucrariilor, membriilor (doar). si ultimul spatiu ce detine Marele Secret sau acel “fetish” daca doriti si nu deranjeaza ca formula ,care face sa fie tinut in activ intregul amplasament fie el din perpectiva spirituala( organizatorica) fie din perspectiva motivatiei existentiale ca prezenta materializata.

Ucenicul

Este momentul psihodramei in care are loc teatrul mortii si renasterii Vechiului OM (individul) si nasterea Omului Nou (umanul) ; acesta este condus, acompaniat si pregatit de un OFICIAL al Lojei unde ii sunt relevate Cele trei Lumini ale Masoneriei (Cei TREI STALPI ) , Cartea Sacra a Masoneriei Cartea Legilor Sacre si utilizarea uneltelor de care acesta are nevoie entru a incepe lucrarea in propria-i PIATRA BRUTA.

In aceasta secventa ucenicul devine un aceptat pe viata in randuriile marii fratii ; in acest moment ii sunt relevate si primele secrete ce tin de gradul in care acesta se afla : codul de accest ( cuvinte specifice parole) ; celebra calatorie simbolica dela Intnericla Lumina …respectiv insemnele personalizate al lojei, manusiile albe si sortul alb cu triungi ridicat in sus.

In gradul sau prim UCENICUL , primeste un loc in loja ; in zona intunecata si racoroasa caesta va petrece un timp sau doi (atat cat este necesar) pentru a observa in tacere absoluta ce si cum se petrece in lucrariile ce ii apartin in acest grad.

Aici sunt primele exercitii de vointa.

De la a invata sa mergi, sa vorbesti sa stii sa ai rabdare , sa stii sa controlezi impulsul primar pana la controlarea mintii pentru a te racorda si a traii intens ceeace se petrece in jurul tau si cu tine in acelas timp sunt etape pe care UCENICUL are obligatia sa le treaca.

Asa cum se spune in lumea masonica, acest grad este cel mai important dintre toate gradele scolii de valori.

2º INSOTITOR

( Companheiro)

 

Acest grad survine in urma elevarii candidatului admis in templu . In urma unor lucrari ce fac dovada intelegerii gradului anterior (prim) , ucenicul devine insotitor si student al : “ misterelor oculte ale Stiintei si Naturii” (Freemasonry ,Jeremy Harwood, pag.29) .

Desigur dupa initierea (ceremonia ) , acesta primeste si noiile instructiuni, parole si noul mod de-a aparea in loja: manusi albe, insemnele msonice tipice gradului , sortul alb de acesta data cu triunghiul intors in jos.

Acest grad permite cunasterea parofundata a Arte Regale a sensului celor mai profunde simboluri ce sunt in conjunctie cu diverse ritualuri .

De asemenea in acest grad se deprind si primele  notiuni despre ARTA LIBERALA si punerea ei in aplicare in viata de zi cu zi. (in practic).

Este un grad al CALATORIILOR de inspectie, studiu si descoperire asa cum propria limitare umana o poate percepe pentru a o imbunatatii prin perfectionare.

In opinia mea, este un grad rar , in sensul ca in acest moment cei mai multi ajung la o iluminare subita asupra a ceeace sta indeobste in fata ochiilor dar nu a fost perceput cu ochiul mintii pana atunci. Este un grad rar pentru ca trecerea prin el ,de regula(depinde de la caz la caz) se face rapid. Mintea umana are nevoie doar de o scanteie pentru a se aprinde focul atat de necesar perceptiei si intelegerii mai apoi.

 

3ª MAESTRU MASON

(Mestre Mson)

 

Maestru mason este : “ liantul a tot si a toate” (Freemasonry, Jeremy Harwood, pag.29) este gradul PLENITUDINII MASONICE.

Dupa ritualul de EXALTARE , INSOTITORUL devine MAESTRU ; relationat cu viata profana aceste trei grade pot fi vazute astfel din perspectiva constructorului:

Grad1

DESENATOR

Gradul 2

TEHNICIAN

Gradul 3

ARHITECT

De aceasta data EXALTAREA (ritualul) decurge de o forma aparte , as putea spune ca sentimentul si emotia pe care o ai ca perticipant ce urmeaza a fi exaltat este similar egala cu cea din “ziua” Initierii.

Decorul lojei , al spatiului in care are loc psihodrama  este de o forma profunda, cu decor straniu si apastor…in aceasta conjunctura vei face cunostiinta cu drama legendei mortii lui Hiriam Abif ,arhitectul Templului Regelui Solomon.

Pentru a treia oara candidatul primeste instructiuniile si noile semnale, simboluri specifice gradului , manusiile albe si sortul alb cu rosu(dupa caz) ce indica gradul in care acesta se afla.

In mediul lojei Simbolice acest grad este cel mai elevat si prin aceasta permite a face orice fel de munci sau raspunderi asumate.

Maestrul Mason are ca obligatie bazica de-a cunoaste istoria si consecintele ei ce tine de obiectivul masonic.

In masoneria ALBASTRA procesul se incheie aici.De aici incep Grdele Inalte despre care va putem spune ca apartin FILOSOFIEI.

In speranta ca blogul nostru a facut inteles ca : nu tot ce pare si este precum nu tot ce este ar putea fi …am putut DEMONTA un mit mai mult sau mai putin urban prin care lumea s-a obisnuit sa creada ca masonul este vandut Fiarei , ca masoneria este unealta diabolica sau ca masoneria este o secta religioasa.

Este bine sa cunosti, luand la cunostiinta direct si fara intermediari, este bine sa “stai” o clipa sa privesti si sa concluzionezi asupr a ceace vezi dupa ce ai inteles.

Viata este o drama intre ALB si NEGRU , intre bine si rau, intre material si imaterial…in care Calea spre Adevar (Lumina) este una singura …cea de mijloc.

In alchimie nu intamplator ,HERMES este regele negotului…a negocia cu tine si cu altii pentru ca toti sa fie multumiti si impacati este egal cu ceeace spuneam mai sus : Calea este una singura …cea de mijloc in echilibru.

** Pentru cine nu a cititi prima parte, aceasta se gaseste  AICI

Despre FIVEBLUEAPPLES

"Poti face tot ce doresti insa nimanui rau" Aleister Crowley FIVEBLUEAPPLES este un spatiu in care studiem si comentam simbolul esoteric , principiile alchimice a celor 5 mistere si autocunoasterea Sinelui. Bazat pe teorii Jungiene incercam sa refacem dand sens explicativ drumului in Legenda Personala urmand simbolulrile Arcanelor Majore ale Tarotului in sens filosofic desigur. FIVEBLUEAPPLES nu este si nu va fi o organizatie sau religie ; este un spatiu care reuneste persoane cu dorinta cunoasterii , cu puterea personalitatii si cu frumusetea interioara indiferent de crez religios ,sex sau nationalitate. Militam pentru armonie, pentru umanism si liberalism si punem egal fara nici cea mai mica diferenta intre femeie si barbat. Consideram ca sec. XXI este secolul reanvierii spiritualitatii si inceputul unei noi ere a marilor Revelatii. Mottoul nostru este: "Faci tot ce doresti dar nimanui rau!" Adm blog . USA : Gabriel Fischer Adm blog Canada: Nina Russell Adm account Australia : Dan Izvernariu

Un gând despre „.`.Masoneria (2) Vazuta din interior -Rituri,ritualuri,grade _Scottish Rite 33º

  1. […] In fapt un blog asemanator , ceva mai detailat insa fara imagini se gaseste in acest site AICI . […]

We check our emails several times each day and will respond to your enquiry as soon as possible

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s