Arhietipuri alchimice – Magarul personificarea Diavolului


Scurta Nota

Dupa insemnariile lui Dr.Carls Gustav Jung

MONSTRUL se bazeaza , evident pe numarul TREI.Acest arhietip este fercvent intalnit in religia catolica ; in care acesta inseamna doar un singur lucru si numai unu, Diavolul.

Am putea face o legatura asupra unei imagini cunoscute Biblice…Isus intra in Jelusalem calare pe un Magar.

Interpretarea in acest sens este cat se poate de diversa, fie ca Isus a stapanit “fiara” fie ca aceasta ii este subjugata ca unealta. Afirmatia mea desigur v-a suapra pe multi insa , cum altcumva putem intelege aceasta asociere?

Prin aspectul lui de magar dar cu inaltimea unui cal ,; ades este confundat cu magarul indian dela KTESISA insa din perspectiva cosmologica acesta aminteste de personificarea “primei materia” a alchimistiilor arabi .

Magarul sta in ocean ca si copapacul Gôkard ce se hraneste din namolul de pe fundul oceanulu.

Copacul si Magarul sunt “inruditi” din perspectiva fortei vitale , ambii au forta procreatiei si puterea insanatosirii, a cunoasterii.

Sa vedem insa ce spun despre acesta CARTIILE SACRE

Cartile Sacre V , Cap. XIX spune :

“Magarul cu trei picioare care sta in mijlocul vastului ocean ; are trei picioare, sase ochi, noua boturi,doua urechi,un corn , un corp alb; hrana sa e spirituala si e drept. Iar doi din cei sase ochi se gasesc in locul ochiilor , doi in crestetul capului si doi pe greaban. Cu   acuitatea acestor ochi , el , subjuga si distruge.

Dintre cele noua boturi , trei sunt la cap , trei la greaban si trei la partea interioara a solduriilor; fiecare bot e cam de marimea unei colibe iar magarul insusi e de marimea muntelui Alvand.

Fiecare din cele trei picioare , lasa in pamant o amprenta de marimea  unei turme de o mie de oi cand se aseaza sa faca poapas.

Circumferinta fiecarei potcoave a atat de mare e atat de mare inact o mie de barbati cu o mie de cai ar avea loc in ea. Cat despre cele doua urechi , ele ar putea acoperi Mâzendarân . Cornul mic , toata coruptia cea rea ,datorita fapturiilor nocive.

Cand acest magar isi va cufunda gatul in ocean , urechiile lui vor starni graoaza si toata intinderea de ape a oceanului va fremata agitata si coasta Ganavâdului va tremura. Cand va scoate un raget , totae femelele fapturiilor aquatice vor ramane insarcinate. ; iar toate faturiile acvatice malefice insarcinate vor avorta cand vor auzi acest strogat. Cand va urina in ocean, toata apa marii din cele sapte regiuni ale pamantului se va purifica-tocamai de aciea , magarii cand ajung in apa se urineaza in ea.- dupa cum a fost spus: < O tu magar cu trei picioare , daca tu nu ai fi fost creat pentru apa , toata apa marii ar fi fost spurcata prin necuratenia, pe care otrava spiritului raului a adus-o in apa lui prin moartea fapturiilor lui Aûharmazd>

Ca o nota separata apropos de similitudinea Magarului cu Pomul  voi aduce o scurta refrerinta (detaliu) pentru cei care ai studiat aceste doua simboluri:

-copacul contine o soparla(vezi salamandra)  despre care se spune ca ar fi fost creata ca aparator fata de cei ce incearca sa patrunda in tainele lui(copacului) . Copacul este comprat cu planta imortalitatii Hôm ceeace in alchimie este SPIRITUS MERCURII ; acest spirit traieste in copac si este ades reprezentata ca SARPE, SOPARLA , FEMEIA_SOPARLA, SALAMANDRA sau ca care sarbatoreste COINUNCTIO (nunta)  cu filius philosophorum (fiul filosofiilor) care nu este altul decat Azoth.

Vezi pagina AZOT sin siteul nostru  AICI

Dan Izvernariu

Fiveblueapples Lisboa Pt. 2011 (Primavara 6010)

Despre FIVEBLUEAPPLES

"Poti face tot ce doresti insa nimanui rau" Aleister Crowley FIVEBLUEAPPLES este un spatiu in care studiem si comentam simbolul esoteric , principiile alchimice a celor 5 mistere si autocunoasterea Sinelui. Bazat pe teorii Jungiene incercam sa refacem dand sens explicativ drumului in Legenda Personala urmand simbolulrile Arcanelor Majore ale Tarotului in sens filosofic desigur. FIVEBLUEAPPLES nu este si nu va fi o organizatie sau religie ; este un spatiu care reuneste persoane cu dorinta cunoasterii , cu puterea personalitatii si cu frumusetea interioara indiferent de crez religios ,sex sau nationalitate. Militam pentru armonie, pentru umanism si liberalism si punem egal fara nici cea mai mica diferenta intre femeie si barbat. Consideram ca sec. XXI este secolul reanvierii spiritualitatii si inceputul unei noi ere a marilor Revelatii. Mottoul nostru este: "Faci tot ce doresti dar nimanui rau!" Adm blog . USA : Gabriel Fischer Adm blog Canada: Nina Russell Adm account Australia : Dan Izvernariu

We check our emails several times each day and will respond to your enquiry as soon as possible

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s