LIBERAL,LIBERALISM, LIBER ARBITRU


Plansa  58 Anul 1 ,6010 , anul profan 2011 Equinoxiul dePrimavara, Luna Plina 44,6 % lumina, 7 zile pana la Luna Plina , 22  zile panala Luna Noua, Luna in FECIOARA.

Acest blog este penultimul post din anul 6010 . Incepand cu data de 21.05.2011 (6011), ziua Solstitiului de Vara,  intram in vacanta, aceasta va tine pana in Septembrie 2011 (6011).

“FA TOT CE VREI, RAU NIMANUI!”

Fa tot ce vrei…

Omul se naste LIBER. Omul este o fiinta LIBERA insa libertatea nu inseamna LIBERTINAJ .

Cu timpul libertatiile se restrang, cu timpul socialul ne impune sa traim mediana LIBERTATII a liberului arbitru pentru ca traim  acel cocktail mediocru de opinii, legi, definitii si tot ce poate imagina fiinta umana in bine sau rau.

Cu timpul “mediana” devine obscuritate, ascuns, perversiune ,…pentru ca vezi…din anumite motive nu putem exprima intotdeauna ceeace simtim , ceeace gandim, ceeace dorim sa facem pentru ca “limitarea” unora ce au puterea sau detin majoritatea nu permite aceasta. Alteori este mult mai grav, acceptam cu buna stiinta aceasta si jucam acest rol cu un fel de “placere” si atunci “se mai naste” un individ.

Individul este diferit de uman pentru ca primul (spuneam intrun blog anterior) este o fiinta dotat cu tot ce poate avea umanul minus : personalitate, constiinta activata si notiunea ca exista.

ALCHIMIA este un exercitiu al EU-lui care incepe prin a ELIBERA de ancorele despre care va vorbeam mai sus.

A fi LIBER este infinit mai greu decat a fi “tamp si obtuz”! Dar este mult mai sanatos pentru ca in fapt este única valoare ca fact cu care ne nastem.

Va reamintesc : NE NASTEM LIBERI!

A face tot ce vrei nu inseamna a face totul impotriva , inseamna pur si simplu a face tot ce vrei.

Un antic mentor al atelierului ne-a invatat : “Totul este permis daca FOLOSASTE si neeaparat CONSTRUIESTE.”

Aceasta ideie vine sa explice un fapt neglijat de foarte multi , un fapt ce .in timp, a generat materialismul si consumismul exacerbat ce azi a dus la rasturnarea de valori , la viata dura si stupida asa cum o traim.

– Oare stupiditatea vine dela Creatorsau tocmai de la noi?

Desigur poti sa faci tot ce doresti. Intervine insa aici, ratiunea, rationalul…vreau sa spun , daca eu am voie sa fac tot ceeace imi inchipui ca vreau (sau visez , su pur si simplu doresc pe moment) trebuie obligatoriu sa ma gandesc daca acest fapt este si necesar sau serveste la ceva.

Sunt absolut convins doar o mica parte a socialului gandeste asa ! Convingerea mea vine argumentata de EGOISMUL marii majoritati ce au capacitatea de-a se vedea unici si singuri ca un pivot al intregului Univers. De aici marile probleme sociale in care egoul nu permite sa observam ca mai sunt si altii in vecinatate si ca nu suntem stapanii aceste i lumi!

A putea face tot ce vrei controlat de propria ratiune este un exemplu LIVE pentru multi altii care nici macar nu isi inchipuie ca acest fapt este posibil.

Socialul te ingradeste inca de la primii ani ai copilariei sa :crezi, sa respecti sa joci reguli ce ades sunt versatile , sa asculti sa fii submiss piramidei valoriilor indiferent daca aceasta este o realitate (un adevar evaluat) sau doar un fals bazat pe subiectivism.

REALITATIILE sunt cat se poate de perverse si de coplesitoare ; ades acestea te imping la renuntare, la plafonare, la “fiinta tacuta si ascunsa” … .

Aceasta este ceeace noi traim si o traim datorita noua prin ceeace facem, gandim sau acceptam sa fim.

Un om liber este un om ce se simte liber , ce gandeste liber si exprima liber.

Libertatea nu inseamna a-ti permite sa vii in defavoarea vietii cuiva indiferent ca acest fapt involuntar (in secunda instanta) se interpune cu un alt destin. Fiecare din noi avem obligatia de-a “vedea” si de-a anticipa un viitor ,;pentru aceasta suntem obligati sa avizam inca de la inceput care sunt regulile noastre si care este prisma prin care vedem lucrurile care au ca scop… .

In general oamenii (vezi FAUST) sunt “gata” sa semneze orice acord…unii o fac din lasitate, altii o fac din placerea urzelilor, altii o fac din faptul simplu : nu gandesc , sunt comozi si impersonali.

Aceste accorduri astfel facute duc la limitari, bulversari, reactii adverse, samd indepartand cu fiecare minut “cap compasul” actiunii finale asupra care-ia s-a convenit initial.Toate acestea doar din lipsa desavarsita a RATIUNII si a CORECTITUDINII conditiilor asumate.

In general oamenii una gandesc si alta fac tocmai din acest penibil motiv. O mare parte gandesc asa: “ Acum concord cu aceasta , pe urma vedem noi…” Esecuriile proiectelor tocmai de aici survin si nu din acel cuvant esoteric (sic!) : GHINION.

Lumea nu traieste clipa si nu exprima tot ce gandeste dar face contrariul in ascuns pentru ca orgoliul nu permite sa recunoasca ca… .

Atunci cand (re-) inveti sa fii liber te ciocnesti de o entitate hada care esti chiar TU. Mai apoi te cioncesti de peretii murdari si infecti ai celulei tale sociale in care traiesti pentru ca la urma sa vrei si sa te chinui sa evadezi din acest spatiu.

Aceasta se numeste in alchimie LEGENDA PERSONALA, pentru ca orice nou spatiu in care accezi este o noua provocre ce tine de : necunoascut, de risc, de supunere la noi experiente cre ades sunt DURE si nemiloase.

Evadezi …unde?

WELCOME TO NEXT LEVEL X…

In drumul tau ,insa, intalnesti “calatori” asemeni tie…acei transfugi , acei sustrasi prin ratiune de regula si legile impuse ce nu iti servesc nici la fericire si nici la avans, ce nu sunt respectate decat de fatzada si culmea nu sunt valabile intocmai pentru toti dar care …”AI OBLIGATIA” sa le respecti ca un individ social corect!

Constrans de reguli si legi ce in aceste conditii devin un jug , avand si ochii deschisi , “NEBUNUL” ce s-a sustras sistemului devine si paria sociala si revoltatul ce “mereu are cu cineva ceva”.

Alchimia te invata sa stii sa parcurgi acest drum in mediana si nu prin extreme. Dualismul aici nu inseamna VERASTILISM ci tocmai negocierea cu viata (persoanele) , vezi HERMES, in care din NEBUN devii stapanul situatiei pentru cazul in care ai invatat c inseamna FOCUL.

Desigur si aici exista un pericol; este greu ca poti ramane acel: DREPT …unealta puterii (prin intelegere) poate fi folosita oricand ca ceva distructiv si impotriva naturii. Cred ca acest fapt este cel mai bine oglindit ca exemplu in trilogia :”Regele inelelor”.

Poti face tot ce vrei!

Daca foloseste si construieste pentru tine si terti in acelas timp! Doar prostii si necinstitii pierd aici.

 

…RAU, NIMANUI!

NIETZSHE spunea (citat aproximativ din memorie, obsesivii cu citate vor avea intelegerea…) : “ Avansul uman tine de aparitia unui rau necesar care releva un fapt, toata esenta avansului sta in spatele unei masti urate”.

-Este chiar asa!

Acest fapt survine tot din egoism respectiv din lipsa ratiunii. Sistemul gandirii umane are la baza , constructivismul si nu distrugerea , dar , “vezi” egoismul si limitarea permit ca sa ne scuzam : “oooopsss voiam sa…dar ai murit!” .

Cred ca daca am gandii o clipa asupra efectelor cauzei pe care o avem in derulare si am aviza acest fapt tertii (deci, buna credinta) lucruriile ar fi mult mai sanatoase si ar existat doar accidente ce tin de acele fapte ce mintea noastra nu le-a putut anticipa.

Insa, acest fapt nu se intampla, pentru ca fiecare in parte “lasa” intentionat un spatiu obscur in exprimarea intentiei cu scopul “ am unde sa ma retrag” insa acest spatiu este tocmai acea zona in care se comite falsul si rautatea.Este un fel de stiu insa nu vreau sa recunosc ca atunci cand simt ca as putea sa castig mai mult decat am convenit initial as putea utiliza (si o fac!) impotriva intelegerii o arma veninoasa care imi face facil insusirea a unor lucrurii ce nu imi apartin.

Sa facem diferenta intre: LUCEFERIAN  sau  MALEFIC.

Diabolic pentru mine inseamna STRALUCIT, acel lucru ce face obiectul solutionarii NO COMMENT ; este exemplul aici al unei costructii, sa spunem…in care solutia arhitectonica te copleseste prin perfectitudinea ei si seriozitatea detaliilor care mai au si o justificare forte in ceeace presupune :utilitatea.

Malefic pentru mine nu inseamna altceva decat acel fapt ce sta impotriva fiintei ( a naturii chiar) care gandeste si participa cinstit si activ la un proiect ori beneficiaza de acesta. Este un act ce constrange, umileste, inseala, provoaca prejudicii in favoarea cuiva.

In alchimie DIAVOLUL este asociat gandirii (vezi gnoza Pomul Cunoasterii) ; acesta este dual sau versatil mai bine spus insa este doar o unealta si nu un stapan al regulilor decat daca intentionat este investit in aceasta functie, de-a fi stapan.

Focul pe care il tine in mana este tocmai lumina gandirii ,insa ..”uite”…lumina mai inseamna pentru unii si BOMBA ATOMICA ce asa cum Nietzshe spune, a aparut cu ceva timp inaintea CENTRALEI ATOMICE si a descopeririilor stiintifice folositoiarea avansului constructiv uman.

Sa recunoastem! Putea fi altfel, invers spus prin ratiune distrugerea nu are loc. Insa individul copleseste umanul!

Nu suntem egali.Suntem asemenea. Nu putem castiga egal dar trebuie sa castigam toti astfel incat sa avem fiecare multumirea noastra , sa simtim aceasta si nu sa fiim frustrati de minciuni si manipulari in care suntem lasati sa credem ca “ sunt unii ce isi bat capul pentru binele nostru, asa ca somn usor!” .

In practica esoterica ritualica (oricare ar fi) stiim ca : “ORICE SE PLATESTE pentru tot ce ai facut sau nu ai facut, pentru binele si raul adus” ca totul are O CAUZA si un EFECT…oare…nu este mai bine sa gandim mai intai plecand de la noi insine si sa extindem la viziune de perspectiva?

Nu exista un castig fara o cheltuiala pentru ca in acest Univers functioneaza un PRINCIPIU ce este independent de vointa noastra : ENTROPIA in care toate se creaza prin consum propriu ,toate se consuma intre ele si tot ce rezulta este in urma unui act al consumului. Doar soarele se consuma pe sine propriu si nu cere nimic in schimb, acesta este adevarul!

Ce ramane la final de spus despre druul de mijloc si despre judecata si fapta?

Cred ca principiul de baza ce se aplica intr-o dimensiune atat de versatila si dualista este tocmai legea pe care acesta existenta se bazeaza pentru a EXISTA asa cum noi azi o vedem, o simtim, o traim, …noi si Universul nostru

…ARMONIA. Inceraca sa faci un dram mai mult bine decat ai putea face rau!

Dan Izvernariu

Fiveblueapples 6010/6011 WordPress Lisboa

Despre FIVEBLUEAPPLES

"Poti face tot ce doresti insa nimanui rau" Aleister Crowley FIVEBLUEAPPLES este un spatiu in care studiem si comentam simbolul esoteric , principiile alchimice a celor 5 mistere si autocunoasterea Sinelui. Bazat pe teorii Jungiene incercam sa refacem dand sens explicativ drumului in Legenda Personala urmand simbolulrile Arcanelor Majore ale Tarotului in sens filosofic desigur. FIVEBLUEAPPLES nu este si nu va fi o organizatie sau religie ; este un spatiu care reuneste persoane cu dorinta cunoasterii , cu puterea personalitatii si cu frumusetea interioara indiferent de crez religios ,sex sau nationalitate. Militam pentru armonie, pentru umanism si liberalism si punem egal fara nici cea mai mica diferenta intre femeie si barbat. Consideram ca sec. XXI este secolul reanvierii spiritualitatii si inceputul unei noi ere a marilor Revelatii. Mottoul nostru este: "Faci tot ce doresti dar nimanui rau!" Adm blog . USA : Gabriel Fischer Adm blog Canada: Nina Russell Adm account Australia : Dan Izvernariu

2 gânduri despre „LIBERAL,LIBERALISM, LIBER ARBITRU

  1. pacat ca blogul asta e free… imi place C

We check our emails several times each day and will respond to your enquiry as soon as possible

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s