Despre initiere si initiat


EQUINOXIUL DE TOAMNA 2011 (6011) MABON,  23-09-2011 h:09:04 UTC
Tribut lui Dr. Carl gustav Jung
Una din cele mai complicate stari pe care poate sa le treaca un initiat este starea de confuz. Noi o numim in VID (vom vedea ce despre spre final). Aceasta stare este generata din interiorul propriu al initiatului  pentru ca una s-a gandit ca ar putea obtine invatand si scotocind in cotloanele occultului si alta a gasit, cu o alta intrebuintare total opusa..la care nici nu s-a gandit.
Multi au pornit de la ideia procurarii solutiei fiabile din care sa poate face aur din orice si au incheiat studiul fie devenind veritabili filosofi sau fie au decis sa renunte.
Calea alchimica nu este calea prin care primim mura in gura solutia ci calea prin care intelegem ce si cum trebuie sa facem pentru a obtine solutia.
-Este dezarmant , nu?
In douazeci de ani de practica graduala a tehnicilor transmutatiei alchimice am descoperit ca (inclusiv eu) multi au fost dezamagiti de faptul ca in intunericul dens al occultuli nu se gaseste altceva decat propria persoana care se afla ratacita in Marele Labirint al constiintei cu toate partiile lui bune si rele in acelas timp.
La inceput mai poti spera la CEVA din afara ta va veni si te va salva , te va „mantui” ,insa treptat vei intelege ca doar TU si numai TU esti acela care face sa „miste” ceva pentru “mantuirea proprie” .
Din afara ta ca ajutor pot fi cel mult exemplele insa acestea nu sunt suficiente  pentru ca sa te faca sa constientizezi ca trebuie sa duci la bun sfarsit o astfel de lucrare (Opus Magnum) ; daca ar fi fost intocmai invers constiinta umana in 2000 de ani ar fi avut un alt ritm al evolutiei de la crestinism pana azi.
Nu toti cei care parcurg initierea ajung sa definitiveze propria lucrare si aceasta din diverse motive, viciile care sunt mai puternice si infrang, deziluizia (spuneam mai sus)  ideii cu care s-a plecat s.a.m.d. .
Omul modern ca individ este foarte putin dispus sa mediteze ; acesta considera meitati un fapt fie bizar fie o pierdere de timp .
A arunca o privire din exteriorul tau asupra ta sau mai precis in interiorul tau, este privit in zilele noastre ca un fapt inutil sau si mai rau considerat patetic. Cine are pofta sa rada de propria prostie in loc sa o ascunda si sa o machieze asa cum majoritatea o fac aruncand vina mereu pe altii, altele si pe culpa din afara lor.
Foarte multa lume traieste azi nefericit si dezorientat , foarte multi ajung la stress din aceasta cauza si o mare parte din ei o sfarsesc in cel mai fericit caz in cabinetul unui psiholog iar in cel mai nefericit  ajung prada substitutuli chimic ( cu efect halucinat daca este sa fie complect).
Asadar am vazut bogati comitand sucidul dar si saraci in  pragul disperarii in care umanul a disparut …
Colectam zilnic cantitati imense de informatie ; cea mai mare parte a ei nu numai ca nu ne serveste la ceva in acel moment dar ne si incarca cu un surplus de inutil de sarcini ce mai traziu se reflecta asupra psihicului si rabufneste in afara in cele mai nebanuite momente ale existentei sub diverse forme.
Lumea s-a obisnuit sa fie comoda, spuneam mai sus, aceasta prefera sa inghita medicamente cu pumnul in loc sa munceasca putin  observandu se din afara.
Am auzit de foarte putine reusite ale consilierii psihologice , nu pentru ca psihologia nu este o stiinta revolutionara pe drept cuvant ci tocmai pentru ca aceasta se adreseaza din nefericire ignorantei . Omul este dispus sa-si insire lungul si incalcitul sir de reclamatii, dureri, frustrari, disperari etc insa refuza cu desavarsire sa vada ,ca in fapt raspunzator de toate efectele este tocmai el insusi si mai putin natura care oricum ofera pentru liberul arbitru insa nu multi sunt dispusi sa aleaga cu ratiune.
De regula vizita la cabinetul psihologic este târazie si doar un miracol mai poate salva ..nu spun NOROC pentru ca norocul nu exista decat in masura in care acesta este o probabilitate oarecare si nimic mai mult.
Nici psihologul si nici medicatia chimica nu vor fi solutii pentru vindecarea pacientului atat timp cat pacientul nu este dispus sa se implice in sinea lui intelegand ce se petrece cu el pentru a deduce ce si cum trebuie sa faca pentru a iesi din angoasa.
Am intalnit frecvent oameni care sustin : „Acest lucru este imposibil de realizat , eu nu pot!” O astfel de afirmatie apartine omului invins de propriul ego viciat; acest tip de oameni dorm. sunt roboti si sclavi ai proprie personalitati. Raspunsul sta in intrebare si „cum se face ca tu nu poti atata timp cat altul poate iar ceeace rezolva stii bine solicita doar gandirea si nimic altceva”.  Nu ai sa gasesti astfel de oameni care isi vor recunoaste limitarea, ba dimpotriva!
Socialul contine o strategie evolutiva  piramidala in care fiecare din noi avem un loc intrun anume nivel dat tocmai de noi insine, de propria noastra limitare. Cel mai rau este cand constientizezi ca locul pe care te afli nu este tocmai cel potrivit cu tine.
Disperariile incep de pe aici…  .
Trebuie insa sa admitem ca suntem egali dar diferiti; suntem egali in drepturi dar diferiti ca stare. De aici orcine poate evolua sau involua ; static… in zi de azi, mai rar!
Societatea la modul sicer nu are nevoie nici de treziri bruste a individului si nici de inconstienta totala; adica undeva unde media intre cele doua permite maipularea si gestionarea piramidei.
In alte cuvinte am sa va spun ca adevarat este „societatea pe prosti se bazeaza” astfel incat nimeni nu are interesul de-a te brusca pentru a te trezi ci eventual pentru a te inspaimanta si a te controla ulterior.
Judeca putin vazut din afara si din spatiu acest Pamant(planeta)…nu este el frumos? Nu este el un miracol existential al vietii pe o „coarda” atat de sensibila a solutiei ce presupune viata? Atunci ce te determina sa platesti impozite si sa te supui unuia sau altuia  atata timp cat naturii nu-i pasa nici de : Julius Cezar sau de Adolf Hitler!?
Cu toate aceste adevaruri natura umana doarme si doarme bine. Cine ar avea interesul sa te trezeasca? Puterii nu-i convine sa te stie apt de judecata si treaz pe faza.Carui  guvern i-ar place sa aibe 90% electori treji si pe faza? Incearca sa vezi aceasta si ai sa imi dai dreptate ca natura umana in genere este stupida si violenta. Cineva a spus: „Omul este natura, omul este rau,natura este rea!”- gandirea aceasta aristotelica dezvaluie nu numai punctul slab al omului dar si motivele pentru care acesta a cunoscut si cunoaste decadenta morala.Cine a tras „ponoasele”..tot omul…si adevarat este ” pentru greselile noastre platesc copii nostrii” .
Concluzionam astfel ca nimeni dar absolut nimeni nu are intentia de a te trezi fie din motive egoiste fie din motive strategice ale momentului istoric sau dece nu din interes meschin propriu.

Poate cel mai simplu exemplu de prostie umana sta in ceea ce FREUD trateaza si intreb…daca hainele sunt un mijloc de protectie contra interperiilor atunci pentru ce nudismul este o practica cu titlu TABOO . Unul din motive este ca perversiunea este viciul ce te pofteste la o ocheada  interzisa pentru ca mai traziu sa o foloseasca impotriva ta ca argument al nesupunerii tale. Penibil nu?Cum omul se rusineaza de propriul trup dar nu se sfieste sa fie incult si prost.Dar aceasta o invatam in social… .
Un alt exemplu  ar consta in existenta ta de consumator (mai tarziu o sa aflii ca toti cei care consuma sunt consumati-entropic vorbind) , acel om docil, penibil ,orb absent in opinie si comod… cum ar putea exista evolutie daca socialul ar fi compus numai din astfel de exemple?
Revenim insa la esoteric incercand sa va determin sa intelegeti ca individul-om este liber si stapan pe propriul lui destin si ca nimic si nimeni nu are dreptul sa intervina in vreun fel in liberul sau arbitru.Incepand de aici tot ce se produce este magic.
-Ce este magicul, magia?
In opinia mea magicul are doua intelesuri una gnostica prin care Divinul intervine prin inconstient in viata noastra (vezi: acea „mana” ce apare din cerul senin a TEMPERANTEI , arcana majora Tarot) si a doua agnostica prin care magicul este perceput ca spatiu neexplorat (inconstientul) ce este legat de simturi si apartine a tot ceeace numim: eSoteric. Orice fapt eXoteric care are o explicatie demonstrata ulterior stiintific este un fapt eSoteric.Totul tine de experiment si concluzie, rezultand CUNOASTEREA.
Cumva adevaruriile stau la mijloc; nimeni azi nu poate spune ce si cum despre existenta sau nu a altor dimensiuni, a altor puteri sau forme de viata (viata dupa moarte) .Tot ce stiim face parte din constientul colectiv asa cum a fost tranzmis si adaptat generatie de generatie. Insa mai exact , nu cred ca cineva sa aibe aceasta cunoastere.
Existenta magicului este un fapt coplesitor pentru ca este un spatiu infinit, occult ce zace prin oniprezenta lui atat in exteriorul nostru cat si in interiorul nostru in acelas timp ,in acelas ritm.
Poate ca cea mai elocventa dovada a existentei magicului sta in anticipatie sau mai precis in arta divinatiei : Tarot-ul.
Cunoasterea simboluriilor ,sensul lor si nuantele ce acestea exprima in diverse combinatii este in fapt un exercitiu al mintii in care orice lucru ascuns (de neanteles) devine vizibil ( devine perceptibil ochiului respectiv intelectului) .Este un mod de-a te ajuta lucrand cu aceste simboluri; este ca si cum ai deschide pentru prima oara in viata ta un PC si ai incepe sa lucrezi cu Windows.
-Cati dintre utilizatori au luat lectii inainte?! Dar foarte multi lucreaza si azi (eu) intuitiv, bazat pe simbol de functiuni. este acelas lucru cu Tarot-ul din perspectiva solutionarii unei probleme; din perspectiva „ghicitului viitorului” lucruriile se complica imens!
Parte din noi studiem aceste simboluri, parte le intuiesc nativ…ce determina si ce stabileste cine ce poate sa faca mai mult sau mai putin  este si mai occult.
Consultantul -mag de regula executa o combinatie intre stiinta (probabilitate) si magie(intuitie) dar acest lucru in mod absolut deliberat . De regula aceste „preziceri” se releva in realitate din doua motive:
1. toate exista si sunt posibile
2.toate sunt la fel pentru toti insa in infatisari si combinatii diferite- cu alte cuvinte toti trecem aceleasi etape insa in scenarii diferite.
„Nimic nu este nou sub soare!”
Arunca  o privire in viata ta ce s-a scurs si incearca sa sesizezi sincer greselile facute cu sau fara voia ta apoi incearca sa construiesti un film bazat pe efectele greselilor tale transpuse in timpi prezenti si vei vedea ca totul are o logica extraordinara: Aceasta este ceeace se cheama Cutia Pandorei..acest lucru se poate contin

una pe alta, de la o generatie la alta, este ca o mostenire ce aduce paguba sau castig. Uneori este dincolo de puterea ta de a face ceva imediat insa nu  este imposibil de depasit sau solutionat!
Este eronat sa crezi ca alchimia se ocupa cu ghicitul in carti sau in stele; aceasta are ritualic o legatura cu astrul,steaua,simbolul in sine dar nu cauta un raspuns in viitor ci tocmai unul in prezent din experienta trecuta.
Scoala alchimica are trei etape importante si sapte grade succesive incluzand initierea.
Scoala alchmica te invata in primul rand despre sine ,despre individul acela ce sta in „spatele ochiilor tai” ;cumva orientarea este catre individual (spre interior) dar nu spre individualism si cu atat mai putin catre egoism, egocentrism.
Cred ca oricine are capacitatea de a face conexiuni de lucruri sau fapte macar in joaca dar care au un adevar in spatele unei glume este un potential initiat.Inteligenta insa nu este suficienta atat timp cat inteligent poate fi si un caine.
Totul se bazeaza pe conexiune de idei, pentru ca totul deriva din aceaiasi radacina (parafrazand Einstein) . Toate sunt in armonie si functioneaza in baza principiului cauza efect, precum toate au un inteles si o justificare daca exista atentie si observare .
Adevarat este ca pana in zilele noastre s-au pastrat toate ritualuriile spirituale, unele ramuri ale alchimiei vom vedea in ev mediu, au avut chiar intercalari cu religia crestina (vezi in acest site Melinchior) in care Isus a fost comparat cu Piatra Lapis iar missa continea expresii tipice proceselor alchimice.
Continui insa sa sustin ca alchimia in sine nu este o religie ci un mod prin care omul isi prelucreaza propria personalitate chiar daca acesta uneori solicita ajutorul Divin (sau nu).
Mai tarziu apropiat Sec XX , alchimia s-a transformat in motivul a noi curente spiritual-religioase despre care azi stim ca sunt  baza  NEW AGE.
In zilele noastre atelierele alchimice sunt in numar tot mai restrans chiar mai putine decat trditionalele Scoli ale Artei Regale care in fapt au la baza aceleasi principii insa altfel formulate ca limbaj .
Spuneam la inceput ca OMUL CONTEMPORAN nu mai este atat de interesat de ce se petrece cu existenta lui; scolile traditionale occulte devenind locuri de adunare mai mult simandicoasa si gen club cu alte interese decat  slefuirea pietei asa cum tocmai ei o spun.
Trebuie sa constizam un fact absolut banal ce se petrece in viata noastra ,anume acela ca de fapt omul nu alearga dupa ceva anume ci dupa toate cele ce ii ies in cale, ca are sau nu nevoie de acestea, posesivitatea din el il determina sa  vrea sa aibe cu orice pret.
Daca am privi jungian acest penibil aspect am putea spune ca omul alearga dupa propria umbra (umbra=vicii,negativul eu-lui- vezi:Carl Jung) si atunci cand oboseste se aseaza si incepe sa reclame ca nu este satisfacut.
Am sa va spun…in acest context nu cuvantul nesatisfacut este cel ce trebuie memorat ci nefericit..omul este nefericit prin urmare va las sa va ganditi cam ce lipseste pentru a fi fericit?
Spuneam ca spiritualul habotnic nu tine de foame precum materialismul consumist nu aduce fericirea si atunci va intorc in timp in acele vremuri amintindu va ca omul vana atat cat ii era necesar supravietuirii si nu pentru a fi bogat.
Solutio:
Accepta , accepta ca nu te poti vindeca pana nu constientizezi ca esti bolnav. Accepta ca ideia de a te analiza din afara ta nesubiectiv este un pas mare catre determinarea bolii pe care o ai ,pentru a stii ce sa aplici ca posologie in situatia ta..pentru a sti ce sa schimbi.
Medicamentul:
Odata ce ai acceptat ca imaginea ta nu este tocmai una sanatoasa si ca se cere ceva  in schimbare nu se va schimba nimic daca nu faci nimic tu propriu in acest sens  cu hotarare si fara echivoc. Aici autocompatimirea este dusmanul operei tale de vindecare .
Medicamentul (metaforic) in alchimie este chiar Mercurius (Me) , acea toxina fatala ce se administreaza „tampitului ce zace in noi” ( citat Brâncusi) pentru al dissolva si elimina astfel.
Moartea idiotului survine in clipa paradoxala a resusscitarii individului pur,  este momentul in care in care realizezi ca existi , in care realizezi ca ai umbra , ca ai verticalitate, ca poti alege … .Este un moment dramatic pentru toti care au trecut aceasta si nu este singurul, mai este si „vidul” in care intrii pana la o „noua umplere” cu spirit .
In conexiune, spun, Me pe vremuri era folosit la tratarea sifilisului …ca metafora privita aceasta boala  este ca si cum am spune : imprumutam prostia de la unul la altul prin mediu social de voie de nevoie…pana cand devenim bolnavi incurabili(viciati) .Sifilisul schilodeste…ar putea fi un om cu un interior bestial frumos si luminos?
Elixirul
Este solutia mult cautata .Este un fluid atat de intim incat nu se poate exprima in cuvinte.
Fiecare parcurgem acelas drum ,in aceia si directie insa in ritmuri diferite , cu crezuri diferite,cu opinii diferite insa toti ajungem in acelas loc …unii insa mai bine pregatiti, mai puternici, mai frumosi.
Se spune ca Divinul a produs umanul, prin urmare umanul contine Divinul si in concluzie cele doua dimensiuni se contin reciproc si nu pot exista separat.
Daca Darwin a avut dreptate umanul ar trebui sa faca ceva instinctual asemeni primatei …sa imite superiorul sau pentru a supravietui  si a evolua ca specie.
Despre constructivism e vorba si despre soarta generatiilor viitoare. Acest viitor incepe azi , acum in clipa in care sesizezi un fapt simplu…cel din oglinda esti TU..iti place ce vezi?

Despre FIVEBLUEAPPLES

"Poti face tot ce doresti insa nimanui rau" Aleister Crowley FIVEBLUEAPPLES este un spatiu in care studiem si comentam simbolul esoteric , principiile alchimice a celor 5 mistere si autocunoasterea Sinelui. Bazat pe teorii Jungiene incercam sa refacem dand sens explicativ drumului in Legenda Personala urmand simbolulrile Arcanelor Majore ale Tarotului in sens filosofic desigur. FIVEBLUEAPPLES nu este si nu va fi o organizatie sau religie ; este un spatiu care reuneste persoane cu dorinta cunoasterii , cu puterea personalitatii si cu frumusetea interioara indiferent de crez religios ,sex sau nationalitate. Militam pentru armonie, pentru umanism si liberalism si punem egal fara nici cea mai mica diferenta intre femeie si barbat. Consideram ca sec. XXI este secolul reanvierii spiritualitatii si inceputul unei noi ere a marilor Revelatii. Mottoul nostru este: "Faci tot ce doresti dar nimanui rau!" Adm blog . USA : Gabriel Fischer Adm blog Canada: Nina Russell Adm account Australia : Dan Izvernariu

We check our emails several times each day and will respond to your enquiry as soon as possible

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s