FIVEBLUEAPPLES : The Pillars of the World – Masonic Art/SIMBOLISM


(click in img. to enlarge)

Este greu!

Este greu sa imaginezi, ceva ce este abstract si sa mai si reprezinti astfel incat la final TOTUL sa aibe un sens. Este cumva (vom vedea) matematica combinata cu Art. …a imbina cele doua este o alta arta.

Trilogia : „The Pillars of the World „ (Stalpii Lumii) -este un treptic in format A2 420×594 mm (jpeg.) care are ca subiect , simbologia masonica Scottish Rite 33º .

Cele trei secvente (de la stanga la dreapta) nu reprezinta altceva decat  Calatoria de la Intuneric la Lumina a initiatului ce din simpla calfa ajunge ,prin procese si praguri graduate, un arhitect , o piatra slefuita atat de necesara Marii Opere- Umanitatea.

Trebuie sa recunosc ca solutia fotografie/tratament photoshop m-a scos din marea dilema : ” eu cum o sa fac aceasta?” . Desenul la mana a devenit banal in arta masonica, trebuie sa stiti ca astfel de reprezentari sunt deosebit de pretentioase din foarte multe especte ale detaliilor. Odata ce ai ratat , ai ratat tot..si aceasta este foarte simplu …sa ratezi. Foarte usor se cade in acel kitch infantil pentru ca elementele sunt mai mult tehnice ( compase, echere, unghi drept, samd).

Desigur reprezentarea per ansamblu tine de geometria sagrada ( imparteala in plansa) , cum obisnuim sa spunem : ” nimic nu este din intamplare”; mai avem mesajul ce este format din figuri (imagini), simboluri care in anumite unghiuri formuleaza o ideie, mesaj… . Acea formulare oculta cu care ne-am obisnuit sa cochetam din romanele lui Dan Brown.

M-am folosit in subiectul tratat de layere proprii sau mai precis , secvente adaptate din diverese fotografii personale facute in perioada 2006-2011 pe care le-am adaptat si le-am dat sens . Multe din ele sunt chiar REBUTURI(vezi cea alaturata stga ecran) sau acele fotografii miscate de care nimeni nu vrea sa stie si care ajung la RECICLE in cel mai scurt timp.

Schita initiala prezentata in FACEBOOKEu am folosit aproape tot, secventele de fundal sunt ziduri si pereti fotografiati in Lisboa (Alfama, Graça…) ; Coloanele apartin edificiilor vechi din Lisboa ; Ochiul lui HERUS este creatie proprie executata in photoshop ; Sophia este fotografia unui nud feminin executand o scena de balet, voalul fotogarfiilor este practic textura umbrelelor de soare albe in plin soare fotografiate contra lumina si suprapuse in imagine cu rol de temperare a treceriilor de culoare si in unele cazuri chiar pentru a accentua umbre in mod sters.

Desigur , am „imprumutat” planetele si Soarele din siteuriile care au ca obiect de activitate : astronomia ,prin urmare, imagini digitalizate de inalta rezolutie.

Nimic din ceeace se vede in aceasta lucrare nu este executat „la pensula” (creion samd); practic este o imagine (fotografie) virtuala compusa din secvente; fiecare secventa tratata si adaptata cadrului general. La final, am „acordat cele trei tablouri intre ele. In realitate avem de-a face cu trei tablouri separate  care sunt fixate ca montaj in pozitia pe care o vedem mai sus.

Simbologia:

de la Stga.-Dr.

1. Cunoasterea

2.Puterea

3.Frumusetea

Fiecare tablou contine un personaj (statue) ce desemneaza subiectul, stalpul ce reprezinta una din cele trei stari, planeta corespondenta si simbolul specific masonic amplasat in Orient:

Luna-Delta-Soarele. Cerul cu stele … .

Ce lipseste?

Desigur simbologia pur masonica ce tine de cele trei simboluri . Acestea nu pot fi prezentate public dar exista in faza PRINT .

Alte detalii tehnice:

Cunoasterea 

jpeg. 4961 x 6969 , 11,3 MB

Puterea

jpeg. 4961 x 6969 , 20,2 MB

Frumusetea

jpeg. 4961 x 6969 , 15,2 MB

Photoshop CS4 2011 Lisboa Portugal

The Pillars Of The World
By: danIzvernariu Lisboa Pt. 2011 (6010)
© FIVEBLUEAPPLES Publications 1996 , Ca. L.A. US.
© FIVEBLUEAPPLES Wp.

S I M B O L I S M

S I M B O L I S M U L in A r t

Simbolismul isi are originea in Franta si in fapt este o miscare a Sec XIX ,in care ART a suferit o puternica interferire cu MISTICISMUL.

Nu degeaba, influenatti de acest val , initiati asemeni lui Aleister Crowley au adus ceva nou (spus in alte cuvinte si privit din alte perspective) in ordinea lucrurilor in ritul si ritualul esoteric.

Simbolismul francez s-a nascut ca o continuare a traditiei romantice si totodata ca o reactie la abordarea realista a impresionismului. Cumva trebuie privit ca un fruct nascut in intunericul romantismului la limita cu abstractizarea.

Simbolismul asa cum deja cunoastem din bloguriile noastre anterioare este un sistem ce uzeaza imagini sugestive comprimate care insumate intrun tablou (peisaj) devin subiectul unei alegorii.

Fie ca este vorba de alchimie, rit masonic sau religios oricare ar fi , aceste simboluri sunt in fapt “cuvinte” ale unei fraze ce ne aminteste “despre”… .

Mai stim tot din acest site ca simbolismul dupa Dr. Carls Gustav Jung este o modalitate occulta a trezirii constiintei sau altfel spus, de a deveni din om-individ  un om –uman …despre initiere va vorbesc desigur!

Simbolismul este si un mijloc de psihoanaliza ( ca tot veni vorba de Jung) acesta este intalnit in cel mai cunoscut  procedeu psihoanalitic sub forma unor carti de joc, TAROT.

Simbolismul este un limbaj al sufletului, este ceva ce te duce catre ADEVAR absolut, insa care :”gura imi este sigilata pentru etrnitate” nu suntem capabili sa il exprimam in cuvinte. Nimeni nu a cuprins pana acum TOTALITATEA LUCRURIILOR (Quintessencia) ; insa care bucura si insufleteste pe cel ce Cunoaste acestea. Este un fenomen inexplicabil asa cum DRAGOSTEA este in fapt.

Multi pictori,scupltori, designeri au avut ca start inceputul carierei in simbolism MITUL ANTIC si DRAMA. O mare parte din lucrariile celebre fac referinta a aceasta. Astfel acestia au abordat imaginea a doua lumi, cea reala si cea imaginata. Activitatea umana intercalata cu spiritualul  (sau grad. II spiritual intrecalat cu material-pentru initiati) .

Simbolismul nu este tocmai un STIL ART ci mai de graba (in opnia mea ) o tendinta ideologica intrenationala in care METAFORA si DRAMA sunt un mesaj ce ar dori a fixa ARTA in ETERNITATE.

SIMBOLISMUL este baza de plecare a esetismului, prerafaelitistiilor…art nouveau , expresionism si suprarealism.

Dan Izvernariu FIVEBLUEAPPLES Wp.

6011 Toamna, Lisboa Portugal

Despre FIVEBLUEAPPLES

"Poti face tot ce doresti insa nimanui rau" Aleister Crowley FIVEBLUEAPPLES este un spatiu in care studiem si comentam simbolul esoteric , principiile alchimice a celor 5 mistere si autocunoasterea Sinelui. Bazat pe teorii Jungiene incercam sa refacem dand sens explicativ drumului in Legenda Personala urmand simbolulrile Arcanelor Majore ale Tarotului in sens filosofic desigur. FIVEBLUEAPPLES nu este si nu va fi o organizatie sau religie ; este un spatiu care reuneste persoane cu dorinta cunoasterii , cu puterea personalitatii si cu frumusetea interioara indiferent de crez religios ,sex sau nationalitate. Militam pentru armonie, pentru umanism si liberalism si punem egal fara nici cea mai mica diferenta intre femeie si barbat. Consideram ca sec. XXI este secolul reanvierii spiritualitatii si inceputul unei noi ere a marilor Revelatii. Mottoul nostru este: "Faci tot ce doresti dar nimanui rau!" Adm blog . USA : Gabriel Fischer Adm blog Canada: Nina Russell Adm account Australia : Dan Izvernariu

We check our emails several times each day and will respond to your enquiry as soon as possible

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s