UNITATE IN DIVERSITATE/ DISSOLVE et COAGULA


Plansa 1 anul 2  2011/6011 Toamna

Diferentele sunt date de optica gandirii asupra a ceeace percepem si tin de limita procesului intelegerii perceptiei de care dispunem la momentul respectiv.

Adevarul, spuneam in acest site cu mult timp in urma, este asemeni unui lichid uscat (Mercur) este dual, versatil si se gaseste in tot si in toate in acelas timp. Acest fapt vine din natura dubla a lucruriilor ; stim , acum ca in acest Univers dualitatea (chiar si cea Divina) este punctul de plecare a tuturor lucruriilor, baza lor. Tot asa de bine stiim , eXoteric ca toate lucruriile incep cu UNU si se incheie in UNU (vezi teoria pitagoriana).

“Unitate in diversitate” – este un motto frecvent uzat de catre toate acele organizatii si/sau  comunitati care prin aceasta afirmatie inteleg : “ toate lucruriile si fiintele sunt UNU” desigur aici cu referire la material si imaterial. Exoteric privit acest fapt mai poate insemana : TOLERANTA respectiv acceptul  pentru o activitate ce are o convergenta anume chiar daca exista puncte de vedere diferite.

Aici in genere, persoanele fac o mare confuzie . Comunismul spre exemplu, a oferit varianta sociala prin care ideia de EGALITATE “ABSOLUTA” a facut ca acest ideal sa cada in extrema : TOTI SUNTEM EGALI si atentie , OBLIGATORIU ASEMENEA si in deplina CONCORDANTA. De aici gresala ; cand in fapt fiinta umana este asemanatoare dar nu poate fi egala din pricina personalitatii individuale.

Ideia privind teoria unitatii in diversitate se refera la TOLERANTA, spuneam : “ putem privii diferit insa trebuie sa stiim sa nu cedam primului impuls ci sa demonstram dorinta de-a fi constructivi in ceeace facem prin urmare sa stiim sa acceptam si sa primim si alte opinii, idei.”

Toleranta nu inseamna a suporta un fapt ce nu construieste. Gresita ideie populara : “ Capul plecat sabia nu il taie” naste si ea monstrii ce au de a face cu perversitatea si decimarea personalitatii.

In alchimie numim “ Unitate in Diversitate” – Dissolve et coagula in care dissolve are sens aici de DIVERSITATE (fragmentare, catalogare…) iar coagula inseamna: unu sau totunitarul lucruriilor fragmentate.

Diferenta intre cele doua formulari este asa:

Unitate in diversitate este o expresie sociala , in vreme ce Dissolve et Coagula (spuneam : acelas lucru insa invers vazut) se refera la filosofia lucruriilor , a intelegerii  sensuriilor prin fragmentare si studiu a fragmentelor  respectiv prin unificarea tuturor concluziilor in UNU despre care stiim ca este Quintessencia .

Strict din perspectiva  Artei Regale ( a masoneriei) daca ar fi sa atribui aceasta afirmatie UNITATE IN DIVERSITATE unor simboluri, atunci as putea spune ca aceasta reprezinta urmatoarea ideie, astfel si in aceasta ordine:

  1. CUNOASTEREA : diversitatea presupune noi idei si concepte, comunicarea interactiva inseamna AVANS si noi ipoteze la care nu ne-am gandit. Cunoasterea de noi combinatii si posibilitati precum si tranzmiterea de informatii atat de necesare generatiilor viitoare. Toate acestea in DIVERSITATEA ce este compusa dintr o societate ce sta sub acelas semn : UNITATEA
  2. PUTEREA : suma tuturor fortelor (aici relationate cu diversitatea cunoasterii, pregatirii individuale) fac ca efortul sa fie mult mai mic si mult mai putin vulnerabil un grup care daca converge in dorinta de-a invinge …va invinge cu siguranta. Acesta ar mai putea fi cazul tribului (sa spunem) care in sumerian , unit fiind a iesit victorios in lupte sau a putut procura hrana atat de necesara supravietuirii.
  3. FRUMUSETEA :  nu este greu de imaginat o lume care idealistic vorbind  isi strange mana si convietuieste pasnic co-participand la constructia binelui bilateral departe de individualisme si rautati prostesti. “ I see friends shaked hand`s…” Wonderfull world – Luis Armstrong.

Strict alchemic:

DISSOLVE  ET COAGULA

Cand spunem UNITATE IN DIVERSITATE , intelegem unirea prin contopire (intelegere,percepere) a tuturor contrariilor indifferent de categoria forme lor. O astfel de afirmatie in intelegere alchimica presupune fie vointa atingerii quintessentei ,fie ca tocmai despre acest fapt este vorba.

Spuneam despre alchimisti ca sunt persoane solitare si ca acsetia foarte rar “simpatizeaza” sau socializeaza in contextul esoteric.

Ar putea fi aceasta o controversa? Adica, alchimistul incearca sa perceapa suma contrariilor pentru care munceste greu ,plateste mult si se framanta neancetat si iata acesta incearca sa uneasca tot mai putin pe el insusi cu semenii lui?! Este o intrebare.

Cred despre alchimisti ca sunt solitari din perspectiva mentinerii idealului ,vreau sa spun, acestia nu se amesteca decat in studii ,in gasirea de solutii , in automantuire ,in autoanaliza si experienta relationata cu exteriorul. Este exclus sa vezi un alchimist amestecat in treburiile sociale ( un conducator spre exemplu) dar nu poti sa nu observi ca acesta ades intervine in social atragand atentia sau demosnstrand ca faptul in sine inseala sau nu. Acest obicei nu vine din obligativitate si nici din acel “constient prefabricat” prin care societatea te invata (dreseaza) sa fii activ doar pentru ai face pe plac ; acest fapt vine din propria lui experienta a vietii care ades nu a fost usoara si nici placuta.

Cumva ar trebui inteles astfel, planarea asupra situatiilor si nu implicarea directa pentru ca o astfel de activitate ar putea distrage atentia de la adevaruri .Un fel de arbitraj impartial si cat se poate de aproape de adevarul momentului.

UNITATEA IN DIVERSITATE sta in NUNTA ALCHIMICA , in acea “casatorie” (meta.) a elementelor ce stau la baza unei experiente, unei solutionari, unei situatii…magia aici este RATIUNEA si nimic altceva.

Ratiunea presupune , ordine, presupune a “vedea” piesele de puzzle si de-a le imbina pentru a forma o imagine asupra a ceeace este in acel moment istoric.

Acest fapt este o manipulare, dar nu a unor fiinte ci a unor idei ce pot , mai departe, influenta sau nu o societate. Un fel de catalog –gestiune  ce la final da solutii.

Cu cateva luni in urma va vorbeam despre transformarea raului in bine dand un mic exemplu : LECTIA DIN VIATA ; ades aceasta “cade” rau insa odata inteleasa devine un fapt bun.

Spus in termeni esoterici aceasta unitate in diversitate vazuta in 4 +1 puncte (pentagrama) ar suna cam asa:

TOTUL a inceput atunci cand VERBUL a fost SPUS. Mai apoi s-a aprins lumina data de autocombustia presiuniilor ce au rezultat din VERB. ( A face, a fi, …) . Si FOCUL a devenit din rosu mocnit un alb incandescent facand sa rezulte SULF (Suphurum) ce din maruntaiele Terrei a iesit prin fisuri in vazduh . Norii provocati de cenusa exploziei vulcanului au adus ploaia  si aceasta a spalat tot amestecandu se cu prafuri toxice…si Mercurul a intrat in lumea noastra ca un dual, o piatra umeda, toxica ,letala ce s-a infiltrat in tot si in toate.

Pamantul le-a abosrbit pe toate, le-a suportat pe toate, le-a acceptat pe toate si s-a spalat in ape coaguland mai apoi prin uscare elementul atat de viatal denumit SAL. (sare)

Asa se incheie un ciclu PRINCIPIU AL NATURII si adevarat este ca “sus” sta soarele ce lumineaza si este o magma incandescenta iar “jos” sta originea vulcanului , magma …si tot ce este in interior exista si in exterior. Si toate acestea se consuma si se implica pentru o noua transformare ,pentru o noua stare…iata acesta este principiul existential pe care trebuie sa il accepti.

Nimic nu poate exista fara asociere, fara contrarii …totul este compus din 1 si contrariul lui insa nimic nu ar exista daca nu am spune :2  si 2=1.

FINAL:

Adevaratele prietenii, iubiri se nasc fara conditii, legi,reguli,definitii,canoane…acestea sunt asa si nu se altereaza daca sunt adevarate.

Adevaratele lupte se castiga prin vointa si camaraderie ,fara legi,reguli,definitii,canoane …acestea sunt simple si eroice ,in care lupti pentru tine si scopul comun ,in care SPATELE TAU este mereu in grija cuiva de incredere.

Adevarata viata porneste din tine si se contopeste in armonie cu altii asemeni tie dar diferiti ; nimeni nu reuseste singur precum nu multi au pe cineva!

Personal eu cred per ansamblu despre aceasta viata ca: legiile,definitiile,regulile,teoriile si teoremele sunt discutabile indiferent de cat “ce batute-n cuie” sunt in prezent.

Principiile sunt acelea care domina o existenta intre doua rasarituri de soare, daca le cunosti sau macar le simti instinctual ai intels tot iar acest TOT este in fapt un lucru atat de simplu in  intelegere, incat “gura iti este sigilata” (n.aut./cunoscatori) si nu poti exprima ceva ce altii oricum nu ar intelege.

La sfarsit raman acestea:
– sa aduni pentru ca sa ai de unde sa pierzi

– sa accepti intelegand pentru a te transforma in superior a ceeace esti

– sa aduci din vis un fapt in material

– sa fii un burete de mare , sa absorbi si sa elimini ce nu poti digera sau ce nu iti foloseste.

Dan Izvernariu

Sept 2011 (6011)

Despre FIVEBLUEAPPLES

"Poti face tot ce doresti insa nimanui rau" Aleister Crowley FIVEBLUEAPPLES este un spatiu in care studiem si comentam simbolul esoteric , principiile alchimice a celor 5 mistere si autocunoasterea Sinelui. Bazat pe teorii Jungiene incercam sa refacem dand sens explicativ drumului in Legenda Personala urmand simbolulrile Arcanelor Majore ale Tarotului in sens filosofic desigur. FIVEBLUEAPPLES nu este si nu va fi o organizatie sau religie ; este un spatiu care reuneste persoane cu dorinta cunoasterii , cu puterea personalitatii si cu frumusetea interioara indiferent de crez religios ,sex sau nationalitate. Militam pentru armonie, pentru umanism si liberalism si punem egal fara nici cea mai mica diferenta intre femeie si barbat. Consideram ca sec. XXI este secolul reanvierii spiritualitatii si inceputul unei noi ere a marilor Revelatii. Mottoul nostru este: "Faci tot ce doresti dar nimanui rau!" Adm blog . USA : Gabriel Fischer Adm blog Canada: Nina Russell Adm account Australia : Dan Izvernariu

We check our emails several times each day and will respond to your enquiry as soon as possible

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s