IGNORANTA


I G N O R A N T A

 

Replica la mica mea trilogie-blog : “ Natura rea a lucruriilor:DUREREA/LUPTA/ FRUSTRAREA” , vezi bloguri anterioare link in cuvintele din citatul de mai sus.

In occident, azi, utilizam cuvinte ce usor, usor capata un alt sens decat cel cu care suntem obisnuiti sa il folosim.

In DEX ONLINE L.Romana cuvantul IGNORANT are semnificatia de nestiutor  sau incult. Vezi LINK .

In Portugalia, spre exemplu, lumea obisnuieste sa foloseasca acest cuvant ca un fel de aparare prin a se dezice, a ignora , a se face ca nu stie …o situatie pe care o are de infruntat dar nu are solutie asupra ei. Expresia portuguesa : “ deve ignorar isto” =trebuie sa ignori aceasta. Probabil sensul de ignorare apare din uzul PC ului in care stiim cu totii , avem optiunea: YES/NO/QUIT sau IGNORE.

A ignora inseamna a nu vrea sa stii de o situatie sau persoana, spuneam mai sus. Ignoranta este in fapt o UNEALTA.

Unealta are doua utilizari: impotriva ta atunci cand nu cunosti din necunoastere sau incultura , spun, necunoasterea ca ceva ce nu iti este actualizat si incultura ca ceva ce cu desavarsire refuzi sa afli.

A treia varianta este cea paradoxala: ce cunosti insa refuzi sa recunosti , intentionat si controlat ca exista. Este ca si cum cineva te intreaba ceva dar cu desavarsire refuzi sa confirmi ca acea persoana exista , cu atat mai mult ca tie ti se adreseaza.

Astfel de situatii se intalnesc ades in prag de viitoare posibile conflicte. A te (pe tine) ignora inseamna a te lasa sa vorbesti singur fara ca aceasta sa ma afecteze mai mult decat un zgomot sa spunem, pe care il aud, il percep insa nu ii ofera acea “apa la moara”.

In trilogia mea am incercat sa exprim cateva idei despre puterea RAULUI relationata cu fapte si situatii in care ades suntem amestecati si care par fara iesire. Cineva spunea, “pe masura ce luptam impotriva raului acesta isi mareste puteriile si caiile”. Adevarat este, un virus pe net este mereu mai perfectionat, spre exemplu.

Dece titlul : IGNORANTA dupa o astfel de relatare anterioara a RAULUI?

Nu cred ca exista arma cu care sa poti lupta impotriva raului raspunzand cu aceia-si moneda. Cred ca in razboiul de tip ping-pong  in care tu si raul jucati la aceaiasi masa , raul va castiga mereu pentru ca : provoaca si te indeamna sa cazi lasand sa crezi ca esti puternic.

Undeva in codul samurailor se vorbeste despre provocare si raspunsul la aceasta a unui luptator instruit. Cred ca merita sa frunzaresti acest cod in el sunt relevate tactici si modalitati de a infrange chiar si cele mai puternice situatii ce iti stau in cale.

“ Sa ai puterea de-a astepta sa treaca pe garla cadavrul dusmanului tau pentru a te bucura mai apoi de victoria ta” Confucius. (citat aproximativ redat din memorie).

Raul in esoterism are foarte multe fatete (aplicatii), in primul rand trebuie sa VEZI , natura lui sau, de unde mai exact acesta vine. Nu tot ce sta in relatie directa cu tine si produce rau este raul propriu zis. De regula astfel  de situatii intalnite , in care raul activeaza prin terte surse, sunt cele mai dese si cele mai greu de estompat.

Raul nu se exprima direct , el vine din surse apropiate tie; trebuie sa reusesti sa vezi per ansamblu , cumva de sus si din afara actiunea in sine; numai asa poti sa deduci ce se ascunde in spatele unei situatii dureroase pe care o treci.

Raul se manifesta si in bine: In Yng/Yang intalnim acea mica “bulina” contrar culorii de baza pe care o ocupa in schema ce spune: albul contine negru si vice versa.

A ignora inseamna a pune in situatie de criza o strategie ce asteapta ca TU sa raspunzi conform planului de a te surmina in anume fel. A ignora inamicul in modul intentionat (acesta exista si face asta…dar eu nu il contactez vizual direct) determina ca partea ce agreseaza sa isi epuizeze fortele prin consumul provocarii respectiv sa intre la dubii privind chiar propria siguranta. Am vazut ca in multe, foarte multe cazuri victima a devenit neasteptat (surpriza) un aggressor, feroce.

Raul te provoaca si cumva te conduce , magic, in a juca cu cartiile lui ; te obliga la violenta si pierderea controlului propriu. Dac refuzi, insa, sa joci cartiile ce ti se ofera , raul se epuizeaza de la sine.

Desigur, tot ce spun suna a pasivism…va spun: daca ai certitudinea ca acolo unde o sa lovesti o sa semene moarte 100% a inamicului fa-o fara sa avizezi de doua ori si asuma-ti responsabilitatea caci este foarte posibil ca lucruriile sa nu se rezume numai la atat. Avem multe cazuri in care “legitima aparare” a fost tratata prost si gresit in tribunale. Sistemul este acelas in orice exemplu fie practic fie teoretic.

Raul nu se naste din senin, el intotdeauna are o baza de plecare mult mai veche decat iti poti aminti. Raul este ceeace nu convine si agreseaza sau acel fetish care se intoarce impotriva fetisherului care chiar din bune intentii l-a creat.

Traim un haous al lucruriilor, taoate acestea, insa, se rezuma la momente dure si fara echivoc cand sunt aplicate practic.

Cred ca una din armele cele mai bune ce te invata cum sa utilizezi IGNORANTA fata de RAU se regaseste in exercitiul de a nu ceda primului impuls. Acest exercitiu este un executabil sa spunem in constiinta noastra si este legat de RATIUNE.

In viata exista doar doua posibilitati mor eu sau tu , in tot si in toate…cine ce decide si cum va fi tine de momentul in care deschidem sau nu aceasta cutie a Pandorei prin reactie.

 

Despre FIVEBLUEAPPLES

"Poti face tot ce doresti insa nimanui rau" Aleister Crowley FIVEBLUEAPPLES este un spatiu in care studiem si comentam simbolul esoteric , principiile alchimice a celor 5 mistere si autocunoasterea Sinelui. Bazat pe teorii Jungiene incercam sa refacem dand sens explicativ drumului in Legenda Personala urmand simbolulrile Arcanelor Majore ale Tarotului in sens filosofic desigur. FIVEBLUEAPPLES nu este si nu va fi o organizatie sau religie ; este un spatiu care reuneste persoane cu dorinta cunoasterii , cu puterea personalitatii si cu frumusetea interioara indiferent de crez religios ,sex sau nationalitate. Militam pentru armonie, pentru umanism si liberalism si punem egal fara nici cea mai mica diferenta intre femeie si barbat. Consideram ca sec. XXI este secolul reanvierii spiritualitatii si inceputul unei noi ere a marilor Revelatii. Mottoul nostru este: "Faci tot ce doresti dar nimanui rau!" Adm blog . USA : Gabriel Fischer Adm blog Canada: Nina Russell Adm account Australia : Dan Izvernariu

We check our emails several times each day and will respond to your enquiry as soon as possible

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s