TREI LUCRURI SIMPLE: AUTOCUNOASTEREA, DETERMINAREA si TRANSMUTATIA Eu-lui


ATOCUNOASTEREA
Esoteric :
Oglinda magica (neagra) reflecta ceeace esti ; putina lumina de care ai nevoie pentru a TE RECUNOASTE trebuie sa vina din partea dreapta a ta .
Ai nevoie de doua obiecte : unul sa cuprinda interiorul tau si altul sa iti arate ce vei deveni peste un timp.
v.i.t.r.i.o.l. – “toxina” magica a eliberarii si transformarii tale!
Exoteric:
Cred ca diferenta dintre a ma cunoaste si a ma recunoaste este data de intalnirea cu tine insuti.
Dr.Carls G. Jung ne vorbeste despre impactul omului modern european care este pierdut in propriul ego si dizolvat in viciile timpuriilor ce dramatic le traieste fara ca sa isi poata da seama ce anume mai precis se intampla cu el.
A te privi intr-o oglinda fie ea magica sau de uz casnic nu este suficient pentru a spune ASTA SUNT EU …adica iata ma cunosc. Acest fapt nu iti rezolva decat o mica parte a autoanalizei tale ce poate conchide cumva despre identitatea ta si eventual despre cum arati insa puti stiu ca exteriorul astfel vazut reprezinta in fapt straea de fapt interioara sau : CEECEA CE ESTI.
Dece ar trebui sa stii cum esti?
Raspunsul este simplu, pentru ca o mare parte din angoasele si nemultumiriile tale se regasesc in interiorul tau si nu in afara ta.
Orice psiholog are datoria in consultul sau asupra ta sa determine cum esti pentru ca mai apoi sistematic sa te “invarta” in cercul propriu vicios astfel incat sa poti sa te intalnesti cu tine insuti asa cum pana atunci ,tu,nu ai observat sau si mai rau ai refuzat sa crezi despre tine.
Impactul cu propriul EGO este absolut necesar pentru schimbarea ta in ceva superior tie in ceva perfectionat sau macar in ceva care sa iti foloseasca in ceeace misticii spun : SCHIMBAREA KARMEI.
Rolul ritualic (esoteric) este de-a te influenta emotional suficient pentru a te determina ca macar odata in viata sa aflii ce si cum esti; de regula persoanele nu se locuiesc pe sine propriu in momentele autoanalizei, preocupariile si viciul neatentiei continuie sa bruieze acest act ; aceasta devenind nu numai superficiala dar si indulgenta si autoiertatoare ,in care persoanel gasesc mereu justificari ce tin de exteriorul lor pentru a spune “din aceasta cauza”.
Adevarul este ca acordam foarte putin timp sinelui , interiorului nostru, foarte putin acceptam sa “vedem” daca avem dreptate sau nu si mai putin acceptam o critica exterioara noua (fie ea observatie pura) …orgoliile si lipsa de respect pentru ego ne d-au aripi sa credem ca “ am fi centru interesului din univers”.

Foarte multi din cei care trec procesul initierii renunta la a continua acest drum sinuos si dur pentru simplu fapt ca nu inteleg sensul initierii.
Alchimistul este mereu in cautarea adevarului despre propria piatra lapis in vreme ce agnosticul situatiei ii cere sa o prelucreze din forma bruta si pierduta printre alte pietre. Metafora aici se refera la EU-l ( EU PIATRA) pe care il regasesc ca fiind ceva brut , neslefuit, needucat, neexperimentat si cu atat mai putin nefolositor.
In diverse istorii gnostice gasim piatra lapis ca o forma bruta , iata Piatra Unghiului (vezi Biblia) a fost initial aruncata la gunoi pentru ca parea nonvalorica; Piatra Lapis (alchimie) este o piatra ce greu este identificata pentru ca este formata dintr-un paradox , piatra este umeda (deci vie) aociata cu argintul viu (Mercur) ce spune ceva despre :dualismul firii ; in masonerie Piatra Bruta este identificata cu proaspatul initiat care inainte de initiere are datoria de-a o gasi (repera) din “munte” (social) si a o extrage . A te extrage din marea masa a muntelui inseamna a parasii marea masa a ignorantei cu scopul perfectionarii si adaptarii la ceva in scop util.

AUTOCUNOASTEREA ca sfarsit de proces presupune CUNOASTEREA si insumarea experientelor anterioare la care ai fost supus, analizarea rezultatelor si conchiderea corecta si sincera cu tine insuti asupra a ceeace esti de fapt.
Nu poti face corectii asupra ta daca nu le recunosti si nu poti spune : eu am sa ma transform in “fluture” din “viermele” care sunt fara a nu trece prin faza de cocon in care sa iti faci timp “sa vezi” ce si cum despre tine.
Ceeace un profane (neinitiat, neofit) vede in oglinda nu este altceva decat imaginea contrafacuta si adaptata unui sistem sau timpuriilor in care acesta traieste; in genere acea imagine este ceeace societatea imprima in constiinta noastra si nu ceeace cu adevarat si sincer suntem. Ades am facut aceasta observatie in bloguriile anterioare dand pilda “copilului pom si gradinarul istet” (vezi cu aceste cuvinte in browser site search).
Nimeni nu se naste perfect, nimeni nu este perfect, nimeni nu va deveni perfect dar avem datoria sa incercam sa prelucram atat cat limita noastra o dovedeste, propria piatra.

DETERMINAREA

Ades “impactul cu sinele” vine ca o urmare a unei tragedii sau al unui pericol. Este greu de crezut dar umanul invata cel mai bine doar din evenimente dure ; Nietzche vorbeste ades despre raul necesar insa nu ca o instigare la violenta ci tocmai ca o atentionare (din nefericire) asa cum si eu o fac in acest blog.
Spaima , durerea , frustrarea maxima da forte, da acea “nebunie” care te face sa treci peste soc. Important este ca in acel moment sa constientizezi , vazand din afara ta ce se intampla cu tine si exteriorul tau.
Imaginea “ ma vad si cum sunt vazut de terti” urmata de un raspuns corect poate da cheia situatiei pentru rezolvarea ei; contrar, pierderea controlului si subestimarea asigura alunecarea pe cai gresite ce te determina nu numai sa platesti inzecit dar si iti confera posibilitatea ca iesirea din labiritul propriu sa esueze pe vecie. Unii ar spune : ghinion…eu va spun, e normal!

Studiul filosofic este un fpt obligatoriu cultural si bine de efectuat pentru a ne pregati ,insa atentie, filosofia nu da solutii ci doar idei.
Multi cauta in filosofie solutii , precum multi doresc consultand occultul TAROT sa afle exact cum si ce ar fi mai bine. Spuneam mai sus, fiinta umana este comoda , ea asteapta mereu salvarea din exteriorul ei iar aceasta , va asigur daca vine vine insuficient.
Multi stiu, multi cunosc, multi au aflat, au filosofat au conchis insa aplicativ = 0 . Prin urmare MIRACOL =0 !
MAGICUL lucurriilor consta in cunoastere + aplicatia ei in material fara aceasta combinatie nu exusta magic, fara aceasta aplicatie nu se creeaza eSoteric acel vortex al situatiilor favorabile conspiratiei ce incepe cu gandul tau, se ridica in univers si revine cu un raspuns.
Pare hilar, dar voi lua exemplul Pavlov incercand sa spun OMUL si CAINELE trebuie sa fie stimulati ca sa invete. Stimularea insa de regula nu vine cu ciolane ci tocmai cu picioare in f**d sau cu necazuri extreme in care de regula “murim destepti” pentru ca a fost si ultima invatatura.
Ce m-ar determina sa pornesc la schimbare radicala?
O veste proasta, un eveniment ce este dramatic si inacceptabil, un esec cumplit, un accident stupid, o pierdere, un soc , cam tot ce ARCANELE MARI ale TAROTULUI spun despre : MOARTE si CUTREMUR ca fapt metaforic privind motivatia sau fundamentul pe care se bazeaza o schimbare obligatiorie.
Dar cum ar fi sa fac aceasta benevol?
In secolul nostru XXI interesul pentru stinta esoterica este fie : lamentabil fie complect ignorat.
Este mai confortabil sa aflii ceva din viitorul tau asteptand sa se intample decat sa inveti CUM AI PUTEA SA PROVOCI MAGIC aceasta atunci cand doresti. Oamenii consulta TAROTUL sperand la cuvinte favorabile , este un confort! Dar si un risc.
Odata am sa va vorbesc despre manipularea eXo, eSo-terica a cuvantului spus si am sa va fac sa intelegeti ca in marea majoritate a cazuriilor indivinatiei a tertilor pentru voi in carti sau alte metode occulte sunt un pericol doar pentru simplu fapt ca pute-ti fi manipulati sau…in momentul in care a-ti aflat nu mai e nimic de facut. In alte circumstante (necunoasterea unui eveniment anuntat) mai pot fi solutii insa aflarea lui nu numai ca influenteaza mult sortii de-a se intampla (implicam propria vina si socul din subconstient ce participa la efectuarea intocmai a informatiei primite) dar si modifica secvente din viata care in alte conditii nu s-ar fi alterat.
As spune aici, orice consultant al occultului trebuie sa stie si sa “subscrie” unui fapt intotdeauna ignorat: Termeni si Conditii in care , acum aflii, ca pe raspunderea ta te poti implica in lucruri ce nu le poti altera sau refuza , aceasta in BINE si in RAU.
Revin insa la DETERMINARE si la eXoteric si am sa va arat ca functiile nestiintifice functioneaza exact ca si cele stiintifice .
Un arhitect oarecare are in sarcina inaintea intocmirii unui proiect (tema) sa procure informatii ,statistici si date suficiente pentru a-si face o imagine despre ce si cum urmeaza sa proiecteze in acel spatiu. Fara aceste etape (de fezabilitate) nu putem stii nici ce vrem , nici daca folosete ceeace facem si nici daca e sanatos.
Trebuie sa fiim constienti ca nu putem trai fara a cunoaste si fara a experimenta. Omul, umanul este ancorat de simturi si de ratiune in raport cu acestea.
Unica determinare este constientizarea existentei proprii prin libera vointa si din prorpie initiativa; este un fact ce demonstreaza capacitatea unui individ de-a se ridica din marea masa ce de regula DOARME. Nu este suficient sa fii inteligent atat timp cat cat inteligent este si un caine. Autosesizarea este “norocul” trezirii la realitate care doare cel mai putin si garanteaza cumva SANSA TA.
In zilele noastre accesul la informatie este instantaneu insa situatia este paradoxala in raport cu acest mare, mare avantaj. Avem atata informatie si atatea exemple incat socul produs de aceasta cantitate enorma stopeaza si contrariaza si mai mult gandirea. Ramai perplex si nu esti capabil sa spui:” cititind atatea variante care este adevarul”.
Cumva samburele de adevar sta in tot si in toate in acelas timp insa doar un singur adevar este valabil pentru tine acela cu care tu personal te identifici.
Imagineaza ca ai lasa orgoliile deoparte, ca ti-ai acorda in fiecare zi timp necersar sa observi si sa te cultivi si ca dupa un timp ai uni in UNU observatia si teoria ,respectiv in concluzie si ca aceasta s-ar transpune in practica, ai avea o REVELATIE.
Aceasta ideie este suficienta pentru a te determina sa crezi si sa faci aplicand fara a fi lezat sau un invins al vietii.
Crestinismul inca mai striga pe strazi :”Treziti-va”, alchimistii va provoaca sa descoperiti acel “ceva” din strafunduri intunecate mai pretios ca aurul si mai stralucitor ca soarele spunandu-ti FI TU!

TRANSMUTATIA

Un alt aspect interesant al secolului nostru este tocmai goana dupa imagine !
Imaginea este importanta pentru ca aceasta s-a materializat cumva din memoria cuiva iar noi, am fost dresati sa credem ca “ce se arata si este”…o fotografie exprima ideia cuiva, un film face cat o intreaga filosofie…un Ferrari este “expresia” puterii si a potentei.
In trecut accentul de buna voie sau obligatoriu a fost pus pe spiritual, si atat de mult s-a accentuat pana cand umanul a spus STOP!
Ceva aici este eronat!
Azi, la putere este materialul , materialismul, consumismul …decadenta si pierderea valoriilor prin consum si abuz.
Dintr-o extrema in alta.
Pe deoparte biserica traditionala sau cea moderna(neo protestantii,alte religii fundamentaliste) este impotenta sa isi dovedeasca eficacitatea iar pe de alta parte cercuriile esoterice (religioase sau nu) sunt cluburi in care s-a pierdut in timp obiectul si esenta activitatii.
Omul s-a invatat in ultimii 50 ani sa fie pragmatic si a devenit atat de pragmatic incat si-a pierdut pana si pretul. La biserica nu isi gaseste solutia materiala de care duce lipsa precum in templu nu se regasete spiritual.
In zilele noastre versatilismul , transformarea, suisul-coborasul se petrec atat de repede incat este greu sa spui cum ar fi mai bine.
Moda, arta, tendintele si chiar ideia de transsexual (sa spunem) sunt atat de exacerbate si de imprevizibile incat am sa va intreb :
– Daca TU esti TU dar vrei sa compari in exteriorul tau ca altceva fara sa schimbi nimic in interiorul tau, atunci TU esti TU autentic sau un photoshop lamentabil?
Mai repede ne gandim :” ce mi-ar sta bine sa imbrac la moda si de ultim ragnet” facand ades eforturi mari pentru aceasta decat sa spun “ sunt un penibil asa cum sunt, cum as putea sa devin un suflet nobil”
Dar cum spuneam mai sus “ omul are nevoie de un impact cu sinele sau penibil” pentru ca sa aibe oportunitatea autosesizarii ca trebuie sa schimbe ceva in el.
Sa devenim practici si sa observam , cati-cate promit vizual prin imbracaminte de marca si alte accesorii ca SUNT dar in fapt NU SUNT NIMIC? Si mai rau sunt chiar capcane?
O zicala din popor, din Banat spune asa “ domnul e domn si in sant” , talmacirea ei este: o fiinta nobila chiar si in mizerie materiala are expresia si comportamentul fiintei nobile , aceasta nu este o imitatie sau o capcana chiar daca jegul mizeriei existentiale i-a supraincarcat imaginea la propriu.
Putini stiu sa citeasca in privire, si mai putini stiu sa citeasca imperfectiuniile ce denota interiorul ; multi ignora o voce pentru ca nu au timp sa o asculte, multi nu stiu sa deosebeasca doua situatii ce seamana insa sunt diferite ..asa s-a ajuns ca azi sa nu mai existe valori si ca viata noastra sa nu mai aibe repere .
Sunt foarte, foarte putini azi acei care mai cauta motive de schimbare, care mai cauta explicatii sau care mai adera la comunitati cu preocupari altele decat cele doua extreme : fie materialismul fie spiritualul dogmatic.
Cred ca OMENIREA trebuie sa conchida in continutul constientului ei colectiv ca “ceva” se petrece eronat asa cum secole la rand s-a petrecut cu dogma religioasa ce a impus dictatura si ca azi materialul(-lismul) este exacrebat si nu foloseste daca tot nu aduce fericirea.
Fara indoiala, cred, in baza principiului INVATATURII , omenirea trebuie sa treaca o perioada grea si un impact DUR cu ceva pentru a face un backup in constiinta pentru ca de buna voie (ideal) este exclus sa o faca.
-Ce te determina sa vrei transmutatia?
In primul rand natura umana asa cum este ea de la natura si nealterata de influente.
Omul in timpuriile sumeriene era ca si azi un individ activ insa deosebirea este ca din perspectiva constiintei acesta a devenit , mojic, a trasat (ulterior) o arie pe pamant cu o bucata de lemn si a spus :
“Acesta este pamantul meu” – din acel moment a intervenit discordia.
Pe dealta parte, un altul s-a trezit ca are comunicarea (sic!) directa cu Divinul si prin urmare coborand din “chat” de pe munte a scris dupa bunul plac si crez (asa cum a inteles , el un inferior Divnului) legi si reguli ce au adus: crime, razboaie,razbunari,orgolii s.a.m.d. mistificand in fapt originala ideie prin care : FIINTA UMANA A PRIMIT GESTIONAREA PAMANTULUI SI LIBERUL ARBITRU.
Prin practica transmutatiei te poti elibera de neadevar, de angoasa existentiala in fata mortii, de eliberarea manipulariilor la care esti supus (material si spiritual) la un fapt simplu, atat de simplu redus incat nu poate fi exprimat in cuvinte insa atat de sublim si luminos in constiinta ta ce te aproximeaza de ceece ce cauti in definitiv : FERICIREA!

Despre FIVEBLUEAPPLES

"Poti face tot ce doresti insa nimanui rau" Aleister Crowley FIVEBLUEAPPLES este un spatiu in care studiem si comentam simbolul esoteric , principiile alchimice a celor 5 mistere si autocunoasterea Sinelui. Bazat pe teorii Jungiene incercam sa refacem dand sens explicativ drumului in Legenda Personala urmand simbolulrile Arcanelor Majore ale Tarotului in sens filosofic desigur. FIVEBLUEAPPLES nu este si nu va fi o organizatie sau religie ; este un spatiu care reuneste persoane cu dorinta cunoasterii , cu puterea personalitatii si cu frumusetea interioara indiferent de crez religios ,sex sau nationalitate. Militam pentru armonie, pentru umanism si liberalism si punem egal fara nici cea mai mica diferenta intre femeie si barbat. Consideram ca sec. XXI este secolul reanvierii spiritualitatii si inceputul unei noi ere a marilor Revelatii. Mottoul nostru este: "Faci tot ce doresti dar nimanui rau!" Adm blog . USA : Gabriel Fischer Adm blog Canada: Nina Russell Adm account Australia : Dan Izvernariu

We check our emails several times each day and will respond to your enquiry as soon as possible

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s