Despre : UNIO MENTAIS – Conjunctio


 

Nu am sa caut sa va lamuresc ca ratiunea nu are de-a face cu esoterismul decat in clipa decizie pe care trebuie sa o luam, am sa va lamuresc ,cumva, ca mai greu decat sa intelegi simbolul esoteric este sa lucrezi propria piatra.

 

Cred ca cel mai important dupa descoperirea si intelegerea (cumva) a propriei existente ,spun aici, acea perceptie a Eului este analiza amanuntita a „ce zace” din ce a fost extras. Cred ca aceasata materie este cea mai dificila de inteles si prelucrat. Imagineaza o cantitate de informatie (sa spunem) pe care ai acumulat o de zeci de ani si care, cu surprindere , descoperi ca e toxica,otravitoare si eronata.

Societatea nu isi doreste prea multi iluminati, prea multi treji ..altminteri cine ar mai fi sarac, ar mai munci si ar mai plati impozite?

 

Foarte multi vorbesc despre despartirea spiritului de  suflet ; eu prin aceasta inteleg sa pot distinge energia ce activeaza impulsul de energia ce imi da posibilitatea sa aleg (ce contine acel LIBER ARBITRU) . Impulsul este dat de inconstient sau vine din acea parte intunecata inca neexplorata a inconstientului pe cand ratiunea , rationalul ce contine liberul arbitru ma obliga cumva sa actionez in baza gandirii. Cred ca mai usor ar fi sa spun : una ma impinge sa fac indiferent de consecinta (ma inspira pe moment atat in bine cat si in rau) pe cand a doua incearca din rasputeri sa se faca simtita ca prezenta si sa incerce sa implice ratiunea.

Dar cum as putea sa stiu cum ar fi mai bine atat timp cat  rationez liniar?

 

DORNEUS ne da o solutie si anume : ELIBERAREA

Eliberarea prin prisma lui inseamna desprinderea sufletului din incatusarea  cu materialul , mai precis cu corpul. Acest fact in alchimie il cunoastem sub transformarea sufletului in argint viu. Speranta este in acest caz desprinderea de ceeace impulsul primitiv iti dicteaza indiferent pe ce cale din cele cinci ,vine.

Argintul viu este o toxina (propriu/figurat) iar acest fapt atrage calea spre intunericul absolut , se spune “marele secret sta intotdeauna infundat in strafundul intunecat la mare adancime” ; ARCANUM este in fapt : secretul intunecat.

Argintul viu are o proprietate interesanta , acesta reflecta , reflecta atat realitatea ce ne inconjoara dar si continutul nostru asa cum se gaseste el la acel moment al transformarii.Cumva chiar la caracterul propriu am putea face referire astfel.

Aceasta imagine reflectata de picatura de argint viu este o imagine cat se poate de realista curatita de impuritatiile iluziilor ce ne inconjoara in viata de zi cu zi. Se spune ca in aceste momente tragice ale transformarii omul sufera cumplit si este rascolit de starea de nigredo de penibilul si tragicul adevar cu care acesta este pus fata in fata.

Pentru a formula mai pe scurt ceeace am spus mai sus am sa afirm : cunoasterea de sine este un pas inainte in propria evolutie, care, pe cat este de sanatos este tot pe atat de dureros. Este poate pragul maxim al dezamagiriilor atinse in viata cuiva cumulat in momentul trezirii din adormire ( lene, autocopatimire  etc.).

Un maestru trebuie sa stie sa gestioneza aceasta stare a invatacelului si pentru ca aceasta marcanta scena dramatica este atat de dura incat ades intreaga lucrare se naruie sub pesimism sau si mai rau, sinucidere.

Iluziile au darul de-a amorti ; nu putem spune ca acestea nu isi au rolul lor important, ele mint atat de mult incat reusesc sa acopere si cel mai cras penibil cu atata intuneric incat acest fapt pare a fi cea mai puternica reteta magica a disparitiei adevarului.

Orice proces in alchimie este fie facut ca lectie deschisa  sau studiat in grup ; fara exemple sau sugestii exterioare nu am avea cum sa lucram acel interior despre care mai ieri nici nu stiam ca exista si despre care azi tocmai am aflat ca este intunecat si toxic.

Desigur, procesele ce deriva din lectia inspirativa de grup sunt individuale si privesc doar individul in sine cu puterea respectiv limitarea lui relationata cu obiectivele muncii sale in lupta cu sinele.

Cum am putea trai fara a ne cunoaste propria oglindire? Fara a avea minima ideie despre ce si cum suntem?

Oglinda ( ca obiect si nu metafora) este un obiect ce relateaza doar ceeace subiectul oglindit in ea vrea sa vada ; este un paradox , spun , cu toate ca aceasta contureaza o imagine absolut clara si fara pardon a individului ce totodata exprima chiar starea de fapt interioara a lui, cu toatea acestea adevarul nu este valorificat tocmai de cel ce se priveste in ea cu multa autocompatimire sau indulgenta.

Oglinda sociala , adica vezi expresia din jocul realtiilor cu arcanele mari din Tarot la nivelul doi , “cum ma vezi si cum te vad” respectiv  cum sunt vazut si cum esti vazut din afara fara ca sa stii” spune ceva despre o evaluare mai exacta si mai obiectiva despre cum esti vazandu te prin ochii altora. Tot in aceasta situatie de autoanaliza mai ai ocazia sa inveti despre cum cantaresti si cum poti analiza o persoana care se gaseste in relatie apropiata tie pentru a trage concluzii si a aplica corectii chiar in propriul comportament sau mod de gandire mai apoi.

Dar aceasta este o chestiune ce tine de accept respectiv de putina modestie si exlus egocentrism!

Este ca si cum ai “fura” luand ca exemplu si aplicand in alte situatii.

Am sa fac o paranteza la ceeace spun si am sa aduc o ideie ce merita putina polemica : “ personal nu cred in ideia de om normal dar cred ca lumea noastra este cu desavarsire nebuna in diverse stadii si exprimari  a bolii” ; acum tot ce imprumuti serveste cumva educatiei si strategiei  personale prin care te mentii in viata altminteri ai ocazia sa mori si nefericit si urat de toti chit ca spui un mare adevar.

Cunoasterea de sine este un drum, un drum greu si o legenda aventuroasa pe cat de versatila pe atat de adanca si intunecata.

In acest post am publicat o lucrare grafica (vezi mai sus) ce imi apartine. Imaginea in totalitate ei este un simbol iar in detaliul ei vorbeste tocmai despre subiaectul atins in acest blog.

Priveste cu atentie, Pomul nu are frunze , aceasta ar insemna ca este mort prin urmare intelesul aici este : acesta este pomul cunoasterii si nu al vietii. Acesta este plin de corbi ; corbul este simbolul sufletului si reprezinta casa NIGREDO ; Pomul este mort insa paradoxal are fructe ; fructele sunt cele ale cunoasterii din care “corbii” se infrupta . Peisajul in genere este anost pentru ca viata decurge in principiu dual si nimic mai mult ; alb/negru ici si colo orentativ o pata rosie si ceea ce leaga toate in unu Sarpele de Casa ce nu este veninos dar desigur se gaseste ancorat de Pom si cotloanele tenebroase.

Alchimistii secole la rand au lucrat acest argint viu (Mercurius , Me) in retorta observandu-l  si trecand astfel crunta etapa a NIGRENDO fara ca sa stie ca la final (vezi ALBENDO) acestia si-au curatit interiorul prin prelucrare intensa sau , mai pe intelesul multor religiosi , alchimistul s-a automantuit prin perceperea interiorului, curatirea lui si finisare.

Cred ca lui Isus i-a fost extrem de greu sa determine pe cei din jurul lui la o astfel de practica sau la , macar, introspectie, acum sa mai procedeze si la autocuratire…nici vorba! Acestia asteptau si inca se mai asteapta ca Mantuirea sa se produca daca se poate ad-hoc din afara si fara prea multa sinchiseala sau osteneala.

“UNIO MENTAIS inseamna o largire a constiintei si o stapanire a miscarilor sufletesti prin spiritus veritatis” ne spune Dr. Carls Gustav Jung.

Sufletul nu este altceva decat animatorul corpului ce pune baza principiului : A REALIZA ; fara acesta corpul si  lumea ar fi moarta , ar fi inerta (vezi cazul Statuia Adam sau Stalpul din Gnoza); cumva corpul este asemanat din aceasta cauza de catre alchimisti cu locul mortii cu spatiul cavou in care este inchis in intuneric sufletul.

Unificarea dintre cele doua presupune resusscitarea , re-animatio.

Experienta dura a lucrului cu mercur despre care va vorbeam mai sus il determina pe alchimist sa sigileze vasul (retorta) in care acesta se afla pentru a garanta pe vecie ca Mercurius nu va mai fi in libertate asa “de capul lui” , versatilismul lui fiind atat de perfectionat incat in orice moment acesta ar putea reveni dupa prelucrare la starea initiala respectiv la penibilul EU si munca intreaga ar fi fost zadarnica.

Este necesar sa cunoastem dualismul , este necesar sa stiim cum sa strabatem drumul sinuos dintre alb si negru si sa invatam din aceasta experienta ca echilibrul este cheia si ca negotul (Hermes) este solutia insa departe gandul de penibil sau si mai rau de uzul in defavoarea ta sau a tertiilor a aceste-i magii.

Despre FIVEBLUEAPPLES

"Poti face tot ce doresti insa nimanui rau" Aleister Crowley FIVEBLUEAPPLES este un spatiu in care studiem si comentam simbolul esoteric , principiile alchimice a celor 5 mistere si autocunoasterea Sinelui. Bazat pe teorii Jungiene incercam sa refacem dand sens explicativ drumului in Legenda Personala urmand simbolulrile Arcanelor Majore ale Tarotului in sens filosofic desigur. FIVEBLUEAPPLES nu este si nu va fi o organizatie sau religie ; este un spatiu care reuneste persoane cu dorinta cunoasterii , cu puterea personalitatii si cu frumusetea interioara indiferent de crez religios ,sex sau nationalitate. Militam pentru armonie, pentru umanism si liberalism si punem egal fara nici cea mai mica diferenta intre femeie si barbat. Consideram ca sec. XXI este secolul reanvierii spiritualitatii si inceputul unei noi ere a marilor Revelatii. Mottoul nostru este: "Faci tot ce doresti dar nimanui rau!" Adm blog . USA : Gabriel Fischer Adm blog Canada: Nina Russell Adm account Australia : Dan Izvernariu

We check our emails several times each day and will respond to your enquiry as soon as possible

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s