Marsul ritualic


The Double headed eagle. (The symbol most comm...

Image via Wikipedia

“Ai plecat cu stangul? Ce ghinion frate!”

“Ai plecat cu dreptul in armata in mars, ai calcat pe vecinul din fata sub talpa!”

Cum ar fi mai  bine?

TOTUL ESTE O CONVENTIE!

Dr. Carls G. Jung analizeaza unul din visele semnificative al pacientiilor sa-i care se refera la Camera drptunghiulara in care “ mersul in cerc este obligatoriu si in dreptul fiecaru-i colt al ei trbuie sa te opresti pentru a te lasa muscat de picior de (sarpe sau caine?!) ; a fugi inseamna a strica magia lucruriilor…” (Opere Complecte vol. 12); apropos la secventa initierii  .

Nu o sa insistam asupra aspectului psihologic al lucruriilor prezentate ci o sa facem o scurta referire la faptul in sine ca ritual esoteric ce desigur are o anume influenta puternica asupra pshihicului celui ce procedeaza condus sau nu.

Fara a avea o pregatire anume in practica esoterica ,suficient sa fim buni observatori ca spectatori la tv sau cinema (filme cu tematica tribala) si putem deduce ca orice ritual tribal se desfasoara in jurul a ceva (de regula foc) si ca dansul samanului este in cerc .

Desigur aceasta este in totalitatea ei simbolul concentrarii fortelor sau reprezentarea universului ca sistem pe pamant . Soare= Foc.

Acest fapt este vizibil in mai toate rituriile si ritualuriile contemporane. In religia crestina ortodocsa se obisnuieste ca biserica sa fie inconjurata de trei ori de alai in noaptea Invierii ; sau dupa incoronarea mirilor ca Rege si Regina (iata un alt simbol tipic alchimic ce reprezinta unirea contrariilor) acestia executa un mars in cerc in fata altarului (Orientului) insotiti de preot.

In ritualuriile pagane celtic sau druid, acest mars se face tot in jurul focului (busteanul aprins de Yule) sau in jurul stalpului impodobit cu fasii multicolore din material textil ( identic cu ceeace exista ca traditie in Romania prin Maramures) ; timp in care au loc incantatii.

In masonerie procedura este similara , orice mason stie ca inainte de-a ocupa un loc in templu dupa salutul orientului, sudului si vestului va face un mars in cerc condus de maestrul de ceremonie.

Sunt doua intrebari frecvente facute de neofit pentru acest mod ritualic:
1. Dece trebuie ca marsul sa se desfasoare in cerc ?

2. Care este directia corecta de-a marsa : dreapta spre stanga sau invers?

La prima intrebare, raspunsul este cumva “usor” , explicat pe intelesul tuturor ar suna cam asa : cercul reprezinta SFERA , sfera este simbolul perfectitudinii (Divinului) , divinul inseamna aici TOTUNITARUL sau ideia ca orice incepe de la 1 si se incheie in 1; cumva “circuit inchis” – acest fapt in alchimie este simbolizat de Sarpele care isi musca propria coada , Ouroborus.

De asemenea mersul in cerc reprezinta si deschiderea si inchiderea unui ciclu (vezi ideia similara a picturii antice reprezentand NUT ) intuneric-lumina-intuneric sau celest-pamnateam-celest sau “ vii din necunoscut, treci prin viata si te indrepti spre necunscut” .

In fapt mersul in cerc ca ritual exprima un proces , o trecere cu scop bine definit, orientat si cu vointa de-a definitiva. Cumva zis/facut.

Imagineaza ca intrii intrun atelier , prelucrezi,finisezi si iesi pe usa pe care ai intrat insa cu un obiect (sic!) finit, proces incheiat.

O alta explicatie ar fi simplu de exprimat, greu de cuprins imaginar: toate in unu si unu in toate oricum ai face tot acolo ajungi. Ve-ti intreba : Unde este progresul? Progresul este sau nu in modul pentru care si cum a fost facut. Nu toate cele facute reprezinta progrese dar desigur , repetate exemple mereu altfel spuse.

“Dilema cea mare” este la intrebarea a doua : care sens este corect ? De la dreapta la stanga sau de la stanga la dreapta?

Aceasta dilema este un fapt subiectiv inventat de om ;  unii afirma ca sensul acelor de ceasornic ca parcurs al marsului ritualic ar fi cel indicat, spunand despre sensul contrariu ca ar fi malefic si apartinand magiei negre.

Am citit un tratat despre masonerie in general , trata apartinand lui Jules Boucher un document deosebit de detailat ce cuprinde toate rituriile masonice din perspectiva ritualica (asemanari – deosebiri) se numeste : “SIMBOLOGIA MASONICA”. Editura Pensamento ISBN 85-315-0625-5 . In acest tratat la capitolul MARSUL IN TEMPLU (subcapitolul 7) din Cap.1 Loja ,pag.125  , autorul pune exact intrebarea neofituli nostru…in ce directie este corect de executat marsul.

Domnia lui spune ca este derutant sa intrebi cum este corect sa mergi de la dreapta spre stanga sau de la stanga spre dreapta si in acest sens este bine de stiut ca expresia este alta pentru a fi clari in intelegere.

Totul se raporteaza in functie de intrare in templu si altar . In cazul masonic, altar = Orient (Est). Raportarea tine de expresiile:
– in sensul acelor ceasornicului  sau  DEXTROCENTRIC

– in sensul invers al acelor ceasornicului : SINISTROCENTRIC

Cele doua adjective sunt relationate cu pozitia noastra “cu fata la Orient” iar sensul parcurs este acela in raport cu directia inainte in functie demana stanga sau dreapta.

Polemica autorului relationata cu sensul de mers ritualic corect in cerc tine de filosofia si argumentul pe doua pagini a diverselor rituri (masonice in cazul nostru) Scottish Rite spre exemplu adopta mersul in sensul acelor de ceasornic in vreme ce rituriile franceze adopta miscarea inversa; in comun avand ideia ca :”facand in contrar” este malefic.

Autorul argumenteaza ca mersul in cerc este imitatia miscarii unui astru pe cer de la Ocident la Orient sau de la Orient la Ocident…antica dilema (in final) a tablei de sah : negru pe alb sau alb pe negru in ideia… .

Aici opinia mea ar fi ca totul incepe de la intuneric (vezi gnosa) ,trece prin lumina si revine in intuneric (ciclu inchis) ; crezul insa este altul: venim din intuneric si ajungem in lumina (stop!) sensul filosofic de lumina insemnand aici un nou nivel.

Réne Guénon numeste : sinistrocentric ca POLAR in vreme ce dextrocentric ca SOLAR. Acesta spune ca circumvolutiunea ( in descriere spirala) se desfasoara din cetru catre stanga fapt ce in sanskrita se numeste : pradakschina intalnit in practicile tibetane si hindu .

Pentru a nu va contraria cu directiile si sensuriile, am sa va spun ca finalul concluziei domniei sale in pagina 129 spune asa : “ Deci , asadar constatam ca influentele benefice si malefice atribuite mersului ritualic in cerc nu sunt altceva decat niste conventii. Aceste conventii tin de Loja practicanta…” .

Ridicol sau nu, “Fa tot ce vrei, rau nimanui” devine legea universala nerecunoscuta de o parte a lumii esoterice chiar daca iata logic si q.e.d. de un docent al ritualuli masonic constata ca rau sau bine , malefic sau benefic relationat cu instrumentul ce le produce nu este decat o conventie; cum spuneam in alte idei in bloguriile anterioare : o caramida poate fi o piatra de zidire sau o eficienta arma vatamatoare.

FINAL:

Fiecare rit are un ritual, fiecare ritual este facut in baza unui crez, fiecare crez este sustinut de oameni prin ceeace simt si gandesc, orice om este imperfect prin urmare : NIMIC NU ESTE BATUT IN CUIE decat ce faci si in ce scop!

Cat despre religie, adevarat este “ Nenumarate sunt caiile Domnului…” nimeni nu subliniaza aici in ce directie decat CUM si in ce scop.

Despre FIVEBLUEAPPLES

"Poti face tot ce doresti insa nimanui rau" Aleister Crowley FIVEBLUEAPPLES este un spatiu in care studiem si comentam simbolul esoteric , principiile alchimice a celor 5 mistere si autocunoasterea Sinelui. Bazat pe teorii Jungiene incercam sa refacem dand sens explicativ drumului in Legenda Personala urmand simbolulrile Arcanelor Majore ale Tarotului in sens filosofic desigur. FIVEBLUEAPPLES nu este si nu va fi o organizatie sau religie ; este un spatiu care reuneste persoane cu dorinta cunoasterii , cu puterea personalitatii si cu frumusetea interioara indiferent de crez religios ,sex sau nationalitate. Militam pentru armonie, pentru umanism si liberalism si punem egal fara nici cea mai mica diferenta intre femeie si barbat. Consideram ca sec. XXI este secolul reanvierii spiritualitatii si inceputul unei noi ere a marilor Revelatii. Mottoul nostru este: "Faci tot ce doresti dar nimanui rau!" Adm blog . USA : Gabriel Fischer Adm blog Canada: Nina Russell Adm account Australia : Dan Izvernariu

Un gând despre „Marsul ritualic

 1. V.:G.:M.: spune:

  Sorry E.O. , I´m not satisfy about you`re comment and for that I delete like SPAM all . For the future comments (replyes) or for natural justice can submit an ask to adm. site .
  IP
  85.138.253.204 is banned for ever by adm. site from comments .

  USA L.A. Ca,
  Gabriel Fischer

We check our emails several times each day and will respond to your enquiry as soon as possible

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s