Codex AUREUS – Evanghelia lui Matei


Codex Aureus

Image via Wikipedia

succesiunea Evangheliilor lui Ioan – o scurta observatie.

Am gasit in editura : Meridiane aparuta in 1972 un volum ce face referire la “Codex Aureus” (cauta in browserul tau despre…) sau LINK .

La drept vorbind m-am bucurat pentru ca stiu foarte putine lucruri despre acest celebru document ce se afla in posesia tarii noastre   in forma injumatatita, datorita (povestea) soldatului  care l-a rupt in doua . Partea a doua a lui ajungand la Roma.

Jumatatea (fragmentul I)care a ajuns la Viena a fost cumparata de Ignatie Batthiány in anul 1785 si astfel acest document a ajuns in posesia Bibleotecii “Batthyáneum” de la Alba Iulia.

Partea trista a micii mele descoperiri este ca aceasta publicatie nu ofera nici un detaliu filosofic, esoteric sau macar exoteric explicativ detailat cu privire la insemnatatea lui si mai precis ce ascunde.

La acea vreme anii 1970 in Romania nici nu cred ca era posibil.Cartea in sine pare mai degraba un relatoriu detailat despre modul cum a fost pictata si ce tehnici s-au folosit insa absolut nimic despre magicul ei si “codul” ce sta ascuns in grafica (cat despre partea textelor religioase nici nu mai vorbim!).

In fapt Codex Aureus este cunoscut sub numele :Evangheliarul din Lorsch (numele manastirii) din Germania la granita cu Belgia. In aceasta manastire, bibleoteca, manuscrisul se afla inregistrat ca: “ Evangelium pictum cum auro habens eburneas” . In anul 1479 acest document a fost renovat si reintregit (rescris) pe vremea abatelui Eberhard de Wassen .Mai tarziu cca. 200 ani acesta a fost furat datorita razboaielor ,rupt in doua luand drumul Vienei si al Romei vezi mai sus.

Ce mi-a atras atentia?

Paginile prezentate in aceasta carte nu sunt la cea mai buna calitate a detaliului (fotografia) insa doar orb sa fi … oricine isi da seama ca in grafica exista un anumit limbaj exprimat prin: simbol geometric, simbol animal, aur, culoare si text.

Am ales la intamplare la capitolul imagini :  Cap.VIII :”Ultimul canon” (ca de altfel in toate imaginiile, fara exceptie) regasesc imaginea simbolului TEMPLULUI (vezi figura alaturata) , respectiv a Marelui Orient exprimata aici in maniera caroligiana (Carol cel Mare) .

Descrierea din perspectiva simbolica , alchimica, a imaginii asa cum am intalnit ades in exprimarea masonica sau pur filosofic alchimic in aceaia-si formula  ar suna cam asa in prezentarea actuala:
Poarta (portalul intrarii in..) Marele Orient are ca baza de sustinere 5 stalpi ; doi (extremitati) identici si 3 diferiti (central).

In imagine avem in total 5 stalpi.

De la extremitati catre interior astfel:
lateral stg.-dr. : coloane : sunt doua identice la fel ca in cazul intrarii templului ce aminteste de J si B.

– cele trei ramase in interior sunt egale ca inaltime insa diferite ca aspect, cu desen particularizat pentru fiecare in parte, astfel amintind de ordinul : ionic, doric, corintic ca simboluri ale : cunoasterii, fortei, frumusetii.

Stalpii sunt reuniti de arce ; spre axul desenului avem doua arce ce indica , exact INTRAREA IN MARELE ORIENT. De regula intrarea ca portal in Marele Orient este reprezentata prin trei coloane care formeaza doua arce.

Toate aceste arce sunt reunite de un singur arc , respectiv BOLTA care in sens esoteric mai insemna si Arcul Iris. In unele imagini din aceasta lucrare , acest arc mare apare cu detaliu fie floral fie animal. In cazul animal , vezi solzi, nu poti nega ca acest arc in fapt este faptura Sarpelui , a lui Ouroborus care reuneste cele cinci lucruri reprezentate prin coloane sub el.

Centrul boltei este ocupat de explozia de lumina aici in sase colturi ..ceeace spune : hexagrama sau principiul contrariilor reprezentat char prin Steaua lui David.

Cei doi herumvi (ingeri?) au o particularietate: aripile indica doua sensuri pentru fiecare , caderea si ascensiunea. Acest fapt indica principiul dual ca baza a dimensiunii noastre.

Matematic combinatiile esoterice de cifre :
Un arc
Doi ingeri
Doua coloane
Trei “colunete“
Cinci stalpi

Cinci arce
Sase colturi stea … sunt reprezentari tipice si nu intamplatoare , geometric si matematic bine argumentat.

Animalele ce insotesc aceste imagini (respectiv imaginea in cauza) fac si ele parte din limbajul hermetic alchimic.

Paunul reprezinta alchimia

Cocosul reprezinta (dupa unii) : anuntarea zoriilor , trezirea , ressuscitarea

Cei doi arbori , vezi baza arcului mare, care au frunzele sub forma crinului regal sunt reprezentati aici ca Arborele vietii si Arborele Cunoasterii, desigur dupa cum se vede acestia nu sunt la baza coloanelor (jos) ci sus la baza curcubeului (arcul mare) ce ne sugereaza ca cei doi isi au originea in Rai si nu pe pamant.

Consider astfel ca autorul a folosit un limbaj ambigu atunci cand a reprezentat imaginiile grafice. Pe deoparte a vorbit despre cele scrise in textul Evangheliei iar pe de alta a enuntat in termeni hermetici alchimici acelas lucru spus in simboluri.

Coloritul graficii desenelor este absolut exploziv in culori utilizate , toate acestea insotite de AUR. Acest fapt aminteste de formula magica alchimica : “totalitatea culoriilor reprezentata in Aur” sau Arcul Iris , acea punte pe care doar Zeii ,pot pasii si care sta deasupra apelor negre (sufletele si Moartea); aceasta reprezentare a arcului o gasim la “pontilisti” in celebrele picturi in care apre : apa, barca,podul si natura (padurea); in fapt este exact acelas lucru!

Pacat ca nu exista deocamdata referiri esoterice la acest document. Ca nimeni din cei care cunosc foarte bine Scriptura nu au facut conexiuni ale simboluriilor hermetice.  Singurul despre care am auzi ca a facut acest lucru a fost Nicolas Melinchior din (Hermanstadt) Sibiu. Vezi despre aceasta in blogiriile anterioare , browser site : Nicolas Melinchior (copy/paste/search)

In final:

Adevarat este : “ toti vorbim in limbi, expresii, culturi, crezuri, viziuni, conexiuni, idei,.. diferite insa in final vorbim despre acelea si lucruri” .

Nu pot spune ca o religie sau alta este mai stralucita sau mai aproape de adevar; in totate se spun aceleasi lucruri si doar despre unul in principal: Dragostea, aceasta este Marea Opera!

Despre FIVEBLUEAPPLES

"Poti face tot ce doresti insa nimanui rau" Aleister Crowley FIVEBLUEAPPLES este un spatiu in care studiem si comentam simbolul esoteric , principiile alchimice a celor 5 mistere si autocunoasterea Sinelui. Bazat pe teorii Jungiene incercam sa refacem dand sens explicativ drumului in Legenda Personala urmand simbolulrile Arcanelor Majore ale Tarotului in sens filosofic desigur. FIVEBLUEAPPLES nu este si nu va fi o organizatie sau religie ; este un spatiu care reuneste persoane cu dorinta cunoasterii , cu puterea personalitatii si cu frumusetea interioara indiferent de crez religios ,sex sau nationalitate. Militam pentru armonie, pentru umanism si liberalism si punem egal fara nici cea mai mica diferenta intre femeie si barbat. Consideram ca sec. XXI este secolul reanvierii spiritualitatii si inceputul unei noi ere a marilor Revelatii. Mottoul nostru este: "Faci tot ce doresti dar nimanui rau!" Adm blog . USA : Gabriel Fischer Adm blog Canada: Nina Russell Adm account Australia : Dan Izvernariu

We check our emails several times each day and will respond to your enquiry as soon as possible

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s