: : YULE 2011


Equinoxiul de Iarna 2011

Y  U  L  E

Data :  22-12-2011

Ora 5:30 a.m. UTC*

(*)http://en.wikipedia.org/wiki/UTC_time

Luna: Luna Noua ~100%

Equinoxiul de Iarna, este un moment astronomic cerebrat din cele mai vechi timpuri. Acest moment indica intrarea in Iarna  emisferei de nord.

Ca moment esoteric acesta face parte din alegoria calatoriei legendei personale “De la Intuneric la Lumina”.

Trebuie stiut ca din cele patru stari universale ale planetei noastre 2 Solstitiu-ri si 2 Equinox uri cele mai importante , marcant, sunt solstitiile. Solstitiul de vara in masnerie indica (spre exemplu) incheierea anului . Anul in cauza in care ne aflam este 6012 (2011 aC. Calendar Gregorian + 4001 ani; vezi legatura cu timpuriile Templul lui Solomon) .

In religia pagana (sau neopagana) evenimentele astronomice sunt legate de calendarul agricol si ca poveste esoterica de viata in sine. Astfel acest eveniment marcheaza dupa implinirea noului an Celtic si Druid din Oct 31/ Noe 01 –Samhain  intrarea pe taramul (de Vest) mortiilor si a tenebrelor ( labirintul albastru-in unele rituri si ritualuri) ; este timpul initieriilor in misterele Telemice .Noaptea cea mai lunga a anului.

In unele ritualuri aceasta noapte spuneam apartine INITIERIILOR in lumea magiei ; acest ritual este in fapt o scena imprumutata , un eclectic, compilatie de stari, momente ce amintesc simbolic de existenta noastra trecuta,prezenta si viitoare.

Este un proces al constiintei proprii orinetat de simbol pentru propria iluminare , pentru lupta ce va incepe ,de acum, cu: tenebrele, cu propria umbra sa spunem in ideia jungiana , cu Raul interior si cel exterior tie.Cumva invatam sa distingem BINELE de RAU, este momentul in care facem primii pasi pe firava linie dintre alb si negru intelegand astfel ca viata este duala ca orice are o pereche ce ii este opusa dar care este atrasa si acceptata.

Momentul Soltitiului de Iarna este denumit in calendarul Celt ca: YULE

Daca culoarea cunoscuta simbol a Craciunului este ROSU, YULE este marcat de culoarea VERDE.

Asa cum spuneam , Yule marcheaza noaptea cea mai lunga umeda,rece si moarta (amortita) .

Initial aceasta sarbatoare a apartinut germaniilor ca festival religios pagan dar mai tarziu acesta a fost asimilat de catre crestini devenind astfel Craciunul sarbatorit cu 4 zile mai tarziu.

Aceasta sarbatoare mai este asociata cu fundalul temei esoterice : “Vanatoarea salbatica “ ce practic spune despre lupta viata/moarte respectiv lupta cu teribilile tenebre. Unele surse afirma ca la aceasta data este posibil sa se intalneasca cei patru cavaleri ai Apocalipsei pentru a decide si a executa un proces (ori care ar fi).

Din perspectiva Goth , (Gothic fiction) aceasta noapte este o sarbatoare in cinstea Zeitei , respectiv a Divinului Feminin, mama a naturii. Intruchiparea ei depinde de epoca (si/sau ritul religios) dela Inanna,Ísis, Afrodita,VENUS…la MariaMagdalenachiar ca un fapt ascuns (occult) al subculturii crestine, amintind despre vremurile apuse ale matriarhatului a timpurilor pasive. Vezi frecvent in acest site (in acest sens) despre Scarlett Woman (link orientativ in acest site), femeia in purpura rosie ce vorbeste ca simbol despre aceasta zeita.

Cumva este o sarbatoare a fertilitatii dar si a mortii. Cazul Isis din istoria antica egipteana este poate cel mai elocvent dupa atributiile zeitei : viata/moarte.

Asociativ: sarbatoarea este si sarbatoarea/festivalul  fecunditatii.

Ritualic ,aceasta sarbatoare se exprima prin aprinderea unui butuc la orele serii ( in unele rituri acesta incepe chiar din noaptea de Samhain)  si se incheie cu “Lantul unirii” (tradus exact) ; mai precis cu un cerc in jurul acestui foc in care persoanele se tin de mana in timpul in care se rosteste o rugaciune pentru ceva, cineva,orice. In rituriile pagane altele decat  ritualul masonic nu exista Lantul unirii inchis sau deschis. Acest lant este doar inchis pentru ca la acest moment doar initiatii pot participa.

Ca orice seara speciala ritualica aceasta se incheie cu Cina care dupa caz are sau nu continuitate ritualica.

In FIVEBLUEAPLES _Memphis (atelierul) aceasta seara era organizata cu un bal mascat cu tematica specifica: medievala, goth sau rococco.

Exoteric:

Oamenii se bazeaza pe repere existentiale exterioare lor. Oamenii marcheaza aceste repere observand ca ciclul lor este repetat sub diverse forme, mereu acelas insa!

Intre nastere si moarte este lumina. Din intuneric venim si in intuneric ne vom intoarce pentru un simplu fapt banal..intunericul aici inseamna : necunoscut!

Oamenii se tem de necunoscut.

Oamenii sunt consternati de ideia mortii si a lumii intunecate, asa se explica ca de milenii de la forma primordiala organizata pana in prezent in fata necunoscutului ce apare in constiinta noastra ca ceva periculos (ofensiv) , oamenii sa aduna pentru a se simtii mai puternici impreuna(vezi cuvintele specifice ale crezului Nord American : United we stand!) …desigur de forta de grup este vorba.

Cineva a spus foarte frumos si profund  raspunzand la intrebarea:
„- Ce exista dupa viata?”


Raspunsul a fost:
„- Dupa viata trebuie ca este exact acelas lucru care a fost inainte sa te nasti. Iti mai amintesti cum a fost inainte sa te nasti?”  

Cu totii stim ca Lumina este energie si ca lipsa ei aduce moartea pentru ca sistemul nostru functioneaza entropic (consumator-consumat) ; sperantele sunt diverse in acest caz in functie de situatie. Unii spera sa reantalneasca Lumina ca o forma de relevare a adevarului iar altii ca o forma a renasterii in baza crezului in alta diensiune dupa aceasta viata.Pentru altii este momentul deciziei pentru rafuiala “mergi ori crapa” cu Raul intalnit pana atunci in viata.

Vatra cu focul aprins este si va fi centrul tuturor intereselor si crezuriilor pentru ca Vatra unde butucul de Yule este aprins nu este altceva decat proiectia ideii de Soare (Osíris) pe Pamant , respectiv imita sistemul nostru solar ,pentru ca ,observa…tot ceece este sus este si jos” .

Un sfat cu conotatie esoterica spune: ” de te aflii pe drumul fara de intoarcere peste Apa cea Neagra , urmeaza si accepta noua stare. Asa vei fi linistit. Urmeaza Steaua si doua lumini iti vor arata doua posibilitati de urmat …trebuie sa sti acum ca drumul tau este spre lumina blanda ,pala,…nu tevei insela!” ( din credinta tibetana).

Acest blog este un  tribut adus  Eternului Feminin, Mamei Natura, vietii in sine.

Un Yule Stralucit tie!

Despre FIVEBLUEAPPLES

"Poti face tot ce doresti insa nimanui rau" Aleister Crowley FIVEBLUEAPPLES este un spatiu in care studiem si comentam simbolul esoteric , principiile alchimice a celor 5 mistere si autocunoasterea Sinelui. Bazat pe teorii Jungiene incercam sa refacem dand sens explicativ drumului in Legenda Personala urmand simbolulrile Arcanelor Majore ale Tarotului in sens filosofic desigur. FIVEBLUEAPPLES nu este si nu va fi o organizatie sau religie ; este un spatiu care reuneste persoane cu dorinta cunoasterii , cu puterea personalitatii si cu frumusetea interioara indiferent de crez religios ,sex sau nationalitate. Militam pentru armonie, pentru umanism si liberalism si punem egal fara nici cea mai mica diferenta intre femeie si barbat. Consideram ca sec. XXI este secolul reanvierii spiritualitatii si inceputul unei noi ere a marilor Revelatii. Mottoul nostru este: "Faci tot ce doresti dar nimanui rau!" Adm blog . USA : Gabriel Fischer Adm blog Canada: Nina Russell Adm account Australia : Dan Izvernariu

We check our emails several times each day and will respond to your enquiry as soon as possible

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s