Cele trei elemente esentiale ale alchimiei


Cele trei elemente esentiale ale alchimiei

Desigur Tabloul lui Mendeelev este un aspect complex al componentelor chimice din care este alctuita existenta noastra. Asa cum stiinta evolueaza in ritm galopant este posibil ca acest tablou sa se extinda; in alchimie lucruriile stau extrem de simplu.

Totul este redus la trei elemente esentiale acestea aparand, conform gnozei, ca urmare a interactiunii a patru energii : foc, aer, apa si pamant (matricea celor trei) . Toate cu exceptia Pamantului sunt energii active , pamantul este doar o matrice si o gazda a lor.

Alchimia are ca scop reducerea filosofiei la un numar cat mai restrans de idei insa paradoxal lucreaza cu simboluri ce au extrem de multe proprietati,nume,forme sau sunt pure metafore atat de versatile incat trebuie mai intai sa vezi locul pe care il ocupa in situatie pentru a intelege ce natura este in definitiv.

Desigur o concluzie trasa alchimic lasa mereu loc pentru un alt extras de adevar din acea concluzie ; daca pentru crestini vinul este extrasul pamantului deci adevar absolut,pentru alchimisti procesul concluzionarii prin aceasta metafora continua prin distilare pana la alcohool pur. Volatilitatea lui fiind asemanata cu substanta superioara divina sau Quintessencia.

 

In conformitate cu gnoza FACERII in alchimie SULPHURUM este rezultatul din interactiunii FOCULUI cu AERUL.

In urmatorul contex de interactiuni avem:

FOC –AER = SULF
AER- APA= MERCUR
APA – PAMANT = SAL (sare)

Alchimistii lucreaza intotdeauna cu rezultantele interactiuniilor , respectiv Sulf, Mercur si Sal .

SULFUL

Sulful este o subsatanta activa , aceasta este atribuita energiei, Soarelui in sine (Osiris) si recunoscut de catre unele religii ca a fi Spiritul . Aceasta substanta este compusa din doua parti distincte care in aceasta ideie face legatura cu “Principiul gumei arabe”: Sulful o parte este alb si alta este rosie. Rezultatul devenind rozul sau “rose” , “roza” vezi ref. religioasa a trandafirului.

Initial Sulful in alchimie este considerat ca fiind rosu urmand mai apoi ca acesta sa devina in prelucrare in Marea Opera ca o substanta in curs de incandescenta trecand prin fazele de ingalbenire si albire (Albendo). Sulf egal principiu activ in Opus Magnum respectiv Soarele alchimic.

Mercur

“Fiecare copil este un artist. Dificultatea este sa ramana acelasa atunci cand va creste!”

Picasso

Se spune despre Mercur ca ar fi cel mai controversat si mai confuz simbol alchimic datorita naturii lui duale. Aceasta substanta , spun filosofii, se gaseste in tot si in toate ; in cazul corpului uman aceasta toxina are o proprietate interesanta…intotdeauna intra dar niciodata nu iasa , nu poate fi eliminata.

Mercurul este asociat Sarpelui Ouroborus iar natura lui indeplineste in acelas timp principiile active si pasive , este androginul Divin cu totalitatea continutului sau Yng-Yang in acelas timp. Acesta este zeul principal al alchimiei cel mai ambiguu cu cele mai multe nume si functii atribuite. Dupa spusele unora este Diavolul insusi.

Aparitia mercurului se datoreaza interactiunii aerului cu apa sau mai precis a rezultantei interactiunii foc-aer, adica sulf.

In analizele lui Jung, Mercur apare ca o latura definitorie a sufletului ce este de natura feminina spunand despre acesta ca ar fi in activul sau : “suflet al naturii” sau argintul viu asa cum este cunoscut in termeni populari.

In alti termeni utilizati in alchimie , Mercur, este substanta care indica : volatilitatea respectiv fluiditatea si este cunoscut in acest caz sub numele de “Apa vietii”. In extensie referitor la ritual aspectul de fantana a vietii sau “baia vietii” in care regele si regina au intercurs (meta. Cele doua principii actib/pasiv sunt reunite) .

De obicei, mercurul este utilizat în forma sa chimică, mercur. Simbolice desigur, aceasta indică volatilitatea sau fluiditate, prin care este, de asemenea, numit „apa vieţii” sau „umiditate rădăcină”.

Cu aspect de foc, Mercur este inteles ca simbol al Infernului in care atentie, focul este lumina sau energia care insoteste lucrarea ; se mai spune “focul invizibil” apartine interiorului omului in strafundul lui intunecat ascoiat , deci, cu Infernul. Unele scrieri spun ca acesta ar fi “Duhul adevarului ingropat in pamant”.

Cu aspect de aer, ca simbol eteric (aenima) acesta se identifica cu unificarea in unu a dualului. Este hermafroditul care face puntea intre notiunea de Diavol si Hristos ; este mirele si mireasa in acelas timp ; este reprezentarea celor doi dragoni prin care intelegem reprezentarea ciclului perpeetu de actiune-rezultat-actiune sau cauza-efect-o noua cauza sau Alfa si Omega. Eternitatea insasi.

In Marea Opera alchimica , strict legat de aceasta, Mercur este Materia Prima sau Piatra bruta . In conjunctie cu Saturn acesta devine scopul marii opere si prin “Putrefactio” , paradoxal , acesta ofera nemurirea. Cumva ar trebui inteles ca Mercur asigura sau alimenteaza mai bine spus procesul de transmutare devenind prin urmare Piatra filosofala sau elixir al vietii.

In unele reprezentari grafice Mercur apare ca un personaj tanar si batran in acelas timp pentru ca , spuneam mai sus, ca inceput si sfarsit acesta incheie un proces in cerc etern dincolo de moarte. Ca batran (sau matur) acesta are forma lui Saturn ades reprezentat incatusat. Acest fapt vrea sa spuna ceva despre natura umana intoxicata in timp sau mai precis despre Umbra si confruntarea cu ea asa cum Jung sustine relationat cu natura viciata a omului matur , a obiceiurilor sale de care singur se face dependent.

Mercur-copil este ades reprezentat in intruchiparea lui Amor, acel ingeras ce cauta sa uneasca cu ambitie si inocenta cele doua principii masculin/feminin sau Regele si Regina. Aici trata ca simbol al vesniciei , renasterii, tineretii vesnice. Mercur -copil este ceeace in alchimie numim : CONIUNCTIO care este unul din marele mistere ale esoetrismului .

Ca cifra Mercur are corespondenta numarului 4 pentru ca spuneam inca de la inceput ca acesta (Mercur)  contine natura feminina ; patru numar par (vezi simbologia numerelor in constiinta- Jung) si face referire la Luna la qvadratura ei, respectiv la cele patru ipostaze ; vezi reprezentari in art : KLIMT despre femeie.

In acest sens Mercur primeste inca un nume: Azoth ; Azoth este acel Divin creator despre care se spune in unele filosofii ca ar fi : DIVINUL IDIOT prin faptul ca acesta ar fi imprevizibil si haotic. Azoth ca nume vine din grecul cuvant format din A si Z ceeace inseamna Alfa si Omega, sau in ebraica  Aelph si Tau.

 

Sal  (sarea)

Al treilea element esential al substantelor alchimice. Sal (denumirea latina) a aparut in  baza gnozei ca produs al interactiunii dintre Apa si Pamant.

Sal este cristalizarea (materializarea) a primelor doua elemente : sulf si mercur. Unii alchimisti afirma ca sal are un aspect inferior ; sal-amar sau sarea amaruie este mijlocul prin care cunoasterea primita se cristalizeaza in memorie ; cu ajutorul lui Sal cristalizam cele invatate.

In unele loje masonice (spre exemplu) se administreaza sare eleviilor sau adeptiilor care fac curtoazie atriumului , dupa fiecare sedinta. Este se spune , mai putin explicit, “salariul” dar are conotatie hermetica in cuvant SALariu ..deci cheia cristalizarii in memorie a unor concluzii invatate sau auzite.

Sal este se regaseste si in continutul apei; corpul uman contine 80% lichide prin urmare saruri. De aici conexiunea cu ideia ca , Cunoasterea sa afla deja in noi insa noi avem obligatia sa o descoperim ; de unde ..totul incepe cu interiorul, cu auto-cinuasterea.

Sal mai inseamna si INTELEPCIUNE , vezi cuvantul latin ce il contine : “Sal sapientiae” care de exemplu il defineste pe Isus. Sal apartine etapei de albire ; in forma impura acesta este dizolvat (Dissolutio) in apa pentru ca prin proces de ardere prin evaporarea apei acesta va deveni Sal pur. Se spune ca sarea rezultata din apa mariilor este sarea pura sau adevar “stors” si cristalizat din totalitatea planetei. De aici ideiea de Sare= cristal energetic.

Ca stimulator al vietii prin energie, sarea poate fi asemuita cu focul ce alimenteaza si controleaza viata ; este substanta care confera echilibrul sau asa cum mai este denumita ANIMA MUNDI

Despre FIVEBLUEAPPLES

"Poti face tot ce doresti insa nimanui rau" Aleister Crowley FIVEBLUEAPPLES este un spatiu in care studiem si comentam simbolul esoteric , principiile alchimice a celor 5 mistere si autocunoasterea Sinelui. Bazat pe teorii Jungiene incercam sa refacem dand sens explicativ drumului in Legenda Personala urmand simbolulrile Arcanelor Majore ale Tarotului in sens filosofic desigur. FIVEBLUEAPPLES nu este si nu va fi o organizatie sau religie ; este un spatiu care reuneste persoane cu dorinta cunoasterii , cu puterea personalitatii si cu frumusetea interioara indiferent de crez religios ,sex sau nationalitate. Militam pentru armonie, pentru umanism si liberalism si punem egal fara nici cea mai mica diferenta intre femeie si barbat. Consideram ca sec. XXI este secolul reanvierii spiritualitatii si inceputul unei noi ere a marilor Revelatii. Mottoul nostru este: "Faci tot ce doresti dar nimanui rau!" Adm blog . USA : Gabriel Fischer Adm blog Canada: Nina Russell Adm account Australia : Dan Izvernariu

We check our emails several times each day and will respond to your enquiry as soon as possible

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s