: : Al patru lea stalp al templului masonic


Acel obiect despre care evitam sa vorbim.

 

Orice rit al masoneriei are in templul sau patru stalpi : ionic, doric,corintic +1 si doua coloane aflate la intrare cunoscute sub numele de J & B.

Privit de la intrare (vest) catre orient (est) constatam ca templul contine o serie de obiecte simbolice dispuse dupa o anumita logica sau dupa un anumit criteriu esoteric.

In principiu, bazic, templul este compus din elemente pereche si contrare, vezi pardoseaua alb/negru sau chiar iluminarea interioara : nord intunecata ,rece si umeda, sudul luminat si cald (principiul alchimic : uscat/umed) .

In centrul templului (vazut din sud) exista trei +1 coloane. Din stanga Orient astfel privit avem ordinea si ordinele :

  1. Ionic –reprezentatnd Cunoasterea
  2. Doric- (in diagonala) reprezentand Forta
  3. Corintic- alaturat Doricului si opus Ionicului : Frumusetea
  4. Stalpul rupt in aliniament cu Ionic si opus Doricului.

Observatia astfel paote fi:

Cunoasterea si Frumusetea sunt aliniate in latura SUD unde exista lumina respectiv FORTA si Stalpul rupt in partea de NORD unde este intuneric si umed.

Explicatia ar fi una… Cunoasterea este echivalenta luminii (iluminarii) este acel lucru ce deschide ochii ,respectiv Frumusetea sta si ea in lumina (este vizibila) fie din perspectiva exterioara fizica fie din efectele ei materializate. Contrar, Puterea si Stalpul rupt stau in zona intunecata pentru ca acestea apartin INTERIORULUI (vin din interior) sau stau in ascuns , spus esoteric.

Dar mai precis ce despre “Stalpul rupt”?

Se vorbeste putin despre aceast stalp. Sunt diverse motive unele pe ratiune religioasa altele pe ratiune abstracta, cum poti vorbi despre ceva ce nu este vizibil sau perceptibil?

Din perspectiva religioasa (esoteric) acest stalp are foarte multe conotatii ; in fapt este ultimul stalp inainte de intrarea in Orient (in miscarea sens al acelor ceasornicului , ritul Scotian) , simbolul acestu-i stalp il gasim in gnoza sub numele : Diavol sau acel Inger rebel care a rupt lanturiile si s-a eliberat. De asemenea mai poate fi vazut ca Baphomet, Ingerul pazitor al portiilor Raiului (orient) care are in mana flacara ( i se mai spune cainele de paza) , flacara despre care stiim ca trebuie “sa o furam” pentru a putea ajunge dincolo de Portiile de Aur ale Orientului.

Inspirat din istoria egipteana acest stalp mai poate insemna phalusul taiat a lui Osiris instrument prin care Isis a dat viata lui Horus. Observam combinatia : Cunoasterea (adica modul magic) , Puterea (potenta) , Frumusetea (zeita), Phalusul adica stalpul rupt ca instrument al creatiei magice. Sau : principiul creatiei. Vom vedea ca in mai toate religiile , nasterea lui  Mesia a avut loc in conditii stranii sau diferite de cele a umanunlui in sine.

Recent acest stalp a mai primit si o alta ideie , acela de indicator al modului : CUM? Se ajunge la Orient.

In acest sens Stalpul rupt are intelegerea de Moarte. Iata ordinea: Cunoasterea, Lupta, Frumusetea, Moartea … ORIENT = ETERN.

Trecerea la Orient inseamna moartea fizica , transformarea spre o noua existenta.

Iata: Moartea reprezentata aici ca un stalp rupt sta chiar in zona intunecata si umeda a templului (Nord) ; in unele contexte ritualice nordul mai este reprezentat prin albastru si atunci vorbim despre purgatoriul ce in fapt este chiar Infernul si unde paradoxal nu este foc ci frig! Vezi o conexiune interesanta cu desenul animat Ebenezer Scrooge cand acesta este condamnat in Infern.

O alta explicatie, de aceasta data eXoterica (stiintifica) sta in ceace numim ECHILIBRU ; reamintesc ca templu bazic este compus din elemete duale , contrare ce se atrag sau se complecteaza. Echilibrul stabil este in trei puncte si nu in patru ; astfel doar trei stalpi actioneaza la baza stabilitatii vietii , al patru-lea exista ca punct insa nu de sprijin.

In alchimie mai spunem :

Unu este compus din doi iar doi fac sa apara al treilea ca un al patru-lea…suna complicat in intelegere insa aceasta este axioma sirului lui Maria Prophetissa 300 a.C. . (Cauta in browserul acestu-i site despre Maria Prophetissa).

Relationat cu alchimia (ritualul) Stalpul Cunoasterii devine : FOC, Stalpul Puterii devine : AER, Stalpul Frumusetii devine : APA iar Stalpul rupt nimic altceva decat PAMANT. De aici gnoza aparitiei primului om ADAM KADMON care asa cum gnoza spune a fost un Stalp la inceput.

Iata asadar avem cele patru elemente esentiale care compun viata.

 

“Stalpul rupt” nu are un ordin anume din perspectiva arhitecturala pentru ca acesta nu poate fi imaginat decat ca existenta simbolica, este acel ceva despre care stiim pentru ca simtim insa nu il putem descrie cert. Cumva geometric inteles : a patra dimensiune, aceia care ades o reprezentam punctat pentru ca doar o intuim si o deducem dar nu o vedem.

 

Despre FIVEBLUEAPPLES

"Poti face tot ce doresti insa nimanui rau" Aleister Crowley FIVEBLUEAPPLES este un spatiu in care studiem si comentam simbolul esoteric , principiile alchimice a celor 5 mistere si autocunoasterea Sinelui. Bazat pe teorii Jungiene incercam sa refacem dand sens explicativ drumului in Legenda Personala urmand simbolulrile Arcanelor Majore ale Tarotului in sens filosofic desigur. FIVEBLUEAPPLES nu este si nu va fi o organizatie sau religie ; este un spatiu care reuneste persoane cu dorinta cunoasterii , cu puterea personalitatii si cu frumusetea interioara indiferent de crez religios ,sex sau nationalitate. Militam pentru armonie, pentru umanism si liberalism si punem egal fara nici cea mai mica diferenta intre femeie si barbat. Consideram ca sec. XXI este secolul reanvierii spiritualitatii si inceputul unei noi ere a marilor Revelatii. Mottoul nostru este: "Faci tot ce doresti dar nimanui rau!" Adm blog . USA : Gabriel Fischer Adm blog Canada: Nina Russell Adm account Australia : Dan Izvernariu

We check our emails several times each day and will respond to your enquiry as soon as possible

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s