Visul Apelor


Dr. Lavinia Goldstein FIVEBLUEAPPLES USA

 

Apa in alchimie este considerata ca fiind cel de-al treilea element important. Asupra apei a actionat Aerul (Aenenma) rezultand Mercurul. Apa a interactionat mai apoi cu Pamantul facand sa rezulte Sal (sarea).

Simbolul apei in alchimie este atribuit femeii, femininului respectiv : Lunei, visului, cresterii, nasterii, vezi deck TAROT arcana majora XVIII.

Apa reprezinta aspectul feminin ,inconstient sau subconstient, emotional intuitiv si psihic ale unei persoane. Profunditatea apei reprezinta calea catre inconstient catre acest spatiu amplu si inca necunoscut noua din perspectiva continutului.

Apa in ritualul esoteric este calea fie a purificarii, vezi ritualuriile crestine , fie subiectul contemplarii pentru intrarea in meditatia alfa ; ades aceasta este identificata cu calea catre o alta dimensiune (vezi “apa neagra”) de regula catre taramul mortii sau, dupa caz, apa respectiv “apele” este asociata cu ideie cu sufletul ; “apa ce trece pe sub podul* peste care trec Zeii” (*) Podul = curcubeu.

Femeia este asociata Lunei respectiv a fazelor ei si a imaginii in oglindirea din ape. Obscurul si umedul este caracteristica feminina , cum de altfel : fertilitatea,cresterea si misticul ce apartin aceluia si gen.

Un cunoscut test psihologic este legat de ideia de  apa si uscat. In acest test cel supus lui ii este cerut sa imagineze ca se afla pe o plaja si sa descrie exact ceeace vede : starea vremii, daca este insotit sau nu, daca este rumoare sau liniste, daca sunt ambarcatiuni la ce distanta si ce dimensiuni au, daca una din aceste ambarcatiuni este a subiectului, daca apa este linistita sau agitata , curata sau tulbure samd.

Rezultatul testului intotdeauna releva exact starea psihica , emotionala si incarcatura (dimensiunea ei) a subiectului in cauza.

In fapt acela si lucru se intampla in timpul somnului ; stariile emotionale cumulate ades se transforma in imagini care nu sunt altceva decat simbolul totalitatii starii de spirit la cael moment; un fel de imagine rezultat exprimata in simbol. Iata mai sus pe fundalul simbolului apei imaginatia construieste peisajul si spune ceva despre starea emotionala a celui in cauza.

In vis mintea construieste singura imaginea cumva nestingherita de exterior iar in acest caz rezolutia prin interpretare a simboluriilor este mult mai limpede si mai aproape de realitate.

Carls Gustav Jung spune ca anumite simboluri au incetat sa mai existeca aparitie in vis pentru ca viata omului contemporan s-a schimbat si prin urmare elementele naturii sau aparitia animalelor in vis este tot mai rara. Aceste simboluri au fost inlocuite din aceasta cauza fie cu alte semne , fie cu scene sugestive (metaforice) care conluzioneaza asupra starii de fapt.

In cazul nostru natura umeda apartine femeii pentru ca aceasta umiditate tine de fertil si reproductie .

Visul apelor este o metafora foarte poetica ; cand spuneam aceasta legat de ritual alchimic (pagan) ne referim cu siguranta la visul sufletelor sau mai precis la ceeace nazuieste o comunitate si sta in ascuns fara ca sa fie spus.

Visul apelor mai poate insemna si ce anume sta in constiinta umana in totalitatea ei la un moment  istoric. In aceasta expresie se oglindeste cumva inteles :idealul comun sau mai precis spre ce se tinde.

Apa este albastra din cauza cerului ; “tot ceea ce este sus este si jos” Tabula Esmaralda tocmai despre acest lucru printre multe altele , vorbeste. Apa oglindeste cerul , este cerul  materializat , universul de jos. Universul de jos mai este asociat si cu bolta interioara craniana la uman astfel putem incheia ideia de apa=vis/stare=gand=univers.

Despre FIVEBLUEAPPLES

"Poti face tot ce doresti insa nimanui rau" Aleister Crowley FIVEBLUEAPPLES este un spatiu in care studiem si comentam simbolul esoteric , principiile alchimice a celor 5 mistere si autocunoasterea Sinelui. Bazat pe teorii Jungiene incercam sa refacem dand sens explicativ drumului in Legenda Personala urmand simbolulrile Arcanelor Majore ale Tarotului in sens filosofic desigur. FIVEBLUEAPPLES nu este si nu va fi o organizatie sau religie ; este un spatiu care reuneste persoane cu dorinta cunoasterii , cu puterea personalitatii si cu frumusetea interioara indiferent de crez religios ,sex sau nationalitate. Militam pentru armonie, pentru umanism si liberalism si punem egal fara nici cea mai mica diferenta intre femeie si barbat. Consideram ca sec. XXI este secolul reanvierii spiritualitatii si inceputul unei noi ere a marilor Revelatii. Mottoul nostru este: "Faci tot ce doresti dar nimanui rau!" Adm blog . USA : Gabriel Fischer Adm blog Canada: Nina Russell Adm account Australia : Dan Izvernariu

We check our emails several times each day and will respond to your enquiry as soon as possible

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s