Contrarii : URATUL/FRUMOSUL


Trad. by Dan izvernariu

Oratoria de Duminica…

Nina Russel Fiveblueapples USA

Un caz real in viata mea mi-a dovedit ca practic “frica” si notiunea de “urat” sunt doar niste simple conventii si mai mult decat atat, scopul lor este sa manipuleze .

Cu multi an in urma, la tara in vacanta ne jucam ; unul din prietenii mei avea un frate mult mai mic ca noi. In timp ce ne jucam intro padure deasa in apropierea localitatii , cel mic in repetate randuri ne-a explicat cum ca mereu in preajma noastra se afla o persoana care cand se ascunde cand sta chiar langa noi.

La inceput nu am bagat in seama dar incetul cu incetul am inceput sa discutam despre… . Cel mic ne-a descris infatisarea persoanei (entitatii) care fara sa mai intru in detalii era si urata si infricosatoare. Important este ca in tot acest rastimp, micutul parea ca vorbeste si se joaca cu cineva insa nici un moment nu a parut a fi cuprins de spaima sau de vreun sentiment ciudat.

Sunt multe astfel de cazuri , unele chiar cu situatii cat se poate de reale revelate; exista un caz similar a unui pusti de 3-4 ani care se juca in gradina cu un sarpe de casa spre disperarea tuturor atunci cand au descoperit ce acesta face.

Nu putem spune ca toti copii sunt la fel in raport cu ceeace receptioneaza sau cu ce intra in contact ; de regula cei care reactioneaza contrar celor redate mai sus sunt din randul acelora care au fost invatati cu misticul BAU-BAU acel fapt imaginar , psihologic, care nu numai ca nu exista decat in imaginatie dar si deschide calea temerii si a repulsiei.

Cred ca o educatie corecta a copiilor consta in modul  in care decidem sa le tranzmitem micutiilor informatia despre ce poate face rau sau ce este bine de ocolit ca situatie si nu ca un fapt ce spune in final : “ te mananca” sau te “musca”.

Marea majoritate a parintiilor prefera arbitrajul imaginar exterior care este un fapt comod: nu costa, nu ofera multe explicatii si nu cere nimic in schimb dar care este “politia” ce intervine atunci cand maturul s-a saturat de galagie.

In situatie similara este trauma provocata de Povestea de Craciun, sau cea de Pasti…micutii invata ca Mosu sau Iepurasul le aduce … mai tarziu acestia devin dezamagiti, dezorientati si socati de faptul ca personajele nu exista. Acesta poate fi si primul pas al formarii unei idei a copilului in cauza din care acesta va concluziona ca toti mint si ca minciuna are magie daca o spui frumos.

Intreb, nu ar fi mai simplu si mai frumos sa avem povesti aleatorii de Craciun cu morala si un mod cald si omenesc in care familia isi face cadouri invatand astfel ca a fi uman inseamna sa exprimi aceasta cumva.

Din aceste motive avem in societate notiunea de frumos si de urat iar paradoxal nu avem un standardt clar cum si cat de… trebuie sa fie ca sa spunem ce e frumos si ce este urat si mai mult decat atat nimeni nu indeplineste absolut aceste norme dar stiim sa spunem URAT si FRUMOS. Totul este subiectiv !

Frumosul si uratul totusi exista. In alchimie spunem ca “tot ce este in interior este si in exterior” Tabula Esmaralda ; mai precis tot ce continem in interior se vede prin fapta noastra exterioara , exprimata.

Poti spune despre un accidentat ars pe fata ca este urat? Dar daca acea persoana in spatele arsurii este o persoana absolut brilianta, calda, buna net superioara a ceeace numim Miss X spre exemplu?

Subiectivismul este capriciul si tot mai mult modul de apreciere al societatii , ades incoronat de rautate si ignoranta.

Daca am avea o camera perfect obscura in care doar simturiile ar functiona si vazul nu , poti proba, te poti indragostii de persoane bazat pe alte criterii decat vazul chiar poti avea un soc la vederea lor ca nu sunt ceeace ai imaginat in baza a ceeace ai intuit rezultat din simt. Care este dilema aici ? Modul subiectiv de-a gandi a multora!

Nina Russell

Despre FIVEBLUEAPPLES

"Poti face tot ce doresti insa nimanui rau" Aleister Crowley FIVEBLUEAPPLES este un spatiu in care studiem si comentam simbolul esoteric , principiile alchimice a celor 5 mistere si autocunoasterea Sinelui. Bazat pe teorii Jungiene incercam sa refacem dand sens explicativ drumului in Legenda Personala urmand simbolulrile Arcanelor Majore ale Tarotului in sens filosofic desigur. FIVEBLUEAPPLES nu este si nu va fi o organizatie sau religie ; este un spatiu care reuneste persoane cu dorinta cunoasterii , cu puterea personalitatii si cu frumusetea interioara indiferent de crez religios ,sex sau nationalitate. Militam pentru armonie, pentru umanism si liberalism si punem egal fara nici cea mai mica diferenta intre femeie si barbat. Consideram ca sec. XXI este secolul reanvierii spiritualitatii si inceputul unei noi ere a marilor Revelatii. Mottoul nostru este: "Faci tot ce doresti dar nimanui rau!" Adm blog . USA : Gabriel Fischer Adm blog Canada: Nina Russell Adm account Australia : Dan Izvernariu

4 gânduri despre „Contrarii : URATUL/FRUMOSUL

  1. hriputnamutara spune:

    Mi-ar placea sa lecturez cateva panseuri din viziunea ‘specialistului’ despre simbolismul porfirului in ‘arhitectura’ masonica.C

  2. In postariile noastre mai mult despre alchimie , transcedental, transmutatie , sexualitate ( sacrul ritual) …vezi banda laterala dreapta cu postari descpr sau in browser site blog sus dreapta la „cauta” introdu cuvinte… Multumesc pentru comentariu.

  3. hriputnamutara spune:

    Va multumesc; o sa revin, cum mi-e firea, cu intrebari cat de repede.

We check our emails several times each day and will respond to your enquiry as soon as possible

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s