Reprezentari ale simbolului alchimic in crestinismul ortodox


 

Surpriza!

Recent m-am sesizat aruncand o privire pe Calendarul Crestin Ortodocs 2012 editat de Australia ca ceva nu este tocmai “OK” in imaginea care insoteste afisul calendar din acest an.

Sa aruncam o privire ( click in imaginea alturata pentru img. zoom in pagina noua browser) si sa conchidem cam despre ce anume ar putea fi vorba in aceasta imagine.

Orice crestin neavizat dar 100% ortodocs ar spune  cam asa : “imaginea reprezinta pe Maria mama lui Isus si Isus in pocalul baptizarii (vezi apa care curge) …cumva Nascatoarea si Nascutul precum si baptizarrea lui…etc,etc..”

“Sa luam aminte” … reprezentarea unui personaj biblic in termenii stricti ai religiei crestin ortodocse (dogma, tiparul,iconostasul) tin de doua lucruri in principiu : gestul facut de personaj si culoarea hainelor ce le poarta. Astfel, crestinii, prin acest limbaj al gestului si al culoriilor pot identifica despre cine este vorba mai precis in reprezentarea X.

Din minima cunoastere (bazica) despre aceasta stiim ca Maria mama lui Isus este intotdeauna reprezentata ca o femeie bruneta imbracata in vesminte albstre, Marta sora Mariei mama lui Isus de regula reprezentata in vesminte de culoare inchisa: negru sau verde ; Maria Magdalena , sotia lui Isus reprezentata ca o femeie tanara, roscata si imbracata in rosu .

Sa vedem contextul din imagine bazat pe aceste stereotipuri:

Avem o femeie imbracata in rosu, parul rosu, tanara ce are un copil. Din limbajul culoriilor reiese ca in imagine avem de a face cu Maria Magdalena si fiica/fiul lui Isus, reprezentarea in cauza lasa sa se distinga greu sexualitatea.

Faptul ca cele doua personaje se afla in CUPA ( Sf. Graal) ne face sa gandim ca cele doua personaje apartin Sf. Graal prin urmare am putea deduce ideia de Familia Merovrigiana in care stiim ca este vorba de Maria Magdalena si urmasul lui Isus.

Din cupa curg in PATRU directii jeturi de apa; acest fapt este asociat cu ROZA sau cele patru puncte cardinale (Cele patru zari). Apa se scurge intr-un bazin de forma dreptunghiulara ce si el contine apa; bazinul in forma s-a reprezinta dimensiunea si forma templului; apa in acest sens insemnand si sufletul nu numai mijlocul de mantuire.

Lateral bazinului avem doi munti: in stanga (asa cum este de asteptat !) avem Muntele Albatstru iar in opozitie cu acesta avem Muntele Rosu.

Din masoneriie stiim ca Stalpii din centru templului sunt dispusi pe raportul 5/8 si ca la intrare in Vest avem deoparte si de alta doi stalpi J&B in care B este albastru si apartine Nordului iar J este rosu si apartine Sudului; cei doi stalpi denumesc principiile Active (rosu) si Pasive (albastru) respectiv punctele cardinale in care stau pozitionati indicand acelas fapt : activ si pasiv.

Iata in cazul imaginii dreptunghiul ce desemneaza desenul de pe pardoseaua templului 5/8 este sustinut din lateral de activ si pasiv.

Cei doi Herumvi exprima acelas lucru insa la nivel ancestral. (cel de sus)

In fundal nu lipseste AURUL, prezenta lui nu este gratuita pentru ca fundalul in acest caz reprezinta EST sau ORIENT intotdeauna reprezentat prin AUR.

Intrebarea finala pe care o pun vis a vis de faptul ca Carl G. Jung a facut conexiunea Isus_Lapis , conexiune despre care nu se prea vorbeste, iata exista aici…:

– Ma intreb , autorul in cauza a fost constient ce reprezinta sau este chiar un initiat in simbolistica esoterica ce a trimis la plimbare incultura si ignoranta mai mariilor Preafericiti si subalternii lor.

Acest blog vine ca o sugestie la introspectie , la ideia la care a conchis Jung “ automantuirea este un drum lung si amar” fara ea nu exista factor care doar din afara sa produca aceasta daca individul in cauza refuza sa fie treaz si constient.

Multi frecventeaza templul insa foarte putini din acestia stiu si pentru ce iar si mai putini inteleg ce  vad ..sa fie oare hermetismul vina sau crasa incultura sau ignoranta?

Despre FIVEBLUEAPPLES

"Poti face tot ce doresti insa nimanui rau" Aleister Crowley FIVEBLUEAPPLES este un spatiu in care studiem si comentam simbolul esoteric , principiile alchimice a celor 5 mistere si autocunoasterea Sinelui. Bazat pe teorii Jungiene incercam sa refacem dand sens explicativ drumului in Legenda Personala urmand simbolulrile Arcanelor Majore ale Tarotului in sens filosofic desigur. FIVEBLUEAPPLES nu este si nu va fi o organizatie sau religie ; este un spatiu care reuneste persoane cu dorinta cunoasterii , cu puterea personalitatii si cu frumusetea interioara indiferent de crez religios ,sex sau nationalitate. Militam pentru armonie, pentru umanism si liberalism si punem egal fara nici cea mai mica diferenta intre femeie si barbat. Consideram ca sec. XXI este secolul reanvierii spiritualitatii si inceputul unei noi ere a marilor Revelatii. Mottoul nostru este: "Faci tot ce doresti dar nimanui rau!" Adm blog . USA : Gabriel Fischer Adm blog Canada: Nina Russell Adm account Australia : Dan Izvernariu

We check our emails several times each day and will respond to your enquiry as soon as possible

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s