Gradini secrete II – Portocala


Imaginea de mai sus: Gradini secrete –magicul schimb de fluide Gradina secreta are aici intelesul Lojei sau Atelierului alchimic in care sunt reprezentate ca ZEITA toate cele trei elemente esentiale ce sustin TEMPLUL: Cunoaterea,Puterea,Frumusetea. Maimuta in acest caz reprezinta “ce-a de-a patra” respectiv lucrurl despre care evitam sa vorbim sau simbolul underworld. Sarutul in acest caz , in prezenta maimutei, reprezinta :tradarea, divulgarea unui secret si desigur un mod esoteric prin care acesta , secretul, se tranzmite. Pestii de aceasta data in contextul fruct (vezi fructul daruit) sunt identificati cu metafora : insamantarii iar roza (-ele) ce plutesc pe apa (fluid) amintesc de un anume punct identificat cu litera “G”. In fundal ,pe cer este planeta Marte. 2012 Realizat in 3 sesiuni foto. Fundal : Quinta de Regaleira, Sintra ,Portugal ©2012 colectii private danIzvernariu NZL

 

In foarte multe imagini grafice sau mai ales picturi din timp medieval ce contin tematica religioasa apare un detaliu “ciudat” ce spune despre “Pacatul original” sau mai precis prin ce s-a produs acesta.

Multi fac imediat conexiunea intre fructul mancat de catre Adam si Eva din Pomul Cunoasterii – Marul , cand vine vorba despre … . In unele reprezentari, mai cu seama cele cu caracter alchimic, acest act are ca frunct Portocala si nu Marul.

Sunt foarte multe ratiuni pentru care marul este substituit de portocala, una din ele ar fi ca dupa cum se pare din Eden au fost luate si aduse pe Pamant diferite fructe si nu numai unul asa cum uzual se stie.

Portocala in acest caz ca simbol al Fructului prohibit reprezinta influenta curentelor art si religioase orientale in perioada Renaissance in arta hermeticului occidental.

Portocala are o caracteristica interesanta, anume aceeea ca de la floare la maturietate aceasta sta in pom in jur de 9 luni sau echivalentul luniilor de graviditate ; are o forma sferica ce aminteste de ideia de PERFECT-CREATOR-OVUL . Culoarea spune ceva mai mult si intareste faptul ca SFERA este DIVINA; portocaliul copt aminteste de nuanta aurului de cea mai inalta calitate.

Asociat ca imagine portocalului ca Pom al Cunoasterii este animalul ( spiritul) ce il insoteste, de aceasta data este Maimuta (ca simbol al Diavolului) ,acea primata ce este cunoscuta ca avand un caracter jucaus, curios, speculativ… si nu Sarpele cum suntem obisnuiti sa stiim.

 

Desigur, portocala, contine si ACIDUL de care alchimistul are nevoie pentru a dizolva in prima instanta Materia. Cineva a facut o mica speculatie privind ideia de “ mai exact” ce vrea sa spuna porticala ca simbol al Cunoasterii; asa s-a formulat o conexiune intre portocala si principiul functionarii exploziei prin implozie (atomica) .

Oricum ar fi , acest fruct a aparut in multe tablouri in care insoteste femeia , vezi Baia Turceasca , Odalisca s.a.md. . , ideie metaforica care in principiu vorbeste despre ovul-mediu acid si creatie.

Despre FIVEBLUEAPPLES

"Poti face tot ce doresti insa nimanui rau" Aleister Crowley FIVEBLUEAPPLES este un spatiu in care studiem si comentam simbolul esoteric , principiile alchimice a celor 5 mistere si autocunoasterea Sinelui. Bazat pe teorii Jungiene incercam sa refacem dand sens explicativ drumului in Legenda Personala urmand simbolulrile Arcanelor Majore ale Tarotului in sens filosofic desigur. FIVEBLUEAPPLES nu este si nu va fi o organizatie sau religie ; este un spatiu care reuneste persoane cu dorinta cunoasterii , cu puterea personalitatii si cu frumusetea interioara indiferent de crez religios ,sex sau nationalitate. Militam pentru armonie, pentru umanism si liberalism si punem egal fara nici cea mai mica diferenta intre femeie si barbat. Consideram ca sec. XXI este secolul reanvierii spiritualitatii si inceputul unei noi ere a marilor Revelatii. Mottoul nostru este: "Faci tot ce doresti dar nimanui rau!" Adm blog . USA : Gabriel Fischer Adm blog Canada: Nina Russell Adm account Australia : Dan Izvernariu

We check our emails several times each day and will respond to your enquiry as soon as possible

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s