HECATE – exoteric, esoteric


AAA ( cover ) Dracula Movie -Bram Stoker's :Dracula's brides (Michaela Bercu, Florina Kendrick and Monica Bellucci)

 

 

 

H E C A T E – zeita trivia

 

Zeita noptiilor cu Luna plina, zeita tricefala a puterii (Cunoasterii) occulte, a vrajitoriei si a magiei , fiica lui Perses Titan si Asteria. Au existat ceva izvoare istorice care au asociat acest personaj cu Artemes insa intruchiparea masculina nu a reusit sa redeie partea fascinanta si frumoasa (diafana) a Lunii Pline , fapt intalnit pe deplin prin feminitatea seducatoare a lui Hecate.

Se spune despre Hecate ca ar fi insotitorul nocturn pe drumurile intortocheate si in Labirintul Albastru (vezi ritualul) si ca aceasta ar imprumuta cateva caracteristici a lui Persefona a lumii interlope . Probabil ca transpus in varianta simboluriilor din Tarot , aceasta ar putea fi identificata in ARCANA 0 (Nebunul) in personajul cainelui negru ce insoteste neofitul pe drumul de inceput al Lumii Tenebrelor. In unele scrieri occulte aceasta este comparata si cu “oaia neagra” –vezi expresia populara.

Initial aceasta a fost reprezentata ca un personaj cu trei capete pentru ca mai recent aceasta sa fie identificata cu trei femei de regula purtand nume ce incep cu litera A : Agneta, Aglaia… .

In filmul Van Helsing cele trei femei ce intruchipeaza HECATE se numesc :  Verona, Marishka, Aleera.

Cumva din acest punct de vedere am putea banui ca Cele Trei gratii ca mesaj occult, tot acest personaj in totalitatea lor exprima.

Inca din cele mai vechi reprezentari aceste femei ce reunite inseamna HECATE au fost prezentate ca trei seducatoare ce poarta pe cap semiluna, la gat au serpi si sfere luminoase in maini.

Cele trei stari , cele trei personaje , mai reprezinta si cicluriile evolutive ale femeii: fecioara, amanta si mama; in multe alte reprezentari (vezi G.KLIMT)  de regula apare cea de-a patra insa al patru-lea in esoterism este lucrul despre care nu se vorbeste.

Desigur mai avem si un simbol al timpului ascuns in expresia corpului tricefal sau a celor trei personaje ce reprezinta pe Hecate ; directia in care acestea privesc : trecut,prezent,viitor.

Mai in toate mituriile intalnite , Hecate nu este prezenta decat ca rol secundar.

Se spune ca in noptiile cu Luna Plina aceasta este intalnita la rascrucea de drumuri . Chiar mitul popular romanesc vorbeste adeseori de “necuratul” intalnit la rascrucea de drumuri sau ca un “caine ca o oaie neagra m-a insotit si a mers inaintea mea ducandu-ma intr o directie necunoscuta alta decat cea spre casa” – mitul popular.

Partea contrara a diabolicului pus in seama acestu i personaj este ca aceasta este considerata ca protectoare a marinariilor. Hecate a fost una din titanii greciei antice carora Zeus le-a permis sa isi pastreze autoritatea odata ce olimpienii au preluat controlul. Se pare ca Zeus i-a daruit lui Hecate darul de-a crea sau a stavili furtuni , iata prin urmare si motivul prin care aceasta a devenit protectoarea pastoriilor si marinariilor.

Se mai spune, in mitul popular, ca aventurierii si calatorii pe drumuri laturalnice precum si cei care s-au incumetat sa viziteze cimitire pe timpul noptii cu Luna Noua , acestia au intalnit cele trei personaje sub forma unor entitati ce poarta in maini torte de foc albastru. Tot in aceste mituri se vorbeste despre faptul ca cele trei au condus si sedus aventurierul pe caiile tenebrelor si a lumii mortiilor.

In unele ritualuri neopagane sau de magie neagra,Hecate este invocata cu scopul ghidarii spiritului pentru aflarea viitorului sau a depistarii unor lucruri occulte ; se stie ca Hecate a avut puterea de-a o descoperii pe Persefona , ajutand pe Demeter sa o descopere atunci cand aceasta a fost rapita si dusa in Haades , aceasta avand darul clarviziunii : trecutului,prezentului si viitorului.

HECATE este si sursa de inspiratie a viselor cu premunitie; ca un oaspete important al lumii spiritelor aceasta are puterea de-a inspira visul , profetia si anticipatia.

Unele ritualuri din suburbii in care traiesc saracii procedeaza pentru cinstirea zeitei la a oferii ofrande sau resturi de mancare ce sunt puse la intersectia de drumuri sau in acele locuri unde drumuriile se bifurca in “Y”.Un fel de “plata” daruita cainiilor lui Hecate pentru o orientare mai buna intre doua situatii sau pentru a fi condusi pe drumul ideal.

In ritualul alchimic, zeita Hecate este vazuta ca Maestru de Ceremonie sau acea persoana (entitate) care te conduce pe drumul de la…pana la… . In procesul transformarii este acea care inspira , acea care ne conduce in profunditatea oglinzii magice pentru a vedea propriul trecut, de a-l intelege in prezent si de-a proiecta pentru viitor ajutand astfel la autoeliberarea sinelui de lucruriile vechi  familiare viciate ce incomodeaza pentru a aduce noul pentru noi inceputuri.

In filmul Dracula, Hecate este reprezentata ca trei entitati distincte si seducatoare, scopul lor aici fiind unul de alta natura vampirica (demonica) pentru cazul acelui care s-a aventurat in cautarea propriei lui iubite. Probabil aluzie la Demeterius si Persefona.

 

Despre FIVEBLUEAPPLES

"Poti face tot ce doresti insa nimanui rau" Aleister Crowley FIVEBLUEAPPLES este un spatiu in care studiem si comentam simbolul esoteric , principiile alchimice a celor 5 mistere si autocunoasterea Sinelui. Bazat pe teorii Jungiene incercam sa refacem dand sens explicativ drumului in Legenda Personala urmand simbolulrile Arcanelor Majore ale Tarotului in sens filosofic desigur. FIVEBLUEAPPLES nu este si nu va fi o organizatie sau religie ; este un spatiu care reuneste persoane cu dorinta cunoasterii , cu puterea personalitatii si cu frumusetea interioara indiferent de crez religios ,sex sau nationalitate. Militam pentru armonie, pentru umanism si liberalism si punem egal fara nici cea mai mica diferenta intre femeie si barbat. Consideram ca sec. XXI este secolul reanvierii spiritualitatii si inceputul unei noi ere a marilor Revelatii. Mottoul nostru este: "Faci tot ce doresti dar nimanui rau!" Adm blog . USA : Gabriel Fischer Adm blog Canada: Nina Russell Adm account Australia : Dan Izvernariu

We check our emails several times each day and will respond to your enquiry as soon as possible

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s