33º Scottish Rite – III degree Master Mason , despre…


„-Oh my GOD, what a horror!”

Fiecare dintre cele trei grade ale lojei albastre (in masonerie) contine in ritual o serie de semne si simboluri ce definesc acel grad , ce spun despre misterele ce sunt sau urmeaza sa fie studiate si care anunta inca de la intrarea in Templu despre gradul in care se afla deschisa sesiunea ritualica. Neofitul va sti , acum, ca intrarea in Templu in mod ritualic se face diferit de la un grad la altul.

Fiecare sesiune deschisa a gradelor: I, II si III au ca imagine materializata intr un tablou (de regula grafic executat) simbolul ce defineste gradul respectiv ; acest tablou contine expresii esoterice si simboluri ce amintesc despre gradul in cauza. Acest tablou (icoana) este pozitionata in centrul templului intre cei trei (*patru) stalpi : ionic,doris si corintic.

Icoana gradului III din loja albastra (Master Mason M.:M.:) este pozitionata central pe pardoseaua mozaicata alb/negru ; continutul imaginii este de regula (exista diverse interpretari mai mult sau mai putin detailate) un sicriu insotit de sase capete de mort , crucea crstina , ramul de accacia (salcam) compasul peste rigla de 90º(ceeace inseamna: spiritual peste material sau al II-lea grad) triunghiul

de Aur cu litera “G” . Capul sicriului este orientat catre Est astfel incat picioarele vor fi catre Vest spre deosebire de Icoana a gradelor inferioare de “Aprendiz” (invatacel, ucenic) si “Companheiro” (insotitor, tovaras) , gradele I si II care sunt orientate cu spatele catre Orient (Est) sau mai usor de inteles in contrar cu icoana gradului III.

Se stie ca Soarele apune inspre directia “taramului mortiilor” considerat astfel in mai toate traditiile si religiile ca Occidentul este directia spre care cei morti se duc.

In gradul al III-lea directia este in schimb, opusa ca traiect. Venim din Occident si ne indreptam spre Orient. Ritualic ,la initiere, acest percurs se desfasoara ca intrare in Templu cu spatele catre Orient respectiv cu fata catre Occident.

Crucea latina (daca aceasta pare reprezentata) :

, (crucea romana tortionara) simbolizeaza aici : viata, moartea, reanvierea si imortalitatea. Va spuneam ades, masoneria nu este o religie ci un mod de interpretare si studiu al simboluriilor esoterice ce au sens in ritual ca o expresie a constientului colectiv si nimic mai mult.

De altfel simbolul crucii este cu mult mai vechi decat majoritatea cunosc. Acesta vine din Egiptul Antic si reprezinta simbolul vietii si al dragostei (crucea cu Ankh). Ideia de cruce este intalnita si in Asia (vezi zvastica) insotita de scriere hieroglifica sau in Scandinavia decorata cu simboluri runice.

Marea majoritate a doctrinelor traditionale reprezinta OMUL UNIVERSAL printr un semn ce in mai toate religiile il regasim (spuneam mai sus) sub forma crucii; acest fapt mai are un inteles si anume, semnul crucii este universal ce reprezinta comuniunea perfecta intre toate cele ce exista punandu-le in armonie cu scopul amplificarii si exaltarii.

Aceasta exaltare este valabila atat orizontal cat si vertical pentru ca viata noastra se desfasoara intre aceste doua planuri.

Despre FIVEBLUEAPPLES

"Poti face tot ce doresti insa nimanui rau" Aleister Crowley FIVEBLUEAPPLES este un spatiu in care studiem si comentam simbolul esoteric , principiile alchimice a celor 5 mistere si autocunoasterea Sinelui. Bazat pe teorii Jungiene incercam sa refacem dand sens explicativ drumului in Legenda Personala urmand simbolulrile Arcanelor Majore ale Tarotului in sens filosofic desigur. FIVEBLUEAPPLES nu este si nu va fi o organizatie sau religie ; este un spatiu care reuneste persoane cu dorinta cunoasterii , cu puterea personalitatii si cu frumusetea interioara indiferent de crez religios ,sex sau nationalitate. Militam pentru armonie, pentru umanism si liberalism si punem egal fara nici cea mai mica diferenta intre femeie si barbat. Consideram ca sec. XXI este secolul reanvierii spiritualitatii si inceputul unei noi ere a marilor Revelatii. Mottoul nostru este: "Faci tot ce doresti dar nimanui rau!" Adm blog . USA : Gabriel Fischer Adm blog Canada: Nina Russell Adm account Australia : Dan Izvernariu

We check our emails several times each day and will respond to your enquiry as soon as possible

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s